Gallops JamiroGallops Jamiro on heinäkuun lopussa 2006 syntynyt FWB-ruuna. Ostin sen sen ollessa 1,5-vuotias varsa. Murde on ensimmäinen oma hevoseni ja siksi se taitaakin olla aikamoinen mamman muru.

Murde vietti ensimmäiset yhteiset vuotemme Sipoossa syntymäkodissaan Katjan ja Lauran hellässä huomassa. Sen kanssa harjoiteltiin pikkuhiljaa vähän juoksutusta ja ohjasajoa ja muita perusasioita. Murde kävi Kyvyt Esiin-tapahtumissa sekä 2- että 3-vuotiaana ja kvaalasi finaaliin askellajipuolella 2-vuotiaana. Finaalissa se esiintyi edukseen, mutta jäi viimeisten joukkoon. 

Kyvyt Esiin Boessa 2008


Murde ja Laura Ypäjällä Kyvyt Esiin-finaalin jälkeen 2008


Pidin Murden orina 3-vuotiskesään asti, jonka se vielä vietti kavereiden kanssa laitumella. Sitten tuli aika ruunaukselle, kun sille ei oikein enää maistunut ruoka vaan tammojen vahtiminen oli sen mielestä huomattavasti tärkeämpää. Ruunaamisen jälkeen taas ruokakin alkoi maistumaan ja oli aika pikku hiljaa aloittaa ratsun ura. Murden selässä oli toki jo käväisty vuotta aiemminkin. Murdesta kuitenkin näki jo aika pienestä pitäen, että se on erittäin hitaasti kehittyvä yksilö eli sen kanssa on edetty erittäin rauhallisesti. Se on koko tähän astisen ikänsä ajan näyttänyt aina ainakin vuoden nuoremmalta kuin mitä oikeasti onkaan.

Murden ensimmäisiä ratsastuskertoja 3-vuotiskeväällä


4-vuotiskevättalvella Murde kävi tutustumisjaksolla Tuomarinkylässä maastoilemassa Kirsin kanssa lumihangessa, ottamassa ensikosketukset esteratsastuksen maailmaan ja Nipsun valvovien silmien alla. Nipsun ohjeena oli jättää vielä keskeneräisen oloinen hevonen kevääksi kasvamaan sen ollessa kuitenkin jo ratsuna ihan hyvällä mallilla eli kantoi ratsastajanaa kaikissa askellajeissa. Helmikuusta toukokuuhun Murde saikin keskittyä kasvamiseen.

4-vuotisloppukeväällä kuitenkin jatkettiin ratsastusharjoituksia silloin tällöin ja kesäkuussa 2010 Murde muutti Tuomarinkylään. Nipsun tunnit jatkuivat ja loppukesästä kaverini Heidi aloitti myös säännölliset estetreenit Murden kanssa. Murdesta oli talven aikana edelleen huomattavissa, että se oli kovin keskeneräinen ja välillä kasvoi korkeutta ja välillä leveyttä. Sen kanssa piti siis olla edelleen erittäin varovainen, ettei tehdä liikaa ennen kuin se on valmis siihen. Murde kävi syksen aikana yhdessä koulurataharjoituksessa ja seuraestekilpailuissa lukuisten valmennusten lisäksi.

Murde kilpailuharjoituksessa syksyllä 2010

 

 Murde retkellä Sipoossa syksyllä 2010

 

Lähtö retkelle Tuomarinkylästä

 

Tuomarinkylän elämäntyyli ei tuntunut Murdelle oikein sopivan, joten keväällä 2011 muutin sen Sipooseen maaseudun rauhaan, jossa se pääsi sosialisoimaan muiden hevosten kanssa, asumaan isoon karsinaan ja viettämään pitkät päivät ulkona. Tämä oli selkeä käänne positiiviseen suuntaan Murden elämässä. Sille sopii, että se saa riehkata kaverin kanssa päivät pitkät ja tutkailla, mitä maailmassa tapahtuu.

Kevään ja kesän ajan keskitymme pääasiassa maastoiluun ja hyppäämiseen. Toki välillä tehtiin hommia sileälläkin, mutta ei kovinkaan tavoitteellisesti. Murde alkoi vähitellen löytämään itseään ja olemaan huomattavasti helpommin käsiteltävä ja toimiva hevonen. Toimipa se kesän aikana jopa alkeisratsunakin sekä maastoili monen kokemattomamman ratsastajankin kanssa.

 Keväistä treeniä Sipoossa 2011


Estetreeniä Annin kanssa kesällä 2011


Juhannuksena 2011 laitumella Sipoossa

 

Heinäkuussa 2011 kotikentällä


Syyskuun alussa 2011 Murde muutti kesälomailun jälkeen Järvenpäähän Tapion talliin asustelemaan yhdessä parhaan kaverinsa wpb-ori Zorron kanssa. Murde nauttii elämästään ihmisten ja hevosten keskellä. Se kaipaa paljon huomiota ja rakastaa pusuttelua. Tämän syksyn aikana Murde vaikutti ehkä vähitellen olevan kasvanut lopulliseen kokoonsa ja pikkuhiljaa talven 2011-2012 aikana aloiteltiin ihan oikeita kouluratsutreenejä ja käytiin jopa koulukilpailuissa. Estekilpailuissakin pyörähdettiin harjoittelemassa kodin ulkopuoleista elämää.

Murde kotikentällä marraskuussa 2011


 

Talven 2011-2012 aikana valmentauduttiin ahkerasti. Meitä valmensi koulupuolella Piet Tijssen, Seppo Laine sekä Tiina Karkkolainen. Annin ja Murden esteuraa avittivat tuon talven aikana Anu Tapio, Henna Kannisto ja Kari Nevala. Valmennuksista ammennettiin paljon uutta oppia ja opittiin pikku hiljaa ymmärtämään tätä haastavaa, mutta ihan kohtuullisen lahjakasta ratsua.

Anni ja Murde Hennan tunnilla Enjalassa tammikuussa 2012


Piet tyyppasi Murden lokakuussa 2011


Sepon tunnilla tammikuussa 2012


Kotikentällä helmikuun lopussa 2012


Boessa FWB-valmennuksessa maaliskuussa 2012

 
Rataharjoituksessa Kumpumäellä huhtikuussa 2012

 
Murde RJL-päivän Match Shown Best in Show toukokuussa 2012


Kesällä 2012 kierreltiin kilpailuissa ja valmennuksissa tasaiseen tahtiin. Mitään suurta menestystä ei ollut tarjolla, mutta pikkuhiljaa opeteltiin rentoutumaan vieraissa paikoissa ja tekemään työtä edes jonkun sortin motivaatiolla. Aluetasolla on käyty kilpailemassa ja erinäisissä seura- ja harjoituskilpailuissa harjoittelemassa. Paras kilpailu meillä taisi olla heinäkuun lopun Savijärven aluekilpailu, jossa meillä oli jopa Murden kanssa todella kivaa! Murde on myös jatkanut esteharjoituksiaan ja startannut kerran jopa alue-estekilpailuissa Anu Tapion kanssa. Anni ja Murde ovat jatkaneet yhteisiä harjoituksia ja ne ovat ruvenneet sujumaan aika kivasti!

Murde Savijärvellä 29.7.2012


Murde Pietin valmennuksessa 19.8.2012


2012 syksyllä Murde muutti meille kotiin Sipoon Paippisiin yhdessä Zorron kanssa. Talven yli harjoiteltiin maastoilua ja maalaiseloa. Kiireiden ja omistajansa ratsastusmasennuksen johdosta Murde oli alkukeväästä hieman heitteillä ja pääsi vähän huonompaan kuntoon kuin mitä oli ollut, mutta kevään ja kesän mittaan sitä on rakenneltu takaisin hyvään malliin. Kotona ilman kenttää reenaamiseen on ollut totuttelemista, mutta yllättävän hyvin on selvitty.

Kesällä 2013 Murde on liikkunut hyvin ja mielellään, tehnyt superduunia valmennuksissa ja käynyt kaksissa aluekisoissa ottaen ensimmäisistä sijoituksen ja toisista voiton He B-tasolla. Nyt teemme työtä kohti He A-ratoja. Ehkä ensi kaudella pääsemme jo starttaamaankin sillä tasolla, who knows. Pääasia reeneissä on kuitenkin eteenpäinpyrkimyksen säilyttämisessä ja koko hevosen kropan notkistelussa. Valmentauduttu on edelleen sekä Nipsun että Pietin silmien alla ja kerran on käyty näyttäytymässä myös Andreas Hesselle.

Pojat kotona


Nipsun valmennuksessa keväällä Tuomarinkylässä


 Sepon valmennuksessa keväällä


 Murde omassa kodissaan


 Murde ja Anni Savijärvellä toukokuussa


 Murde kävi melkein meillä kotona


Ensimmäinen aluesijoitus kesäkuussa 2013


Savijärvellä mennään kohti voittoa


 Andreas Hessen valmennuksessa heinäkuussa 2013


Murde on suvultaan täysin hollantilainen. Sen isä on Suomessa yhden kauden astunut KWPN-ori Riant, jonka isä taasen on yksi maailman parhaista kouluhevosperiyttäjistä, Jazz. Sen emän isä on niin ikään KWPN-ori, jo nuorena Yhdysvaltoihin viety El Rosso. Emälinjasta löytyykin sitten gelderiä, mistä Murden väri ja olemuskin taitaa pitkälti juontaa juurensa.

Murden isä Riant


Murden emä Jolanda


 Murden isänisä, legendaarinen kouluperiyttäjä JazzMurden kanssa toivomme jatkavamme yhteiseloamme mahdollisimman pitkään ja kehittyvämme ratsukkona kohtia vaativia kouluratoja, niin pitkälle kuin rahkeemme vaan koskaan riittävät!Kuvien copyright Pekka Pietikäinen ellei kuvassa toisin mainita