Tärkeitä hevosia vuosien varrelta

t. Donna V
(1986, Hostrup - Tepljak)
Ensimmäinen hoitohevoseni Poni-Haassa. Tämän kanssa opeteltiin hevosen kanssa olemista ja hevosen hoitamisen perusteita.

r. Didde
(1993, Domplatz - Kim Damsgård)
Pitkäaikainen hoitohevoseni Tuomarinkartanon kilpatallissa, jonka kanssa koin ja opin todella paljon. Didde on ehdottomasti yksi elämäni hevosista, ihan mielettömän suuri persoona, jonka kanssa meillä oli hyvin erityinen suhde. Didde tuli tutuksi Arto Vahteran kanssa esteradoilla, jossa kilpaili aina kansainvälisellä 145cm-tasolla asti.

t. Galafee
(1981, Grande - Hassan ox)
Hoitohevoseni Tuomarinkartanon kilpatallissa, käytiinpä parissa estekilpailuissakin yhdessä ja parhaat muistot ollee Kirsin ja Eddie Macken-ponin kanssa käydyiltä reissuilta Mc Donaldsiin.

r. Czardasz
(1985, Piryt - Cer)
Toinen varsin pitkäaikainen hoitohevoseni Tuomarinkartanon kilpatallissa. Erittäin luonteikas hevonen, jolla sain ratsastaa paljon sitä hoitaessani ja se opetti minulle hyvin paljon niin ratsastuksen saloista kuin hevosen kanssa toimeen tulemisen saloistakin.

t. Zigitita
(1993, Zymbal - Sir Herbert)
Hipsu-Hiiren kanssa sain maastoilla ja muutoinkin hoitaa sitä melkein kuin omaani. Sen kanssa koettiin paljon hienoja hetkiä ja tamma oli varsinainen kullanmuru, vaikka toki tammamaisesti vähän tuulilla käyvä. Tällä tammalla on ainakin muutama jälkeläinen, joten mukavaa nähdä, mihin niiden kapasiteetti tulevaisuudessa riittää, tämäkään tamma kun ei ollut alkuunkaan lahjaton.

r. Vietnamas Ltu
(1993, Valdovas - Bufonas)
Ensimmäinen vuokrahevoseni, jonka kanssa aloitettiin yhteistyö Nipsun kanssa. Pieni sisukas ruuna, jonka kanssa harrastaminen oli kivaa! Aloittaessani vuokraamaan "Ponia" se oli sisäänpäin kääntynyt eikä ottanut juurikaan ihmiseen kontaktia, mutta jonkun ajan jälkeen se oli ihan totaalinen sylihevonen ja rakasti ihmisten kanssa hengailua. Kilpailuissakin yritettiin käydä jonkun kerran, mutta hevonen oli armoton jännittäjä enkä silloin vielä pystynyt sitä silloisella osaamisellani ainakaan auttamaan. Ponin kanssa kuitenkin opin aivan valtavasti.

r. Mazarin
(1994, Mozart II - Domplatz)
Vuokrahevoseni, jonka kanssa jäin totaalisesti koukkuun kouluratsastukseen! Tämän kanssa opettelin kaiken sarjavaihdoista piaffin alkeisiin. Suuri persoona, joka ei koskaan unohdu, ehdoton elämäni hevonen. Joku on saattanut huomata yhtenevän ulkonäön tämän ja oman Gallops Jamironi välillä...

o. Vili Ponteva
(1991, V.T. Ajatus - Vetori)
Ehdimme työskennellä yhdessä vain hetken aikaa, mutta jo sinä aikana Vili ehti opettaa minulle, mitä suomenhevosella ratsastaminen on parhaimmillaan. Tämän jälkeen ei ole ollut paluuta suomenhevosettomaan elämään! Vili on käytössä jalostukseen ainakin vielä tämän kauden 2012 ja toivonkin Vilille mahdollisimman monta mahdollisimman hienoa tammaa, sillä tämän jälkeläisissä on todettu olevan laatua vaikka muille jakaa, mm. 4-vuotiaiden laatuarvostelun paras estehevonen vuonna 2009, Noel Nuudelman.

t. Hiparilla
(1999, Vokkerilla - Usti)
Kilpailtiin Katjan ja Totomaijan kanssa seura- ja aluetasolla yhden kesän ajan ja meillä oli mitä letkeimpiä retkiä. Hipa oli erittäin mukava kesäratsu ja myytiin sitten kesän jälkeen uuteen kotiin.

o. Gatse fan Lutke Peinjum
(2002, Jasper - Feitse)
Englannista opiskelemasta palauduttuani vuokrasin lähes vuoden verran tätä nykyistä friisiläisruunaa. Gatsen kanssa koin, millaista elämä friisiläishevosen kanssa on. Erittäin laadukas ratsu, jolla on ihan mieletön liikekapasiteetti, uskomattoman hieno kokemus.

Kuva Riihimäen aluekisoista kesällä 2007, copyright Marja Hirvonen
r. Aiheen Poika
(1997, Vekselin Aihe - Hiluri)
Yksi elämääni eniten vaikuttaneista hevosista. Nostin hevosen helppo ö-tasolta kansalliselle helppo a-tasolle. Mielettömän luonteen omistava suuri nallekarhusuomenhevonen. Näitä ei osu elämässä monia kohdalle, laatu, luonne ja olemus, kaikki tässä hevosessa aivan tähtiä! Lisäksi tällä suomenhevosruunalla on mitä mielettömin laukka, siinä voisi istua tuntitolkulla...

Mun ja Tupun debyytti Provincia-tallilla 2008 keväällä
Aluekisat keväällä 2009 Tuomarinkylässä, copyright Mirva Hartikainen

t. Tatjaana
(1996, Jeviiri - Jekuri)
Aivan mieletön suomenhevostamma, jonka omistajan Emma Kivimäen kanssa voitettiin vuonna 2008 ESRA:n suomenhevoscup. Tämä estetamma osaa koulupuolella asiat aina vaativa b-tasolle asti.

r. Gallops Jamiro
(2006, Riant - El Rosso)
Ihana oma hevoseni!

Murden ja mun ensimmäinen koulustartti keväällä 2012, copyright Pekka Pietikäinen
r. Noel Nuudelman
(2005, Vili Ponteva - Toto)
Nuippa tuli minulle alunperin ratsastettavaksi, mutta huomattuamme ystäväni Kirsin kanssa sen laadun, ostimme sen omaksi ja luotsasimme sen 4-vuotiaana Laatuarvostelun parhaaksi estehevoseksi ja 5-vuotiaanakin kokonaiskilpailun sijoille! Nuipalla on aina paikka sydämessä, sen rehellisyys ja työmoraali on jotain aivan käsittämätöntä.

Nuipan ensimmäiset koulukarkelot keväällä 2009 Tuomarinkylässä, copyright Heidi Pätsi
t. Pin Rock's Esmeralda
(2003, Speyksbosch Naturel - Downland Folklore)
Pääsin mukaan poniprojektiin ystävieni ostaessa nuoren kouluttamattoman ponin tulevaisuuden kilpaponiksi. Esmeralda olikin nopea oppilas ja osaa tänä päivänä vähintäänkin vaativan been asiat, lisäksi se on erittäin laadukas liikkeiltään ja vielä mitä kiltein kaverikin! Esmeralda vaikuttaa nykyään uudessa kodissaan ja Esmeraldan aiemmalla perheellä on uusi hevonen, joka sekin on yksi työstettävistäni...
Esmeralda koulukisoissa keväällä 2010, copyright Heidi Pätsi
Vihdin kantakirjauksessa keväällä 2010, copyright Heini Luttinen
Vihdin kantakirjauksessa keväällä 2010, copyright Heini Luttinen

t. Omanda
(1996, Glennridge - Goudsmid)
Ratsastin kesän verran tällä ihanalla viisaalla tammalla. Kävimme myös parissa kisoissa ihan kohtuullisella menestyksellä. Tämä tamma oli pitkästä aikaa osaavampi ratsu allani ja sen kanssa kaikki puuhastelu oli todella kivaa.

Tuomarinkylän seurakisoissa keväällä 2009, copyright Heidi Pätsi
t. Gallops Novelle
(2005, Emmerton - Atlantic Boy xx)
Nelle oli hetken ratsutettavana varsomisensa jälkeen. Kuntouteltiin ja vetristeltiin ja havaittiin, että kyseessä on varsin potentiaalinen ratsu lajiin kuin lajiin!

Nelle kesällä 2009, kuvan copyright Laura Vatanen
o. A.T. Jesperi
(1990, Jessimo - Ilo-Tähti)
Jöpö on superterapiaratsuni, jonka kanssa on kisailtu aina alue helppo a-tasolla asti. Jöpön kanssa tekeminen on aina hauskaa, mikä on siinä parasta. Sen kanssa voi tehdä ihan mitä vaan mieleen tulee aina ilman satulaa töröilystä ajamiseen saakka.

Debyyttimme Jöpön kanssa keväällä 2010, copyright Heidi Pätsi
Aluekisat kesällä 2011, copyright Pekka Pietikäinen
t. Galma
(1995 - 2012, Guido - Delikats)
Galman kanssa pääsin pitkän tauon jälkeen mukaan vaihtojen ja muiden vähän vaikeampien kuvioiden makuun. Este- ja kenttäratsuna menestynyt Galma on mieletön opetusmestari ja sillä on ollut suuri vaikutus edistymisessäni ratsastajana.

t. Rannikon Kaisla
(2006, Kipparin Merlin - V.T. Ajatus)
Noel Nuudelman vaihtui 1,5 vuoden jälkeen uuteen projektiin. Nätti haettiin kasvattajaltaan 4-vuotiskeväällä ja sen kanssa jatkoin siitä vuoden eteenpäin. Valitettavista syistä johtuen yhteistyö hevosen kanssa ei jatkunut sen pidemmälle vaan möin sen Kirsille keväällä 2011.

Kotitreeneissä alkukeväästä 2011, copyright Pekka Pietikäinen
t. Suvi-Hermiina
(2003, Hermeli - Joihuli)
Suvi-Hermiina tuli elämääni vuoden 2010 syksyllä ja sen kanssa oli tähtäimenä kansalliset kilpa-areenat. Ikävän epäonnen takia hyvin alkanut kausi 2011 jäi lähes kokonaan väliin lukuun ottamatta huhtikuisia Salon aluekisoja, joista nappasimme sijoituksen. Ikävä kyllä, jouduin lopettamaan yhteistyön tämän lahjakkaan tamman kanssa tammikuussa 2012.

Seurakisat Vihti Dressage Centerissä, kuvan copyright Pekka Pietikäinen
r. S.W. Summer's Dream Prince
(2006, Delgarth Prince - Ebbw Victor)
Valjakkoponista kouluratsuksi ja toisinpäin- projekti. Ihan mieletön poni, jonka olen työskennellyt selässä pitävästä nuoresta ponista kansalliselle helppo a-tasolle! Poni on ylittänyt kaikki odotukset moneen kertaan. Kaudella 2011 Laatuarvostelun Askellajichampion sekä aluekilpailun voitto! Kaudella 2012 Valjakkoajon SM-pronssi sekä finaalipaikka 6vee-cupissa!

Kuva toiselta ratsastuskerralta lokakuussa 2010, copyright Pekka Pietikäinen
r. Acrobat KS
(Acapulco - Königins Sohn KS)
Suvi-Hermiinan tallikaveri, "gentle giant", ihana möhkö! Kaudella 2012 aloitettu kilpaileminen alue helppo A-tasolla ja muutamia ihan mukavia ratojakin jo takana.

Kotitreenissä kesällä 2011, copyright Pekka Pietikäinen
Maneesilla reenaamassa huhtikuussa 2012, copyright Pekka Pietikäinen
r. Tokaj
(2003, Bujak - Irak)
oppilaani Viivun hevonen, joka on koulutettu Pyhä Yrjö-tasolle asti ja vähän ylikin. Mielettömän hieno opetusmestari, jota saan aina ajoittain lainailla. Tämän hevosen kanssa on ptkästä aikaa muistanut, mitä kouluratsastus parhaimmillaan on!

Seurakilpailuissa Vihdissä syksyllä 2011, copyright Pekka Pietikäinen
Kilpailuharjoitus VDC:ssä keväällä 2012, copyright Pekka Pietikäinen
r. Peri-Ville 
(2003, Perikuva - Vireeni)
Sattuman kaupalla ratsastettavakseni eksynyt ihana työmyyrä. Marraskuussa 2011 aloitettiin helppo ö-tasolta ja syyskuun alkuun 2012 mennessä on jo takana 4 starttia aluetasolla, joista yhdestä myös sijoitus. Villessä on paljon potentiaalia ja tähtäimenä jollain järkevällä aikataululla onkin suomenhevosten helppo a-luokat!

Suomenratsujen kuninkaallisissa elokuussa 2012, copyright Pekka Pietikäinen

t. Arvalon Golden Scarlett
(2005, Dwyfor Scooby Do - Menai Rancher)
Samin tyttöystävä, joka saapui alkuvuodesta 2012 Suomeen. Töitä on tehty pikkuhiljaa ja miinuksen puolelta on jouduttu aloittamaan ratsun hommat. Vähitellen aletaan lähestymään nolla-tasoa. Poni on kuitenkin mieletön hurmuri ja tulevaisuudessa kova peli valjakkoradoilla.

Kerma toukokuussa 2012, copyright Pekka Pietikäinen
t. Hessin Näyttelijä 
(2008, Vahto - Vinha-Muisto)
Soilan tätiratsu ja kyntöhevonen ;) , joka valmisteltiin keväällä laatuarvostelukarsintaan. Sinne päästiinkin ja Vilppu esiintyi varsin mallikkaasti. Vilppu on varsinainen ikuisuusprojekti, jonka kanssa pienetkin onnistumiset tuntuvat suunnattomilta voitoilta!

Vilppu juhannuksena 2012, copyright Pekka Pietikäinen
t. S.W. Dreams Come True
(2008, Geler Dago - Minyffordd Masterpiece)
Hannan ihana musta ratsu, joka oli projektinani kaksi kuukautta kohti laatuponikilpailua. Menetin sydämeni tälle ihanalle tammalle!