tiistai 23. huhtikuuta 2013

Pitkät pitkät turinat

Vapaaviikko meni taas heppahommissa. Tosin lumien sulaessa myös tilahommat ovat lisäntyneet eksponentiaalisesti, joten niitä tehdessä on myös kulunut vimmana aikaa... Mutta on se vaan ihana puuhastella omalla tilalla ja tehdä siitä koko ajan kivempi ympäristö harrastella laadukkaasti. :) Ja on ihanaa kun on kevät!


Akun kanssa työskenneltiin pariin otteeseen menneellä viikolla. Edellisellä viikolla se oli ollut aivan supermukava ratsastettava, mutta tiistaina se ei ollut enää ihan niin mukava. Alkuunsa Aku oli hieman jähmeä, mutta parani kuitenkin koko ajan. Työstettiin pehmeitä siirtymisiä pitkällä rennolla kaulalla, taivutuksia kaikissa askellajeissa sekä vähän myöskin väistöjä. Laukat sujui hetken vetristelyn jälkeen aika mukavasti ja kumpikin laukka lähti rullailemaan mukavasti eteen hetken taivutteluiden jälkeen. Akun kanssa on tärkeintä pysyä pystyssä ja rentona sekä muistaa koko ajan tarkkailla, että hevonen on kuulolla vasemmalle pohkeelle. Akulla on usein taipumus työntää vasen lapa ulos oikeassa kierroksessa ja sisään vasemmassa, joten sen kanssa saa olla tarkkana. Tällä kertaa sain napattua riittävän ajoissa aina ongelmasta kiinni, joten se ei päässyt äitymään. Pienennettiin ja suurennettiin laukassa ympyröitä vaihdellen taivutusten määrää ja suuntaa. Oikeassa laukassa saatiin tehtyä jo aika kivaa laukkaa pienellä voltilla hyvällä kaulalla. Vasen laukka oli edelleen hieman heikompaa, muttei sekään huonoa ollut. Harjoituksen aikana jouduttiin muutaman kerran työstämään laukan laatu takaisin siirtymisen kautta, mutta sitten saatiinkin joitain oikein hyviä askeleita pienemmällä voltillakin! Perjantaina alkuunsa Aku oli hieman jopa vaikea, mutta kun sain lähtemään liikkeelle, toimi todella hyvin. Alkuunsa taas taisi olla ratsu todella jäykkänä niin kuin tällaiset isot hevoset helposti ovat, mutta lähti nopeasti vertymään. Aloitettiin ravin sisällä temponvaihteluilla ja siirryttiin pikku hiljaa samaan hommaan laukassa. Aku tuli koko ajan paremmaksi ja paremmaksi ja kun työskentelin laukan jälkeen laukka-ravi-siirtymisillä, tuli ravi yhtäkkiä etenkin oikeaan kierrokseen todella eteenpäinpyrkiväksi ja jopa kumipallomaiseksi. Työskenneltiin vielä hetki siinä kumipallomaisessa ravissa väistöjen parissa, jonka jälkeen oli vaan taputettava ja lopetettava, sillä hevonen tuntui ihan superhyvältä!

Murde oli viikonloppuna tsillaillut Annin kanssa ja maanantain olikin vapaalla. Tiistaina oli sitten vuorossa Sepon tunti pitkästäpitkästä aikaa. Mua vähän hirvitti etukäteen ja olisin mieluusti ottanut ponin Murden sijasta, mutta onneksi komento oli kova ja Murdeen oli tyydyttävä. :)

Alkuun verryteltiin hetki ravissa ja pikkuhiljaa lähdettiin tekemään ensin pohkeenväistöjä ja sitten avotaivutuksia ravissa. Käännettiin 3/4-linjalle ja väistö uralle ja myöhemmin samalle linjalle ensin voltti ja sitten läpi linjan avotaivutus. Aloitettiin pohkeenväistöllä oikealle ja avolla vasemmalle. Pohkarit lähti sujumaan yllättävän mukavasti, melkein piti ajatella enemmän eteen ja suoraan kuin sivulle, kun Murde mieluusti väisti jopa liian jyrkästi, vaikka selkään tuntui, ettei mene sivulle alkuunkaan... Avon kanssa oli hakemista, ravin tahti hiipui helposti ja istuminenkin tuntui välillä ihan mahdottomalta eikä ne alun voltitkaan aina helppoja olleet. Tekemistä ja pohdittavaa siis riitti, vaikka tehtävä itsessään olikin aika simppeli.
Kun vasen pohje alkoi olla kivasti läpi ja kuulolla, vaihdettiin ensin pohkeenväistöön vasemmalle ja sitten avoon oikealle. Pohkari sujui alusta asti kivasti tähän suuntaan, kun muistin Nipsun ohjeen, että mun täytyy ratsastaa oikeastaan vain etuosaa, jalka melkein kainalossa. Se takaosa kyllä tulee siellä perässä, mutta etuosa kaipaa Murden tapauksessa enemmän sitä apua... Seppokin oli varsin tyytyväinen pohkeenväistöihin tähän suuntaan. Avojen ja volttien kanssa oli edelleen vähän ongelmia, mutta saatiin kuitenkin hyviäkin pätkiä. Ravin kanssa on kyllä työtä ja paljon. Tahti ja eteenpäinpyrkimys pitää saada säilymään koko ajan samanlaisena kääntämisestä ja taivuttamisesta huolimatta, tämä siis on selkeästi otettava työn alle!Hetken huilaus ja sitten siirryttiin laukkatyöskentelyyn. Samat linjat jatkui ajatuksella avotaivutuksesta ja myös voltteja tehtiin. Laukka oli koko ajan hyvää ja isoa ja muoto säilyi hyvänä. Kerran Purtsi intoutui ottamaan ihan lähdötkin, mutta tuntui silti, että pysyi senkin ajan kivasti hallussa, mikä oli aivan uutta... :)
Vasemmassa kierroksessa alkoi jo vähän väsymys painamaan, mutta vielä jaksettiin tsempata loppuun asti. Edelleen avomainen ajatus suorilla linjoilla irti seinästä ja voltteja matkassa. Laukan piti olla koko ajan isoa ja pyörivää ja kuonon pysyä edessä. Mikä oli iloista, oli että laukassa saimme oikeastaan koko ajan vain positiivista palautetta ja kehuja. Uskalsin itse ratsastaa laukkaa hyvin eteen ja annoin myös riittävästi tilaa hevoselle sekä liikkua että venyttää kaulaa pitkäksi.Seppo oli sitä mieltä, että Murde on kehittynyt hurjasti tämän reilun vuoden aikana, mitä hän on sitä nähnyt. Saatiin kehuja, että oikeeseen suuntaan ollaan menossa ja että laukka on jo sen näköistä, että voisi mennä vaikka koulukilpailuihin! Ravi ei kuitenkaan vielä ihan sellaista ole, mutta se on nyt ihan tosissaan otettava työn alle, jotta sekin saadaan kuosiin. Se on vaan niin tokuttoman vaikeeta istua... Heppa sai paljon kehuja ja olin siihen ihan supertyytyväinen!!! Tunnin jälkeen oli ihan mielettömän hyvä fiilis ja taas sai vähän uskoa tähän mun ja Murden yhteiseloon, joka aina ajoittain kyllä tuntuu hieman toivottamalta... :)Keskiviikkona oli vuorossa ponipäivä. Heidin kanssa ajeltiin Lopelle ihastelemaan cobi-varsoja ja ratsastamaan Eemeli. Varsat olivat just niin ihania kuin mitä ne on ja niitä ihastellessa vierähti tovi jos toinenkin. Sitten vielä Eemelin kanssa tielle hommiin. Kenttää kun ei ole sielläkään, pitää olla aina vähän mielikuvitusta ratsastuksen tiimoilta... Tällä kertaa työskenneltiin tiellä kaikissa askellajeissa ja oli varsin mukavaa. Eemeli oli varsin rento ja saatiin mentyä mukavasti kaikki askellajit läpi. Oli ihan superkiva reissu ja taas sai olla ylpeä Eemelin viisaasta käytöksestä. Vaikkei Eme aiemmin ollut tiellä mennytkään, niin toimi kuin vanha tekijä! On ne ponit vaan viisaita!

Torstaina juoksutin Murden pessoalla. Se on ollut meillä lainassa koekäytössä ja tuntuu toimivan Murdella ihan superhyvin. Murde on kaikilla muilla vermeillä juoksuttaessa kohtuu mahdoton yksin juoksutettava, mutta tällä pessoalla se tuntu työskentelevän hyvin ja mielellään. Kaikki askellajit sujuu kumpaankin suuntaan helposti ja vaivattomasti ja sitä pystyy säätelemään ihan kuinka paljon tahansa. Täytynee harkita itsellekin kyseistä systeemiä, sen verran kiva sillä on ollut juoksutella.

Viikonloppu menikin sitten pääasiassa kotona tarhojen siivouksen parissa ja siinä ohessa toki myös tuli kaikki ponit liikuteltua... Lauantaina Heidi ja Anni lähtivät maastoon Murden ja Ponponin kanssa, kun mä jäin paskatalkoisiin, mutta ehdin vähän verkata ponia ennen maastoa kumpparit ja tuulihousut jalassa Heidiä odotellessa. Sattui vaan nimittäin kameramiehellä olevan kamera kädessä, joten oli pakko mennä muutama kiekka, jotta näkis miltä homma tällä hetkellä näyttää... Ja tältähän se näytti: Murde tsekkaili vieressä Ponponin menoa:


Maastosta palauduttuaan otti Anni vielä Tokajinkin hommiin ja Tokaj pääsi vähän maistelemaan maalaisesteiden ylittämistä:
Tokajilla oli hauskaa. :) Tää oli vaan niin ex tempore, että oli koulusatulakin vaan matkassa, mut onneks esteetkään eivät olleet isoja... 

Sunnuntaina käytiin taas cobi-retkellä ennen tarhatalkoiden jatkumista. Jälleen tuijoteltiin varsoja tuntitolkulla ja sen jälkeen käytiin vielä Eemelin kanssa ekaa kertaa ihan metsämaastossa. :)
Metsämaastossa oli vähän jännää, sillä siellä piti ylittää puun runkoja ja mennä ison veden läpi ja kaikkea sen semmosta! Onneks meillä oli matkassa superopaspari Sonja ja Siina.


Metsästä palattua suunnattiin vielä samalle tien pätkälle kuin keskiviikkonakin ja vielä ratsastin siinä kaikki askellajit läpi. Eemeli oli vähän täpinöissään alkuunsa, mutta rentoutui kivasti loppua kohden... On se vaan niin viisas pieni poni!

Ja ei muuta kuin paluu kotiin ja paskatalkoisiin. Siivotun ja lähes puhtaan "kentän" johdosta päätettiin myös suorittaa kummallakin ponilla vähän estetreenejä. Kaivettiin tikut esiin ja rakenneltiin hauskoja esteitä ja ponit sai hypellä pitkästä aikaa ihan kotioloissa. Moniponillahan on viimeksi hypätty ennen oripäiviä ja sen oli näköinenkin kun ei meinannut pysyä pöksyissään. Murde taas oli hieman hämmentynyt, että mitäs tää tämmönen tikkuhomma olikaan... :) Koska hovikuvaaja oli innoissaan keväästä ja hyvästä säästä, saimme myös aimo annoksen kuvamateriaalia tästäkin hauskan pidosta.. Kaikilla osallistuneilla oli kyllä hurjan hauskaa ja ponitkin saivat vaihtelua normielämäänsä.
Tänään sitten pääsin itse fiilistelemään siivottua ratsastusareenaa ja ratsastin Murden. Kerrankin ratsastin Murden oikein huolella ja ajatuksella alusta loppuun. Aloitin voltti-suoristus-työskentelyllä ensin käynnissä ja sitten ravissa. Käynnissä sujui todella mukavasti ja ravissakin ihan yllättävän hyvin, kun Murde alkoi siinä vertymään, se reagoi superisti jalasta eteen ja korjasi monta asiaa yllättävän kivasti. Kuten jo aiemmin mainitsin, tämän kaltainen työskentely ravissa on äärimmäisen vaikeaa meille, mutta kun siihen riittävästi keskittyy niin ei se ihan mahdottomalta kuitenkaan tuntunut. Tärkeää Murden kanssa on, että se pysyy koko ajan kivasti luona eikä jää yksin, sillä silloin se saa ihan liikaa omia ajatuksia ja tekee ihan mitä sattuu.

Tätä jonkun aikaa työstettyämme siirryttiin laukkatyöskentelyyn. Ensin hyvin eteen ja taivutukset kulmiin ja suoristukset urille ja sitten vielä enemmän eteen pitkillä sivuilla. Tehtiin hieman laukanvaihtoharjoittelua, sillä niitä ei olla päästy tekemään pitkiin aikoihin kun pohja on ollut huono. Viimeksi talvella kun lumipohja oli hyvä ja pitävä. Nyt päästiin sitten taas asiassa tositoimiin. Tehtiin lävistäjällä vaihtoja ja huomasin, että jo kaarteessa hevonen jäi jumittamaan ja lisäksi vaihdon jälkeen meinasi sammua ihan totaalisesti. Päädyttiin siis kaahaamaan kohti vaihtoa ja vaihdon jälkeen eteen niin paljon kuin vaan kohti kulmaa uskalsin. :) Näin kun mentiin hetken aikaa, alkoi homma onnistumaan jo huomattavasti paremmin ja jätin asian siihen kun sain radan poikki-linjallakin vaihdot kumpaankin suuntaan edes jollain määrin asiallisesti tehtyä. Näitä jatkettakoot kun pohja kerran on hyvä.

Laukan jälkeen palasin käyntiin ja lähdin ratsastamaan volttia ensin oikealle ja sitten vasemmalle niin, että sain koko hevosen taipumaan voltin pyöreydelle ja säilymään samassa taivutuksessa. Kun sain saman taivutuksen säilymään, lähdin suurentamaan ympyrää ja sitten taas pienentämään ympyrää. Oikeassa kierroksessa piti vahtia, että etuosa pysyy ulkona ja takaosa sisällä ja vasemmassa kierroksessa taas juuri niin, ettei etuosa putoa ulos ja takajalat liian sisään vaan, että koko kroppa pysyy hallussa ja raiteillaan. Kun sujui käynnissä, tein saman homman kohtuurauhallisessa ravissa, jotta sain koko kropan taipumaan ja hevosen kantamaan läpi volttien. Ihan superharjoitus Murdelle ja fiilis oli todella hieno, kun sain hevosen kummassakin suunnassa raiteilleen ja kantamaan siinä asennossa läpi voltin säilyttäen saman ravin tahdin. Fiilis oli ihan mieletön, kun homma pelitti! Jiiiihaaaaa! Nyt on semmonen fiilis, ettei millään malta odottaa, että pääsis jo taas kokeilemaan, et osaanko vielä toisenkin kerran ratsastaa mun hepalla!


Tässä taas pureskeltavaa kaikille ja toivottavasti jaksoitte lukea koko maraton-tekstini!!! :)

4 kommenttia:

 1. Tuosta Ponponista ei ilmiesesti huonoja kuvia saakaan :)
  Ekaa ulkolaukkakuvaa tuijotin pitkään. Siinä on kaikki kohdillaan !
  Hieno Poni !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kans huomannut, et Ponponi näyttää vaan aina hyvältä. :) Se on ihan mieletön! Ja kuvaajakin tykkää sitä kuvata, kun on niin tähti ja onhan se toki kuvaajan oma poni, joten sekin auttaa... :) Kiitokset, itsekin kyllä pidän sitä aika hienona yksilönä. :)

   Poista
 2. saisikohan näitä kuvia laitettua isommalle kun nyt joutuu itse klikkaamaan kaikki auki kun haluaa katsoa lähempää näitä ihanuuksia. 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmmm. Mä en itse tykkää yhtään, jos kuvat on isoina tekstin välissä ja siksi en niin ole toiminut omissa teksteissänikään... Tää on siis just niin tätä, yks tykkää äidistä, toinen tyttärestä. :) Mut täytyy pohtia, jos joskus vaikka laittaisin niitä joskus isoina, että säästytte turhalta klikkailulta päästäksenne ihastelemaan kuvaajan käden jälkeä... :)

   Poista