keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Murden treenejä

Murden kanssa ollaan treenattu viime aikoina aika paljon. Pääosin olen ratsastanut ilman raippaa, kerran myös ilman kannuksia ja pari kertaa raipan kanssa. Edistytty ollaan ihan huimasti monella tapaa...


Murden ongelmana on siis sen hitaus ja jähmeys, se on hidas kaikille avuille ja kropastaan aika jähmeä. Olen pyrkinyt löytämään sille parhaan mahdollisen tavan treenata ja sen löytämiseen on vielä paljon matkaa, mutta joitain elementtejä olen jo selkeästi havainnut hyväksi.

Murden kanssa työskentely on ehdottomasti kannattavaa aloittaa laukassa, sillä sen kropan saa parhaiten lämpimäksi laukassa, joka on sille huomattavasti helpompaa kuin ravaaminen. Laukassa pitäisi saada se jäämään sellaiseen fiilikseen, että se laukkaa itsellään ja jatkaa laukkaa ihan itsekseen kunnes toisin pyydetään. Jonkun muun hevosen ollessa kyseessä, voisi ajatella tällaisen olevan itsestäänselvyys, mutta ei Murden kanssa. Sen pitää antaa suorittaa alun laukkatyöskentely ilman sen kummempaa tuntumaa, hieman löysin ohjin, muttei sitä kuitenkaan saa jättää edestä aivan yksin, sillä silloin se hämmentyy ja saattaa tehdä omia ratkaisuja. ;) Sen pitää tavallaan antaa laukata kroppansa lämpimäksi.

Kun Murde alkaa lämmetä, voi pikkuhiljaa alkaa kokeilemaan kääntämistä ja taivuttamista, mutta yhä pitää muistaa, ettei ala yhtään yliratsastamaan vaan pitää antaa hevosen tehdä ja olla itse mahdollisimman hiljaa. Tässä vaiheessa mun ongelmani on, että vanhasta tottumuksesta rupean helposti varmistelemaan ja vähän pumppaamaan ja puskemaan, vaikkei siihen enää välttämättä ole mitään tarvetta tällä hetkellä ja enemmänkin se saattaa pahentaa tilannetta kuin parantaa sitä.

Alun perin ajattelin, että Murde nopeutuisi siirtymisillä, mutta nykyään olen huomannut, että aivan toisenlainen työskentely edesauttaa nopeutta paljon enemmän. Eli kun sen saa lämpimäksi vetristelemällä ja notkistelemalla, niin se tulee nopeammaksi itsestään. Siirtymisistä se helposti vielä ahdistuu ja hätääntyy, etenkin jos muutos on suuri. Kun se alkaa vertymään, kannattaa enemmänkin tehdä pieniä kokoamisia ja pieniä eteenratsastuksia, joilla saa hevosen paljon paremmaksi kuin vaikkapa pysäyttämällä ja lähettämällä räjähtävään vauhtiin.

Laukasta raviin siirtymiset ovat olleet Murdelle aina haastavia, mutta nyt Nipsun oppien mukaisesti on johdonmukaisesti jatkettu sillä linjalla että jos ravi ei löydy heti pyydettäessä, pyydän pelkä ravin sijaan myös pohkeenväistöä. Tämä on ollut erittäin toimiva työkalu myös muiden ratsujen kanssa. Pikku hiljaa pystymme tekemään jo paljon parempia siirtymisiä myös ilman pohkeenväistöajatusta. Samalla myös pohkeenväistöt ovat helpottuneet ja parantuneet ja ne ovat ajoittain jo aika hyviä ja hienoja. Niitä työstetäänkin aika usein kaikissa askellajeissa tarkistuksena, että pohkeista reagoidaan myös sivuun ei pelkästään eteen (tai edes sivuun),


Treeneissä on myös tehty jonkun verran laukanvaihtoja. Laukanvaihtoja on tehty lähinnä sillä ajatuksella, että ne ovat hyvä mittari siitä, onko Murde kuulolla ja pohkeen edessä. Jos näin on, Murde on helppo kääntää linjalle, ratsastaa vaihto ja jatkaa toiseen suuntaan. Jos hevonen ei ole pohkeen edessä, se pysähtyy jo kaarteessa sisään vaihtolinjalle tai ihan viimeistään "sammuu" vaihdon jälkeen. Kuulolla se taas on, jos vaihto tulee avusta, jossei, niin se ei todellakaan ole kuulolla. Näitä kun on nyt työstetty, on Murde ollut viimeisillä kerroilla jo aika kiva ja säilynyt hyvin pohkeen edessä läpi linjan. Tietenkin tämä on iskostunut sille kaaliin niin hyvin, että se vaihtoi jopa kisoissa lävistäjällä, kun en itse muistanut olla tarkkana... :)

Kun nyt pohtii näitä viimeaikaisia treenejä Murden kanssa, voi todeta, että sitä tulee ehkä ratsastettua liian vähän.  Liian harvoin on ainakin meillä ongelmana, mutta uskon, että sitä pitäisi myös ratsastaa hieman pidempiä aikoja kerralla. Murdella vertyminen kestää niin kauan, että helposti tulee lopetettua silloin, kun hevonen on vasta juuri alkanut olla parhaimmillaan. Tämä johtunee osittain siitä, että Murdella ratsastaminen on varsin rankkaa ja siinä vaiheessa on itse jo niin loppu, ettei juuri jaksa killua kyydissä pidempään. Ja toki myös siitä, että aina haluaa lopettaa siihen fiilikseen, että tuntee saavuttaneensa jotakin. :) Tätä pitää kuitenkin nyt tarkkailla ja mahdollisesti ruveta lisäämään treenien kestoa ja etenkin pitää kokeilla myös kisaverryttelyjen pidentämistä.

Kisaverryttelyssä olen ehkä päästänyt Murden aivan liian helpolla eikä se ole vielä alkuunkaan vertynyt, saati tullut kunnolla ohjan ja pohkeen väliin, kun se on jo viety radalle esiintymään. Tässä on minulle siis selkeästi parannettavaa... En ole kertaakaan esittänyt hevostani radalla kunnolla vertyneenä ja siihen täytynee saada muutos. Tai ainakin tämän teorian oikeellisuus pitää yrittää testata kisaolosuhteissa. :)

Mutta mikä tärkeintä, olen nyt yrittänyt ajatuksen kanssa treenata omallakin hevosellani ja olen oppinut siitä sekä meidän suhteestamme hyvin paljon. Siinä missä ennen en juuri tahtonut Murdella ratsastaa, nyt ratsastan sillä varsin mieluusti. Lisää treeniä siis ja joskus voimme ehkä päästä pois helppo c-tasolta. Tai toivossa ainakin elellään... Viime viikolla oli eräs kerta kun ratsastin pitkästä aikaa raippa kädessä iltamyöhällä ja tuntui kuin Murde olisi lentänyt allani. Se on tapahtunut vasta kerran, mutta toivon sen tapahtuvan jatkossa hieman useamminkin.

Murde on toki myös tehnyt kaikkea hölmöä, kuten harjoitellut narun perässä ojien ylittämistä sekä melkein käynyt meillä kotonakin... :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti