maanantai 27. toukokuuta 2013

Orimattila 25.5.2013

Lauantaina oli taas vuorossa kilpailemista työvuorojen välissä. Tällä kertaa oli ruunikoiden kilpureiden sijaan ratsuvuorossa liinakot blondit eli Kerma ja Vilppu. Kummallekin oli valikoitunut luokaksi He C:2, jossa oli paljon vaikeita tehtäviä kummallekin tammalle.

Kerma oli lähtövuorossa ensimmäisenä ja se oli saanut jo hysterioida kisapaikalla ennen mun saapumistani paikalle, sillä sen paras kaveri Pulla oli startannut aamun raviohjelmassa. Kerma oli kuin olikin varsin hysteerisessä mielentilassa ja tohotteli menemään minkä ehti. Sen mitä se malttoi olla järkevä, se oli ihan supermukava, mutta supermukavuuden vastapainoksi se myös keuli ja pukitti ja nakkeli niskojaan ja huuteli ympäriinsä ja ties vaikka mitä muuta. Verryttely meni siis hysterian parissa, ainoastaan laukkatyöskentelyn ajaksi se relasi ja malttoi keskittyä ratsastajan pyyntöihin.

Radalle mennessä olin hieman ihmeissäni, että mitäköhän mahtaa tulla koko hommasta, mutta eipä auttanut kuin yrittää istua kyydissä ja luotsata poni läpi kurvien. Raviohjelma peruutukseen asti oli kaikin puolin kohtuukatastrofaalinen, sillä tahti vaihteli jatkuvasti, välillä mentiin laukkaa, välillä nakeltiin niskoja ja välillä melkein jumituttiin paikalleen. Peruutuksen jälkeen oli vuorossa askeleenpidennykset lävistäjällä ja ne olivat selkeästi jääneet Kermalle mieleen alkuviikon harjoituksista, sillä niissä se toimi erittäin hyvin ja palkittiinkin hyvin pistein. Käynti oli kiireistä tökötystä, mutta sen jälkeen päästiin asiaan eli laukkaohjelmaan. Laukkaohjelma oli tämän radan ehdoton kohokohta, sillä siinä päästiin etenemään hyvässä tahdissa, kivalla energialla ja hyvällä kaulalla. Toinen lävistäjä palkittiin toisen tuomarin toimesta jopa arvosanalla 8. Siirtymisissä oli tosin edelleen sanomista, mutta ehkei ihan niin paljon kuin radan ensimmäisessä puoliskossa... Ja sitten lopputervehdykseen ja pois paikalta vähin äänin. :) Prosentteja kertyi tällä kertaa 58,64% ja jokaisesta prosentista olen hyvin onnellinen, sillä niitä annettiin myös roppakaupalla pois turhalla hötkyilyllä ja hysterialla.

Kerma kärsii selkeästi rutiinin puutteesta ja tarvitsee huimasti harjoitusta kisatilanteista. Se on niin ihmeissään kaiken kisahälinän keskellä, ettei muista keskittyä suorittamiseen senkään vertaa kuin mitä kotona on jo totuttu saamaan harjoituksissa irti keskittymistä tästä ponista... Mutta harjoitukset jatkuu. :)

Kuvaaja ei ole vielä ehtinyt Kerman kuvia katsoa läpi ja laitella, joten tyydytään vieraan kuvaajan kuviin tällä kertaa. Kiitos hänelle! Kunhan meno saadaan näyttämään koko ajan tältä kuin näissä kuvissa, voidaan siirtyä kilpailemaan hieman vaativammalle tasolle. :)
Kerman jälkeen oli vuorossa Vilppu. Suuntasin Vilpun kanssa verryttelyyn hyvissä ajoion ja oli kiva huomata heti alkuunsa, että jälleen kerran Vilppu oli paljon mukavamman ja yhteistyöhaluisemman oloinen vieraassa paikassa kuin kotona. Kotona se saattaa pienistä asioista ottaa nokkiinsa ja heittäytyä hankalaksi, mutta vieraassa paikassa se antaa paljon enemmän anteeksi ja siihen saa vaikuttaa paljon paljon paremmin kuin kotikentällä.

Verkkailtiin pikkuhiljaa kaikessa rauhassa vähitellen. Välillä aina pieni pätkä hommia ja sitten taas kävelyä. Vilppu on hitaasti vertyvä, joten se tarvitsee aika paljon verryttelyä, mutta kuitenkin ehdottomasti niin, ettei se pääse yhtään väsähtämään. Alkuverryttely tehtiin maneesissa ja Vilppu tuntui pitävän maneesin pohjastakin, sillä se myös liikkui siinä varsin hyvin sen lisäksi, että se oli kivasti ratsastettavissa.
Verryteltiin sitten vielä hetki ulkonakin ja lopulta radalle. Radalle päästyämme Vilppu oli kuin vanha tekijä, vaikkei se siis koskaan ollut ollut valkoisten aitojen sisäpuolella aiemmin. Se mennä pötkötteli läpi ohjelman kuin olisi aina ollut koulukilparatsu. :)

Raviohjelma oli yllättävän tasainen ja tuntui kivalta ja helpolta lukuun ottamatta pieniä kaarteita, joissa oli vähän tekemistä... Askeleen pidennyksiä en varsinaisesti ratsastanut sen kummemmin, ettei Vilppu lähde juoksemaan, mutta niihinkin saatiin vähän eroja aikaiseksi. Pysähdys ja peruutus olivan hieman väkinäiset vilppumaiseen tyyliin, mutta tulivat kuitenkin suoritettua, sekin on jo aika paljon! Käyni oli vähän alavireistä, mutta onneksi sen jälkeen päästiin Vilpun suosikkiosioon eli laukkaan. Laukan nostot tehtiin aivan superisti, sillä nostoja ilman keppiä ei ole vielä päästy suorittamaan kovinkaan usein ja laukkakuviotkin mahtuivat radalle ja jopa laukkalävistäjät olivat kohtuuonnistuneet. Hieno Vilppu! Sitten lopputervehdykseen ja pois. Vilppu sai radastaan 60,91% ja olin siitä huisin ylpeä! Tämä onnistuminen oli täysin odottamaton, sillä Vilpun kanssa kuitenkin pääosin on ollut aika vaikeaa. Onneksi kuitenkin uskaltauduttiin kilpailuihin, sillä nyt on hyvä mieli ja Vilppukin on varmasti tyytyväinen kun pääsi esiintymään! Onhan Vilppu sentään filmitähti!Kyseessä oli siis oikein onnistunut kisareissu ja varsin hyvät kokemukset kummallekin ratsulle. Kummallakin on paljon harjoiteltavaa, mutta on kiva nähdä, että niiden kanssa pystyy tekemään radalla myös paljon oikeita asioita. Kiitokset jälleen kisapäivästä sekä asianomaisille että kilpailujen järjestäjille!

Alkava viikko onkin taas tupaten täynnä hevostelua, ihanaa!

4 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia, Kerma on makeen näköinen poni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kerma on kyllä mainio pieni ponitus! :)

   Poista
 2. Kunpa oppisin itsekin vain ratsastamaan eteenpäin, tuli mitä tuli! Kerman jännääminen ja koheltaminen kuulostaa kovasti tutulta, tosin meille ei ole vielä vakiintunut mitään sellaista osuutta jossa voisin huokaista että tämä ainakin toimii :D Nooran kanssa samaa mieltä, hieno Kerma-poni! Minkä kokoinen se on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentista! Joo, eteenpäin ratsastaminen olisi supertärkeetä ja kiva olis, jos se aina onnistuisikin... :) Jännääminen ja koheltaminen kuuluu asiaan, vaikka on toki omituisia hevosia kuten tuo Vilppu ja oma Moniponini, jotka eivät vaivaudu koheltamaan ja jännäilemään juurikaan.

   Kerma on kyllä hieno! Se on muistaakseni 132cm korkea. :)

   Poista