tiistai 26. elokuuta 2014

Vastauksia kysymyksiinne!

Olen juuri lentämässä kotiin Englannista kaverin häistä ja reissun päällä oli mukavasti aikaa vasta kaikkiin ihaniin kysymyksiinne. Yrittäjyydestä on vielä tulossa yleisön pyynnöstä oma postauksensa ja yritän myös saada aikaiseksi erään lukijan toivoman "My Day"-tyyppisen postauksen jossain vaiheessa. :)

Tässä kuitenkin vastaukset ainakin suurimpaan osaan kysymyksistä. Jos haluatte vielä tarkennusta tai lisää infoa jostain, niin kertokaa ihmeessä! 

Ensi kauden tavoitteet?

Hui, ensi kausi on vielä niin kovin kaukana. :) Tai siis hyvin lähellä, mutta vielä kovin kaukainen ajatus. Tavoitteena on päästä treenaamaan kaikkia hevosia sopivasti läpi talvikauden ja kehittää niiden osaamista, kuntoa sekä voimatasoa. 

Jos talvikauden treenit onnistuvat mukavasti ja hevoset pysyisivät terveinä, pitäisi ensi kaudella vakiinnuttaa Murde hyvälle tasolle HeA-radoilla ja startata ehkä se Murden elämän ensimmäinen kansallinen starttikin. 

Eemelin pitäisi myös vakiinnuttaa hyvä HeA-taso kilpailuissa ja toivon mukaan voisimme olla mukana 6-vuotiscupin osakilpailuissa. Ponde seurannee Eemeliä 6-vuotiskilpailuihin ellei sillä ole jotain mukavampia estetehtäviä tiedossa. :)

Samin ensi kauden tavoite on valjakkoajon MM-kilpailut ja se silmällä pitäen jatketaan myös kouluratsastustreenejä. Toivottavasti päästäisi yhdessä vakiinnuttamaan myös VaB-taso vihdoin ja viimein ja harjotellaan matkan varrella vähän vaikeampiakin temppuja. 

Kerma-ponin kanssa ensi kaudella ajatus ja yritys on debytoida HeA-tason radoilla. 

Tokajin kanssa toivottavasti vielä päästäisi kokeilemaan se Pyhä Yrjö vaikkapa vain jossain rataharjoituksessa. 

Vilppu jatkanee myös harjoituksiaan kohti suomenhevosten aluemestaruuksia, jossei vielä ensi vuonna niin ehkä jo seuraavana. ;)

Mutta nämä kaikki jäänee nähtäväksi… :)

Mitä tapahtunut tällä kaudella, mitä en osannut odottaa?

Tämä kausi on mennyt yllättävän mukavissa tunnelmissa. Suunniteltuihin kilpailuihin ja treeneihin on päästy lähtemään ja tuloksetkin ovat olleet ihan mukavia ja juuri sellaisia kuin olen osannut odottaakin. Ehkä odottamattominta oli Porvoon kisojen olosuhteet ja niistä johtuneet poisjäännit. En ole koskaan aikaisemmin joutunut jättämään startteja väliin olosuhteiden takia, mutta nyt sekin päivä on nähtynä. Olin todella pettynyt joutuessani jättämään kisapäivän kesken Kerma-ponilla liukastelun jälkeen. 

Mikä hevosista on suosikkisi?

En ehkä osaa sanoa hevosista suosikkiani, mutta tietyllä tapaa tärkein on varmastikin Murde, sillä se on ensimmäinen oma hevoseni ja sen kanssa olen oppinut ja opetellut niin monen monta asiaa. Murde on tehnyt minusta taitavamman hevosten käsittelijän ja opettanut minua ymmärtämään hevosia enemmän ja paremmin. Murde on myös sellainen hevonen, joka meiltä ei toivottavasti koskaan lähde mihinkään ennen kuin siitä aikanaan aika jättää. Väärissä käsissä tämä hevonen on takuuvarmasti aika hankala yksilö…

Miten riittää aika kaikille hevosille? 

Tämä on hyvä kysymys, johon vastaus on, ettei se riitäkään. :) 

Tähän kuitenkin auttaa hyvä tiimi ympärillä. Omien hevosteni kanssa minulla on muutamia luottoavustajia, jotka auttamalla minua tekevät elämästäni helpompaa. Voin luottaa heille hevosteni liikutuksen ja itse keskittyä silloin muihin juttuihin. Mutta tottakai ne on ne omat hevoset, jotka kärsivät akuutista ajanpuutteesta eniten. Onneksi ne ovat päivät pitkät ulkona kavereiden kanssa, joten niitä ei tunnu haittaavan, jos treenikertoja jää väliin. :)

Muiden kuin omien kanssa tämä ei niinkään ole ongelma, sillä kaikilla ratsuillani on ihanat tiimit omasta takaa, jotka työskentelvät hevostensa kanssa laadukkaasti ja monipuolisesti silloinkin kun en ole paikalla!

Millä perusteella valikoit niitä kisoihin?

Aikataulujen ja sopivien luokkien mukaan. Yleensä, jos kisoissa on hyviä luokkia, yritän saada mukaan mahdollisimman monta ratsuani ja lisäksi myös oppilaitani ratsastamaan hevosillaan. Mitä enemmän tiimiä on mukana kisoissa, sitä parempi fiilis yleensä vallitsee. :)

Mitä pitkän tähtäimen tavoitteita olet asettanut? 

Päästä lajissa niin pitkälle kuin omat ja hevosten rahkeet riittävät! :) Ja tietenkin tavoitteena on oppia, oppia ja oppia. Tämä laji vaan on siitä niin hieno (ja joskus masentava), että mitä enemmän opit, sitä vähemmän tiedät osaavasi.

Miksi kouluratsastus?

Tällaiselle kontrollifriikille täydellisyydentavoittelijalle se taitaa olla ainoa sopiva lajivaihtoehto! :) 

Olen myös ihan koukussa siihen fiilikseen, kun hommat toimii ja sitä pääsee esittämään yleisölle. Esimerkiksi esiintyminen Samin kanssa Messukeskuksessa Helsinki Horse Fair-tapahtumassa oli ihan mieletöntä. Se tunne, kun pystyt tanssimaan hevosen kanssa ja muut pystyvät nauttimaan sen katsomisesta on vaan jotain uskomatonta. Vaikkei sitä kovin usein tapahdukaan, ne hetket ovat ikimuistoisia!

Miten päädyit etsimään hevostilan ja ottamaan hevoset koiin ja oliko sopivan paikan (sijainti, hinta, soveltuvuus) löytäminen vaikeaa?

Olin lomitellut parin tuttuni hevostiloja ja yhden kesän omat hevoseni myös asuivat tuttuni tilalla. Nämä kokemukset saivat minut vakuuttuneeksi, että oma hevostila olisi hyvä ajatus. Pidän myös siitä, että saan hoitaa omat hevoseni juuri niin kuin itse parhaaksi näen. Myös se, että voin hoitaa ja liikuttaa hevoseni juuri silloin kun haluan ja juuri sillä tavoin kun tahdon, on minulle tärkeää. 

Etsimme omaa tilaa noin kahden vuoden ajan, sopivia ei todellakaan ollut tarjolla joka nurkassa. Välillä etsimisemme oli aktiivisempaa ja välillä pasiivisempaa. Kun oikea tila vihdoin osui kohdalle, se oli menoa. Heti kun ajoi ensimmäisen kerran kyseisen tilan pihaan, tiesi, että tämä on se oma. 

Ennen tilan hankintaa olimme tutkailleet netistä läpi varmaan noin sata tilaa ja käynyt katsomassakin noin kymmentä. Meidän budjettiin ja etäisyysrajoituksiin sopivia tiloja ei sen enempää ollut tuon parin vuoden aikana näkyvästi tarjolla. Nykyinen tilamme ei ollut aiemmin ollut hevostila, mutta sen sai kohtuullisen helposti muunnettua sellaiseksi. Eläimiä tilalla oli ollut aina. Varsinaiset valmiit hevostilat samoilla seuduilla olivat hinnaltaan reilusti yli budjettimme.  

Oletko aina mieltynyt poneihin ratsastettavina?

Ennen kuin lähdin Englantiin opiskelemaan, olin ratsastanut pääasiassa vain hevosia. Englannissa opiskellessani ratsastin paljon kaikenlaisia hevosia ja poneja, mutta tykästyin poneihin aika lailla. Aloittaessani ratsastamaan enemmän Suomeen palattuani, haaveilin, että pystyisin ratsuttamaan tulevaisuudessa poneja. Ja kun jostain tarpeeksi haaveilee, niin niinhän siinä pikku hiljaa alkaaa käymäänkin… ;) 

Mukavin kisapaikka?

Savijärven kartano on ihan ykköskisapaikka, paljon tilaa, paljon mukavia ihmisiä ja hyvät järjestelyt. Lisäksi se on vielä lähelläkin! :) 

Kauemmista kisapaikkakohteista ykkössuosikki on Lappeenrannan ravirata. Mä ja mun hepat tykätään kaikki kisailla nurmella ja Lappeenrannassa on myöskin ihan sikana tilaa ja superjärjestelyt! Ensi kesänä ehdottomasti suunnataan taas sinne. Lappeenranta on myös ihana kesäkaupunki, jossa on mukava vierailla ihan vaan senkin takia!

Jos pystyisit elämän salliessa lähtemään ulkomaille esim. ratsuttajaksi, lähtisitkö?

Jos ja jos ja lehmät lentää! :) Jos vaan pystyisin, niin todennäköisesti lähtisinkin. Olisihan se hieno mahdollisuus ja varmasti lähes ainoa tapa päästä ihan oikeasti kehittymään. En tosin tiedä olisiko minusta siihen vai olenko jo ihan liian tätiytynyt. ;) Tosin se, mitä hevosten kanssa toimiessa on oppinut, on, että rutiini on kaiken a ja o. Jos joku tuntuu ajatuksissa pelottavalta, mutta ryhtyy vaan tuumasta toimeen ja tekee niitä pelottavia asioita, ei ne kovin pitkään enää ole pelottavia. Eli rutiinilla monikin asia on mahdollista, vaikkei siltä ehkä aluksi tuntuisikaan… 

Eemeli vai Sami?

Eemeli on meidän perheen varsinainen lemmikki, joten onhan minun suhteeni sen kanssa hyvin erilainen kuin Samin kanssa. Eemeli on semmonen nallekarhu, jonka kanssa on aloitettu ihan alusta kaikki, rakennettu luottamusta ja opeteltu ymmärtämään toinen toistamme. Samin kanssa on toki ratsuhommat aloitettu myös yhtä lailla alusta, mutta sen kanssa ollaan oltu aina enemmänkin työkavereita. :) Samin kanssa olen kyllä kokenut eniten kaikista hevosista mukaan lukien ensimmäinen aluevoitto, ensimmäinen kansallinen sijoitus ja voitto, esiintyminen Helsinki Horse Fairissa, valjakkoajon PM-kilpailuissa groomaaminen etcetc. Molempien kanssa meillä on siis varsin erilainen (mutta hyvin erityinen) suhde ja kummatkin ovat avain upeita persoonia, mutta Eemeli ollee se täydellisempi minulle ja Sami omistajalleen Leenalle! :)

Pitkän tähtäimen tavoitteet Eemelin, Ponden ja Murden kanssa?

Murde opettelee niin paljon kaikkea kuin vaan koskaan pystyy oppimaan. Yksi valmentajistani, William Matthew, on nyt ratsastanut sitä pari kertaa ja on sitä mieltä, että Murde pystyy oppimaan kaiken. Mikä siis olisikaan parempaa kuin se, että siitä tulisi mulle superopetusmestari siihen, miten hevosille opetetaan kaikki mahdollinen. :) Murdehan ei tällä hetkellä ole kuitenkaan osoittanut mitään superkilpahevosen aineksia, joten sillä ei niinkään ole pitkän tähtäimen kilpailullisia tavoitteita, aina kun sen kanssa päästään kilpailuissa maaliin, ollaan voiton puolella..! 

Ponden tavoitteet ovat muualla kuin minun kanssani suorittamisessa. Se on kuitenkin tehty esteponiksi ja siinä lajissa se toivottavasti tulee tulevaisuudessa loistamaan. Tällä hetkellä Ponde harjoittelee 15-vuotiaan esteratsastajansa kanssa kohti ensikauden kisoja! Toivottavasti Ponde pääsee tulevaisuudessa suorittamaan esteratsastuksessa jopa SM-tasolla asti.  

Eemelin pitkän tähtäimen tavoitteet ovat nousta niin korkealle kouluratsuna kuin vain rahkeet riittävät. Mulla on paljon uskoa tähän poniin ja jos se vaan säilyy terveenä, on meillä toivottavasti vain taivas rajana! Samin tapaisesti olisi ihanaa, jos Eemelikin pystyisi nostamaan hymyjä ihmisten kasvoille suorittaessaan ja päästäisi nauttimaan sen kanssa esiintymisestä kouluradoilla! 

Oletko ikinä ajatellut myydä yhtäkään tällä hetkellä sinulla olevista hevosista?

Eemeli ja Murde eivät ole myytävänä eikä niiden myynti ole koskaan käynyt mielessäkään, mutta Ponden voin joutua myymään. Ponde on joksus ollutkin ihan aktiivisesti myytävänä ja koko ajan hiljaisessa myynnissä, jos joku sille riittävän sopiva henkilö siitä toisi riittävän ison kassillisen rahaa vaihdossa. ;) Pondekin on meille vähän niin kuin perheenjäsen, joten missään pakkomyynnissä se ei tule olemaan. Lisäksi se on mun superterapiaratsu, sillä se on niin luotettava kuin poni vaan voi olla!

Valmennatko myös sellaisia ratsukoita joita ei kiinnosta kilpaileminen vaan kehittyminen ihan omaksi iloksi? Ratsutat ja kilpailet asiakkaiden hevosilla?

Tottakai valmennan! Eihän kaikilla ole minkäänlaista halua kilpailla eikä välttämättä myöskään mahdollisuuksia siihen. Valmennettavissani pidän tärkeimpänä juuri sitä, että on halua kehittyä, sekä oppia itse ratsastamaan paremmin että kehittää hevosta yhtä lailla. 

Ja kyllä, ratsutan asiakkaiden hevosia ja kilpailen niillä tarvittaessa, autan myös esimerkiksi etsimään tarvittaessa sopivan esteratsastajan tai vaikkapa valjakkovalmentajan, jos sellaisia tarvitaan. 

Mikä ratsuistasi nykyisistä tai entisistä on helpoin ratsastettava? 

Sami on ehdottomasti helpoin. :) Sen selkään noustessani voin useimmiten vain nauttia kyydistä. Tottakai sillä on omat haasteensa emmekä me aina ihan ymmärrä toinen toistamme, mutta 4 vuoden yhteistyö on kyllä tehnyt meistä aika hyvin yhteen toimivan tiimin. 

Tähän varmaan isona osasyynä on se, että Samia ei ole juuri kukaan muu koskaan ratsastanut. Toki sen selässä on muutamia muita ihmisiä käynyt, mutta varsinaisen ratsastuksen olen aina tehnyt itse. Samihan muussa elämässään tekee ajohommia, ohjasajohommia ja sen sellaista puuhastelua!

Lisäksi olemme Leenan kanssa saaneet toimivan systeemin siitä, että hän työskentelee maasta käsin sekä vaunuilta ja minä ratsain, jolloin pystymme huomioimaan erilaisia asioita ja puuttumaan niihin tarvittaessa kummallakin tavalla. Hevonen on siis rakennettu lihaksistoltaan monipuoliseksi sekä kohtuullisen suoraksi, jolloin kaikki perustekeminen on sille aika helppoa!

Entä haastavin ja miksi?

Murde on haastavin hevonen, mihin koskaan olen törmännyt. Vilppu kyllä pitää hyvää kakkossijaa. :) 

Murdesta tekee haastavan sen hitaus, mutta samalla sen räjähtävä nopeus. Murde on siis pääasiassa TODELLA hidas hevonen, mutta kun se päättää poistua, se on salaman nopea ja todella voimakas. Murde on myös hyvin herkkä, mutta samalla myös jokseenkin hyvin kuuro kaikille avuille. :) Se on siis hyvin ristiriitainen hevonen. 

Murde on myös täydellinen ratsastajansa peili eikä juurikaan huijattavissa. Sen selkään kavutessa on siis myös hyvä tiedostaa, mikä oma fiilis on, jotta pystyy tunnistamaan Murden mahdolliset oikkuilut paremmin..! 

Tulivatko cobit mukaan kuvioihn sattumalta vai tarkoituksella?

Cobit tuli mukaan kuvioihin ihan sattumalta. Samin kanssa työskenneltyäni sain projektiksi saman kasvattajan myynnissä olevan nuorukaisen Santun (S.W. Summer Solstice), jonka kanssa käytiinkin Nuorten hevosten festareilla 3-vuotiaiden luokassa hölkkäilemässä ja myöhemmin Santun myynnin jälkeen sitten Eemelin. Eemelistä tulikin sitten suureksi onnekseni omani! 

Saman katraan S.W. Dreams Come True oli myös meillä pari kuukautta ratsutuksessa, jonka jälkeen olin jo ihan vannoutunut cobi-fani. Cobeissa on ihan mieletön herkkyys ja keveys, josta pidän todella paljon. 

Eemeli ja Sami ovat ihan täydellisiä ratsuja minulle niin ratsastettavuudeltaan kuin kokonsa puolestakin!

Onko sinulla jotain tiettyjä rutiineja ennen kisasuoritusta?


Ei oikeastaan. :) Ennen rataa tutustuessani rataan minulla on yleensä tietyt jutut jokaisella ratsullani, mitä tykkään tehdä, mutta siinäpä oikeastaan kaikki. Samin kanssa tykkään tehdä jonkun lisäyksen, jotta tiedän, että se on vireessä. Kerman yleensä pysäytän jonkun kerran, jotta se varmasti pysähtyy keskilinjalla. Ponden kanssa teen mahdollisuuksien mukaan pari väistöä, jotta saan sen hyvin pohkeisiin ja ristiaskeleilla "auki". Murden kanssa posotellaan mahdollisimman kovaa, jotta olisi edes jotain energiaa, jolla lähteä radalle. Eemelin kanssa chillaillaan ja taputellaan, jotta sillä olisi mahdollisimman hyvä mieli lähteä radalle. :)

Kiitokset kaikista ihanista kysymyksistä lukijoille ja jos jollain vielä tulee lisää kysymyksiä mieleen niin antakaa palaa vaan! Näihin on mukava vastailla, kun tietää, että ainakin jotakin henkilöä nämä vastaukset todennäköisesti kiinnostavat. 

Odotan innolla huomista paluuta arkeen ja treeniin!

4 kommenttia:

 1. Mä kuuliSin tosi mielelläni sun ajatuksia hevosen "vuosikellosta". Eli koetko jonkun kevyemmän jakson kausien välissä tarpeellisena - ja jos koet, niin milloin, kuinka kauan ja mitä silloin tehdään? Minkätyyppiset treenit sulla ajoittuvat mihinkin aikaan? Tai ideaalitilanteessa, jos ei tarvi ottaa esim. kenttäolosuhteita huomioon, mihin ne ajoittuisivat?

  Tiivistettynä haluaisin siis sun näkemystä kouluhevosen treenaamisesta kokonaisuutena :)

  Ps. Mä ainakin ahmin joka vastauksen ;)

  VastaaPoista
 2. Olipa mielenkiintoista luettavaa, hyviä kysymyksiä ihmiset esittäneet :)

  VastaaPoista
 3. Mua kiinnostaa sun päivärytmi, kun ilmeisesti teet yötöitä, missä välissä ehdit nukkua? Ja teetkö töitä aina ma-pe, miten ihmeessä jaksat viikonloppuisin kisata heti aamusta? :) Eli jonkun sortin my day olisi tosiaan kiinnostava ihan jo tämänkin takia. :)

  VastaaPoista
 4. Oon ihan koukussa sun blogiin :) ihania kuvia ja uskomattomasti kulkevia poneja! Kiitos kun kirjoitat. Olisiko tosin mahdollista, että laittaisit joskus kuvat isompina blogiin?

  VastaaPoista