sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Valmennuksia

William Matthew elokuussa

Elokuussa pääsimme vain yhtenä päivänä Williamin silmien alle. Mukana oli sekä Murde että Eemeli. Kummankin kanssa tehtiin niin, että William ratsasti ensin ja minä sitten. Tällä kerralla saatiin hyvää fiilistä Eemelin avoihin ja Murden yksittäisiin vaihtoihin. Tällainen yhden päivän valmennus on vähän nihkeä, sillä se on ennemminkin tarkastus, että kaikki on kohdillaan kuin osaamisen kartuttamiskokemus.

Hyödyllisintä tällä kertaa oli, että William kokeili Eemeliä ensimmäisen kerran. Helpottaa aina valmentajaa, jos on kokeillut hevosta, sillä silloin huomaa kaikki ratsun kummallisuudet, jotka ei välttämättä maahan asti näy. William piti Eemelistä ja etenkin kehui sen laukkaa "Awesome canter, awesome". Eemelikin piti Williamista, mikä oli varsin mukava huomata. Tosin mikäs noin taitavan ratsastajan kanssa työskennellessä...William Matthew syyskuussa

Ensimmäisen päivän olimme Virkkalassa ja William ratsasti taas Murden. Harjoittelussa oli jälleen avot, sulut ja vaihdot ja tietenkin yleistoimivuus. Jalasta eteen ja avuille. Vaikka tässä vaiheessa meillä oli ollut melkein kuukauden tauko treeneissä, koska mä olin ollut kipeenä, oli kommenttina, että hevonen tuntuu paremmalta. Joskus siis tauko voi tehdä hyvää. Tai yleensä aina tauko tekee hyvää. ;) Tosin tuntuu, että Murden kohdalla koko kesä oli yhtä taukoa erinäisten asioiden takia... Onneksi nyt kuitenkin alkaa itse olemaan paremmasssa kunnossa ja on päässyt taas treenin makuun kunnolla.

Eemelin kanssa ensimmäisenä päivänä työskentelimme paljon siirtymisiä, jotka ovat meille vielä ajoittain haastavia, etenkin pysähdykset ja peruutukset. Nyt saimme niihin kuitenkin hyvää fiilistä ja onnistumisia. Työskentelimme myös siirtymisiä esimerkiksi ravin sisällä niin, että mentiin hieman hitaampaa ravia matalalla pitkällä kaulalla ja sieltä tultiin vähän reippaampaan työskentelyraviin ja ratamuotoon. Tämä harjoitus tuntui itseltä todella hyvältä ja sieltä löytyi hyviä fiiliksiä. Laukassa tehtiin myös paljon säätelyä, koottuun laukkaan, normilaukkaan, kevyttä laukkaa volteilla ja välillä venyttiin myös lisättyyn laukkaan. Vaihteita alkaa löytymään! Lopuksi William työskenteli vielä Eemelin kanssa maasta käsin hetken, totutti sitä kepukkaan ja sai sitä vähän polkemaankin. Hieno poni!


Toisena päivänä suunnattiin Karjalohjalle. Ensin oli vuorossa Eemeli. Työskentelimme Eemelin kanssa jälleen siirtymisten kanssa sekä myös pysähdysten ja peruutusten. Tällä kertaa ne alkoivat jo ajoittain sujumaankin.


Laukkatyöskentelyssä tehtiin ensimmäistä kertaa laukkalisäyksiä ja niistä ihan kunnollisia kokoamisia. Vastalaukkoja kokeiltiin myös muutama, ne alkavat olla jo aika rutiininomaisia ja sujuvat kivasti.


Loppuun työskenneltiin vielä raviin ilmaa ja muotoa korkeammaksi. William avusti ensin maasta ja sen jälkeen työskenneltiin myös ilman apuja maastakäsin. Tässä muutama kuva tuosta lopun työskentelystä, jossa ravi ja muoto alkoivat löytymään todella mukavasti. Fiilis oli aika hurmiollinen tässä vaiheessa ja olin varmaan viikon ihan taivaassa tuon fiiliksen johdosta!!!
Sitten oli Murden vuoro. Valmennuspäivä Karjalohjalla oli yksi ensimmäisiä oikeasti kylmempiä päiviä ja myös todella tuulinen päivä. Murde oli tästä syystä hieman ärsyttävän ja arvaamattoman oloinen. Ei pahasti, mutta kun ei juuri ollut vahvaa rutiinia sen ratsastamiseen, tuntui tämä omassa pääkopassa ikävältä. Murde oli periaatteessa ihan kivan tuntuinen edellisen päivän Williamin ratsastuksen jäljiltä, mutta silti oma fiilis oli aivan liian epävarma. Työstettiin paljon sulkuja sekä ravissa että laukassa ja lisäksi sarjavaihtoja. Välillä sujui ja välillä ei. Kun sitten ei ihan sujunut koko ajan niin kuin olisin toivonut, William tahtoi helpottaa työskentelyä auttamalla maasta käsin. Teimme siis piruettilaukkatyöskentelyä ympyrällä ja Will oli pitkän kepukan kanssa keskellä avustamassa. Jäin kuitenkin tässäkin käyttämään liikaa jalkaa enkä uskaltanut luottaa siihen, että hevonen toimii Willin avuilla. Ihan ok pätkiä kuitenkin saatiin aikaiseksi ja tämän työskentelyn jälkeen tehtiin hienot sarjat upeassa laukassa hyvällä kaulalla ja parit ravilisäyksetkin vielä loppuun. Kaikesta huolimatta erittäin hyvä valmennus taas, mutta itse en vaan ollut riittävän hyvässä vireessä flunssani jäljiltä. Suurin anti valmennuksessa oli ahaa-elämys sulkutaivutuksissa, millaisessa roolissa ulko-ohja onkaan. Eli ulko-ohjasta aina todella napakat huolelliset pidätteet kun on lähdössä sulkuun ja homma toimii ihan toisella tavalla kuin ilman niitä... :) Tämän sain kyllä kokea moneen kertaan sekä valmennuksen aikana että kotona valmennusten jälkeen.

Nipsun valmennus lokakuussa

Eemeli pääsi Nipsun valmennuksiin lokakuussa. Nipsun sanoin Eemeli näytti toimivan erittäin korrektisti hyvässä muodossa ja laadukkaissa askellajeissa. Nyt vaan pitäisi työskennellä niitä askellajeja yhä laadukkaimmiksi.

Valmennukset pääosin koostuivatkin tällä kertaa pohkeenväistöharkoituksista, jotta saatiin Eemeli oikein elastiseksi kropastaan, takajalat polkemaan ja lavat auki. Työskentely oli erittäin tehokasta ja saimmekin kahden päivän aikana pohkarit varsin hyvälle mallille ja hevonen vetristyi todella notkeaksi. Työskenneltiin myös siirtymisiä ja vähän laukkaa, mutta homma painottui kuitenkin nimenomaan raviin ja etuosan elastisuuteen. Kotiläksyksi saatiin myös juurikin väistöjä sekä myös niitä puomeja, mitä keväällä ohjelmassa olikin useasti. Nyt ne pitää ehdottomasti ottaa enemmän taas mukaan kuvioihin...

4 kommenttia:

 1. Eme on vaan niin hieno! Ihan superhyvännäköinen!!!

  VastaaPoista
 2. Tiiätkö miten Nipsun valmennukseen pääsee? vai onko sillä vaan tietyt joita se valmentaa? :) oon yrittänyt netistä katella mutta en oo löytänyt selvää vastausta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin seura järjestää Nipsun valmennuksia, joihin voi osallistua seuran jäsenet. Nipsu pitää tunteja myös "kotitallillaan" eli jos sinne pääsee hevosensa kanssa, voi sopia Nipsun kanssa suoraan tunnin, jos vaan hänen aikatauluunsa sopii. Nipsun tavoittaa esimerkiksi Facebookin kautta.

   Poista