perjantai 9. tammikuuta 2015

Ähkyleikkaus


Keskiviikkona Ponde oli siis Viikissä ruunattavana. Operaatio sujui hyvin ja poni toipuu nyt kotona ruunana. Enpä uskonut silloin keskiviikkona, että torstaina olisin jälleen Viikissä.

Mutta niin se elämä vaan välillä heittelee. Torstaiaamuna vielä ollessani nukkumassa, Viivu soitti ja kertoi Toksun olevan ähkyinen ja olevansa matkalla tallille, johon Viikin päivystäjäkin oli jo tuloillaan. Jatkoin silloin vielä itse unia ja suuntasin Tuomarinkylään vasta vähän myöhemmin tunninpitoon. Samalla kävin katsomassa Tokajia, joka oli todella kipeän näköinen. Se makasi karsinassaan pää maassa ja tärisi. Se oli saanut kipulääkettä ja rauhoittavaa ja tilanteen piti olla helpottamassa.

Tilanne ei kuitenkaan helpottunut ja iltapäivästä Tokaj vietiin klinikalle, jossa hevosen vointi näytti todella huonolta. Tokaj sai lääkitystä, jonka avulla tilanne mahdollisesti helpottaisi, mutta näin ei kuitenkaan Tokajin tapauksessa käynyt.

Illalla Viivu soitti ja kertoi, että Tokajia valmistellaan ähkyleikkaukseen. Olin itse vielä pitämässä tunteja, mutta kun olin ne pitänyt ja omat hevosetkin hoitanut, suuntasin Viikkiin seuraamaan leikkauksen kehittymistä.

Copyright Viivu Padden
Leikkaus sujui erittäin hyvin ja toipuminenkin on alkanut lupaavasti. Tokaj on jaloillaan ja olosuhteisiin nähden pirteä ja hyväntuulinen. Nyt vain peukut pystyssä, että toipuminen jatkuu hyvällä mallilla.

Viimeisen reilun vuorokauden aikana on käyty läpi tunteita laidasta laitaan. Jossain vaiheessa olimme jo varmoja, ettei Tokaj enää tilanteestaan toivu, mutta kun leikkaus oli ohi ja lääkärit toiveikkaita sen paranemisesta, itkin onnen kyyneleitä ajaessani kotiin Viikistä.

Oli upeaa nähdä, mihin nykylääketiede pystyy ja kuinka noinkin suuresta operaatiosta toipumisessa on erittäin hyvä ennuste. Olin ennen aina ajatellut, että omia hevosiani ei ehkä ähkyleikkattaisi tilanteen niin vaatiessa, mutta tämän leikkauksen nähtyäni ja kuultuani paljon uutta informaatiota leikkauksista ja niistä paranemisesta, olen jo eri mieltä. Varmasti mieli voi vielä kyllä muuttua toipumista katsellessa, sillä se ollee myös raskas etappi paranemisessa.

Joka tapauksessa olen äärimmäisen onnellinen, että suuri opettajani, Herra Tokaj, on edelleen hengissä ja yhtenä kappaleena ja sillä on mahdollisuus parantua jopa entistä ehdammaksi. Kiitos tästä kuuluu omistajalleen Viivulle, joka teki raskaan, mutta hienon päätöksen antaa hevoselleen mahdollisuuden elää.

Elastisen uusi biisi kuvaa Toksun tiimin fiiliksiä just nyt aivan tolkuttoman hyvin, näissä fiiliksissä jatketaan (sorppa, parempia lyriikoita ei ollut vielä helposti saatavilla, mutta tästä ainakin vähän näkee, mikä on biisin ajatus):


Mul ei ollu mitää muut ku mahdollisuus 


ja tieto siitä että mitä tahdon voin saavuttaa. 

Koval duunilla se????? onnistuu. 

Kokeillaan ja sit taas noustaan jos kaadutaan. 

Hanskat ei tipahda, periks ei anneta. 

Ne sanoo et pysty, et voi, ei kannata. 

Mun korvissa se kaikki kuulostaa haasteelt. 

Ne saa luun kurkkuun saa ku tulosta taas teen. 

Jatkan, jaksan vaikka väkisin. 

Jos se ois helppoo, kaikki tekis nii. 

Mus on voima, jota ei voi vaimentaa. 

Pusken täysii aina vaa. 

Mun ei täydy vaan mä saan. 

Katse eteen ja suupielet ylöspäin! 

Teen vastoinkäymisistä voimaa. 

Katse eteen ja suupielet ylöspäin! 

Antaa tulla! Kestän kyllä, periks en tuu antamaan. 

Murehtiminen ei takas eilistä tuo. 

Ja huominenki tulee vaan jos selvitään tänään. 

Mun pahin vastukseni kattoo peilistä mua. 

Se haastaa ja aina pyrkii mun pään kääntämään. 

Hakenu näkemystä -------- 

---------- slummeihin Keniaan. 

Kaiken sen jälkeen oon vaan positiivisempi. 

Asenne ratkasee, oon nähny omin silmin senki. 

Aitoo iloo, vaikkei ympäril oo muut ku pahaa. 

Ja toiset taas nii köyhii ettei niil oo muut ku rahaa. 

Alotan ittestäni, korjaan mun mielen. 

Nostan mun katseen ja suupielet. 

Katse eteen ja suupielet ylöpäin! 

Teen vastoinkäymisistä voimaa. 

Katse eteen ja suupielet ylöspäin! 

Antaa tulla! Kestän kyllä, periks en tuu antamaan. 

Katse eteen ja suupielet ylöpäin! 

Teen vastoinkäymisistä voimaa. 

Katse eteen ja suupielet ylöspäin! 

Antaa tulla! Kestän kyllä, periks en tuu antamaan.12 kommenttia:

 1. Ei ole väärin lopetuttaa hevosta eikä lähteä ähkyleikkaukseen. Dissaat kaikkia niitä lauseessa "teki raskaan mutta hienon päätöksen antaa hevosen elää..." No jessus, yhtä hyvä hän olisi vaikka olisi päästänyt hevosensa pois. Onko se sitten "raskas ja huono päätös antaa hevosen kuolla"? Ei ole. Se on vastuunkantamista. Jokainen tehkööt niin kun parhaaksi näkee, mutta yhtä oikeaa vastausta ähkyleikkaukseen ei ole olemassakaan. Minä nostan hattua niille, jotka uskaltavat päästää hevosensa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellou ja kiitokset kommentistasi. Tottakai kaikki vaihtoehdot ovat yhtälailla oikeita ja riippuvat hyvinkin paljon tapaukseata. Ennen kuin hevosta avataan, ei kuitenkaan tiedetä, mikä sitä vaivaa ja mikä sen mahdollisuus parantua on. Tokajin tilanne näytti lohduttomalta, mutta muuttuikin toiveikkaaksi.

   En todellakaan siis dissaa ketään vaan puhun juuri tästä tapauksesta ja kiitin Viivua nimenomaan siitä, että antoi juuri Tokajille tämän mahdollisuuden. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä edes tätä ratkaisua ja kaikkien kohdalla se ei ole järkevääkään.

   Jokainen päätös tuossa tilanteessa on rohkea ja kunnioitettava, sillä tilanne on kammottavimpia, mihin hevosenomistajana voi joutua. Tämän hevosen kohdalla kuitenkin uskon, että tämä oli hyvä ratkaisu olen iloinen siitä, että hevonen on elossa. Voi olla, että olen toista mieltä, kun näen pitkän ja vaikean toipumisprosessin, mutta tämä on mun henkilökohtainen mielipiteeni juuri tätä hevosta koskien juuri tällä hetkellä. Pahoitteluni, jos olen antanut ymmärtää toisin. Ihan välttämättä kun tätä tekstiä kirjoittaessani en ehkä ollut täysissä voimissani eikä se ollut helppo ja yksioikoinen teksti kirjoittaa. Toivottavasti muutkin lukevat tämän kommentin ja ymmärtävät asian tätä myöden enemmän niin kuin olen sen tarkoittanut.

   Poista
 2. Itse en ainakaan saanut mitään käsitystä, että tarkoitusperäsi olisi ollut dissailla toiseen päätökseen tulleita. Eihän kaikkea pidä lukea kuin piruraamattua ja täytyy asettua lukiessaankin kirjoittajan kenkiin, eikä närkästyä joka lauseesta. Minusta on hienoa, että omistaja on ylipäätään pystynyt harkitsemaan kahden vaihtoehdon välillä ja vielä valinnut niistä sen tuskaisemman ja vaikeamman tien, yrittää pelastaa hevonen. Ähkyleikkaus ei ole varma selviäminen, mutta varmaa on se, ettei se halpaa ole. Leikkauksesta toipumisessa on vielä suuri riski ja ähkyn uusiutuminenkin on mahdollista. Hienoa, että omistaja uskaltaa ja pystyy lähtemään siihen rumbaan, niin henkisesti kuin rahallisestikin.

  Itse en omien hevosteni kanssa siihen pystyisi, en kummastakaan syystä, eritoten henkisesti. Mutta onnea Tokajille paranemiseen, toivottavasti kaikki menee jatkossa hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä! Tuollaisessa tilanteessa hevosen lopettaminen ei tosiaan ole huono, vaan täysin ymmärrettävä ja kunnioitettava päätös. Etenkin jos leikkaus ei taloudellisesti tai hevosen iästä tai terveydentilasta johtuen ole edes mahdollista, jolloin kyse ei itseasiassa edes ole päätöksestä, koska kerran vaihtoehtoja ei ole. Minustakin on hienoa ja rohkeaa lähteä yrittämään, vaikkakin omistaja varmasti tiedostaa, ettei parantumisesta ole takeita ja mahdollisesti päätös aiheuttaa hevoselle jopa lisää kärsimystä. Toivotaan, että hevonen paranee ja omistajalle tsemppiä ja voimia tuleviin koitoksiin!

   Poista
  2. Kiva kuulla, ettei kaikki eivät olleet ymmärtäneet minua väärin vaan on myös teitä, jotka ovat lukeneet sanani niin kuin olen ne kirjoittaneet. :)

   Kuten itse aiemmin kirjoitin, olen ollut aiemmin hyvin ähkyleikkaus-vastainenkin jopa enkä omiani ollut ajatellut koskaan leikattavan, jos sikseen tulisi, mutta vasta tämän kokemukseen jälkeen huomasin, että sekin saattaa olla varteen otettava vaihtoehto, jos niin henkiset kuin fyysisetkin resurssit sekä leikkaukseen että sen jälkeiseen hoitoon löytyvät.

   Tokaj tiimeineen kiittää tsempeistä ja onnentoivotuksia, sillä sekä onnea että tsemppiä varmasti tullaan lähikuukausina tarvitsemaan!

   Poista
 3. Voi Toksu! Toivottavasti paranee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivomme todella niin! Pidetään peukut pystyssä! :)

   Poista
 4. Tsemppiä Tokajille ja Viivulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset tsempeistä, niitä varmasti tarvitaan! Sulla onkin näistä leikkauksista ja toipumisista kokemusta, niin tiedät hyvin, miten epätoivoiselta voi välillä tuntua ja myös niitä pieniä onnen hetkiä, kun kaikki näyttää edes hetken hyvältä. :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitokset! Tokaj varmasti tarvitsee kaikki tsempit maailmassa, jotta jaksaa toipua rauhassa. :)

   Poista
 6. Toivotaan todella! Mutta ennusteet on hyvät ja tällä hetkellä hevonen on niin hyvässä kunnossa kuin vaana on mahdollista noin ison ja rankan operaation jäljiltä.

  Sekä Ponden että Murden olen ruunauttanut Viikissä laser-ruunauksella. Onhan se toki hintavampi operaatio kuin pystyruunaus, mutta myös riskittömämpi ja parantuminen on nopeampaa. Lisäksi meillä ei esimerkiksi kotona ole vesikarsinaa, joten se helpottaa huomattavasti, ettei mitään jälkihoitoja tarvitse tehdä.

  Minkäslaisen varsan päädyit muuten hankkimaan?!?!?!? Ja ihanaa, että sellainen nyt on, ei muuta kuin onnea kavioliittoon. :)

  Meillä Murde ruunattiin 3-vuotissyksynä, Eemeli 4-vuotiskeväällä ja Ponde juuri käännyttyään 6.

  VastaaPoista