keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Luukku 9: Gallops Jamiro


Seuraavana vuorossahan on siis iki-ihana iki-oma Muru Murdeni, jonka siis hankin itselleni keväällä 2008. Yhteistyö Gatsen kanssa oli juuri päättynyt ja pohdin seuraavia vaihtoehtomalleja hevosteluuni. En halunnut enää rahoittaa muiden hevostenpitoa, mutten ollut vielä siinä pisteessä, että ratsastettavaa olisi riittänyt maksamattakaan siitä mitään. Tai ehkä ratsastettavaa olisi voinutkin löytyä, muttei välttämättä mitään järkevää treenattavaa, jonka kanssa olisi päässyt etenemään ja mahdollisesti kilpailemaan.

Siispä suuntasin katseeni oman hevosen hankintaan. Ja kauaa ei tarvinnut katsellakaan, kun oma hevonen oli jo hankittuna. Maailman näteimmästä läsistä tehtiin kaupat 27.3.2008. Niin minulla oli oma ihana orivarsa. En halunnut varsaa enkä ainakaan oria, mutta josku asiat ei mene ihan niin kuin olisi halunnut. ;)

Mutta koska Murdesta ja meidän tarinasta olen kertonut jo ihan tsiljoona kertaa blogin historian aikana (tai koko blogihan oikeastaan kertoo elämästämme Murden kanssa) ja onhan hänelle omistettu oma sivukin, täytyy ottaa hieman erilainen näkökulma tähän Murden osioon...


Murden elämän vaietut salaisuudet 

1. Murde rakastaa retkeilyä. 

Murde on aina valmiina lähtemään retkelle. Murden mielestä kaikki valmennusreissut sun muut ovat ihan parhaita, sillä hän on siellä useimmiten huomion keskipisteenä ja sehän sopii hänelle. Useimmiten suunnataan myös hänelle sopiviin puitteisiin, jossa kuitupohjat ja muut odottavat. 

Jos ponit vaikkapa lähtevät retkelle ilman Murdea, Murde mököttää vähintään seuraavat kaksi päivää tarhan takanurkassa eikä pidä ihmisistä. Vaikka Murde on kilpailujännittäjä, se rakastaa mennä vieraisiin paikkoihin ja ihmetellä maailmanmenoa. Se nauttii etenkin valmennuksista, joissa tuttu ääni on huutelemassa keskellä kenttää ja rentouttamssa sen mielen mukavaan zenimäiseen tilaan. :)2. Murden kuppi menee nurin lähes joka ilta. 

(Videolla vielä aika tsilli versio tästä)

Yritä siinä sitten pohtia, että mikä osio sen ruuasta menee sen kurkusta alas ja mikä jää sinne karsinan pohjalle kuivikkeeksi...


3. Murde menee totaalisen sekaisin porkkanoista.


Murde vauhkoontuu porkkanoista ihan täysin. Kaiken maailman namuset tai muut makupalat ei sille välttämättä edes kelpaa (paitsi Hobuloven villiruusunamut), mutta porkkanat saavat sen aivan pois tolaltaan. Ja ne Murde myös haistaa helposti vaikkapa sormista, joissa on ollut porkkanoita eikä hevillä luovutakaan ennen kuin porkkanoita on tullut myös hänen suuntaansa. Murde siis pyörii ja hyörii ja tökkii ja raivoaa, jos porkkanoita on vaan tarjolla. Siksi porkkanat kannattaakin sille syöttää ainoastaan silloin kun se on karsinassa tai tarhassa eikä sen kanssa tarvitse juuri tehdä yhtään mitään muuta sillä hetkellä. :)

4. Murde ei ole lahjottavissa. Ei edes porkkanoilla.

Joskus männä vuosina Murde ei vielä oikein osannut peruuttaa ratsastaja selässään, se helposti vain keulasi, kun pyysi sitä selästä peruuttamaan. Olin tietenkin ilmoittautunut kilpailuun, jossa peruutus piti radalla esittää. Niinpä peruutuksia oli harjoiteltava ja sainkin vinkin, että palkkaisin Murdea peruutuksista namusilla. Nooh, minähän kokeilin. Ja homma onnistuikin aluksi ihan kivasti. Kunnes sitten päätin ratsastaa radan läpi treenien lopuksi. Kun alkutervehdykseen ratsastaessa Murde lähti sitten tietenkin peruuttamaan, komensin sitä eteenpäin ja tulin uudelleen pelkkään pysähdykseen ja Murde teki työtä käskettyä. Peruutuksen kohdalla tein sitten hienon peruutuksen ja olisin taas palkinnut Murden tästä hyvästä suorituksesta. Murdepa olikin ovelampi, eikä todellakaan suostunut ottamaan enää namusia vastaan. Häntä oli huijattu. Jos mä en osaa selässä päättää, et mitä mä haluan, ni hän ei kyllä myöskään ota minkään sortin lahjuksia vastaan. 

5. Murde rakastaa lapsia.

Murden mielestä lapset ovat aivan ihania. Lapset ovat niin välittömiä, että niitä on helppo ymmärtää. Siinä missä aikuisilla on mitä ristiriitaisempia tunteita ja ajatuksia, joista hevosen on vaikea ottaa selvää, on lapset paljon suoraviivaisempia. Tämä näkyy hyvin Murden suhtautumisessa lapsiin. Murde mieluusti kyyditsee lapsia selässään vaikka tuntitolkulla ja vielä nauttiikin siitä. :)


6. Murusta Murde

Murden Murde-nimi tulee ihan vain siitä, että Murde oli aikanaan vaan "mamman muru". Siitä sitten lähti muokkautumaan Muru Murde ja lopulta jäljelle jäi vaan Murde. Siitäkin on tosin vuosien varrella vääntynyt vaikka minkälaisia nimiversioita. Mutta pääosin kaikki tuntevat kuitenkin Murden Murdena. 

7. Murde on ostettu värin perusteella.

Masse oli mun ensimmäinen elämäni hevonen. Ja kun lähdin pohtimaan oman hevosen hankintaa, jotenkin vaan huomasin, että Massen värinen hevonen oli se, mitä mä halusin. Mulla oli ajatuksena ensinnä ostaa yksi ihan ratsastusikäinen ruunikko tamma, mutta kun Murden kasvattajat ottivat yhteyttä ja sanoivat, että mitään en saa ostaa, jos en ensin katsasta heidän valikoimaansa, oli mulla vastaus jo selvillä. Ainoa mikä heidän hevosistaan kiinnostaa, on se rautias läsipää. :) Ja niinhän se rautias läsipää sitten mun nimiini siirtyikin ja siitä lähtien on melko pitkälti hevoset (ja ponit) olleet värikoodattuja. 

8. Murde on äärimmäisen mustasukkainen.

Murde ei voi sietää, jos sen omat ihmiset puuhastelevat muiden hevosten kanssa. Jos esimerkiksi tarhaan menee rapsuttelemaan Eemeliä, sitä ei todellakaan saa tehdä kovinkaan pitkään, sillä Murde vaatii oman osansa välittömästi. Murde on vuosien varrella oppinut sietämään, että muidenkin hevosten kanssa asioita tehdään, muttei se silti siitä pidä. :) Murde on myös kova poika vahtimaan. Jos esimerkiksi teen jotain pihahommia, Murde vahtii mua ihan jatkuvasti. Se tsekkailee, mitä teen ja mihin meen. Se on todella koominen sen vahtipuuhissa. Melkein parempi vahti kuin meidän koira. :) 

9. Murde on varsinainen linssilude.

(Ja omistaa maanisen katseen)


10. Murde arvostaa huppuja!

Jos vaan mahdollista, työntää Murde aina päänsä huppuun. Jos vaikka kulkee hupullinen takki päällä siivoamassa Murden tarhaa, tulee Murde seurailemaan niin, että laittaa päänsä huppuun ja kulkee perässä pää hupussa. Sen nenä on varmaan helposti kylmettyvää sorttia? 

Murdehan on totaalinen vilukissa, joka mieluusti kesälläkin pitää takkia päällään. Ja jos Murdea unohtaa takittaa riittävästi, se laihtuu hyvinkin nopeasti. Mitä enemmän päällä, sen parempi, on Murden motto. Se myös ehkä haaveilee omasta hupusta, jonne voisi laittaa nenän lämpeämään aina silloin kun ei juuri ole ruoka-aika. Ja loppuun vielä videokevennys: 

14 kommenttia:

 1. Tää oli kyllä mainio teksti videoineen kaikkineen :D

  VastaaPoista
 2. Kommentoin varmaan samaa siihen aiempaankin postaukseen jossa kirjoitit Murdesta, mutta ei mahda mitään, taas samalla asialla! Tekstistä paistaa kaikin tavoin läpi sellainen erityinen rakkaus joka kuuluu vain "sille yhdelle ja oikealle hevoselle", ja sellaista on tosi mukava lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Awwwww, kiitokset taasen ihanasta kommentistasi. Murde on kyllä niin tärkeä ja ihana perheenjäsen. Kiva, että näitä jaksaa lukea muutkin kuin minä. ;)

   Poista
 3. Jostain syystä tällä mun tabletilla ei nuo videot näy. Onkohan muilla lukijoilla sama ongelma? Aivan mainio tapaus tuo Murde kyllä on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs tabletti sulla on? Meillä on ainakin näkynyt kännykällä ja läppärillä kummallakin. Ja nehän on youtubessa myöskin eli sieltä löytyy tarvittaessa myös! :)

   Poista
  2. Samsung galaxy note 10.1. YouTuben linkin kautta sain näkymään!

   Poista
  3. Joo, huomattiin omillakin laitteilla, et aina ei noi bloggerin videot näy. Eli pitää laittaa videot aina youtubeen myöskin, niin sit näkyy kaikilla vempaimilla. :)

   Poista
 4. Minäkään en saa iPhonella videoita auki :'(
  Ja vielä murdevideot! EIH! Suosikkini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Awwwww, mä oon aina vaan yhtä otettu siitä, että Murdella on edes yks true-fani. :) Mä lupaan lisätä linkit ihan hetkenä minä hyvänsä!!!

   Poista
 5. No nyt! Kiitän:) voi elämä tuota jälkimmäistä videota... Haha:'D

  VastaaPoista