tiistai 13. joulukuuta 2011

Moni-Poni, ratsuponi

Hehei, eilen olin tallilla samaan aikaan Murden viimetalvisen estepilotin Heidin kanssa. Heidin 3-vuotias hieno osmiumilainen oripoika Darklord asuu siis Murden naapurissa tällä hetkellä... Katselin ensin Heidin ja Daven menoa kentällä ja siinä sitten tuli mieleeni, että pitäisköhän ottaa ponikin taasen hommiin. Eli pari viikkoa sittenhän tehtiin niin päin, että mä kävin Moni-ponin selässä ja Heidi oli maassa avustamassa ja nyt sitten toisin päin.

Juoksutin ensin Monia muutaman kierroksen kumpaankin suuntaan. Vasemmalle ei meinannut jaksaa juurikaan liikkua, mutta oikealle oli kiva mennä vähän pukkilaukkaakin. :) Hetken väsytyksen jälkeen Moni kuitenkin oli ihan rauhallisen ja järkevän oloinen, joten oli mukava jatkaa suunnitelman mukaisesti. Eli Heidi hyppäsi kyytiin ja kun Poni ei ollut siitä moksiskaan, päätettiin lähteä liikkeelle. Vähän oli herralla energiaa ja ihmetystä, joten se reagoi kaikkeen liikkeeseen selässä hieman kiihdyttelemällä, mikä toki on vain positiivinen piirre. Kiersimme käynnissä kaksi kierrosta kentän ympäri niin että Poni oli mukavasti mun ja aidan välissä. :) Kerran Heidi korjasi hieman jalustinta ja johan Poni pukkasi... Mutta hyvin sujui pukkauksesta huolimatta ja jäi hyvä mieli kaikille! Heidi alkaakin olla kokenut näissä sisäänratsastushommissa, joten hänen kanssaan on mukava puuhastella ratsastajaan totutuksissa!

Moni-Poni on nyt siis ollut 2 kertaa ratsuna ja jatkoa on luvassa. Kiirehän ei ole, mutta hyvä näitä hommia on pikku hiljaa alkaa opettelemaan... Keväällä olisi myös tarkoituksena saada Moni-Poni sisäänajettuakin. Ja pitäisi myös pohtia, josko jalkojen välisistä killuttimista pitäisi hankkiutua eroon.

Moni-Ponin ruunaaminen on minua usein askarruttava asia. Tavallaan ei ole mitään akuuttia syytä sen ruunaamiselle, se on varsin järkevä ja helposti käsiteltävä ori. Se on sosiaalinen eikä sen tämän hetkinen elämä olisi mitenkään sen parempaa ruunanakaan, sillä se ei juurikaan muuttuisi miksikään. Kuitenkin mielestäni orina pitämiselle pitäisi olla selkeä jalostuksellinen syy eli ponin pitäisi olla niin laadukas, että siitä voisi tulevaisuudessa olla jalostuskäyttöön. Monihan on erittäin hyvä suoritussukuinen welsh part bred-poni, joka sukunsa puolesta saattaisi hyvinkin olla ihan mielenkiintoinen jalostusponi. Sen rakenne ei kuitenkaan ole maailman sopusuhtaisin, ainakaan tässä vaiheessa, eikä sen liikkeetkään poikkea huimasti normaalista. Sillä on 3 hyvää askellajia, mutta missään niistä ei ole mitään kovin erityistä. Zorron eli Moni-Ponin ehdoton vahvuus on sen hyppylahjat. Sen estesuorituskyky ei kuitenkaan selviä meille vielä vuosiin, joten se ei sillä osaamisellaan herätä pitkään aikaan yhdenkään tamman omistajan huomiota. Ja vielä se, että periytyisikö sen estelahjat vaiko eikö, on toinen aivan yhtä suuri mysteeri. Ponijalostuksessa myös värillä tuntuu olevan väliä ja siksi jaksan epäillä, olisiko rautiaalle, lihapiirakan väriselle orille senkään puolesta käyttöä, vaikka sitä joskus tammoille tulevaisuudessa tarjottaisiinkin... Eli ruunaus on kyllä usein mielessä, mutta katsotaan nyt siis vielä, että miten tilanne kehittyy ponin suhteen.

Murden jaloissa rivi edelleen jyllää ja ne ovat varsin turvoksissa. :( Olen niitä yritellyt parhaani mukaan hoitaa, mutta niin kauan kun joka päivä sataa lisää, niin ne eivät pääse kunnolla kuivumaan. Viikonlopun jälkeen tilanne oli paljon parempi, kun oli ohjelmaa niin, ettei koko päivää ollut ulkona, mutta kun tänään taas oli enemmän märkää ulkoilua, niin tilanne muuttui pahempaan.

Murdella oli tänään kuitenkin taas hieroja ja se sai nautiskella ihanasta hoidosta. :) Edelleenkään ei sen kummempia jumeja löytynyt, mikä on varsin hyvä tietää. Kaula tanassa se pöröttelee menemään, joten kaula vähän jäykistyy siitä, mutta muutoin ei ollut siis huomautettavaa. Eli jotain hyvää jalkaturvotusten keskellä. Loppuviikosta täytyy harkita rajoitettua tarhailua ja enemmän muuta liikuntaa, josko jalat saisi laskemaan niin, että päästäisi Pietin tunnille kaikesta huolimatta. Mitä vain sen eteen!

Olen tässä öiden ratoksi pohtinut kovasti Murden kuolainvalintoja. Sillähän on tähän mennessä ratsastettu aina KK-ultra kolmipalakuolaimella, niin kuin ratsastetaan lähes kaikilla muillakin ratsuillani. Olen kuitenkin pohtinut, josko hyppäämiseen pitäisi saada joku hieman erilainen kuolain. Murde on kohtuullisen herkkäsuinen ja varsinaista jarrua se ei juurikaan kaipaa, mutta ehkä hieman vakaampi kuolain saattaisi toimia paremmin. Tästä syystä olen pohtinut, että sillä voisi kokeilla full cheek-kolmipalaa. Haluaisin toki, että sekin olisi KK-ultra versio siitä, mutta siihen mulla ei taida olla varaa, vaikka kuinka tahtoisinkliujkuin. Siispä luulen, että ihan normi full cheek-kolmipala hankitaan kokeiluun lähiaikoina. Josko sillä saisi helpommin ohjailtua Murden sinne tolppien väliinkin... ;)

Mihinkään muualle en ole juuri ehtinyt hevosia ihmettelemäänkään, sillä olen vaan tehnyt vimmana töitä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti