tiistai 19. marraskuuta 2013

Eemelin reenit

Viime viikko oli siis kaikin puolin reenipainoitteinen. Oli omia reenejä ja muiden reenejä ja kaikenlaista hauskaa häppeninkiä. Jälleen kerran tuli paljon hyödyllistä oppia sekä uusia työkaluja työkalupakkiin.

Eemeli on nyt siis ollut varsin mukavalla mallilla ja pääsikin siten sekä Nipsun treeniin tiistaina että Andreas Hessen treeniin perjantaina. Eemelin "ongelmana" on se, että se mieluusti liikkuu liian lyhyenä ja kippurassa eikä haluaisi lähteä venymään kropastaan. Kun se sitten uskaltautuu lähteä venymään, siitä löytyy todella paljon ulottuvuuksia niin eteen sivulle kuin ylöspäinkin. :)

Nipsun tunnilla aloitettiin ensin ravissa vasemmalle ja Nipsu oli todella tyytyväinen näkemäänsä kehitykseen. Vasemmalle taivuttaminen sujui todella paljon helpommin ja paremmin kuin aiemmin. Oikea olikin sitten vaihtunut vaikeammaksi. Näinhän se usein nuorten hevosten kanssa menee, kun yksi asia helpottuu, toinen vaikeutuu. Lähdettiin hakemaan hyvää fiilistä oikealle laukan kautta, mutta koska Eemeli tuppasi olemaan vähän turhan jännittynyt ja kippurassa, tahtoi Nipsu työstää sitä ensin ilman ratsastajaa.

Alun kireä ja jännittynyt poni!
Eemelille viritettiinkin ulko-ohjaksi sivuohja ja liina satulavyöstä kuolainrenkaan kautta juoksuttajan käteen. Näin saatiin ponille "realistinen" ulko-ohja ja päästiin työstämään taivutusta sisään ja kroppaa rennommaksi ilman että sitä pitäisi päästää siihen ilman mitään tuntumaa.


Oli hienoa nähdä, kuinka alun ulospäin asettuneesta kireästä ponista muuntautui sisäänpäin hyvin taipuva rento ja joustava poni. Tämä työskenneltiin läpi kumpaankin suuntaan ennen kuin oli taas aika palata ponin selkään.


Uudelleen selkään kavuttuani alla oli mukavan rento ja vastaanottavainen poni. Päästiin heti työstämään samoja asioita selästä käsin, mutta ympyrän sijaan tehtiin työskentelyä neliöllä niin, että kulmat oli pääasiallisesti työn alla. Hyvä pyöreä kulma, suoristus ja hyvä fiilis jää päälle kulmasta ja taas jo seuraava valmistelu kulmaan. Taivutukset ja pehmeä joustava kaula olivat tavoitteena saavuttaa ja saavutettiinkin pääosin koko ajan.

Kulmassa kädet alhaalla antaa tukea ponille ulkona ja näyttää suuntaa taivutukselle sisällä.
Kulmia ja suoristuksia työskenneltiin kummassakin suunnassa sekä ravissa että laukassa. Eemeli tuntui paranevan koko ajan ja ymmärsi annetut avut koko ajan paremmin ja paremmin. Vasemmassa laukassa tuli muista tukea jalalla suoristuksessa huolella, sillä laukka putosi helposti, jossei näin tehnyt. Kun suorana kulkeminen ei ole vielä ponille helppoa, voi näin käydä ja siksi sitä tulee tukea ja auttaa kantamaan itsensä oikeassa asennossa suorana. Oikeassa laukassa tätä ongelmaa ei ollut, sillä se on luonnostaan suorempaa ja siten helpompaa.

Ulko-ohja myötää ja antaa kropalle tilaa venyä taivutukseen.
Välillä käydään korkealla ja lyhyenä.
Välillä löydetään pyöreys, pehmeys ja pituus.
Nipsun treeni oli kaiken kaikkiaan todella hyödyllinen ja tarpeellinen perustreeni. Saatiin supervinkkejä ihan perustyöskentelyyn ja jälleen selkeitä kotiläksyjä, minkä parissa on hyvä työskennellä ennen seuraavaa treenikertaa.

Torstaina Eemeli reenasi kotona Annin kanssa. Testattiin nivelkuolainta, sillä seuraavan päivän Andeaksen treeneihin tiesin olevan helpompaa mennä nivelkuolaimen kanssa kuin joku muu kuolain ponilla suussa. Olin kerran aiemmin testannut Eemelille niveltä, mutta sillä kerralla kaikki oli muutoinkin pielessä ja Eemelin hampaat vielä raspaamatta, joten sillä kertaa en uskonut sen sopivan Eemulle alkuunkaan. Nyt kuitenkin oli kiva nähdä, että Eemeli piti nivelestä ja sen suu jopa oikein vaahtosi Annin työskennellessä sen kanssa. Poni oli sisäistänyt kivasti juttuja Nipsun treeneistä, taipui kivasti ja malttoi jopa kävellä. Oli kiva katsella selkeää kehitystä menossa. Annikin huomasi ponin olevan jälleen parempi kuin aiemmin. Hyvä näin.

Perjantaina oli sitten kauan odotettu Andreas Hessen valmennus myös Eemelin kanssa. Aloitettiin työskentely käynnissä, jossa Andreas heti havaitsi ponin ongelmat, poni kävelee mielellään kiireisesti ja aivan liian lyhyenä. Sain ohjeeksi "heilutella" käsiä edes takaisin "eteen-taakse" käynnin tahdissa ja melkein jopa puristaa polven kiinni satulaan, niin että yläpohje ja alareisi vaikuttaa hevoseen työntämällä sitä kohti käynnin tahdissa heiluvaa kättä. Eikä aikaakaan kun ponin askel ja kroppa lähti venymään kohti pidempää käyntiä. WAU. Tässä kohden olin jo ihan ihmeissäni, että jopas jotakin, nyt saadaan taas paljon aikaiseksi.

Alun kireää ravia jälleen, jalka kyllä nousee, mutta selkä ei!
Ei kuitenkaan jääty työskentelemään käyntiä liian pitkäksi aikaa vaan siirryttiin ravihommiin. Siinä sain ohjeeksi pidentää ohjaa ja miettiä samalla lailla jalalla puristamalla hevosta kohti ohjaa. Kun tämä ei heti tuottanut aivan toivottua tulosta muutettiin työskentelyä.

Ainakin annoin ohjaa.. :)
Seuraavaksi sain ohjeeksi tulla melkein esteistuntaan ja laittaa kädet alas "sivuohjiksi" niin, että poni pääsee tukeutumaan niihin hyvin ja taas ratsastaa yläpohkeella ja alareidellä puristaen. Tämä alkoikin tuottaa haluttua tulosta, poni lähti rentoutumaan kaulastaan, nosti vähitellen selän ylös ja alkoi venymään kropastaan.

Kädet alas ja melkein esteistunta!
Sitten huilitauko. Aina kun poni on ymmärtänyt ja tehnyt jotain hyvin, on hyvä palkita se pienellä huililla, jotta se jaksaa taas työskennellä lisää hyvällä motivaatiolla.

Hymyillään kummatkin. 
Huilin jälkeen työskenneltiin vielä taivutusten kanssa. Kun oli saatu selkää ylös ja kroppaa venymään pidemmäksi, oli aika venyttää myös kylkiä taivutuksilla. Taivutuksia työskenneltiin tällä kertaa kolmikaarisella kiemurauralla, joka Andreaksen tunneilla ei ole se "dressage rubbish"-kiemuraura vaan vanhan kansan kiemuraura, joka on enemmänkin S-kiemuroita kuin oikeastaan kolmikaarinen. Tässä vaiheessa Eemeli oli jälleen todella hyvän ja elastisen tuntuinen ja saatiinkin paljon kehuja.

Andreas ratsastaa mukana ja ponilla on kivaa! 
On se oikeallekin joskus taipunut!
Ja vielä himpun verran vasemmallekin.. 
Lopuksi vielä vähän käyntiä, joka oli tunnin aikana muuttunut lyhyestä ja kiireisestä pitkäksi ja rennoksi. Ihanaa! Sitten pitkät ohjat ja paljon taputuksia. Laukkaamaan ei vielä tällä kertaa päästy. Ehkä jo ensi kerralla. ;)

Sunnuntaina Eemeli pääsi vielä nauttimaan maastoilusta Murden kanssa! Hyvä reeniviikko siis pienelle ponille!! Tästä on taas hyvä jatkaa...

2 kommenttia:

  1. Tsiisus miten mahtavalle tuo poni näyttää - vaikka ei aina olisikaan ratsastajalle mukavimman tuntuinen ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä se aika Ferrarilta tuntuukin! :) Ferrarit ei oo vaan aina ihan joka ihmisen hanskattavissa... *hih*

      Poista