torstai 28. marraskuuta 2013

Have fun with your horse!

Eräs valmentajistani muistuttaa usein minua tärkeästä asiasta: "Have fun with yor horse!" Vaikka saankin aina aika ajoin muistusta tästä asiasta, ei se silti aina muistu mieleen. Turhan usein on aivan liian totisin mielin hevosen selässä, vaikka todellisuudessa kun relaisi vähän, olisi sekä ratsulla että ratsastajalla paljon hauskempaa yhdessä!


Kun itsellä on selässä kivaa ja antaa välillä hevoselle vapauksia, tulee hommasta usein mielekkäämpää. Liian kireällä mielialalla saa vain hevosenkin helposti kireäksi… Myös palkitseminen on äärimmäisen tärkeää. Jossei kiitä hevosta kun se tekee oikein, ei se tiedä tekevänsä oikein! Monet hevoset taas oikein yltyvät yrittämään vielä vähän enemmän niiden saadessa kiitosta..


Aina ajoittain hauskanpito voi vaatia vähän jopa hurjastelua… :) Mutta kun sallii hevoselle hieman hurjastelua, ei sen tarvitse keksiä itse tekosyitä hurjastellakseen silloin kun ratsastajalle ei sovi. Kun hevonen saa välillä luvan kanssa toteuttaa itseään ja mielitekojaan, se keskittyy taas paremmin hommiinkin. Aina se ei tarkoita sitä, että ratsastajan pitäisi olla selässä silloin vaan se voi tapahtua yhtä lailla vaikka vapaana maneesissa taikka liinan päässä. Liian usein törmää tylsistyneisiin hevosiin, joiden pitää keksiä vähän kujeilua, koska niille ei siihen tarjota muuten mahdollisuutta…  


Usein hevoset pitävät reenistä vaihtelevissa olosuhteissa. Talven lumihankitreenit ovat monen mieleen ja siellä usein pysyy hevosetkin käsissä innostaan huolimatta, koska lumihanki antaa vähän luontaista vastusta. Toivottavasti tänäkin talvena tulisi edes joksikin aikaa kunnon lumipeite, jotta pääsisi ponien kanssa hankeen reenailemaan ja pitämään hauskaa. 


Kesällä vaihtelevana ympäristönä voi olla vaikka tasainen pellon pohja tai mikäpä voisikaan olla ihanampaa kuin kunnon nurmipohja. Aina tällaisia pohjia ja mahdollisuuksia ei ikävä kyllä ole käytettävissä, mutta silloin kun on, niistä kannattaa ehdottomasti nauttia! 


Eikä hauskanpitäminen kisoissakaan ole kiellettyä! Kun on hymyilyttää kouluradalla, tekee lähes satavarmasti parasta tulosta. Jos mieli on yrmeä, tuskin on mitään huipputulosta tyrkyllä… Kaikilla hevosilla kilpaillessa ei kyllä naurata, sen tiedän itsekin, mutta esimerkiksi Samin kanssa käydään aina kouluradalla nautiskelemassa. Harvoin kun sinne päästään, pitää ottaa ilo irti koko touhusta. Joskus mä otan enemmän iloa irti asiasta ja joskus taas Sami… ;)


Aina kun vaan muistan, yritän tolkuttaa tätä myös lähipiirini hevosihmisille. :) On niin paljon kaikkia stressaavia ja ikäviäkin asioita elämässä, että pitäisi muistaa aina ajoittain nauttia hetkistä hevosen kanssa ja antaa hevosenkin nauttia hetkistä ihmisen kanssa. Kun näin muistaa välillä tehdä, on sekä hevosella että ratsastajalla taas parempi mieli puurtaa sitä perusduunia! 12 kommenttia:

 1. Vakavaa asiaa, onneksi hymyissä suin :)

  Olet niiin oikeassa, usein olen pohtinut että eikö täysin vapaaehtoisen _harrastuksen_ kuuluisi olla pääsääsntöisesti hauskaa loputtoman totisen puurtamisen sijaan ?
  Ja nimenomaan että sitä hauskaa ja kivaa pidetään hyvässä hengessä yhdessä hevosen kanssa !  VastaaPoista
 2. Hyvin kirjoitettu, juuri näinhän sen kuuluisi mennä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, juurikin niin. Valitettavasti aina tässä ei ihan onnistuta, mutta jos vaikka aina joskus muistaisimme nämä asiat, niin sekin olisi jo jotain! :)

   Poista
 3. Olen ihan samaa mieltä ja tosi tärkeä asia! Samoin uskon siihen, että hevoset oikeasti tietävät, jos et tykkää niistä, tai jos tuntuu siltä, että on "pakko ratsastaa". Parhaita ratsastajia ovat ne, jotka tykkäävät kaikista hevosista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentista ja just niin, erittäin tärkeä asia! Mä uskon tohon aivan samaan ihan totaalisesti, varsinkin vähän sielukkaammat hevoset ovat _niin_ käsittelijöidensä peili. Murde esimerkiksi poistuu ihan vaikka taluttajaltaan, jos taluttaja ei siitä pidä... :)

   Miksi ratsastaa, jossei pidä hevosista..? :)

   Poista
 4. Juuri noin! Voi kun sen saisikin pidettyä kirkkaana mielessään joka päivä!

  Hyvin kirjoitettu Milja! Samoin Sallan ja Kaisan kommentit ovat kovin osuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Ja koita vain aina joskus ainakin muistaa pitää tämä kirkkaana mielessä! :) Ja joskus kun puurtaminen ja värkkääminen ei onnistu, niin yllätätkin hevosesi ja meet reipasta kevyttä laukkaa ympäri maneesia muutaman kiekan! :) Kannattaa kokeilla!

   Poista
 5. Huippu postaus :) Ja ai kun on upea toi musta ori! -Liisu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Ja musta orihan on Eemelin isipappa... :)

   Poista