keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Treenejä, vol 1

Ikuisesta kiireestäni johtuen, olen viimeiset kuukaudet kirjoitellut ainoastaan raportteja valmennuksista ja kisoista, jotta ne jäisivät mulle itselleni mieleen ja ne tulisi käytyä läpi omassa mielessä. Pitkään on kuitenkin ollut mielessä, että olisi ihan kiva kerrata ihan normireenejäkin ja vähän kirjoitella ylös, mitä minkäkin ratsun kanssa on tullut tehtyä kevään mittaan.

Sami 

Samin kanssa on pyritty kohottamaan kuntoa ja keräämään voimaa, jotka ovat siltä ovat syystalven tauon jälkeen uupuneet. Lumettoman mutta erittäin jäisen talven jäljiltä Sami on ollut varsin heikossa kunnossa verrattaen samaan vuoden aikaan aikaisempina vuosina. Samin kanssa huomasi keväällä eniten, mikä merkitys kunnon lumipeitteellä on kunto- sekä voimatyöskentelyyn. Kunnollinen työskentely päästiin siis aloittamaan vasta pitkälti keväällä viimeidtenkin jäiden sulettua, sillä koko talvena ei kunnon hankiralleihin päästy vaan jouduttiin enemmänkin köpöttelemään jäätiköllä puolivillaisesti.

Kun jäät vihdoin sulivat, on Samin kanssa jatkettu sekä vaihtoharjoituksia että alettu jälleen varovasti myös tekemään kokoavaa työskentelyä, jotta kantovoima alkaisi taas löytymään. Vaihtoharjoitukset ovat sujuneet hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Vaihto vasemmasta oikeaan on jo melko hyvin hallussa, mutta vaihto oikeasta vasempaan on vielä sattuman kauppaa. Viimeisen parin viikon aikana on kuitenkin nähty useampi puhdas vaihto oikeasta vasempaan laukkaan kuin koko viimeisen kolmen vuoden aikana yhteensä eli toiveikkaita edelleen ollaan. Viime viikolla mentyäni harjoittelemaan sunnuntaina He A:2-rataa, aloitin Samin kanssa laukkatyöskentelyn lisäyksillä suorilla ja Sami halusikin tehdä aina pitkän sivun alkuun vaihdon oikeasta vasempaan laukkaan, tein vasemmasta oikeaan heti perään ja nähtiin siis useampi kerta kummatkin vaihdot peräkkäin, noin viiden askeleen välillä. Eipä siinä auttanut kuin taputtaa ponia ja lopettaa treenit, kun se oli vaan niin yksinkertaisen taitava!

Laukassa on työskennelty paljon siirtymisten kanssa, kootumpaa laukkaa, isompaa laukkaa, hurjan isoa laukkaa ja taas kokoon ja niin edelleen. Lisäksi välillä on työskennelty piruettilaukka-ajatusten kanssa esimerkiksi tehtävällä sulussa kohti kulmaa, kulman läpi ajatellen kokoon ja piruettia ja siitä liikkeelle avossa. Suoralla taas suoristus, sulkuun ja sama homma uusiksi. Varsin toimiva harjoitus. Lisäksi on pienennetty ja suurennetty ympyröitä ja sitä kautta työskennelty kokoon ja sivulle. Lähes joka ratsastuskerralla myös vetristelen ponia vastalaukoilla.

Yritelmä sulusta
Avon ajatus
Vastalaukkaa
Peruslaukkatyöskentelyä
Ravissa on työskennelty paljon pohkeenväistöjen kanssa, jotta lavat pysyvät irtonaisina ja poni mahdollisimman elastisena kropastaan. Myös ravin sisällä on tehty paljon siirtymisiä ja pikku hiljaa myös yritetty raviin löytää kantovoimaa ja sitä, ettei se jäisi enää nokalleen vaan etujalat pääsisivät hyvin takajalkojen alta pois. Ravia on välillä jo saanut hieman koottuakin, mutta vielä aika pienissä pätkissä.
Normiväistömeininki
Nyt on tiedossa, millaiseen ryhtiin ja liitoon kyetään. :)
Sami työskentelee ratsain noin kaksi kertaa viikossa, joten ei siihen ihan hirveitä määriä harjoituksia viikossa sisällytetä. Etenkin silloin kun poni tekee jotain "uutta" hyvin ja oikein, se useimmiten saa lopettaa siihen ja niillä kerroilla harjoituskerrat saattaa jäädä hyvinkin lyhyiksi. Samin kanssa tärkeintä on pitää sen mieli virkeänä ja hommat hauskoina, jos hommista tulee liiallista puurtamista, Sami kyllä kertoo...


Kerma

Kerman kanssa tehdään töitä hyvin laidasta laitaan. Välillä on rauhallisempia päiviä ja välillä mennään ihan miljoonaa kierrokset taivaissa. Kerma on hyperaktiivinen pieni poni ja se pitää ottaa myös huomioon sen ratsastuksessa. Välillä siltä on hyvä vaatia keskittymistä ja rauhallisuutta ja välillä sille taas pitää vaan yksinkertaisesti asettaa niin vaikeita tehtäviä, että se joutuu miettimään ja keskittymään selvitäkseen niistä.


Kerman kanssa on tehty ihan loputtomasti siirtymisiä, pysähdyksiä ja peruutuksiakin, muttei siltikään vielä lähellekään riittävästi. Pohkeenväistöt on sen kanssa myös ihan ehdottoman tärkeä harjoitus, jotta saa sen lapoja auki ja saa sen kuuntelemaan jalkoja sen sijaan, että se juoksee jalasta vain kovempaa karkuun. Pohkeenväistöjä on siis tehty kaikissa askellajeissa.

Koska valjakkohommissa Kerma ei vielä pääse laukkaamaan kovinkaan paljon, on laukkatyöskentely isossa roolissa meidän yhteisissä reeneissä. Vastalaukkaa on kevään aikana harjoiteltu todella paljon ja se alkaa pikku hiljaa jo olemaankin ajoittain ihan kelvollista järjettömän kouhkaamisen sijaan. Kermankin tapauksessa vastalaukka avaa ja venyttää sen kroppaa todella hyvin. Kerma myös väläyttelee välillä laukanvaihtojaan, joita varsinaisesti ei kyllä ole vielä koskaan työstetty, mutta kyllä se nekin tuntuu tarpeen vaatiessa osaavan. :)


Kerman kanssa iso haaste on sen energisyyden kanavoiminen oikealla tavalla. Se mieluusti juoksee läpi pidätteiden nenä ryntäissä, joten paljon myös tehdään töitä ihan vaan sen eteen, että poni saisi nenänsä eteen ja kannettua kroppansa. Tässä riittää töitä vielä vuosiksi eteenpäinkin. Aina ajoittain kun vaikka nostaa laukan ja poni jää maltilliseen laukkaan hieman avonaisessa muodossa, loksahtaa kyllä suu auki ja ihmetys on suuri. Onneksi nämä hetket menevät vielä useimmiten aika nopeasti ohi.

Ylirutussa
Kaula hyvin "auki"
Ravilisäykset on myös ratsain ohjelmoitu Kermaan. Se on siitä mainio poni, että kun sille antaa merkin lisäyksestä, se lähtee lentoon! Se on vaan todella veikeän tuntuinen niissä lisäyksissään, sillä se tuntuu siltä, ettei jalat laisinkaan käy edes maassa lisäyksen aikana. :)

Se lentää!
Kuten Samikin, Kerma työskentelee ratsain keskimäärin noin 2 kertaa viikossa. Kevään aikana sille on kehittynyt mukavasti ylälinjaa ja takamukseenkin on löytynyt hyviä lihaksia. Työ ponin kanssa jatkuu ja toiveissa on päästä jossain vaiheessa vähän valmentautumaankin taas!

Tässä ensimmäinen treenikertaus ja -katsaus, yritän saada muistakin ratsuista moista aikaan jossain vaiheessa. :)

2 kommenttia:

  1. Sami on kyllä hieno! Ja voi ei miten tuosta pienestä blondiponista lähtee liikettä!apua:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset tästäkin kommentistasi! Nää on kyllä hienoja poneja kummatkin. :) Erittäin paljon liikkuvia... Kerma taitaa liikkua kokoonsa suhteutettuna vielä enemmän kuin Sami!

      Poista