perjantai 26. syyskuuta 2014

Ratsuiluja-blogi 5 vuotta!

Aloitin tämän tekstin tuossa pari viikkoa sitten kun asia oli ajankohtainen, mutta en vaan sitten ehtinyt sitä loppuun asti kirjoittamaan, joten julkaistaan homma nyt myöhässä hieman täydennettynä. Mutta eikös se niin mene, että ajatus on tärkein! :)

9.9.2014

Tänään tulee kuluneeksi tasan viisi vuotta tämän blogin ensimmäisen tekstin julkaisusta! Silloin lähdin pitämään kirjaa omista puuhasteluistani tässä muodossa, jotta pysyin vähän kärryillä, mitä olen milloinkin tehnyt. Sekä elämäni että ratsuni ovat muuttuneet aika lailla matkan varrella, mutta tämä blogi on kuitenkin pysynyt aikalailla samanlaisena muistivihkosena itselleni omista touhuistani. Lisäksi olen toki pyynnöstä välillä availlut vähän kouluratsastuksen termistöä ja tehnyt joitain mielipidepostauksiakin. Bloggaamisesta on tullut matkan varrella hauska harrastus ja toivottavasti se sellaisena säilyykin vielä pitkään!

Kysymyspostauksen yhteydessä joku uusista lukijoistani pyysi esittelypostausta, joten tehtäköön nyt 5-vuotisen taipaleen vuoksi jonkin sortin historiikki- ja yhteenvetopostaus, että mistä tässä blogissa nyt oikein onkaan kysymys!

2009

Syyskuussa 2009 aloittaessani kirjoittamaan tätä blogia, omistin ensimmäisen oman hevoseni Murden eli Gallops Jamiron sekä ystäväni kanssa puoliksi suomenhevosruuna Noel Nuudelmanin. Noel Nuudelman oli juuri valittu suomenhevosten laatuarvostelussa parhaaksi 4-vuotiaaksi estehevoseksi ja Muru Murdelle olin varannut ajan ruunaukseen. Lisäksi ratsastin muutamaa muuta hevosta omien ohella.
Noel Nuudelman Harjun laatuarvostelukarsinnassa 2009
2010

Vuonna 2010 keväällä sisäänratsastin Murden ja Noel Nuudelman päätettiin myydä. Noel Nuudelmanin tilalle tuli tamma Rannikon Kaisla. Aloitin myös yhteistyön herrasmiesori A.T. Jesperin kanssa.

A.T. Jesperi
Murde muutti Kaislan seuraksi Tuomarinkylään kesällä ja päästiin aloittamaan treenit hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Valmentauduin kaikilla kolmella ratsulla mahdollisuuksien mukaan. Syksyllä mukaan kuvioon tulivat myös sh-tamma Suvi-Hermiina sekä iki-ihana Sami-poni eli S.W. Summer's Dream Prince!

Sami työn alla toista kertaa!
2011

Talven yli treenasin ahkerasti sekä omilla hevosilla että Suvilla, Samilla ja Jesperillä. Odotin innolla alkavaa kisakautta 2011, kunnes pikkuhiljaa ratsut alkoivat huveta. Suvi loukkaantui esteradalla jo aikaisin keväällä, Jesperi mystisesti karsinassa tai tarhassaan kesäkuun lopulla. Onneksi jäljelle jäi Sami! Samin kanssa päästiin pariin kansalliseen 5-vuotiaiden luokkaan starttailemaan ja saatiin hienoa kokemusta. Kauden kruunasi Laatuponikilpailun askellaji champion-titteli! Keväällä möin myös Rannikon Kaislan kokonaan Kirsille ja tilalle tuli 2-vuotiaaksi kääntynyt wpb-ori Zorro SA. Vakiratsuihini liittyi myös Aku Akrobaatti eli Acrobat KS sekä Viivun taitava opetusmestari Tokaj.

Zorrosta tuli oma!
2012

Vuosi 2012 alkoi lupaavammissa merkeissä. Murde oli kivalla mallilla, sillä se oli muuttanut edelliskesänä "maalle" ja alkoi olla huomattavasti toimivampi ratsu. Ensimmäiset kilpailutkin päästiin starttaamaan heti alkukaudesta. Zorro eli Ponde sisäänratsastettiin talven aikana ja kesään mennessä sekin oli varsin toimivan oloinen ratsu. Sami oli talven treeneissä kehittynyt ja vahvistunut ja kisakausi sen kanssa alkoi menestyksekkäästi. Toukokuussa Samin kanssa saatiin ensimmäinen kansallinen sijoitus sekä ensimmäinen kansallinen voitto!

Ensimmäinen kansallinen voitto ja vieressä ihanat Kati ja Toni eli Ravaldi
Huhtikuussa starttasin myös elämäni ensimmäisen vaativan kansallisen startin Tokajin kanssa.

Verryttelyä elämäni ensimmäiseen kansalliseen VaB-starttiin!
Loppukaudella alkoi kisoissa olemaan kuhinaa ratsuissa. Kilpailin kaudella hevosilla Murde eli Gallops Jamiro, S.W. Summer's Dream Prince, TokajPeri-Ville, Pin Rock's Esmeralda, S.W. Summer Solstice sekä Acrobat KS.

Pin Rock's Esmeralda
Vuoden 2012 aikana kuvioihin tuli myös Kerma-poni eli tamma Arvalon Golden Scarlett sekä suomenhevostamma Hessin Näyttelijä, jonka kanssa keväällä osallistuttiin suomenhevosten laatuarvostelukarsintaan Harjussa.

welsh-tamma Arvalon Golden Scarlett
2013

Talvella jälleen treenattiin. Syksyllä 2012 oli muutettu omalle tilalle Sipooseen ja hevoset kävivät treeneissä muualla, kun omaa kenttää ei ollut. Zorro SA valmistautui oripäiville esteratsastajansa Heidi Pätsin sekä minun kanssani. Valitettavasti oripäivät päättyivät eläinlääkärin tarkastukseen loukkaantumisen johdosta.

Heidi ja Zorro valmiina oripäiville!
Kesällä 2013 pihaamme muutti myös iki-ihana Eemeli eli S.W. Red Charm, suuri tulevaisuuden lupaukseni. Kilpailin kaudella kaikilla kolmella omallani sekä myös ratsuilla Pin Rock's Esmeralda, Tokaj, Acrobat KS, S.W. Summer's Dream Prince, Arvalon Golden Scarlett sekä Hessin Näyttelijä.

Eemeli rataharjoituksissa Tuomarinkylässä elokuussa 2013
Kaudella 2013 eräs haaveistani toteutui kun starttasin itse ratsukouluttamallani Samilla ensimmäiset vaativan startit kansallisella tasolla. Murde sai myös aluetasolla sekä sijoituksen että voiton ja Hessin Näyttelijä esiintyi mallikkaasti 5-vuotiaiden suomenhevosten laatuarvostelussa Ypäjällä. Kausi oli pääsääntöisesti erittäin hyvä, vaikka päättyikin vähän latteissa merkeissä Laatuponikilpailuun.

Samin ja mun ensimmäinen laukanvaihto valkoisten aitojen sisäpuolella!
Murde ja aluevoitto!
Kausi 2013 sisälsi myös ensimmäisen ihkaoikean ratsutusprojektini, sillä Cami eli S.W. Dreams Come True oli meillä kaksi kuukautta kotona ratsutuksessa ja kehittyi siinä ajassa aivan valtavasti. Kiitos Hannalle luottamuksesta, kokemus Camin kanssa oli todella hieno!

S.W. Dreams Come True laatuponikilpailuissa 2013
Kesän aikana käytiin myös valjakkoajon PM-kilpailuissa Tanskassa, joka oli huisin hieno ja mieltä avartava kokemus. Matkalta tarttui mukaan paljon uutta tietoa ja taitoa. Kiitos tästä reissusta vielä kerran koko Samin tiimille!

Tiimi PM-kilpailuissa Tanskassa heinäkuusa 2013
2014

Kautta 2014 edeltävä talvi oli synkkä ja vähäluminen, treeneissä piti käyttää paljon mielikuvitusta, jotta pääsi treenaamaan ylipäätään ollenkaan. Onneksi oli tarjolla kohtuullisen paljon hyviä valmennuksia ja päästiin myös lähimaneeseille reenailemaan joitakin kertoja.

Kevät alkoi upeasti Helsinki Horse Fair-messuilla Samin kanssa. Ihan mieletön kokemus, josta sai paljon energiaa ja motivaatiota jatkaa treenejä kohti kauden muita koitoksia.

Iloiset messuilijat
Kisakausi on mennyt aikalailla vaihtelevissa merkeissä, mutta aika tyytyväinen saa silti olla. Ponit ovat suorittaneet hienosti ja nousseet He A-tasolle, Murden kanssa on otettu rauhallisemmin tämä kisakausi ja haettu vähän parempia suorituksia alue HeA-tasolla, välillä siinä onnistuenkin. Uutta kaudella on ollut täyspainoisesti omilla hevosilla kilpaileminen, etenkin Lappeenrannan reissu oli ihan mieletön, kun pääsi vaan nauttimaan omista poneista ihanassa ympäristössä.

Eemeli Lappeenrannassa esiintymässä
Kaudella 2014 olen kilpaillut omien hevosten lisäksi hevosilla Tokaj, Hessin Näyttelijä, Valosa, Bergviks Myra, Acrobat KS, Arvalon Golden Scarlett sekä S.W. Summer's Dream Prince. Valosa ja Bergviks Myra ovat työtovereitani Ratsutila Rusthollista, joilla pääsin kilpailemaan pariin otteeseen tällä kaudella.

Ratsutalli Rusthollin ihana opetushevonen Valosa Laaksolla aluemestaruuskilpailuissa
Kerma-poni eli Arvalon Golden Scarlett on noussut mukavasti mukaan aluetason kilpailuihin ja sijoittui kummassakin startissaan. Myös Valosan kanssa on saatu kolme sijoitusta viidestä yhteisestä startistamme! Hienoja tammoja! Tammoista puheen ollen, myös Hessin Näyttelijän eli Vilpun suoriutuminen kasvattajakilpailusta on mainittava tämän kauden suurissa onnistumisissa.

Kerma ensimmäisissä alukisoissaan
Kautta on vielä jäljellä ja kisakauden varsinainen yhteenveto on tulossa myöhemmin. Tässä kuitenkin tällainen pienimuotoinen kilpailu-/tapahtumapainoitteinen historiikki sekä esittely blogin sisällöstä. :)

Näistä tunnelmista jatketaan kohti seuraavaa blogivuotta! Onkos jotkut lukijoista olleet matkassa alusta tai edes melkein alusta asti? Ja josseivät, niin missä vaiheessa olette mahtaneet hypätä kyytiin lueskelemaan näitä turinoita?

12 kommenttia:

 1. Olipa kiva muistelo :) En kyllä millään muista milloin aloin lukea... Ehkä vuoden 2011 alkupuolella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noora! Mäkin muistan, et kesällä 2012 näin Goldyn Lavian aluekisoissa ja silloin jo olin lueskellut teidän tarinoita pidemmän aikaa.. :)

   Poista
 2. Hei Noora. Itse alotin lukemisen noin kuukausi sitten ja luin tämän vuoden alusta eteenpäin. Jossain vaiheessa aion lukea myös vanhempia postauksia. Vielä on hiukan hakusessa kuka on kuka mutta aika hyvin jo on perillä. Tykkäån kirjoituksistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentistasi ja toivottavasti viihdyt pitkään lukijana! :)

   Poista
 3. Kaaaaaauaaaan sitten, ennen ensimmäistäkään kommenttia olin lueskellut jo hyvän tovin sun pohdintoja=D opettavaista näin harrasteratsastajalle, ja kieltämättä sulla on edelleen taito kirjoittaa mukaansatempaavasti. Aurinkoisia syyspäiviä koko porukalle!! Nähdään taas!! -pir-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset jälleen kommentistasi ja eiköhän joo taas pian törmätä! Kilpatalli aukeaa marraskuussa ja silloin sinne suuntaa Tokaj sekä myös toinen mun oppilaani hevonen, joten pyörin sielläpäin taas enemmän. :)

   Poista
 4. Kylläpä aika rientää, hoksin että olen lukenut blogiasi säännöllisesti vuodesta 2012 alkaen! Kommentoinnin olen tosin opetellut vasta viime aikoina;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Kiva kuulla, että jotkut ovat jaksaneet olla kiinnostuneita meidän menoista jo pidemmänkin aikaa. :) Ja ihanaa, että kommentoit! Kommenteista tulee aina niin hyvä mieli. :)

   Poista
 5. Kiva koonti! En jaksa muistaa, milloin hyppäsin kyytiin (aikaa on siis jo melkoisesti), mutta selasin blogisi alkupäiviin saakka sen löydettyäni. Tykkään ja opin :) -Liisu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma, paljon kaikkia kivoja tekstejä onkin siellä jossain blogin taipaleen keskivaiheilla. Tai semmosia, mistä itse tykkään tosipaljon ja jotka ovat olleet itsellenikin hyödyllisiä... :)

   Nyt täytyisi vaan taas löytää aika siihen, että saisi niitä syvällisempiä ja analyyttisempiäkin tekstejä taas kirjoitettua!

   Poista
 6. Me luotettiin Pyryn kanssa teihin ihan täysillä, vaikka Cami heti ekana aamuna esittikin hyvin camimaisen tempauksen. ;)

  Pitäis ehkä tuoda poni takaisin, kun se on nyt päässyt löysäilemään sen verran. :D

  Yritin miettiä, mutta en muista mistä asti olen blogia lukenut. Max kolme vuotta, koska sen verran meillä on Cami ollut ja sen meille tulon jälkeen aloin fanittaa sinua ja Samia. :) Oliskohan Silja vinkannut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooooooo, Cami takaisin!!! :) Se on kyllä niin superihana ponipersoona! <3

   Poista