keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Yrittämisestä

Minulta on joitain kertoja kyselty yrittämisestä ja pyydetty postausta yrittäjyyteen ja yrittämiseen liittyen. En ihan satavarmasti tiedä, että mikä on se yrittäjyyden osio, mistä haluaisitte kerrottavan, mutta yritetään nyt vähän avata yrittäjyyden saloja.


Olin pitkään haaveillut oman hevosalan yrityksen perustamisesta, mutta jotenkin ajatuksen laittaminen paperille ja vieminen eteenpäin tuntui ylitsepääsemättömän vaikealta. Printtasin paperit monta kertaa ja rupesin niitä täyttämään, mutta aina joku kohta papereissa tuntui niin vaikealta täytettävältä, että homma kariutui siihen. Aluksi olin ajatellut ihan toiminimeä, mutta konsultoituani useita asiastatietävämpiä ihmisia, päädyin kuitenkin osakeyhtiön perustamiseen. Se tuntui itselleni parhaalta vaihtoehdolta. On selkeästi minä ja yritykseni eivätkä ne sekoitu liikaa keskenään.

Reilu vuosi sitten tilanne oli se, että yritys oli vaan vihdoin perustettava. Oli otettava itseään niskasta kiinni ja täytettävä paperit. Sain tässä vaiheessa apua parilta ihanalta henkilöltä, jotta pääsin asiassa eteenpäin. Heidän avustaan olen erittäin kiitollinen! Sain kuin sainkin yrityksen perustamispaperit vietyä Patentti- ja rekisterihallitukseen. Tässä vaiheessa oli myös oltava yhteyksissä pankkiin, perustettava tili ja mietittävä pankkiasiat haltuun. Pankissa sain myös erittäin hyvää palvelua, joka helpotti tilannetta hurjasti.


Viime vuoden tammikuun puolivälissä yritykseni oli vihdoin ja viimein perustettu ja toiminnassa. Siitähän ne varsinaiset yrittäjyyden ihanuudet sitten vasta alkoivatkin. Piti selvitellä kirjanpitoa, vakuutuksia ja eläkemaksuja.

Hyvä kirjanpitäjä helpottaa yrittäjän elämää paljon. Kirjanpitäjä osaa vastata moniin kysymyksiin ja auttaa monessa asiassa. Kunhan vaan toimittaa kirjanpitäjälle tarvittavat tiedot ja maksaa hänen laskunsa, hoituu tuloslaskelmat, taseet ja veroilmoitukset yllättävänkin kivuttomasti. Löysin oman kirjanpitäjäni suosituksen kautta ja tämä on kyllä ollut kullan arvoinen. Vakuutuksissa on ollut vähän ihmettelemistä, mutta kyllä sekin yllättävän äkkiä hoitui kun vaan sai vakuutusyhtiön edustajan ymmärtämään, mistä on kysymys. Eläkemaksuissa sen sijaan oli hieman pohtimista kun aluksi olin vielä myös toisen eläkemaksujärjestelmän piirissä, mutta nyt nekin alkaa jo mukavasti selkiytymään. Ensimmäisen toimintavuoden aikana selkeästi tulee niin paljon uutta informaatiota, että kaikkea ei heti oikein tahdo pystyä sisäistämäänkään. Vähitellen alkaa ymmärtämään sitten näitä kaikkia yrittämisen hienouksia.

Markkinointikanavat oli onneksi helppo löytää. Facebook-sivu ja firman oma nettisivu on kummatkin saatu otettua käyttöön ja sieltä löytyy tarvittavaa tietoa yrityksestä ja toki myös yhteystiedot yhteydenottoja varten. Paitsi juuri nyt nettisivun palveluntarjoajan päivitysten vuoksi oli nettisivulta tipahtaneet kaikki yhteystiedot pois. Asia korjataan pikapuolin. Onneksi yhteystiedot löytyy myös fb-sivulta. Tällaisissakin asioissa joutuu näköjään olemaan tarkkana, vaikka luulisi, että edes joihinkin perusjuttuihin tuollaisessakin palvelussa pystyisi luottamaan. Ei näköjään.

Oman yrityksen perustamisen myötä olen myös huomannut kuinka tärkeää on tehdä yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa ja tukea heidän toimintaansa. Olen saanut tehtyä hyvää yhteistyötä paikallisten hevostarvikeliikkeiden Keravan Horse&Riderin sekä Hippodome.comin kanssa, ostan heinät paikalliselta viljelijältä, teen yhteistyötä paikallisten ratsastuskoulujen kanssa ja ostan kuivikepelletit kylän pellettitehtaalta. Näin yrittäjänä koen myös tukevani muiden yrittämistä. Aiemmin ehkä olin enemmänkin orientoitunut siihen, mikä oli itselleni edukkainta, mutta nyt pidän tästä uudesta lähestymistavasta enemmän.


Yrittämisessä parasta kuitenkin ollee asiakkaat, sekä ne nelijalkaiset että kaksijalkaiset. Haluankin kiittää kaikkia ihania asiakkaitani yritykseni ensimmäisestä toimintavuodesta, sillä juuri te olette tehneet siitä upean kokemuksen ja rohkaisseet minua siirtymään täyspäiväiseen yrittäjyyteen. On ihan mieletömän hienoa nähdä oppilaittensa kehittyvän sekä ratsastajina että hevosihmisinä samoin kuin ratsujen kehittyvän tasolta toiselle ja antavan itsestään koko ajan enemmän.

Varjopuolena yrittämisessä on toki epävarmuus. On pidettävä huolta asiakassuhteista, jotta vielä seuraavassakin kuussa on jotain leivän päälle laitettavaa. On toivottava, että hevoset ja ratsastajat pysyvät terveinä, säät pysyvät otollisina ja mitä vielä. On yritettävä löytää se sopiva määrä asiakkaita, jolloin kaikkiin pystyy panostamaan tarvittavalla intensiteetillä, muttei niin, että oma aikataulu alkaa ahdistamaan liikaa, sillä jaksaminen on entistä tärkeämmässä roolissa. Tämä on varmasti yksi haastavimmista osioista, mutta kyllä sekin tuntuu olevan ihan kivasti hallussa, vaikka juuri tällä hetkellä voisi enemmänkin olla töitä. :)

Vaikken koskaan aiemmin kuvitellut olevani yrittäjähenkinen ihminen, nyt en osaisi kuvitella enää palaavani täyspäiväisesti työntekijäksi. Näin ne tilanteet muuttuu ja kaikella on aikansa ja paikkansa. Jos teillä on jotain kyseltävää yrittäjyyteen tai yrittämiseen liittyen, niin kyselkää ihmeessä.


1 kommentti:

 1. No tässäpä muutama kysymys, itsekin yritystä eläinalalle suunnittelevalta.
  Olitko yhteydessä nuoriin yrittäjiin tai yrittäjäliittoon suunnittelu vaiheessa, saitko apua sieltä?
  Miten ihmeessä sait toimintasuunnitelman kasaan, onko siihen olemassa jotain täytettävää pohjaa?
  Mitkä olivat "rauta langasta" väännettäviä asioita yrityksesi toimintasuunnitelmassa, lähinnä hevosiin liittyen, pitikö miettiä loukkaantumiset omat sekä asiakkaiden, eli hevosten sairastumiset?
  Kuinka kattavat vakuutukset otit?
  Sitten erittäin henkilökohtainen kysymys, ymmärrän kyllä jos et halua vastata.
  Laitoitko tallisi yrityksen nimiin vai piditkö sen omissa nimissä? Jos tallin laittaa yrityksen nimiin, saako investointi tm. tukia?

  VastaaPoista