tiistai 5. toukokuuta 2015

Samin reenit ja maailmanmatka!

Samin kanssa reenailtiin jonkun verran huhtikuussa. Ihan perushommia tehtiin ja viriteltiin Samin kisakuntoa. Tehtiin paljon siirtymisiä askellajien sisällä, väistöjä, avoja ja sulkuja. Ajatuksena reeneissä oli vetristää ja vahvistaa ponia tulevia koitoksia varten.

Uusissa valjakkoajon kouluohjelmissa valjakoiden täytyy esittää neljää eri ravia: koottua ravia, harjoitusravia, keskiravia ja lisättyä ravia. Yritin demonstroida Samin kuskille hieman näitä eroja, jotta näkisi kaikki eri vivahteet maasta käsin. :)

Valjakkotempoinen harjoitusravi 
Kootumpi ravi, muttei vielä ihan koottu...
Kokoamista haetaan, mutta ravi ja kaula lyhenevät liikaa!
Keskiravi
Lisätty ravi 

Laukassa työskenneltiin myös aika paljon tuolla samaisella kerralla. Tältä ratsastuskerralta on myös se ihana laukanvaihtokuvasarja. :) Tällä hetkellä valjakkoajon kouluohjelmassa kv-tasolla mennään vaan harjoituslaukkaa kumpaankin suuntaan, joten laukkatreeni ratsain on tärkeintä ajatellen maratonia. Maratonilla laukataan esteillä kääntäen oikeastaan koko ajan ja siten laukkaa pitää pystyä säätelemään sekä vaihtamaan hyvinkin rivakassa tahdissa. Tästä syystä erilaiset laukan säätelytehtävät ja vaihdot ovat tärkeässä roolissa Samin treenissä. 

Samin ihana laukka!
Tällainen vaihto ei ole toivottu vaunuilta...

Viikkoa aiemmin mulla oli myöskin kuvaaja mukana treeneissä. Silloinkin tehtiin paljon siirtymisiä ravin sisällä leikitellen eri ravien välillä. Ponia myös vetristeltiin pohkeenväistöillä ja avotaivutuksilla. Samin saa aika kivasti vertymään väistöillä, joten käytänkin niitä verryttelyssä lähes joka kerta ja usein sekä käynnissä että ravissa.

Keskiravia jälleen, hyvin poni venyy!
Avotaivutus
Pohkeenväistö
Ohops, kuvaajalta jäi ratsastajan pää epähuomiossa pois kuvasta... Tais vaan olla niin häikäisevän hyvä avo meneillään!

Laukassa keskityttiin tällä ratsastuskerralla kokoamaan kohti piruettilaukkaa ja jopa vähän kulmissa käännettiin piruetin tynkää. Tämä harjoittelu juurikin siis maratonin tiukkoja käännöksiä ajatellen. Sami tykkää edetä maratonesteillä laukalla ravin sijaan, joten on hyvä olla tiukatkin käännökset laukassa hallussa. :) Yhtälailla tärkeää on myös se, että poni lähtee räjähtävästi eteen ja venyy laukassa, joten sitä toki reenattiin myös. Onhan nämä tietty kaikki myös kouluratoja ajatellen tärkeitä treenejä, mutta nyt nimenomaan reenailtu valjakkokisoja silmällä pitäen sillä PM- ja MM-vuosi on meneillään.

Laukassa kokoon, kuskin ilmeestä päätellen ei ihan pohjeapu riittänyt yksinään... :) 
Ja laukassa myös venyy!

Ja loppuun leppoisaa kävelyä hyvillä mielin! :)


Näillä (ja monilla muillakin) eväillä Sami lähti matkaan vappupäivänä. Suuntana siis kaksi täyspitkää kisaa Puolassa toukokuun aikana. Niistä on mahdollista metsästää MM-kvaaleja sekä tietysti saada sitä äärimmäisen arvokasta kilpailukokemusta.

Matkalla Puolaan Sami kävi Liettuassa CAI1*-tasoisessa koulu-/tarkkuuskilpailussa nappaamassa ensimmäisen kv-voittonsa!

Kuvan copyright Team Sami

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti