maanantai 14. marraskuuta 2011

Toimivia ratsuja!

Olin taas viikon verran vapailla töistä ja sitä myöten taas enemmän hevospuuhasteluiden parissa.

Zorro eli Mr Meatpie eli Lihis on vihdoin saanut kinttunsa kuntoon ja on aloittanut taas reenit! Orissa on tapahtunut aivan totaalinen muutos taas kun se on päässyt tarhailemaan Murden kanssa isoon tarhaan, se pääsee purkamaaan siellä energiansa eikä sen tarvitse edes yrittää purkaa sitä sitten ihmisiin. Olimme Leenan kanssa sopineet ohjasajotreffit sunnuntaille, joten ajattelin lauantaina, että pyöräytän pahimmat virrat ponista pois liinassa. Eipä sitä juuri tarvinnut olla virrasta huolissaan, sillä enemmän juoksutuksessa piti kyllä pyytää ponia etenemään kuin hidastamaan tahtiaan! Kävin sen kanssa myös kävelyllä harjoitusradan ympäri ja sekin meni vanhaan malliin superrauhallisissa merkeissä.

Sunnuntaina Leena valjasti ponin ja käytiin ensin yhdessä kävelyllä radan ympäri. Sitten kentällä vähän "oikeita" töitä ja vielä lähtivät kahdestaan radan ympäri. Leena oli kovin tyytyväinen poniin, sillä se toimi varsin kuuliaisesti ja sillä oli hommat selkeästi muistissa. Se oli kyllä vähän "unessa", mutta eiköhän sekin taas siitä, kun saadaan ruokinta palautettua takaisin normaaliin. Eli ei olla menty taaksepäin tässäkään hommassa, vaikka vähän taukoa tulikin. Päinvastoin voi olla tauko tullut juuri hyvään saumaan...

Tänään sitten laitoin pitkästä aikaa ensimmäisen kerran satulan selkään ja nojailin siihen kummaltakin puolin ihan vaan tallin käytävällä. Pari jotain hätkähdystä sain aikaiseksi, mutta en mitään sen ihmeempää. Nyt vielä jalustimet kiinni satulaan ja sitten ei muuta kuin menoksi. Lihis on niin järkevä kaveri, että tuskinpa sanoo mitään, vaikka pilotti kyytiin tässä lähipäivinä kapuaisikin. :)

Murde on harjoitellut tämän viikon lopussa kilpailtaviin Enjalan ratsastajien seuramestaruuksiin Annin kanssa. Luokkana on KN Special ja niitä KN:n kuvioita onkin nyt sitten harjoiteltu oikein olan takaa (eli siis kaikki 2,5 kertaa)... Mutta Murde on näyttänyt ajoittain jopa oikeinkin pätevältä peliltä, joten ei siitä tiedä, vaikka pääsisi yllättämään meidät kaikki kouluradalla. Sen ongelmana on vaan se, että uusissa paikoissa ja tilanteissa se tuppaa jännittymään ihan pökkelöksi ja silloin sen ratsastaminen kyllä vaikeutuu todella paljon. Mutta nähtäväksi jää, kuinka uhkapelissä käy! :) Lähinnä mennään pitämään hauskaa retkeilyn merkeissä ja hakemaan hyviä kokemuksia jatkoa varten.

Tallinpitäjämme Anu on nyt hypännyt Murdella pari kertaa sillä aikaa kun vakiestepilotti Anni on keskittynyt kouluratsastusharjoituksiin. Murde oli alkuunsa hyvin kauhistunut tästä, kerrassaan kauhusta kankea! Eli se jännittyi ensi kokeilulla ihan totaalisesti eikä meinannut edetä mihinkään... Onneksi kuitenkin hypyt onnistuivat loppupeleissä edes ihan kohtuullisen säädyllisesti! :) Ainakin Anu suostui jatkamaan harjoituksia vielä samalla viikolla uudelleen. Silloin Murde oli jo hieman suopeammissa fiiliksissä, vaikkei vieläkään kyllä ihan parhaimmillaan. Ihan kivoja hyppyjä tuli muutamakin kappale eikä tehtäväkään ollut ihan helppo! Oli kyllä kiva nähdä Murden kehittyminen vieraan ratsastajan alla ihan vaan näidne kahden kerran aikana. Tästä jatketaan taas loppuviikosta, joten on kiva nähdä eteneekö homma edelleen. Ensi viikon viikonloppunahan Murde ja Anni suuntaavat Kari Nevalan valmennukseen Tuomarinkylään! Itse en ole Murden selkään päässyt kohta kahteen viikkoon, mutta ehkä mullekin jää kohta taas enemmän vuoroja, kun saadaan nää seuraavat tavoitteet pois alta!

Muuta ratsastettavaa on kyllä mullekin riittänyt. Samilla kävin fiilistelemässä kerran viime viikolla ja se oli varsin hyvä ratsastaa. Kisojen innoittamana ratsastin väistöjä vähän paremmassa tempossa ja ne sujuivatkin erittäin kivasti pitkästä aikaa. Laukkaväistöjen tuntuessa todella hyvältä, ajattelin, että voisihan sitä pari vaihtoakin kokeilla ja vasemmasta laukasta oikeaan laukkaan sainkin kaksi ihan kohtuukelvollista vaihtoa. Vaihdot eivät olleet vielä puhtaita, mutta sinnepäin kuitenkin. Toiseen suuntaan ei tullut ihan niinkään hyviä, mutta kuitenkin niin, että aina vaihtui ainakin etujalat eli reaktiot oli jo selkeästi parempia! Ja raippaakin uskalsin käyttää apuna, ainakin aina välillä! :) Mutta olin erittäin tyytyväinen Samiin, kyllä ne vaihdot sieltä vielä löytyvät ennemmin tai myöhemmin!

Suvi-Hermiina jatkaa työskentelyään edelleenkin noususuuntaisesti. Sen kanssa on keskitytty kunnon kohottamiseen ja mahdollisimman laadukkaaseen perusliikuntaan. On alettu työstämään siirtymisiä ja kääntämistä ja suoristeltu myöskin. Se on kulkenut välillä varsin lupaavasti ja odotukset ovatkin korkealla sen kuntoutumisen suhteen. Sen kanssa pitää vaan edetä rauhassa ja tunnustellen. Sivuttaisliikkeitä ei vielä ole juurikaan aloitettu, mutta pikkuhiljaa niitäkin aletaan lisäämään mukaan kuvioon. Parilla viimeisellä kerralla olen kääntänyt pari vastalaukkakaarretta ja ne ovat sujuneet ihan entiseen malliin. Eli eipä ole onneksi loman aikana temput päässeet kuitenkaan unohtumaan... Pari viimeistä kertaa olen pystynyt lopettamaan siihen, että Su-He on ollut töitä lopetellessa erittäin pehmeä, taipuisa ja reagoinut mukavasti kaikkiin apuihin!

Su-Hen tallikaveri Aku on myöskin edelleen jatkanut edistymistään ja esimerkiksi tänään tuli jo ajoittain aika hyviäkin siirtymisiä käynnistä laukkaan ja jopa laukasta käyntiin. Laukassa olemme tehneet jopa jo ihan 10m voltteja ja ravikin vähitellen parantuu. Aku on niin iso hevonen, että sen kanssa laukka on ihan ehdottomasti se askellaji, missä sen saa vertymään ja "käynnistymään" ja vasta kun laukka alkaa olemaan hallussa, voi ruveta työstämään ravia. Tänään tuli kyllä myös hienoja ravipätkiä todella hienossa asennossa. Vähitellen siis mennään eteenpäin pienen pieniä askeleita, mutta pääasia on, että suunta pysyy ylöspäin...

Viime viikolla ratsastin myös pari kertaa oppilaani uuden 6-vuotiaan esteratsulla, joka on vielä varsin raaka sileällä. Olin sen kanssa tiistaina ryhmätunnilla, joka oli täysin soveltumaton minulle ja kyseiselle hevoselle. Keskiviikkona sitten ratsastin sen itsenäisesti kentällä ja pääsin korjaamaan vähän edellisen päivän katastrofaalista toimintaa. Ei se vieläkään hyvältä tuntunut, muttei sentään tarvinnut yrittää tehdä sellaisia asioita, joihin emme vaan ole valmiita. Tämän hevosen kanssa minulla on fiilis, että se tarvitsee paljon töitä kropan hallinnan eteen eikä niinkään temppujen tekoon. Uskoisin, että se kaipaa paljon siirtymisiä ja voltteja ja pohkeen ympärille ratsastusta ja vasta kun se hallitsee kroppansa hieman paremmin simppeleissä asioissa, voisi tehdä enemmän väistöjä ja taivutuksia. Se on kuitenkin vasta 6 ja vielä varsonut kerran eli ihan oikeasti vaiheessa... Uskon omaan juttuuni onneksi vahvasti ja jatkan sen kanssa siten, kun näen sille parhaaksi olevan. Se tarvitsee kokonaisvaltaista pyöreyttä liikkumiseensa ja selkeitä reaktioita siltä pyydettyihin asioihin. Se on kuitenkin luonteeltaan mielettömän kiltti, mutta saattaa ajoittain hieman hämmentyä, jossei ihan ymmärrä, mitä siltä pyydetään!

Kokeilin myös Murden ja Ponin kanssa samalla tallilla asustelevaa suomenhevosruuna Villeä sunnuntaina ensimmäisen kerran. Siinä vasta miellyttävä suomenhevonen. Se oli toki aluksi vähän vahva ja hieman hätäinen reaktioissaan, mutta mitä enemmän sitä jaksoi työstää, sen kevyempi ja mukavampi siitä tuli. Loppujen lopuksi se oli ihan mielettömän kevyt ja simppelin oloinen ratsastettava! Lisäksi Villeltä paljastui myös tavattoman laadukkaat askellajit! Oli ihan mielettömän ihana kokeilu ja toivottavasti pääsen tämän pojan kyytiin jatkossakin. :) Juuri sellainen suomenhevonen, joka on minun makuuni! Tämä Ville muistutti minua suunnattomasti Tupusta eli Aiheen Pojasta eli ikiaikojen suosikkiratsustani eli tosissaan oli kiva peli!

Olikohan siinä ratsastukset viime viikolta pääasiassa. Kivalla mallilla on siis hommat ja säätkin ovat pysyneet vielä varsin mukavina suorittamista ajatellen..!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti