keskiviikko 15. elokuuta 2012

Rataharjoitus Tuomarinkylässä

Tänään oli vuorossa rataharjoitus Tuomarinkylässä. Olin ilmoittautunut Tokajilla ratsastamaan Va B: Junioreiden esiohjelman, sillä tämä ohjelma ratsastetaan myös henkilökohtaisissa aluemestaruuksissa kuukauden päästä Porvoossa. Oli siis oivallinen tilaisuus harjoitella. Olen ratsastanut radan kaksi kertaa aiemminkin, kerran Vihdin kansallisissa toukokuussa sekä toisen kerran Vihdissä rataharjoituksessa. Rata alkaa siis olemaan jokseenkin tuttu ja tuntuu jopa jo ihan ratsastettavalta verrattuna ensimmäisiin kertoihin kun olin sitä esittämässä.

Radan rakennuksen jälkeen jätin itselleni noin puolisen tuntia aikaa verrytellä ennen tätä suoritusta. Tokaj oli hieman jäykkä, etenkin vasemmasta kyljestään, jonka kanssa sain tehdä oikein tosissani töitä, että sain sitä vetristymään ja pehmenemään. Aluksi käynnissä taivutuksia läpi ja sitten laukkatyöskentelyä. Lopuksi vielä ravissa avot ja sulut läpi, jotta hevonen olisi oikein pehmeä ja pyöreä. Sain kuin sainkin Toksun kohtuullisen hyvän tuntuiseksi verryttelyssä ja ihan hyvillä fiiliksin lähdin radalle. Nyt kun rata on vielä tuoreessa muistissa ja pöytäkirjakin nokan alla, on hyvä miettiä, mitä pitää muistaa ja mihin pitää kiinnittää vielä enemmän huomiota jatkossa.

Ohjelma alkaa raviosuudella vasemmalle, joka on meidän ehdottomasti heikoin osiomme, voltti oli jälleen kerran hyvin epämääräinen, sillä välillä Tokaj ei reagoi sisäjalkaan ja yhtäkkiä reagoikin siihen vimmana työntämällä koko takaosan ulos. Näitä voltteja pitää siis ehdottomasti harjoitella ja sitä kautta ehkä myöskin parantaa vasemmalle taipumista ja pehmeyttä. Avo alkoi hieman työläästi, mutta parani loppua kohden. Puolivoltilla vähän huojuntaa ja sitä kautta lähdimme myös sulkuun liialti takaosa edellä, ehdoton harjoittelun tarve myös tässä!

Raviosuus oikealle oli huomattavasti parempi, voltti oli vasempaan volttiin verrattuna jopa melko sujuva ja sekä avo että sulku olivat tunnistettavissa olevia liikkeitä. Avossa myös tähän suuntaan muistin alun jälkeen ratsastaa hieman eteen ja hevonen tuntui pehmeältä. Sulussa pääsin hieman hämmentymään, mutta en onneksi liialti.

Keskiravi oli kohtuullisen ok, käynti lähti ihan ok, mutta lisättyyn käyntiin en saanut raamia venymään vaan Toksu jäi kävelemään vähän löntystellen. Tällä kertaa kokoaminen lisätyn jälkeen onnistui kuitenkin siinä määrin, ettei rikkoja tullut. Laukannostossakaan ei tullut tällä kertaa mitään kiukutteluita.

Keskilaukka pitkällä sivulla oli Toksun mielestä sen verran hauskaa, ettei se meinannut antaa kiinni ollenkaan. :) Tämän takia valmistelu laukkasulkuun oli erittäin puutteellinen ja siten laukkasulkukin aika huono. Vastalaukka sulun jälkeen oli hyvä ja laukanvaihto käynnin kauttakin kohtuullisen ok. Vähän jouduin tulemaan käyntiin aiemmin kuin olisin toivonut, mutta siirtyminen oli ok, joten kompromisseillä mentiin jälleen tällä kertaa. Lisätyssä laukassa en keskilaukkaepisodin jälkeen uskaltanut päästää Toksua ihan yhtä valloilleen, joten se jäi hieman vaatimattomaksi. Valmistelu sulkuun kuitenkin onnistui hieman vasenta paremmin ja sulku oikealle oli ehkä tunnistettavissa. Vastalaukka sulun jälkeen oli jälleen tasapainoinen. Laukanvaihto käynnin kautta oli hieman liikaa kädellä, muutoin ok.

Sitten vielä laukanvaihdot, joihin tulin luottavaisena sisään, mutta Toksupa ei vaihtanutkaan ensimmäisessä vaihdossa kuin vasta kaarteessa. Grrrr. Luulin saaneeni avut hyvin läpi, mutta ei. Toinen vaihto sentään oli kohtuullisen sujuva vaikka saisi sekin olla ilmavampi.

Ja sitten pois. Ihan hyvä fiilis jäi, sillä moni asia meni paremmin kuin on mennyt aiemmin, mutta sitten taas tuli ihan uusia rikkeitä, joihin ei aiemmin olla törmätty. Oikein opettavainen harjoitus kuitenkin ja varmasti tarpeellinen treeni ennen aluemestaruuksia. :) Etenkin nyt sai hyvän fiiliksen, mitä verryttelyssä pitäisi tapahtua ja millainen fiilis pitäisi olla radalle mentäessä. Kyllä tämä vaativien tahkoaminen vaan on niin pirun opettavaista puuhaa.

Tätä ennen olin käynyt seurailemassa omien hevosteni estetreenejä. Moniponi otti muutaman hypyn mielen virkistykseksi ja Murde sai hypätä oikein isojakin esteitä. Murdea kokeili pitkästä aikaa taas Anu, jonka olisi tarkoitus hypätä Murdella Järvenpään aluekisoissa ja yhteistyö näytti sujuvan hyvin. Anun jälkeen Anni otti vielä muutaman hypyn verrytellyllä ratsulla ja hyvältä näytti sekin! Murdesta tulee vielä varsin pätevä yleisharrastehevonen... Oli kyllä kiva nähdä pitkästä aikaa sen hyppäävän. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti