tiistai 8. tammikuuta 2013

Uusi vuosi!

Loistokasta uutta vuotta 2013 kaikille lukijoilleni! :)

Uusi vuosi on alkanut ihan mukavissa merkeissä lepäillen joulukiireiden jäljiltä ja palautuen pikkuhiljaa normiratsastusrutiineihin.

Viikko meni vuoden vaihtumisen jälkeen palauttelevissa tunnelmissa. Ehdin ratsastaa omat hevosenikin jonkun kerran. Ponin kanssa jatkettiin hankitreenejä pellolla pari kertaa ja Murden kanssa työstettiin pohkeenväistöjä ja siirtymisiä, jotka kummatkin on meille erittäin hyviä harjoituksia. Kummatkin omat ponit ovat olleet erittäin mukavia ja niiden kanssa on ollut kiva harrastaa. Hokkikausi vaan riivaa meitä edelleen ja poneilla tuntuu olevan polkemia jaloissaan vähän liiankin usein. Siksipä kävinkin Murdelle ostamassa putsit joka jalkaan tarhailua varten, koska se tuntui olevan poneista se, joka oli alttiimpi näille polkemille. Noooh, toki sitten heti seuraavana päivänä oli Moniponilla pienet polkemat kummassakin takajalassa. Elikkäs täytynee sillekin vaan hankkia putsit loppuhokkikaudeksi jalkoihin, jottei tule mitään ikäviä yllätyksiä ennen oripäiviä.

Eli siis oripäiville ollaan edelleen kovasti osallistumassa. Täytyisi saada Moniponille varattua aika röntgenkuviin, jotka oreilta vaaditaan ja samalla voisi tarkistuttaa hampaatkin, jottei niissä ole mitään sanomista ennen suuria koitoksia. Puoli vuotta alkaa kohta olemaankin edellisestä raspauksesta, joten hyvä onkin pikkuhiljaa aikaa seuraaville varata.

Muutoinkin alkaa olemaan mietinnässä monenlaiset asiat ennen oripäiviä. Ruokinta on ollut vähän työn alla, että löytyy sopiva määrä ruokaa, jotta poni saa mukavasti massaa, muttei kuitenkaan pääse lihoamaan liialti. Pohdinnassa on ollut myös klippaaminen, mutta toisaalta taas jos karvanvaihto ehtisi päästä hyvälle mallille ennen oripäiviä, olisi kiiltävä kesäkarva paljon klippaamista kauniimpi vaihtoehto, joten se jää vielä odotuksen alaiseksi. Loimi on hangannut toisesta lavasta ikävän kolon Moniponin karvaan ja se nyt on ainakin sellainen pieni esteettinen haitta, joka pitäisi saada kuntoon ennen oripäiviä. Myös kaiken maailman karvojen leikkelemistä pitää vähitellen ruveta mietiskelemään, jotta tulee sitten tehtyäkin ennen itse koitosta. Treeniä on yritetty tehdä sopivasti, ei liikaa eikä kuitenkaan liian vähän. Lähinnä treenit ovat olleet maasto- ja peltopainotteisia. Lumessa on ollut erittäin hyvä treenailla. Viime viikko mentiin liikunnalla ma, ke ja pe, tällä viikolla taas tehdään parin päivän pätkissä ensin ti ja ke ja sitten loppuviikosta Karin kurssilla Tuomarinkylässä la ja su. Varusteasiat ovat myös olleet pohdinnan alla. Lainasatulamme näyttäisi ihan kelvolliselta tällä hetkellä ja suitsituskin on pysynyt samana alusta asti. Uudet hyppysuojat olisi kiva saada, mutta kaikkien näiden muiden menoerien keskellä taitaa uudet suojat jäädä ponilta saamatta. Toki jos jaksaisi olla oikein noheva, voisi yrittää etsiä ponille sponsoreita oripäiville osallistumista ja mikä ettei kisakauttakin varten. ;)

Viikonlopppuna on siis vuorossa Moniponin tulikoe eli Karin valmennus Tuomarinkylässä: kahtena päivänä hyppyjä kahdessa eri hallissa muiden hevosien keskellä. Iiksiiksiiks.

Viime viikonloppu olikin hevostäyteinen. Kävin Vilpun kanssa Dressage Centerissä Tiinan tunnilla kumpanakin päivänä ja olipa jälleen kerran todella hyödyllinen reissu. Vilppu yllätti sekä minut ja omistajansa saaden hirvittävästi kehuja ja toteamuksen, että "kyllä tästä vielä hyvä tulee". Vilppu oli alkuun kumpanakin päivänä oma juokseva itsensä, mutta pikkuhiljaa tehtävien kautta alkoi kuuntelemaan ja keskittymään aina askeleittain paikka paikkoin. Ensimmäisen päivän suorakaideharjoitukset siirtymisineen menivät paljon odotettua paremmin ja laukkakin oli maltillista ja mukavaa, ei ollenkaan niin kovaa ja kaatuen kuin olin odottanut. Sunnuntaina vuorossa oli sitten pohkeenväistöharjoituksia, joissa Vilppu jopa lähes loisti. Vaikkei se juuri pohkeenväistöä ollut koskaan tehnyt, sujui loivat raviväistöt kuin vettä vaan. :) Vilppu siis haluaa jatkossa vaikeampia tehtäviä ja enemmän haastetta eikä todellakaan mitään helpotusta niin kuin tähän asti on kuviteltu. ;) Ihanat tunnit siis, kiitokset SUORA:lle ja Tiinalle näistä valmennuksista ja Vilpun omistajalle sekä kuljettajalle Vilpun järjestämisestä paikan päälle.

Viikonloppuna kävin myös ratsastamassa toisen suomenhevosratsuni Villen, joka oli mukava oma itsensä. Se on kyllä ihan superkiva suomenhevonen ja sopii mulle kuin nenä päähän. Ville ja Sami ovat ratsuina ehdottomasti omaan käteeni sopivimmat, kuten myös aikaisempi ratsuni Tuppu oli. Semmosia sopivan pirteitä, omin jaloin liikkuvia hevosia, joita on helppo työstää ja jotka ovat pyöreitä kompakteja paketteja. Villen kanssa päästiin työstämään laukasta käyntiin siirtymisiä, mitkä ovat vielä meille niin kovin vaikeita. Tällä kertaa saatiin useita kohtuukivasti onnistuneita mukaan kuvioon ja olinkin niistä onnellinen. :) Nämä laukasta käyntiin siirtymiset kun saisi Villen kanssa kuntoon, voisi harkita helppo a-starttiakin. Vastalaukatkin toki on vielä työn alla, mutteivät ollenkaan mahdottomia. Ravilisäysten kanssa on myös tekemistä, mutta eiköhän nekin vielä Villelle saada tehtyä! Ensi kauden salainen tavoite onkin saada joku helppo helppo a-startti suoritettua loppukaudesta. :)

Myös Samin ja Kerman työstin pari kertaa viime viikolla. Ensimmäisellä kerralla kummatkin oli vahvoja eivätkä kuunnelleet juuri alkuunkaan, mutta toisella kertaa olivat jo paljon pehmeämpiä ja enemmän omia itsejään. Samin kanssa on nyt tehty paljon siirtymisiä, jotta takaosaan löytyisi taas voimaa ja nopeutta ajatellen vaihtoja ja toki muutoinkin. Kerma taasen harjoittelee edelleen pidätteisiin jäämistä, joka päivä päivältä onnistuukin yhä paremmin ja paremmin. Ilman painetta se osaa jo olla varsin rauhallinen ja mukava, mutta paine aiheuttaa siinä vielä vähän liikaa paineita. ;)

Paljon kaikkea hauskaa uutta ja ihmeellistä on luvassa alkavalle kaudelle ja odotankin innolla kevättä ja uuden kisakauden alkua!

6 kommenttia:

 1. Muistelen lukeneeni HT-netistä viime talvena oripäiville valmistautuvien karvanhävitysongelmista. Ristimäen Tiina voisi olla hyvä vinkkaamaan mitä tähän aikaan kannattaa tehdä, mä kyllä klippaisin, sillä sitten ehtii kasvattaa siistin karvan ennen H-hetkeä. Semmoinen pöllyävä hikoava kiharakarvainen pallo kun ei ehkä ole edustavimmillaan.. ;) ja ne lämmitetyt maneesit saattavat koitua nuoren kohtaloksi jos väsähtää liian kuumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun klipattu on niin kammottava! ;) Joo, Tiinan kanssa olen ollutkin yhteyksissä muutoin, joten varmaan näidenkin asioiden tiimoilta. Ja muistan samaisesta keskustelusta hänen vinkkinsä saada karva hohtamaan oripäiville... Niin kuin esim. Velvetin kohdalla tapahtui. :)

   Poista
  2. Minusta Moniponin ulkonäölliset vahvuudet pääsisivät paremmin esiin mitä lyhyemmässä ja siloitellummassa olemuksessa se olisi- jalkojen luusto, pää, kaulan lihakset.. kaikki erottuvat paremmin jos saat sen karvat kesäkarvakuntoon. Nythän niitä ei oikein parhaalla tahdollakaan (ainakaan kuvista) erota.

   Poista
  3. Joo, tottakai! Näinhän se juuri menee ja kesäkarvakuosiin yritetään saada ja jos huonolta näyttää niin sitten on klipperin vaan astuttava kuvioihin. Ehdottomasti siistinä ja siloiteltuna lähtee reissuun, se on varma se. Nyt on vielä ihan metsäläiskuosissa ja siihen on ihan syynsäkin kun remuavat sen verran paljon Murden kanssa, niin karvat kuitenkin suojaavat jonkun verran..

   Poista
 2. Sorry taisin vahingossa painaa " en tykkää " kohtaa. Ei siis ollut tarkoitus :)

  VastaaPoista