sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Hiljaiseloa hevosteluissa

Hevosrintamalla on ollut varsinaista hiljaiseloa viime aikoina kun muilla rintamilla onkin kiirettä piisannut. En ole ihan hirveesti ehtinyt treenailla ja jotenkin onkin sellainen olo, että ratsastukset ei oikein tällä erää suju riittävän hyvin ja kun viimeiset kilpailutkin menivät jotenkin alavireisesti, on pientä ratsastusmasennusta ollut havaittavissa.

Murde on kuin onkin nyt kuitenkin taas parin viikon tauon jälkeen ratsastuskunnossa ja sai kengätkin takaisin jalkoihinsa. Vieläkin on vaan seurailtava, miten etukavio lähtee osumansa jälkeen kasvamaan ja vaikuttaako se hevosen liikkumiseen. Ruununrajaan on kasvanut liikalihaa ja siitä ei vielä pysty sanomaan, että lähteekö kavio kasvamaan ihan normaalisti vai mitä on luvassa. Tilannetta kuitenkin seuraillaan ja nyt täytyy sitä myös vähän rasvailla, jotta iho pysyy kimmoisana. Onneksi on talvi ja lunta... Jouluaattoaamuna Murde oli Annin maastoratsuna ja joulupäivänä ratsastin sillä ensin "kentällä" vähän oikeammin ja sitten vielä hurruuteltiin pellolla menemään. Tein jopa muutamia puhtaita vaihtoja ja vähän siirtymisiä ja voltteja. Loppuviikosta Anni on ollut Murden kanssa pari kertaa pellolla ja vähän myös maastossa. Huomenna olen suunnitellut juoksuttavani Murden jos vaan herään riittävän aikaisin työvuorojeni välissä, sillä ohjelmassa olisi myös työmatkalla käydä ratsastamassa Sami ja Kerma.

Moniponin kanssa oltiin aattoaamun maastossa ja oli aika ihanaa. Mentiin ojien läpi ja hypättiin yli yhden purokin matkalla. :) Lumisessa maastossa oli ihanaa aloittaa aattoaamu. Myös Moni pääsi joulupäivänä uudelleen duuniin ja sen kanssa suunnattiin suoraan pellolle. Pellolla vähän kuntotreeniä eli ravia ja laukkaa kumpaankin suuntaan todella paksussa umpihangessa. Lopuksi vielä kävely ensin pellolla ja sitten vielä tarhassa, jossa oli vähän helpompi pohja kävelyyn. Moni on kyllä niin ihana ratsu, pellollakin siihen voi luottaa ihan täysillä vaikka se vähän innostuisikin ja siitä tulisi vähän vahva edestä. Pieni vahvuus tekee siitä oikeastaan vain helpomman ratsastaa tietyllä tavalla. Mutta jalka kyllä ponilla nousi hangessa! Nuorelle hevoselle hankihommat on kyllä parasta, mitä tiedän... :) Lauantaina parin välipäivän jälkeen PonPon pääsi taas Kalliorinteeseen estetreeniin. Valitettavasti en itse päässyt paikalle kun samanaikaisesti oli Murdelle tulossa kenkääjä, mutta reipas tiimi lähti ilman mua Kalliorinteeseen ja saapuivat iloisina kotiin. Moniponi oli hypännyt jälleen todella hyvin ja toiminut kuin unelma. Ei se taida muuta tapaa osatakaan! ;) Ponponille oli ensimmäisen kerran esitelty vähän isompaa okseriakin sekä jopa sarjaeste!!! Kaiken poni oli ylittänyt kiltisti ja välillä tainnut huolehtia ratsastajastaankin. (ainakin ratsastajan omien sanojen mukaan) ;) On se vaan viisas poni. Videolta näin tunnin kulkua ja hienostihan ratsukko vaan kehittyy kerrasta toiseen. Tämä kuitenkin oli vasta ponin kolmas estevalmennus ja viides kerta kun Heidi on sillä ylittänyt yhtään mitään estettä! Jälleen kerran lisää mietteitä valmennuksen kulusta löytyy Heidin blogista.

Samin kanssa käytiin Tapaninajelulla Tapaninpäivänä ja hauskaa oli kirpakasta pakkasesta huolimatta. Siitä reissusta lisäilinkin kuvat jo aiemmin! Huomenna olisi tarkoitus jatkaa treenejä Samin kanssa ja toivottavasti tammikuussa päästäisi pitkästä aikaa valmentautumaankin. Edellisestä kerrasta alkaa olemaan jo puolisen vuotta. Ei mikään ihme, että ollaan hieman hunningolla... :) Kerma alkaa olemaan jo aika hyvällä mallilla ja sekin joulun aikana on suoriutunut sekä rekiajelusta että lasten ratsuilusta. Siitä alkaa kuoriutumaan pikkuhiljaa ihan oikea lasten poni, vaikkei ehkä alun perin olisi moiseen edistykseen oikein voinut uskoakaan.

Tokajin kanssa olen reenaillut pari kertaa. Ollaan harjoiteltu vähän vaihtoja ja avoja ja sulkuja ja kokoamisia laukassa. Paljon on saatu tehtyä ihan hyvää työskentelyä, mutta jonkun verran on myös näistä hommista jouduttu neuvottelemaan. :) Viivu on edistynyt Tokajin kanssa ihan valtavasti ja sitä on ollut ilo katsella. Jälleen kerran on kyllä todettava, että Tokaj on ihan tolkuttoman hyvä opetusmestari. Mitään se ei tee ilmaiseksi, mutta kun osaa pyytää, se tekee ihan vaikka mitä! Sen kanssa olen yrittänyt kiinnittää huomiota istuntaani ja löytää sen fiiliksen, minkä olen nyt loppuvuonna jotenkin kadottanut. Pari kertaa olen mennyt ilman jalustimiakin ja se on kyllä aina yhtä kivaa ja hyödyllistä. Vaihtojen kanssa ilman jalustimia menemisestä oli ehdotonta hyötyä kun ei päässyt vaihdoissa nostamaan persettä penkistä vaan istui entistäkin syvemmälle alas satulaan. Yhtäkkiä vaihdot olivatkin ihan superhelppoja ja mukavia. :) Ilman jalustimia pitäisi ehdottomasti työskennellä myös muiden ratsujen kanssa, jotta pääsisi sinuiksi istuntansa kanssa taas. Täytyy yrittää uskaltaa mennä Murdella jonain päivänä ilman jalustimia. Se kun on semmonen vatkain, että ilman jalustimia saattaa pudota kyydistä vaikka ihan vaan suoralla ravatessa....

Muita hevosia en nyt olekaan ehtinyt ratsastamaan. Joulu ja työt ovat vieneet ihan liikaa aikaa, jotta olisi ehtinyt riittävästi treenaamaan ja harrastamaan. Lisäksi huomaa hyvin, että talvella ei todellakaan jaksa samanlaista määrää hommia kuin kesällä. Kesällä sitä ajelee ympäriinsä ja ratsastelee vaikka kuinka monta hevosta päivittäin, mutta nyt tekee mieli vaan kääriytyä peittojen sisään kotona ja nukkua ensi kevääseen asti.

Uuden vuoden jälkeen onneksi tilanne vähän helpottuu ja normalisoituu ja kaikki ylimääräinen säätö jää pois ohjelmasta. Tiistaista alkaen pitäisi siis taas aloittaa reenit vähän normaalimmalla rutiinilla ja aloittaa valmistautuminen toden teolla kaudelle 2013!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti