keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Reenailtu on.

Onpahan ollut taas pari treenin täyteistä viikkoa. Kaikkia ratsuja on treenattu ainakin jonkun kerran ja osaa hieman useamminkin. :)


Kuten edellisessä tekstipostauksessa lupailin, oli Heidi reilu viikko sitten maanantaina ratsastamassa mun kaikki hepat. Oli hauskaa nähdä hepat taas jonkun muun alla ja ne kaikki toimivatkin varsin mallikkaasti Heidin kanssa. Ponponi sai ottaa muutamat hypyt Heidin kanssa ja oli ihan suunnattoman tärkeänä päästessään pitkästä aikaa loikkimaan. Emeraldi oli Heidin mielestä yhtä omituinen ratsastaa kuin Samikin, mutta näytti silti saavan ihan mukavan otteen ponista. Kunhan poni saa kengät alleen, niin täytyy kokeilla vähän myös Emen hyppylahjoja, nyt jätettiin vielä ihan sileällä tutustumiseen tämä homma. Viimeisenä Heidi jaksoi ahertaa myös Murden kanssa ja oli sitä mieltä, että Murde on jo melkein ihan kiva ratsu. ;) Ja Murde tekikin hommia ihan hyvällä asenteella, sillä alkaa nyt olemaan moni homma kohdillaan... Tekee kyllä hyvää välillä nähdä omia ratsuja muiden ratsastamana, siitä oppii aina ihan eri lailla kuin siitä, että itse ratsastaa niitä vaan näkemättä koskaan, miltä ne näyttää.

Viikko sitten tiistaina oltiin pitkästä aikaa kotimaastoissa ja olipa kyllä ihanaa. Tehtiin parin tunnin retki teillä ja metsissä, mukana oli kaikki hepat ja Eemelikin ensikertalaisena käyttäytyi erittäin mallikkaasti. Ajattelin talvella, että talvimaastoilu on ihan parasta kunnon lumihangessa, mutta kylläpä meidän maastot osoittautuivat aika ihaniksi kesäversioinakin. Nyt vaan pitäisi saada useammin aikataulut kohtaamaan maastoseuran kanssa, jotta maastoista pääsisi nauttimaan täysin siemauksin... Hepatkin vaikuttivat tyytyväisiltä taapertaessaan pitkin metsiä, nähtiinpä matkalla peurakin!

Keskiviikko olikin ihan luksuspäivä kun supergruumini Elina oli vierailulla ja laitteli mulle ratsuja valmiiksi liukuhihnalta ja mä vaan ratsastelin. Ensin Moniponin kanssa reeni pellolla, sillä olisi ollut virtaa vaikka muille jakaa. Se halusi vaan mennä miljoonaa ympäri peltoa, mut jouduin vähän hillitsemään sen menemistä ja laittamaan sen ihan hommiinkin. Kyllä sieltä sitten löytyi varsin asiallistakin työskentelyajatusta ja tehtiin hommia niin ravissa kuin laukassakin. Eemelin kanssa vetristeltiin pikaisesti edellisen päivän pitkän maaston jäljiltä. Eemeli ei ollut ihan niin hyvä kuin mitä se oli ollut parilla aiemmalla kerralla, mutta olihan sillä rankka työputkikin alla ja siksi nyt olikin tarkoitus vaan liikuttaa se kevyesti, jotta saa vähän mahdollisia maitohappoja liikkeelle. Murden kanssa otettiin erilainen taktiikka ja sen kanssa Elina sai ensin vähän törötellä menemään ja mä kapusin kyytiin vasta mukavasti verrytellyn hevosen selkään. Murde toimi kuin ajatus, kaikki kävi sille, tehtiin vähän kokoamisia ja niistä vähän eteen ja vähän siirtymisiä ja ihan vähän raviakin. Koko homma tuntui melkohelpolta, mikä on Murden ratsastusta kuvaavaksi kommentiksi hyvin harvinainen. Elinalla oli tästä ratsastuksesta vähän videomateriaaliakin, jota oli kiva katsella. Sääli, ettei sitä ole vielä ainakaan sähköisessä muodossa näytille laitettavaksi.

Päivä jatkui Vilppuilulla. Vilpun kanssa otettiin mukava reeni pääosin ajatuksella eteenpäin ja se tuntui Vilpulle sopivan. Mentiin miljuunaa ja samalla koitettiin vähän ohjaillakin. Vilppu oli kovin tärkeänä saadessaan laukata paljon ja taisi olla ensimmäinen kerta kun päästiin vähän varioimaan laukan vaihteiden välilläkin. Ensin vähän kevyttää kenttälaukkaa ja sit vähän hillitympää ja hallitumpaa. Oli ihan superhyvä vilppuilu ja kiva huomata, että tämäkin ikuisuusprojekti alkaa vihdoin muovautua ihan mukavaksi ratsuksi!

Torstaina omat ponit oli ansaitulla vapaapäivällään rankan alkuviikon jäljiltä. Itse suuntasin sitten ratsastamaan muita ratsuja. Aku oli ensimmäisenä ratsuna vuorossa. Se oli pitkästä aikaa hieman hankala, olisiko sitten johtunut viime aikaisista useista kuljetuksista, joissa se tuppaa hieman jännittymään ja kiristymään lihaksistoltaan. Sillä oli ollut sekä vielä tulossakin tiukat treenit kohti viikonlopun kisakoitosta, Este-Jussia, joten mulla oli ollut ajatuksena vain ratsastaa se kivan kevyesti, mutta toisin siis kävi. Jouduttiin sen kanssa vähän jopa neuvottelemaan ja sain tehdä ihan töitä, jotta saatiin homma sujumaan niin kuin toiveissani oli ja herra vetristymään. Mikä oli kuitenkin kiva huomata, oli että vaikka pientä jullittelua oli ilmassa, Aku liikkui silti koko ajan kohtuullisen hyvin jullitteluiden välissä. Aiemmin, jos sitä on vähän kiristellyt, se on myös vaikuttanut sen liikkumiseen, mutta nyt ehkä ensimmäistä kertaa ei näin käynyt. Eli tässäkin asiassa on kuitenkin tullut edistystä, vaikka mun puolesta nää jullittelupäivät vois kokonaan unohtaa. ;) Mut eihän Aku olisi Aku jos se ei joskus olisi hieman haastava aina ajoittain. Myös Sami ja Kerma pääsivät kummatkin hommiin, Samin kanssa vielä vetristeltiin edellisen viikonlopun maratonin jäljiltä ja Kerman kanssa tehtiin ihan kunnon duuni siirtymisineen ja taivutuksineen. Kerma oli edelleen kivasti kuulolla ja sillä oli pysynyt mukavasti muistissa edelliskerran neuvottelut. Kerma aina hetkittäin alkaa jopa muistuttamaan ihan normaaliratsua. :)

Perjantaina ratsastin itse ainoastaan Daven, josta olikin juhannuksen kunniaksi jo kuvat tarjolla aiemmin. Dave oli siis varsin mukava ratsu juhannusaattona ja odotan taas innolla seuraavaa kertaa. Nyt se tosin keskittyy hetken verran esteratsun uraansa, joten jatkoa kouluratsastusharjoituksiimme seurannee vasta jonkin ajan päästä. Omista poneista sekä Moniponi että Murde pääsivät hommiin, sillä Esmeraldan omistaja saapui meille niitä ihailemaan ja kokeilemaan. Moniponillahan ei ole juuri kukaan muu kuin minä, Anni ja Heidi ratsastanut, joten oli kiva nähdä, miten se reagoi kun joku ihan muu siltä pyytää asioita ja hyvinhän se toimi. Ja taisi poni saada jälleen uuden fanin! :) Murdekin meni yllättävän mukavasti täysin vieraan ratsastajan alla. Murdella oli rankka viikko, neljä eri ratsastajaa viikon aikana kyydissä, kohtahan se käy jo ihan tuntihevosesta! Se on vaan niin kivaa, kun omista hevosista on iloa muillekin kuin itselleen! On niin kiva nähdä, kuinka läsiterapia toimii myös läsejä tuntemattomiin ihmisiin! ;)


Lauantaina pidin ratsastusvapaata enkä ratsastanut yhtään heppaa. :) Sunnuntaina sitten oli taas urakoinnin vuoro. Aloitin Vilpulla, joka on jo mun perinteinen juhannusratsuni. Vilppu tunnetusti on kaiken maailman juhlapyhinä aina parhaimmillaan ja nytkin toimi juhannuksena varsin hyvin. Jatkettiin aika samoilla linjoilla kuin edellisenä keskiviikkonakin, paljon laukkaa ja paljon eteenpäin. Tällä kertaa tehtiin myös paljon siirtymisiä laukan ja ravin välillä ja suuri osa niistä siirtymisistä oli jopa aivan kelvollisia. Tämä oli myös siitä harvinainen ratsastuskerta Vilpulla, ettei Vilppu vastustellut kertaakaan, edes ihan vaan periaatteen vuoksi. Se vaan mennä puksutteli eteenpäin ja nautti juhannuslaukkailusta täysin siemauksin. Hyvä Vilppu!


Sen jälkeen kävin ratsastamassa erään tuttuni hevosen, joka oli minulle ihan uusi tuttavuus, mutta sitä ei vielä tällä kertaa ainakaan kuvattu. Sen kanssa olin lähinnä vaan aika hukassa, mutta saatiin myös joitain ihan hyviä fiiliksiä aikaiseksi aina välillä. :) On todella opettavaista välillä mennä ihan uusilla ratsuilla, sillä niiden kanssa huomaa omat heikkoutensa huomattavasti paremmin kuin tuttujen ratsujen kanssa, joiden selässä heikkoudet on onnistunut jo peittelemään tai niiden kanssa on opittu elämään. Täytynee mennä toisenkin kerran kokeilemaan tätä kyseistä ratsua, sillä ihan hauska peli oli kyseessä!

Sitten oli vuorossa jälleen Sami ja Kerma. Samin kanssa reenailtiin jo enemmän täysillä ja tehtiin jonkin verran vaihtoja, joista vasemmalta oikeaan vaihtoja saatiin puhtaita ihan vaikka kuinka monta, mutta oikeasta vasempaan tuottavat edelleen päänvaivaa. Mutta jos muistaa, kuinka vaikeita kummatkin vaihdot olivat vielä hetki sitten, uskoisin, että toivoa on edelleen sen toisenkin vaihdon tiimoilta! :) Vaihtojen lomassa tehtiin myös vähän laukan kokoamisia kohti piruettilaukkaa. Tätä on nyt harjoiteltu jonkun kerran ja Sami alkaa hiffailemaan hommaa todella hyvin. Välillä se tosin haluaisi jäädä vähän liikaa "keinumaan" eikä pysyä nopeana jalalle, mutta se nyt on ihan odotettavaakin eikä mitenkään yllätä ketään. Tässä kuvasarjaa päivän laukkatyöskentelystä:

Kerman kanssa harjoiteltiin ravin sisällä siirtymisiä, lyhyet sivut harjoitusravia, lävistäjällä keskiravia. Välillä onnistuttiin, välillä ei. Kermalla oli juhannusvapaiden jäljiltä taas aika paljon energiaa ja sitä piti yrittää saada kanavoitua oikein mun haluamiini harjoituksiin sen sijasta, että Kerma säntäilee omatoimisesti ympäriinsä. Kun sitten saatiin hyvää työskentelyä tehtyä sekä ravissa että laukassa, sai Kerma mennä ihan miljoonaa ympäri kenttää palkinnoksi keskittymistestä hommiin ja siitä se tuntui nauttivan!
Illalla ratsastin vielä kotona Murden, sillä halusin tunnustella oliko se millään lailla erilainen raspauksen jäljiltä, sillä se oli raspattu aiemmin viikolla. Ja johtui raspauksesta tai ei, se oli jälleen kerran ihan supermukava ratsastaa. Tehtiin käynti-laukka-käynti siirtymisiä ja lopuksi ravissa avoja ja kaikki oli sujuvaa ja mukavaa. Toki sitä pitää edelleen herätellä ja ratsastaa eikä se koko ajan mitään silkkaa nautintoa ole, mutta koko ajan ehdottomasti parempaan päin. :)

Maanantaina oli sitten ponipäivä eli omien ponien ratsastus. Eemeli pääsi ensimmäisenä hommiin ja teki hommat varsin hyvin. Ihan perusduunia jälleen, askellajit läpi ja kivaksi ja kevyeksi ja kääntymään. Oikean laukan nosto on vielä välillä haastavaa, mutta muutoin poni toimii erittäin moitteettomasti ikäisekseen ja siihen nähden minkä verran sitä on vasta laiteltu. Eemelin jälkeen Pondeponin kyytiin ja ensin metsässä maastoilua ja sitten pellolle hommiin. Pidätteistä jouduttiin jälleen kerran vähän neuvottelemaan, mutta sitten kun saatiin neuvottelut neuvoteltua niin kylläpä poni olikin taas ihan super! Tekipä sellaisen lisäyksenkin kerran ravissa, et jouduin olemaan ihan ihmeissäni selässä, et mitä mun allani oikein tapahtuu... :) Eli poniosasto on kohtuullisesti vireessä! Nyt pitäisi varmaan maksella niiden lupamaksut, jotta pääsee niiden kanssa loppukaudesta mukaan geimeihin... Tokaj palaili myös minibreikiltään laitumelta ja sille kävin maanantai-iltana muistuttelemassa, että mitä se työnteko olikaan. :)

Eli reenejä on riittänyt! Tiistaina olinkin sitten jo Nipsun tunnilla Murden kanssa ja oli AIVAN IHANAA. Josko tällä kertaa saisin ihan oikeasti sit tännekin käytyä läpi, että mitä siellä oikein touhuttiin Murden kanssa. :) Nyt kotiin ja hetkeksi nukkumaan ennen tän päivän treenejä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti