keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajille

Sain Heidiltä haasteen.. 

"Tämä haaste on on tarkoitettu niille,  jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin, kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Kerro blogissasi kenet olet haastanut."

Kerro hevosestasi: Rotu, taso ja hieman luonnetta.

Murde on 7-vuotias (hui, kohta 8) suomalainen puoliverinen eli FWB. Murdella on kilpailtu ko HeA ja re 90cm.  Murde taitaa jo aika kivasti va b-kuvioita, joten toivossa on, että joskus lähitulevaisudessa päästäisi myös va b-tasolla kilpailemaan. Murde on yksi sielukkaimmista hevosista, joita tunnen. Se lukee ihmistä kuin avointa kirjaa ja välillä voin lukea fiilikseni helpommin hevosestani kuin omasta päästäni. :) Murde rakastaa ihmisiä, mutta vain sellaisia, jotka pitävät hänestä. Jos Murdesta ei pidä, hän ei myöskään anna mitään itsestään. Murde on jännittäjätyyppiä ja kivettyy jännittäessään niin, ettei siihen pääse lainkaan vaikuttamaan. Tämä on ollut Murdessa ehdottomasti haastavin piirre, sillä kisoissa se tuppaa kivettymään ja silloin sitä on täysin mahdoton ratsastaa. Onneksi pikku hiljaa aletaan päästä tästä hieman eroon... 

Zorro aka Moniponi aka Ponde on 4-vuotias WPB-ori. Ponde on hyvällä HeB-tasolla koulupuolella ja on tainnut kilpailla 80cm tasolla esteillä. Sillä ei kapasiteetti lopu kummassakaan lajissa kovinkaan nopeasti ja myös kenttäponiksi siitä olisi ihan varmasti! Ponde on myös opetettu ajolle. Ponde on touhukas nöhvelö. Sillä pitää olla koko ajan paljon tekemistä, sillä muutoin se tylsistyy ja rupeaa majavoimaan. Vaikka vieraaseen pihaan mentäessä Ponde saattaa olla orimainen kukko, se on sisäisesti aika nössö. Sitä ei tarvitse kuin huomauttaa, jos se joskus tekee jotain ei toivottua, ja taas se on kuulolla... Se ei myöskään juurikaan haasta muita hevosia vaan haluaa olla kaikkien kaveri. Ponde on erittäin hienoluonteinen pieni poni, tällaisia poneja kun olisi maailma täynnä, niin kylläpä hevostelu olisi helppoa! Pondelle käy kaikki.

Eemeli on utelias villiponi. Se on siis 4-vuotias Welsh Cob-ruuna. Eemeli on vielä varsin vaiheessa, mutta tehtävien puolesta on noin HeB-tasolla koulupuolella. Hypätty sillä ei juurikaan ole. Eemeliä rakennetaan kohti ensi kauden 5-vuotiskilpailuita ja tarkoitus on katsoa, kuinka pitkälle ponilla riittää rahkeet edetä kouluhevosena. Eemeli on myös varsin touhukas ja se haluaa aina käydä tsekkailemassa tarkkaan kaikki uudet asiat. Vaikka sitä vähän jännittäisi, se haluaa aina mennä katsomaan kaikkea korvat tanassa ja pöristen. Eemeli tykkää myös pusutella sekä hevosten että ihmisten kanssa ja on ehdottomasti kaikkien kaveri. Välillä Eemeli on tosin hieman epäluuloinen. Eemeli on myös todella herkkä pieni poni, jolla on paljon energiaa käytettäväkseen. Eemeliä en tunne kuitenkaan vielä ihan niin hyvin kuin nuo kaksi muuta, sillä Eme on ollut meillä vasta puoli vuotta. 

Hevoset vai ponit? Miksi?

Kummassakin on etunsa. Itse olen poni-ihminen henkeen ja vereen, sillä ponit ovat aivan ihania ja niistä löytyy helpommin todella laadukkaita yksilöitä, joiden kanssa on kiva puuhastella. Omalle kohdalle on sattunut erittäin upeita poneja, mutta taas aika tavallisia hevosia. Mutta vaikka poneja mieluusti laittelen ja ratsastan, tiedostan kyllä, että jos joskus haluaa ihan oikeasti edetä lajissa niin varmasti joudun vielä sen puoliverisen hevosen hankkimaan, jolla se on mahdollista. Tosin toiveissa on, että nuo ponitkin pystyisivät näyttämään kyntensä kouluradoilla... :)

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Hoitaessani erinäisiä hevosia, ratsastin niillä kyllä paljon itsenäisesti, mutta varsinaisesti pääsin treenaamaan ensimmäisen kerran itsenäisesi ensimmäisen vuokrahevoseni Vietnamasin kanssa. Vuokrailin "ponia" pari vuotta ja opin todella paljon niinä vuosina. Poni ei ollut mikään ihan helpoin ratsu, mutta siitä saatiin loppupeleissä aika paljon irti ja selästä käsin siihen pystyi luottamaan ihan sataprosenttisesti. Ponin kanssa kilpailtiin muutamia kertoja, tosin ei kovinkaan menestyksekkäästi.. :)

Kengätön vai kengällinen? Kenkien koko hevosellasi?

Ehdottomasti kengällinen. Itse ratsastan paljon maastossa ja teillä, joten kengätön hevonen rupeaa arkomaan hyvin äkkiä ihan jo siitä syystä, vaikka kaviot olisivatkin hyvät. Toki jossain pehmeillä kuitupohjilla tai maneesissa voi ratsastella ilman kenkiä helpostikin, mutta jos on vähänkään kovempia pohjia, niin harvat kaviot sitä sietää. Joutilas hevonen voi toki olla kengättä, mutta ei treenissä oleva. Murdella taitaa olla kakkosen kengät, Eemulla ykköset ja Pondella joko nollat tai tuplanollat, en muista viimeisintä kokoa... 

Klippaus: puolesta vai vastaan?

Klippaus on täysin hevoskohtainen asia. Siihen vaikuttaa hevosen karvan laatu ja pituus, hevosen treeni sekä treeniolosuhteet, hevosen talliolosuhteet ja myös esimerkiksi loimitusmahdollisuudet. Omiani ei vielä koskaan ole klipattu, mutta nyt olen kovasti pohtinut Murden klippaamista, sillä sillä on todella pitkä karva. Se on tosin karvastaan huolimatta jaksanut tehdä hyvin töitä, joten voi olla, että se kuitenkin jää tänäkin vuonna klippaamatta. 

Tarhaako hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?

Meillä pääosin hevoset on kaverin kanssa, mutta viime keväänä supertouhukas Ponde päätyi tarhaamaan yksin välttääkseen turhat tapaturmat. Välillä se saa kuitenkin vieläkin hengailla Murden kanssa kimpassa, sillä ne ovat todella hyvät kaverit edelleen ja on kiva nähdä kuinka ne rapsuttelevat ja hoitavat toisiaan päästessään välillä yhteen. Kuten sanottu, Ponde on niin nöhvelö oripoika, että sillä ei ole juurikaan tarvetta ruveta haastelemaan. Eikä etenkään siis tarvetta haastella Murdea, koska kaksikko on ollut pienestä asti yhdessä ja heidän välinsä ovat varsin selvät. Murde ja Eemeli ovat yhdessä ulkona ja tänä päivänä aika erottamattomat. :) 

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vai ulkonäkö?

Luonne ratkaisee, kunhan sillä on neljä sukkaa ja läsi! ;) No ei, kumpikin on tärkeässä asemassa hevosta valittaessa. Kyllä ulkonäön pitää miellyttää ja luonteen olla sellainen, että sen kanssa on kiva puuhastella. Omani ovat kyllä kaikki kummallakin tavoilla itseäni miellyttäviä yhtä lailla enkä osaa laittaa toista ominaisuutta toisen edelle. Jos olisin esteratsastaja, laittaisin varmasti enemmän luonteelle painoa, mutta kouluratsulle ulkonäkökin on erittäin tärkeä! Mutta taas toisaalta, näteimmälläkään hevosella ei saa kouluradalta pisteitä, jossei se ole luonteeltaan sinne kykenevä menemään... 

Pahin tippumisesi?

Onneksi en ole kovinkaan pahasti tippunut. Joskus on mennyt ilmat pihalle ja selkä ollut viikon verran kipeä, mutta mitään sen kummempaa ei ole sattunut. Ehkä pahin tippuminen on ollut entiseltä Mazarin-ratsultani maastossa, kun katselin vain allani viistävää kivikkoa, mutta pysyttelin sen verran kauemmin vielä mukana roikkumassa, että vältin kivikon ja putosin lopulta hiekalle. Sitä kivikkoa katsellessa ehti jo miettiä vaikka mitä kauheuksia...

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?

Hevoseni omistavat varmaan yhteensä noin 50 loimea, joista ehkä noin 10 on tällä hetkellä korjausta odottavia ja käyttökelvottomia. Kaikille on fleecevuorelliset sadetakit, ulkotoppaloimet, sisätoppaloimet, siistimmät sisätoppaloimet, kuivatusloimet, ratsastukseen sopivat/kisoissa ja valmennuksissa käytettävät loimet ja sitten on vielä kaiken maailman villaloimia ja muita sekalaisia loimia, joita on vuosien varrella kertynyt. Loimivalikoima on ihan mukava, mutta varaulkoloimet olisi kiva olla, sillä sellaiset kaikki tuhoutuivat viime talvena.. :)

Kuinka usein hevosesi liikkuvat?

Pyrin siihen, että hevoset liikkuisivat vähintään 4 kertaa viikossa. Viime aikoina se on ollut säiden takia hieman haasteellista, mutta nyt näyttää taas jo paremmalta. Murdelle olisi parasta, jos se liikkuisi melkein sen 6 kertaa viikossa ja nuorisolle tuo 4 tai 5 on optimi. Onneksi nämä kaikki 3 ovat liikkuvaista laatua eli vaikka niiden kanssa ei työskentele päivittäin, ne pitävät itsensä jatkuvasti liikkeessä tarhassa, jos vaan pohja ei ole liukas...

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?

Olen varovainen ratsastaja. Tiedän omat rajani ja suoritan niiden antamissa puitteissa. :)


Haastan: Jillan, Nooran ja Liisan.

1 kommentti: