sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Eemeli ja Piet

Murden käytyä pari päivää Rodrigon opeissa, se sai lepäillä Pietin valmennusten aikaan ja Vihtiin matkusti Murden sijaan Eemeli. Eemelille tekee hurjan hyvää käydä vieraissa paikoissa ja erilaisissa tilanteissa. Vaikka se onkin ikäisekseen ihan superjärkevä, se kuitenkin vähän jännittää kaiken maailman reissuja ja retkiä, joten tekee hyvää niitä tehdä. Eemeli on parantunut hurjasti Nipsun opeilla, mutta oli myös kiva saada taas uusi mielipide ja näkemys ponista.

Ensimmäisenä päivänä Eemeli oli tuttuun tapaansa hieman kireä ja jännittynyt, vaikka tekikin koko ajan työtä käskettyä. Verryttelin sitä käynnissä ja ravissa ja se tuntui yllättävän kivalta ottaen huomioon, että kyseessä oli täysin uusi paikka sille.


Juteltiin hetki Pietin kanssa ponin vahvuuksista ja heikkouksista ja sitten ryhdyttiin hommiin. Kerroin, että ongelmana on juuri tuo pieni kireys ja sitä myötä jännittynyt selkä ja että pikku hiljaa ollaan saatu ponia venymään ja nostamaan selkää ylös ihan oikeasti. Poni on myös kylmillä säillä aikamoinen tohottaja, joka sekin aukeni Pietille hyvin nopeasti. Kerroin myös, että ponilla on kuin onkin erittäin hyvät perusaskellajit ja se oppii nopeasti.

Aloitettiin ravityöskentely 6-kaarisella kiemurauralla, jossa pääsi kivasti kiinni ponin kumpaankin kylkeen ja venyttämään sitä kaarteiden kautta kropastaan. Muutaman kiemurauran jälkeen poni oli heti jo paremmin "pohkeissa" ja pidempi kropastaan. Siinä tuli myös pidätteet läpi vähän niin kuin huomaamatta käännösten kautta.Teimme myös töitä volttikahdeksikolla, joka osoittautui erittäin toimivaksi harjoitukseksi Eemun kanssa. Sama idea kuin kiemurauralla, mutta vielä vähän enemmän kaarretta ja kääntämistä. Näissä harjoituksissa korostui hyvin oman jalan työskentely. Ulkopohkeen kanssa piti olla todella tarkkana kaarteissa, sillä poni kääntyy melkein ainoastaan ulkopohkeella ja istunnalla, mutta samalla piti tarjota myös hyvä sisäpohje, jonka ympärille poni pääsi taipumaan.

Hetken ravityöskentelyn jälkeen Piet tutkaili laukkaa kummassakin kierroksessa. Laukattiin ympyrällä ja tarkoituksena oli vaan saada hyvä rytmi laukkaan ilman, että poni pääsee juoksemaan hieman kovaa koko ajan. Ihan siis sama ajatus kuin mitä ollaan Nipsunkin kanssa tehty laukkaharjoiutuksissa. Laukattiin myös kummassakin kierroksessa hetki koko uraa ja tehtiin jonkun kerran vähän keskilaukkamaista ajatustakin. Poni toimi oikein mukavasti laukkahommissa. Välillä jos se meinasi jäädä pohkeen taakse, tilanne korjaantui napakalla jalalla ja sitten taas pidätteillä. Poni oli siis erittäin hyvän tuntuinen.
Laukan jälkeen palattiin raviin ja tehtiin hieman pohkeenväistöharjoituksia. Näitä ei ole vielä juurikaan tehty, ainoastaan kerran Nipsun tunnilla on kokeiltu väistättää uralla, ihan hyvällä menestyksellä tosin silloin. Nyt tehtiin pituushalkaisijalta kohti uraa pohkeenväistöä. Eemu ei ihan heti meinannut ymmärtää mistä oli kysymys, mutta toistojen kautta pikku hiljaa löytyi muutamia ihan kohtuullisia väistöaskeleita ja pääsi kehumaan ponia. Sen jälkeen saatiin kävellä ja tsillailla hetki.


Lopuksi vielä työstettiin hetki ravi-laukka-ravi-siirtymisiä ympyrällä. Oli kiva fiilis, kun oli juuri työskennellyt edellisenä päivänä ihan saman asian tiimoilta Vilpun kanssa, joten nyt osasi vahtia omia apuja jo himpun verran paremmin. Muutamia hyviä nostoja saatiin aikaiseksi ja jokunen kelvollinen raviin siirtyminenkin. Piet oli nostoissa ehdottoman tarkka, että reaktio jalkaan pitää tulla heti ja ponin pitää pysyä pyöreänä ja rentona läpi noston. Ja taas raviin siirtymisissä piti saada poni nopeasti takaisin hitaaseen raviin eikä se saanut kaahotella menemään useita askeleita siirtymisen jälkeen. Erittäin hyvä ja hyödyllinen työskentely Eemelillekin, näissä on selkeästi tekemistä meillä kummallakin.Tämän jälkeen saatiin lopettaa hyvillä mielin, jotta jaksetaan vielä seuraavanakin päivänä hölkkäillä menemään. :) Erittäin tehokas työskentely siis ja taas tuli paljon mietittävää kotitreeniin. Ei mitään uutta ja ihmeellistä sinänsä, mutta enemmänkin ne jo tiedossa olevat asiat vahvistuivat omassa mielessä.

Sunnuntaina palattiin Vihtiin ja ihmeteltiin, josko poni olisi väsynyt edellisen päivän tiukan treenin jäljiltä, mutta eihän se ollut. :) Aloitettiin yhtä lailla 6-kaarisella kiemurauralla ja Eemeli muisti heti homman juonen. Se ravasi hyvällä energialla, mutta koko ajan odottaen ja taipui erittäin hyvin läpi kaarteiden. Hieno poni! Lisäksi se venyi heti alusta alkaen kropastaan ihan eri lailla kuin edellisenä päivänä. Tässä huomaa aina hyvin talven ongelman, kun pääsee hyvälle pohjalle ratsastamaan, ensimmäinen päivä menee aina tohistessa ja vetristyessä ja toisena päivänä vasta alkaa oikea liike löytymään taas. Kun kotona joutuu menemään vähän millä sattuu pohjalla ja tarhauskin on lähinnä jäätiköllä näillä karseilla sääolosuhteilla niin sitten kroppa vähän pääsee jännittymään ja liikkeet eivät pääse toimimaan ihan niin kuin pitäisi. Odotellaan siis vaan sitä kunnon hankea, jossa olisi ihan oikeasti hyvä liikkua! Onneksi siis kuitenkin pääsee maneesille reenailemaan ja vielä kunnon valmennuksiinkin, jolloin ponit pääsee liikkumaan ja kroppa venymään ilman rajoitteita!
Hetken ravailun jälkeen jatkettiin taas ravi-laukka-ravi-siirtymisillä, johon sekoitettiin myös joitain pätkiä harjoitusravia. Eemelin kanssa ei vielä olla juurikaan tehty harjoitusravia, joten sille on vielä aika vaikeaa kantaa itseään ja minua siinä, mutta sitäkin täytyy vähitellen alkaa ottamaan mukaan hommiin. Nyt tehtiin siis niin, että istuin alas harjoitusraviin ja kun sain ponin siinä rentoutumaan, nostettiin laukka. Nostot olivat jo huomattavasti edellistä päivää parempia ja joku nosto oli ihan semmonen WAU-nosto itsellekin. Myös ravissa pidätteet menivät läpi paljon nopeammin ja poni tuntui letkeältä.


Sitten jatkettiin pohkeenväistöharjoituksilla ihan samalla lailla kuin edellisenäkin päivänä. Pituushalkaisijalle ja siitä sitten väistöön. Eemeli oli ihan eri tuntuinen kuin edellisenä päivänä ja lähti väistöihin hyvällä asenteella ja yritti ihan tosissaan. Joitain varsin hyviä väistöpätkiä siis saatiin ja poni oli vähän sillä fiiliksellä, että ainahan hän on nää osannut... :) Jälleen hieno poni!

Loppuhuipennukseksi tehtiin vähän keskiravin alkuja. Sekä pitkillä sivuilla että muutaman kerran lävistäjällä lähdettiin venyttämään ponin ravia ja raamia mahdollisimman pitkäksi. Kohtuullisen hyvin tässä onnistuttiinkin joitain kertoja! Tämän jälkeen saatiin lopettaa jälleen tyytyväisinä ja Pietkin kommentoi, että Eemu on varsin nopea poni oppimaan. Mikä edellisenä päivänä tuntui vaikealta, oli seuraavana helppoa!
Kaiken kaikkiaan jälleen kerran erittäin antoisa valmennus ja paljon kotiläksyjä. Kunhan vaan pääsisi niitä kotiläksyjä joskus tekemään. Maanantaina valmennuksen jälkeen oli ihana lumipeite pellollamme ja kävimme verryttelemässä valmennuksen jälkeisiä kroppiamme Eemelin kanssa pellolla, mutta sen jälkeen mitään töitä ei juurikaan ole päässyt tekemään kaikkien paikkojen ollessa kuorrutettu jäällä. Eipä siinä, hyvän treeniputken jäljiltä ei ole yhtään huono antaakin ponille muutama päivä vapaata, mutta olisi kiva päästä pikku hiljaa taas reenailemaankin. Huomenna onneksi lähdetään maastoon katselemaan, josko siellä pysyttäisi pystyssä ja ensi viikolle yritän saada taas Nipsun valmennuksen, jottei reenit ihan lopahtaisi säiden armoilla.

Maanantain peltoilusta Eemelin kanssa taisi tulla joitakin kuvia, joten jospa nään ne itsekin lähipäivinä niin saan vielä Eemelinkin peltokuvat tänne Ponden ja Murden peltokuvien jatkoksi. Kunpa vaan tulisi lisää sitä lunta ja pian, sillä lumessa ratsastaminen on vaan ihan parasta!!!!

8 kommenttia:

 1. Tuossa ponissa on _sitä jotain_.
  Upea !

  VastaaPoista
 2. Sulle olisi haaste :) http://heidinnelivedot.blogspot.fi/2013/12/haaste-hevosenomistajille.html

  VastaaPoista
 3. Aivan käsittämättömän upea Eemeli!

  VastaaPoista
 4. Miksi muuten Eemeli on ruunattu, sillähän on hienoja näyttelytuloksiakin- eikö sillä kasvattajan mielestä ollut annettavaa jalostukselle? Omaan silmään tuonnäköisiä poneja soisi kisaradoille enemmänkin mutta en rodusta sinällään ymmärrä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi ja kiitokset kommentistasi. Eemeli on ruunattu, sillä sillä on taipumusta kesäihottumaan/polttiaisallergiaan eikä siksi ole soveltuva jalostuskäyttöön. Muutoin se olisikin rakenteensa, luonteensa ja liikkeidensä puolesta ehdotonta jalostusmateriaalia!

   Poista