maanantai 3. helmikuuta 2014

Kouluratsastusluennolla


Jo pitkä aika sitten olin ilmoittautunut Vihti Dressage Centerissä pidettävään "kouluratsastuspäivään". Tilaisuuteen kuului ensin luento ja keskustelutilaisuus liittyen kouluratsastuksen arvosteluun. Luennon jälkeen vuorossa oli demoja, joissa ratsastettiin ohjelmia aina HeB-tasolta Prix St Georgesiin.

Olin ilmoittautunut tilaisuuteen demoratsukoksi Murden kanssa, sillä ajattelin sen olevan meille hyvää treeniä mahdollista tulevaa kilpailukautta ajatellen. Vähän erilainen tilanne, enemmän ihmisiä ja voisi kokeilla vaikka jotain vähän vaikeampaa ohjelmaakin.

Murden kavioiden arkailu aiheutti pientä jännitystä, saanko Murdea matkaan ollenkaan vai onko mukaan otettava joku toinen ratsu. Melkein pari viikkoa meni taas reeneistä "hukkaan" kun kaviot oireili ja kun oli pohjalliset vihdoin saaatu, annoin pari päivää Murdelle aikaa totutella uusiin lenkkareihin ennen kuin jatkettiin duuneja. Pääsin siis ratsastamaan parin viikon tauon jäljiltä vasta maanantaina.

Maanantaina oli Murden kanssa tehty todella irrottava treeni pellolla. Mentiin niin kovaa kuin vaan  uskallettiin ja kyllähän se loppujen lopuksi ihan hyvä vauhti olikin. Sen jälkeen irtosi kivaa ravia ja letkeää hölkkääkin. Tiistaina vetristeltiin illan pimeydessä ja hevonen tuntui alkukankeuden jälkeen varsin hyvältä. Ratsastin pellon sijasta silloin tarhassa, jossa pohja oli vielä silloin turhan lumeton ja aika kova, joten mitään ihmeitä ei tehty, mutta vähän työskentelyä kaikissa askellajeissa ja tarkastelua, että hevonen liikkuu edelleen puhtaasti. Keskiviikkona palattiin pellolle. Sillä kertaa tehtiin ihan kunnon työskentelyäkin pellolla, tosin aikatauluongelmien vuoksi mulla ei ollut ihan ehkä riittävästi aikaa tähän työskentelyyn, joten kunnon laukkareenin jälkeen siirryttiin hölkkään ja kävelyyn. Murde kuitenkin ajoittain tuntui liikkuvan aika kivasti, vaikka ei ihan niin hyvältä tuntunut kuin olisi ehkä voinut... Torstaina Murde sai ansaitun vapaapäivän ja perjantaina viimeisteltiin ennen lauantain demoilua. Viimeistelyt tehtiin pimeällä jäätävässä tuulessa ja tuiskussa. Ei todellakaan ollut mikään maailman miellyttävin ratsastus, mutta hevonen teki kyllä parhaansa olosuhteista huolimatta!

Näillä eväillä suunnattiin sitten kohti Dressage Centeriä.

Aamun luento oli mulle kohtuullisen tuttua kauraa tuomarikurssilta, arvosteluperusteita ja training scalea. Erittäin tärkeitä asioita, jotka on hyvä pitää mielessä jatkuvasti ja siksi niiden kertaaminen ei ole alkuunkaan huono asia. Käytiin myös läpi pari videota ja kuultiin niihin arvostelut, erittäin mielenkiintoista ja havainnollista. Kuulijat saivat esittää kysymyksiä tilaisuuden aikana ja olivat niitä esittäneet jo ennen tilaisuuttakin. Käytiin läpi asioita hyvin laidasta laitaan liittyen kouluratsastukseen ja sen arvostelemiseen, muotoon liittyviä asioita, kielen vilautteluun liittyviä asioita, liikkeiden laatuun ja korrektiuteen, hyvin monentyyppisiin asioihin siis. Jos tällainen tilaisuus järjestetään uudelleen, voin lämpimästi suositella kaikille asiasta kiinnostuneille!

kuva: www.horsechannel.om
Törmäsin luennolla erääseen suosikkibloggaajaanikin ensimmäistä kertaa livenä, olipa hauskaa! :) Tämän bloggaamisen yksi ehdoton ihanuus on se, että tapaa uusia ihmisiä, joihin ei välttämättä muutoin törmäisi koskaan. On aina ihanaa kun joku tulee live-elämässä esittäytymään ja kertoo lukevansa näitä mun turinoita! Tällä kertaa kyseessä oli kyllä henkilö, jonka turinoita mä luen itsekin erittäin mieluusti!

Luentoon varattu aika meni aivan liian nopeasti, sillä monia asioita jäi käsittelemättäkin. Oli aika siirtyä maneesiin katsomaan demoja. Homma meni niin, että ratsukot ratsastivat läpi valitsemansa ohjelman ja Tiina kokeneena tuomarina samaan aikaan arvioi ääneen kuulijakunnalle, mitä radalla tapahtui ja minkä arvoisesti. Katsoin itse läpi pari He B-tasoista suoritusta ennen kuin lähdin laittamaan hevosta kuntoon.  Oli kyllä jälleen kerran erittäin havainnollistavaa katsoa ja kuunnella samaan aikaan.

Sitten Murde kuntoon ja verryttelemään.Murde tuntui verryttelyssä hieman jähmeältä, vaikka samaan aikaan silti ihan kohtuullisen hyvältä. Sille oli ehkä jäänyt vähän päälle kovalta pohjalta "pienesti" liikkuminen, joten sitä piti hieman herätellä liikkumaan. Alkutalven jäätiköiden ja edellisten viikkojen kavio-ongelmien takia en myöskään ollut ihan varma, kuinka paljon Murde jaksaa, joten olin varovainen verryttelyssä, jotta se jaksaisi hölkkäillä läpi radan. Verryttelyn ravit jäi myös aika lyhykäisiksi mun selkävaivojeni takia. Kun mun selkäni ei oikein jousta juuri tällä hetkellä, niin Murden ravi on vielä normaaliakin tuskaisempaa istua... Mutta sain kuitenkin Murden sellaiseen tilaan, että oli järkevää lähteä rataa suorittamaan.

Tuomaristo eli sekä Tiina että muu yleisö olivat keksineet, että homma sujuu hyvin kahviostakin käsin, joten koko poppoo jäi kahvioon istuskelemaan lämpimään ja me huhkittiin maneesissa. :) Radalle sisään tultiin ihan ok, vähän kuitenkin linjasta vasemmalla, liikkeelle lähdettiin laukan kautta. Ensimmäinen raviavo oli kohtuullisen ok, volttikahdeksikon puolikas sujui muutoin hyvin, mutta edessä oli hieman verrytteleviä ratsukoita. Avo oikealle oli hieman ponneton ja ehkä vähän heiluvakin. Keskiravit olisivat saaneet kantaa paremmin takaosalla, ne jäivät varsin etupainoisiksi, pysähdyskin tuli kättä vasten niiden välissä. Käynti oli mun mielestä aika jees, mutta siihen en kuullut mitään kommenttia, ikävä kyllä. Laukka olisi saanut olla ponnekkaampaa, ensimmäinen voltti oli kuitenkin hyvän muotoinen ja ensimmäisen vastalaukkakaaren sain onnistumaan kohtuullisesti. Keskilaukka lähti ihan kivasti, mutta olisi toki voinut olla vielä enemmän ylämäkeen. Mun suosikkikohtani eli laukassa pituushalkaisijalle ja ravin kautta vaihto keskellä onnistui kohtuullisesti. Vastalaukkakaareen tuli toisella kertaa vaihto, korjasin kuitenkin kohtuullisen nopeasti sen takaisin ja sit keskilaukka lähti aivan todella hyvin, mut sain tehtyä toisen vaihdon kokoamiseen... Huoooooh! :) Sekin korjaantui kuitenkin pikaisesti ja sit tehtiin vielä laukanvaihto käynnin kautta keskellä, joka meni yllättävän ok:sti. Sit raviin päädyssä ja ulos! Homma hoidossa ja kummatkin hengissä ja pisteitä kuunnellen olis kuitenkin varmaan päästy sinne 60% huituville. Toki pari nelosta oli, mutta myös paljon 6.5 ja joku seiskakin. Alakerran numerot taisivat keskustella kuitenkin mun kuulematta, joten niistähän olisi paljon riippunut myöskin.

Radan ratsastamisen jälkeen jäin vielä hetkeksi fiilistelemään, kun kerrankin pääsi hyvälle pohjalle pitkään maneesiin. Tein paljon laukkatyöskentelyä ja vähän vaihtoja. Kerran onnistuin jopa saamaan kolme vaihtoa pitkälle sivulle! Siinä vaiheessa oli kivaa kun ei enää tarvinnut miettiä, väsähtääkö hevonen vaan pystyi ratsastelemaan kunnes se vaikutti siltä, ettei se ehkä jaksa enää mitään järkevää. Sain Murden loppujen lopuksi aika kivan rennoksi ja letkeäksi. Kun turha kiristely ja jännitys radan suorittamisesta oli ratsastajaltakin kaikonnut, teki hevonenkin asiat paljon mielummin!


Sitten Murde talliin ja tsekkaamaan seuraavia ratsukoita. Näin vielä Va B-tason suorittamista sekä Pyhän Yrjön. Varsin avartavia kokemuksia, varsinkin kun on itse harjoitellut juuri tuon tason ratoja ja tehtäviä korkeimmillaan Tokajin kanssa. Teki todella hyvää nähdä, mitä siellä pitäisi tapahtua ja mikä riittää ja mikä mahdollisesti ei. Ja näinpä kasin arvoisen laukanvaihdonkin!

Lopuksi vielä vähän jutustelua ja yhteenvetoa ja sitten kotimatkalle! Ihana tilaisuus ja toiveissa on kyllä ehdottomasti paljon lisää tällaisia. Suurkiitos järjestäjälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti