keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Pää täynnä tyhjää

Ystävänpäivätekstin jälkeen mieli on ollut tyhjä kirjoituksia ajatellen. Jotenkin ei ole vaan tullut mieleen mitään kirjoitettavaa, vaikka varmasti olisikin paljon, mitä tännekin rustailla.

Nämä hämmentävät säätilojen muutokset ovat pitäneet treenit aika minimissä. Jäistä on ollut vähän joka puolella ja siksi ei ole juurikaan päässyt kunnolla ratsastamaan. Omat hevoset ovat olleet monesta syystä aika kevyellä viimeisen kuukauden ajan. Osittain johtunee väsymyksestä, osittain kiireistä ja osittain säätiloista. Nyt alkaa kuitenkin taas pikku hiljaa vaikuttamaan siltä, että kohta reenit voi jatkua ilman lunta ja jäätä. :)

Viime viikon torstaina ratsastin kaikki hevoset pellolla ja fiilistelin, että oli ihan mielettömän ihanaa, kun pelto oli aika lailla täydellisessä kuosissa. Vähän pakkasen kovettamaa lunta pellon päällä, jossa hevoset liikkuivat mielellään. Perjantaina Ponde ja Murde pääsivät maastoon, mutta Eemelin ratsastin siinä pellolla vielä uudelleen. Eemeli oli hyvässä vireessä ja liikkui kivasti. Fiilistelin vielä perjantai-illan lumisateessa, että ihanaa, jos viikonlopun pääsee vielä ratsastamaan lumisella pellolla. Toisin kuitenkin kävi. Lauantaiaamuna heräsin vesisateeseen ja kaikkialla oli vain jäätä. Jää alkoi kuitenkin sulaa sen verran, että uskalsin juoksauttaa hieman poneja. Ponit tekivät töitä äärimmäisen tyytyväisinä ja hyvin olosuhteista huolimatta. Sunnuntaina olin menossa niitä jälleen liikuttamaan, mutta ponit olivatkin keksineet hieman muuta puuhasteltavaa ja jouduimmekin aidan korjaustehtäviin ponien liikuttelun sijaan. Noooh, aidat saatiin paikkailtua ponien askarteluiden jäljiltä.

Maanantaina oli vuoden ensimmäinen ihkaoikea kevätpäivä. Tuunasimme tarhan aitatolppia hieman sopivimmiksi meidän ponien käyttöön eli "majavasuojasimme" ne kuvan osoittamalla tavalla. Samalla tuli suoritettua tarhojen siivousta tehokkaasti muutaman tunnin ajan, kyllä kroppa taas kiitti ja illalla kun laittoi pään tyynyyn, heräsi aamulla samasta asennosta. Kyllä se fyysinen duuni raittiissa ulkoilmassa tekee vaan ihmeitä! :) Ponitkin saivat nauttia kevätauringosta pelkissä sisätakeissa!


Tänään pääsin sitten taas ratsastamaan pari ponia. Koska Eemelillä on huomenna valmentautumista ohjelmassa, se sai jättää jäätikköjuoksun välistä, mutta Ponde ja Purde pääsivät molemmat duuniin. Pitkästä aikaa meidän tarhassa pääsi ratsastamaan ihan kohtuufiksusti, sillä päivällä lämpömittarin ollessa plussan puolella, tarhan pohja oli sulista kohdista jopa aika mukavan joustava. Ponden ehdinkin ratsastamaan alkuillasta ja sain sen ratsastettua ihan kivasti. Tehtiin paljon siirtymisiä sekä askellajien sisällä että välillä, taivuteltiin ja notkisteltiin ponia. Koko ajan pidin huolta, että se kulkee kohti tuntumaa, ei jää tyhjäksi eikä myöskään vahvaksi. Lopulta poni tuntui tekevän hyviä siirtymisiä kohti tuntumaa ja etenkin laukan nostot tuntuivat todella hyviltä!

Myöhemmin illalla ratsastin Murden. Silloin pohja oli jo jäätynyt hieman turhan kovaksi, mutta hölkkäiltiin kuitenkin jonkun verran. Jälleen kerran Murde tuntui ihan superhyvältä. Olen nyt muutaman viimeisen kerran mennyt sillä ilman kepukkaa ja se on silti tehnyt mitä pyydetään, kerrassaan hämmentävää. :) Se tuntui sopivan energiseltä ja liikkui kivasti jalasta eteen. Mitään varsinaista haipakkaa ei nyt annetulla pohjalla voinutkaan mennä, mutta sen mitä pyysin, Murde pötki menemään. Tehtiin vähän käyntiväistöjä, siirtymisiä ja ravissa vähän taivuteltiinkin. Kummallekin taisi jäädä hyvä mieli tästä hömpöttelysessiosta. Oli myös kiva huomata, kuinka rennon oloinen Murde oli ja se olisi kulkenut ihan minkälaisessa asennossa tahansa kevyenä ja mukavana. On kerrassaan hämmentävää, kuinka tuo hevonen on nyt vaan jatkuvasti aika kiva ratsastaa eikä alkuunkaan niin hidas ja kammottava kuin mitä se on ollut. Selkeästi nyt ollaan vähän löydetty toisiamme ja opittu lukemaan toisiamme paremmin. Kunhan nyt vielä taas pohjat paranee ja päästään reenaamaan vähän enemmän, voi Murdesta vielä tulla ihan kivakin ratsu! :)

Eemeli siis reenaili viime viikolla taas vähän enemmän ja valmistaui tänään henkisesti huomiseen reeniin. Suuntaamme Riverbankiin William Matthewn valmennukseen, jälleen aivan uusi valmentajakokemus minulle. Odotan kyllä mielenkiinnolla!

Messuhommat ovat myös pitäneet kiireisenä. Herra Hovikuvaajan ständin rakentaminen on ollut aktiivisesti käynnissä, on tilattu ja kehystelty kuvia eri kokoisina ja laatuisina ja on pohdittu mitä sinne laitetaan esille ja miten ja niin edelleen. Onneksi materiaali alkaa vähitellen olemaan kasassa, joten sen suhteen ei juuri tarvitse enää murehtia. Lisäksi Samin messuesiintymistä on tullut pohdittua vimmana. On mietitty mitä esitetään, miten esitetään ja sen sellaisia. Olen käynyt Saminkin kanssa ahkerasti reenailemassa, mutta jäätiköt ovat vähän sitäkin ikävä kyllä haitanneet. Ihan ok reenejä on saanut tehtyä, mutta kukapa sitä jäätiköllä jaksaisi mennä porskuttaa... Viikonloppuna onneksi päästään käväisemään harjoituskilpailuissa fiilistelemässä, että miten niitä temppuja esitettiinkään. :) Pitäisi vaan päättää, minkä ohjelman haluaisin Samin kanssa suorittaa... Voi olla, että tällä kertaa se voisi olla He A:4, vaikka mielummin kyllä esittäisinkin vaikkapa pohkaria kuin avoa ja harjoitusravia kuin koottua ravia... Voi olla, että Kenttä 6 on kuitenkin sitten lopullinen valintani. Kummatkin kivoja ohjelmia ja Samille sopivia, mutta nykykunnossa ehkä Kenttä 6 voisi olla toimivampi. Mene ja tiedä!

Omat ponit ei tällä kertaa pääse kilpailemaan, sillä mulla on työputki menossa ja viikonloppuna Samin startin lisäksi myös valmennus Tokajin kanssa, joten puuhaa riittää. Sunnuntaina starttaamme vielä lomareissuun, joten sitäkin ajatellen pitäisi olla paikat kunnossa, jotta kehtaa reissuun lähteä.

Eipä oikeastaan tällä kertaa sen kummempia. Kunhan nyt ajattelin vain ilmoittaa, että hengissä ollaan ja kesää odotellaan! :)

2 kommenttia:

 1. Hei! Ja kiva kun kyselet. :) Kyllä se vaan niin on, että niiden siirtymisten kautta se homma todennäköisesti lähtee sujumaan ennemmin tai myöhemmin. Tähän on hyvin erilaisia variaatioita, että minkä tyyppiset siirtymiset on parhaita, mutta kaikkea kannattaa kokeilla.
  Murden kanssa usein aloitetaan "isommilla" siirtymisillä esim. ravi-pysähdys-ravi tai käynti-ravi-käynti ja kun se alkaa heräilemään, siirrytään tekemään "pienempiä" siirtymisiä esim. ravin sisällä pieni ravi-normiravi-pieni ravi. Jotenkin olen kokenut, että hitaalla hevosella nuo pienet siirtymiset on kaikkein tärkeimpiä ja niiden kautta löytyy sitä nopeutta helpommin kuin "isojen". Murden kanssa kepukkaa pitää käyttää ovelasti vähän niin kuin tuplaklikaten, jos haluaa saada hyvän reaktion eli nopea "täp-täp" enemmin kuin yksi kerta isosti saa sen reagoimaan. :)
  Usein hitaat hevoset on hieman voimattomia ja mukavuudenhaluisia ja paranevat rutkasti sitä kautta kun saavat voimaa ja tilanne helpottuu niille. Eli kun vaan tahkoaa menemään, ni kyllä se siitä, vaikka välillä voi tuntuakin toivottomalta.
  Keveydessä olet varmastikin oikeilla linjoilla, Murde ei ainakaan salli yhtään vetämistä, sillä siitä se hyytyy kokonaan vaan tuntuman pitää olla höyhenen kevyt. Jalan kanssa kannattaa kokeilla eri variaatioita myöskin, usein hitaille hevosille sopii se, että jalka on lähes irti ja kun se tulee lähellekään hevosta, pitää saada välitön reaktio. Murde kuitenkin taas juuri tällä hetkellä pitää siitä, että jalka ei ole ihan irti vaan että se on lähellä ja tulee lähemmäksi tarvittaessa. Kaikkea kannattaa kokeilla siis. :)

  VastaaPoista
 2. Eipä kestä, kiva vaan jos voi olla avuksi. :) Kerro ihmeessä, oliko vinkeistä hyötyä vai löytyikö lisää/uusia ongelmia!

  VastaaPoista