perjantai 14. helmikuuta 2014

Rataharjoitus Vihdissä

Viime lauantaina pakkasimme taas ponit autoon ja suuntasimme kohti Vihti Dressage Centeriä. Siellä on niin ihanat puitteet reenailla, että pyrimme käymään siellä aina kun on vaan jotain sopivaa häppeninkiä. :)

Tällä kertaa matkaan lähti Murde ja Eemeli. Murde lähti ottamaan revanssia He A:2-radasta ja Eemeli muistelemaan vähän rataratsastusta ja hakemaan kokemusta alkavaa kautta ajatellen. Kummallakin oli joitain harjoituksia takana sillä viikolla ja Anni oli vielä perjantaina maastoillut niiden kanssa sopivasti!

Ensimmäisenä oli vuorossa Murde. Sillä oli uusi kuolainkokeilu myös meneillään, sillä Jilla oli lainannut meille sekä Sprengerin Turnado-bridongin että HS-kangen. Tällä kertaa kokeilussa oli tuo Turnado-bridongi ja Esmeraldalta kokeilussa oleva lyhytvartinen kanki yhdessä. Tuo pitkävartinen HS-kanki jää vielä kokeilulistalle, sillä sitä en uskaltanut kokeilla ensimmäistä kertaa rataharjoituksessa. Turnado-bridongi oli ollut kokeilussa jo kerran kotosalla ja se tuntui hyvältä.

Päätin kerrankin verrytellä Murden mahdollisimman hyvin ja kunnolla, jotta se olisi edes vähän avuilla ennen rataa ja se tuntui aika toimivalta taktiikalta. Paljon kroppaa avaavaa harjoittelua, kun päästiin pitkästä aikaa kunnolla pitävälle pohjalle eikä tarvinnut sipsutella. Vastalaukkaa, harjoituksen vuoksi myös laukanvaihtoja, kokoamisia, lisäyksiä ja sitten vielä vähän raviväistöjä. Ravia pitäisi kyllä ratsastaa vielä enemmän, mutta kun se on niin pirun vaikeaa, niin tuppaan aina jättämään sen liian vähälle! Huono minä.

Ratsastin tällä kertaa harjoituksen taas kepukka kädessä, sillä halusin, että Murde liikkuu koko ajan eteenpäin eikä tule mitään sellaista tilannetta, etten pääsisi sitä korjaamaan, jos se yhtään nihkeilee.

Yllättäen kepukkaa ei juuri joutunut käyttämään vaan hevonen pysyi kivasti avuilla läpi radan ja sujui jonkin verran eteenkinpäin eikä vaan taaksepäin. Raviohjelma tunnetusti oli yhtä tuskaa, mutta laukassa oli jopa aika kivaa välillä. Väistöt onnistuivat kohtuullisesti tällä kertaa, toinen paremmin kuin toinen, siirtymisetkin tulivat lähes kohdillaan ja käynti oli aika rentoa. Kokonaisuudessaan ihan jees rata, vaikka tommosen he aa kakkosenhan pitäis olla meille jo ihan helppoa kauraa. Mutta kun ei ole, niin ei vaan ole. Ehkä jonakin päivänä vielä. :) Radasta kuitenkin 64% ja mainintaa tasaisuudesta. Nooh, sitähän se oli, mutta ei saisi olla!!!  Pitäisi olla vielä paljon muutakin...

Alla kuvina kaunisteltu totuus asioiden laidasta sekä verryttelystä että radalta. :) 

 

Sit kun oppisi tän saman alas istuen...
Tällainen muoto kun joskus saataisi vakiinnutettua...

Tyytyväinen hevonen!
Nooh, Murde teki sen, mihin pystyi ja pilotti ei ehkä ihan kaikkea... Osa radasta oli videolla ja hötkyin kyllä tossa Murden ravissa juuri niin paljon kuin kuvittelinkin hötkyväni. Kammottavaa. Siitä suivaantuneena ilmoittauduinkin kehonhallintakurssille Murden kanssa! Saa nähdä onko meitä mahdollista saada järjestykseen.

Murden jälkeen vuorossa oli Eemeli. Sen kanssa olen vielä siinä vaiheessa, ettei ole oikein hajuakaan, että miten tai minkä verran sitä pitäisi verrytellä. Ei muuta kuin kokeilemaan siis. Eemeli oli jälleen äärimmäisen viisas, se ei katsellut mitään vieraassa paikassa, mennä pörötteli vaan.

Alkuunsa poni oli jälleen kuitenkin kireä kuin viulunkieli eikä meinannut rentoutua. Hetken työskentelyn jälkeen löytyi kuitenkin pikkuhiljaa hieman rentouttakin mukaan matkaan. Ensimmäisestä kuvasta näkyy hyvin Eemelin kireä-asento. :) Ja siitä sitten vähitellen alkaa löytymään vähän rennompi olomuoto, kun hommat jatkuu ja poni alkaa keskittymään töihin eikä vain siihen, että on ehkä hieman jännittävää.

Vaikkei Eemeliä ihmetyttänyt juurikaan aidanpätkät eikä tuomaripöytä, käytiin sitä kuitenkin ihmettelemässä varmuuden vuoksi. Ja juteltiin vähän mukaviakin sillä matkalla. :)Sitten päästiin laukkailemaan, jiihaaaa! Eemeli otti ilon irti pitkästä hallista ja hyvästä pohjasta. Se laukkasi superinnolla ja tuli ehkä ensimmäistä kertaa elämässään jopa hieman vahvaksi laukkaillessaan innolla ympäri hallia ja lävistäjiä pitkin. Eipä siinä, hyvä vaan, että on intoa ja tohinaa, helpompaa se on kuin Murden kaltaisella hitaalla hevosella mennä pötkiminen.

Sitten vihdoin ratahommiin. Eemelillä oli suoritettavanaan HeB: Nuorten hevosten kenttäohjelma, joka on varsin mukava ohjelma näille nuorukaisille. Siinä on sopivasti tilaa ja se on pelkästään eteenpäin koko ohjelma eikä mitään ihe nysväilyjä. Tämä rata tulee myös vastaan 5-vuotiscupissa, joten sitä on hyvä harjoitella.

Olin pyytänyt tuomarilta luvan mennä välillä kevyttä ravia, jos tuntui siltä, että poni sitä vaatii ja niin ohjelma menikin vähän vaihdellessa kevyen ravin ja harjoitusravin välillä. Kun tuntui hyvältä, istuin alas ja kun tuntui huonolta, kevensin taas. Sain kuitenkin yllättävänkin pitkiä pätkiä suoritettua harjoitusravissakin. Eemeli kun ei vielä oikein osaa ihan kantaa niiin harjoitusravi on sille vaikeaa. Harjoitukset kuitenkin jatkuvat senkin asian tiimoilta!


 Laukkaohjelma meni vielä aika haipakkaa ja laukasta raviin siirtymiset oli kohtuullisen pitkälti "herran haltuun". Radalla nousi myös väärä laukka vasemmassa kierroksessa, mikä on sinänsä ihme, sillä yleensä se oikean laukan nosto on se vaikeampi jos joku. :) Nooh, nämä ei haittaa, pitää vaan valmistella vielä huolellisemmin. Senhän tästä vaan oppi jälleen kerran.
Ihan ok rata kuitenkin kokonaisuudessaan. 61% oli tuomarin antamat pisteet ja olimme niihin varsin tyytyväisiä. Mukaan kuitenkin mahtui se yksi isompi rikekin. On se Eemeli vaan niin tolkuttoman hieno poni ja sen kanssa oli ilo tehdä hommia! Loppukeventelyt vielä kentällä ja sitten kotiin tsillailemaan.

Mukava päivä ja oli taas niin hyödyllistä reenailla! Onneksi näitä reenejä on vielä kevään mittaan tulossa lisää ennen kuin kisakausi pyörähtää käyntiin!

2 kommenttia:

  1. Hienosti teillä on mennyt - ja Eemeli, vitsi mikä laukka .... :DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks. Ei toi Eemelin laukka jätä ketään kyllä kylmäksi! :)

      Poista