maanantai 4. maaliskuuta 2013

Onnistuminen

Eilen korkattiin kisakausi Murden kanssa. Tokaj oli myös mukana kuvioissa, mutta sen kanssahan oli jo yksi rataharjoitus takana Tuomarinkylässä tämän vuoden puolella.
Eli eilen suunnattiin Alhon tilalle Haarajoelle rataharjoituksiin. Viime keväänä ensimmäinen yhteinen koitoksemme Murden kanssa oli juurikin samaisessa paikassa ja silloin tavoitteena oli lähinnä jäädä henkiin. Meitä kumpaakin jännitti ihan vimmana, mutta jäimme kuin jäimmekin henkiin ja jatkoimme kilpauraammekin tämän reissun jälkeen. :)

Tänään olimme Murden kanssa jo huomattavasti rutinoituneempi ratsukko. Viime viikon lauantain katastrofaalisen ratsastuskerran jälkeen olin jo lähes päättänyt, että en lähde kyseisiin kilpailuihin Murden kanssa alkuunkaan, mutta torstain ratsastus muutti sitten mieleni ja lähdinkin kilpailemaan varsin hyvällä mielellä. Radan valitseminen kilpailuun oli hieman vaikeaa, mutta päädyin sitten viime keväältä tuttuun He B Kenttäkilpailuohjelma poneille-ohjelmaan. Se on kiva ohjelma, sillä siinä on paljon tekemistä ja vähän vaikeampiakin tehtäviä, mutta se on kuitenkin vain He B. En ollut ohjelmaa päässyt ratsastamaan läpi sitten viime keväään ja olin tilanteesta hieman huolissani... Tehtävät oli kuitenkin kaikki aika tuttuja, joita on tullut esim. Pietin tunneilla työstettyä, joten mistään ruudin uudelleenkeksimisestä ei ollut kysymys tämänkään radan ratsastuksessa.

Kotona tilanne näytti hieman huonolta. Ensin tajusin jättäneeni talvisaappaat töihin kannuksineen eli toppahousut vaan jalkaan ja kun pääsin hevosten tarhalle asti, Purde ei ollut todellakaan antamassa kiinni, vaan juoksi hullun lailla edes takaisin tarhassaan... 20min tuli sitten pyydysteltyä pientä, kilttiä ratsuani tarhasta ennen kuin pääsimme matkaan. Se siitä harjauksesta ja letityksestä ja hevonenkin oli valmiiksi hiessä. Olipahan ainakin verrytellyt itsenäisesti.

Sitten paikan päälle, vermeet niskaan ja verryttelyyn. Verryttely oli ehkä maailman lyhyin ja juuri ja juuri ehdin nostaa kummankin laukan ennen kuin piti maneesista jo poistua. Ennen rataa sitten vielä vähän lisää verryttelyä, jossa hevonen tuntui todella hyvältä ja oli mukavasti avuillakin. Radalle lähdin hyvillä mielin, vaikken tiennytkään alkuunkaan mitä odottaa.

Sisään radalle ratsastin varsin kiemurtelevasti, pysähdys oli kuitenkin ihan ok ja liikkellelähtökin kelvollinen, vaikka vähän jähmeä. Siitä sitten pitkälle sivulle ihan mukavassa ravissa ja keskelle volttikahdeksikonpuolikas. Olin jo tässä vaiheessa ihan ihmeissäni, että hevoseni allani ravasi tahdikkaasti eteenpäin ihan kivassa muodossa ja pystyin itse istumaan kyydissä yllättävän helposti.  Toista pitkää sivua taasen eteenpäin ja lyhyen sivun jälkeen kulmaan voltti. Voltit ovat välillä olleet meille ihan hurjan haasteellisia, mutta tällä kertaa voltti tuntui todella helpolta ja siitä saatiinkin 7. Voltilta lyhyelle lävistäjälle ja keskiravia, joka ilmeisesti oli ihan tunnistettavissa, vaikken siihen suurta eroa saanutkaan. Sitten pysähdys, joka ei ollut kovinkaan hyvä, peruutus, joka oli erittäinkin hyvä meille ja liikkelle lähtö ravissa, joka meidän tapauksessa kyllä enemmänkin tapaili laukkaa.

Ravissa päästiin kuitenkin jatkamaan ja saatiin suoritettua volttikin, jossa hevonen olisi kyllä saanut taipua hieman enemmän ja siitä lisäykseen, jossa lisäys kyllä lähti ihan kivasti venymisen osilta, mutta hevonen pääsi vähän sukeltamaan etupainoiseksi, mikä on kyllä yksi meidän selkeimpiä ongelmiamme. Mutta eipä näitä lisäyksiä ole vielä liian kauaa pystynyt harjoittelemaankaan kovin täyspainoisesti. :) Sen jälkeen oli vuorossa 4-kaarinen kiemuraura, jossa oikeat kaarteet onnistuivat hyvin, vasemmalle taivutus jäi taas puutteelliseksi ja hevosen pää vinoon. Tahti kuitenkin säilyi hyvänä.

Käynnissä Murde pääsi vähän pitkäksi ja suoraksi eikä pysynyt riittävän pyöreällä ylälinjalla. Laukannostossa tämä myös kostautui, sillä hevonen ei pysynyt peräänannossa läpi noston, mutta jatkoi kuitenkin laukkaa ihan hyvässä muodossa. Ensimmäinen keskilaukka olisi voinut olla enemmän ylämäkeen, mutta eroa saatiin kuitenkin aikaiseksi. Voltti oli ihan jees, mutta pientä jarruttelua oli ilmassa loppua koden. Lävistäjä ja vastalaukkapätkä menivät hieman alavireisesti, kun mä yritin vaan ajatella sitä oikeaa laukkaa ja ei vaihtoa ja unohdin sitten kaiken muun. Eli hevonen pääsi vähän pitkäksi, etupainoiseksi ja jarruttelikin vähän. Sitten voltti vasemmalle ja vastalaukka toiseen suuntaan. Vastalaukka oli ehkä vähän parempi kuin toiseen suuntaan, mutta raviin siirtyminen jäi vähän hapuiluksi. Nosto kuitenkin ok ja toinen lisäys oli myöskin hyvä, saatiinpa siitäkin oikein 7. Seiskalla myös jatkettiin lopputervehdykseen, joka oli huomattavasti alkutervehdystä parempi.

Tämän radan ratsastettuani olin ihan superonnellinen. Hevonen oli todella hyvä ja kuuliainen ratsastaa, kaikki tehtävät tuntui helpoilta ja pystyin vaan fiilistelemään läpi radan. Jopa alakerrasta tuli 2x6.5, kerran 6 ja kerran 7. Ja 7 tuli vielä ratsastajan asennosta ja istunnasta. Wooohooo!!!

Radan prosentit oli 63,5% ja tulimme viidenneksi 27 lähtijän joukossa. Saimme siis Murden kanssa rusetin ja palkinnoksi kivan paidan! Hieno Murde!!!!!!!

Sen jälkeen vuorossa oli Tokaj ja meille kovin tuttu FEI Junioreiden esiohjelma. Tokaj on varsin kylmänherkkä hevonen ja tällainen pakkaspäivä ei kyllä ole sille mitenkään otollinen kisapäivä, etenkään kun verkka-aika on rajoitettu ja sen jälkeen joutuu vielä seisoskelemaan ulkosalla pitkät pätkät ennen omaa suoritusta. Yritin kuitenkin verrytellä parhaani mukaan, vaikka hevonen tuntuikin kammottavalta kovalta pökkelöltä, jota ei yhtään huvittanut. ;)

Rata sujui hyvin erilaisissa merkeissä kuin aiemmin. Tuli onnistumisia niissä asioissa, missä en aiemmin ole onnistunut ja sitten taas kylmyydestä johtuen taivutusväistöt jäivät todella huonoiksi, sillä hevonen ei taipunut kyllä alkuunkaan.

Radalle suoriuduttiin aika kivasti, pysähdyttiin ihan ok, mutta normaalista poiketen Tokaj lähti liikehtimään ennen kuin siltä pyysin mitään... Siitä sitten liikkeelle kiireisessä töpsöttävässä ravissa vasemmalle, jossa sujautettiin myös voltti ilman minkään sortin taivutusta. Avossa sain sitten ajoittain vähän taivutusta, mutta myös huojuntaa ja ravi oli edelleen aika töpöttävää. Sulussa sama homma, mutta ilmeisesti se kuitenkin oli tunnistettavissa suluksi... Oikealle mentiin samat ravikuviot ja aika samoilla fiiliksillä, paitsi oikea sulku meni rikki laukalle. Grrrrr. Tämän jälkeen keskiravi, joka lähti ihan mukavasti, mutta lopussa tahti pääsi kiihtymään kiireiseksi.

Keskikäynti ja lisätty käynti olivat ok, lisätyssä käynnissä käynti jäi vähän vaisuksi, mutta oli kuitenkin ihan kothuullista käyntiä. Kootussa käynnissä oli tyytyväinen vähään, sillä hevonen tuntui siltä, että lähtee raville hetkenä minä hyvänsä. Sain kuitenkin käynnin jatkumaan eheänä, mutten riittävän koottuna. Tästä käynnistä sain kuitenkin ensimmäisen kerran tätä rataa ratsastaessani aivan superhyvän vasemman laukannoston ja siitä sainkin 7. Keskilaukka oli ihan ok, siitä en kuitenkaan saanut kunnolla kokoon ja taipumaan ja siten sulku lähti ihan miten sattuu ja oli todella huono. Tämän jälkeinen vastalaukka jäi kuitenkin vielä hyvään tasapainoon ja siitäkin palkittiin seiskalla. Laukanvaihto käynnin kautta oli myöskin ihan kelvollinen ja parempi kuin aiemmin. Lisätty laukka oli ilmeisen kelvollinen, sillä siitä ei tullut parantamisehdotuksia ja arvosanakin oli 6,5. Sulkuun tuli taas kiire ja taivutuksesta ei ollut tietoakaan. Se siis epäonnistui totaalisesti. Tähän suuntaan vastalaukkakin jäi vähän heikoksi, mutta sitten taas laukanvaihto käynnin kautta oli meille jo aika hyvä, vaikka nosto olisikin saanut olla energisempi.

Sitten vielä vaihdot, joissa meillä on ollut radalla välillä vähän vaikeuksia. Sain vihdoin suoritettua puhtaat vaihdot avuista, joskin sanomista tuli pienoisesta poikituksesta. Näihin olin kuitenkin itse tyytyväinen pitkästä aikaa. Sitten kohti maalia. Tokaj ennakoi pysähdyksen ja siitä tuli hieman töksähtävä. Mutta taas oli yksi vaativa rata enemmän takanapäin! Ja ennakkotunnelmat huomioon ottaen olin varsin tyytyväinen onnistumisiin sellaisissa kohdissa, mitkä ovat aiemmin olleet varsin haastavia meille. Prosentteja tuli tällä kertaa 59.2% ja jossen olisi sössinyt juuri sitä x2 sulkua, niin olisi vihdoin voitu hätyytellä sitä 60% haamurajaa... :) Mutta kyllä siihenkin päästään vielä jonain päivänä. Koko ajan saadaan enemmän asioita onnistumaan ja pieniä juttuja sujuvammiksi. Seuraava kerta ei olekaan vielä tiedossa ja päätettynä Tokajin kanssa, mutta Murde jatkaa samassa paikassa 2 viikon päästä. Vielä kun keksisi, että minkä radan sen kanssa menisi...

4 kommenttia:

 1. Hihhii, nauratti toi Murden omatoiminen verkka ;) Onnittelut sijoituksesta! Ja vautsi toi istunnan 7, sen kun joskus itekin saisi... No jonakin päivänä kun tarpeeksi treenaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ei just sillä hetkellä naurattanut. :) Kiitokset! Joo-o, harjotusta vaan, niin kyllä se 7 ihan mahdollinen on. Mun pitäis varmaan jo ruveta haaveilemaan siitä kasista. 7,5 sain muistaakseni viime kesän jostain kisasta Samin kanssa...

   Poista
 2. Ihanaa on lukea onnistumisista! Onnea hienoista suorituksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset. Samoin on sun blogissasi! Muiden onnistumisista tulee melkein yhtä hyvä mieli kuin omistaankin. :) Ja kiitokset komenttista, siitäkin tuli hyvä mieli!!! :)

   Poista