perjantai 27. joulukuuta 2013

Lempiharjoituksia

Ratsastelen paljon hyvin erilaisia hevosia, jotka ovat hyvin eri ikäisiä ja eri tasoisia. On kuitenkin tiettyjä tehtäviä, joita puurran ratsastuskerrasta toiseen kaikilla ratsuilla. Kukin ratsuista tekee tosin tehtäviä omalla tasollaan, joten niitä pitää pystyä muokkaamaan aina ratsun mukaan.

1. Pohkeenväistö

Pohkeenväistö on äärimmäisen hyvä työkalu hevosten työstämiseen notkeiksi, irtonaisiksi ja "pohkeisiin". Itse käytän usein pohkeenväistöä työskentelyn alussa. Pohkeenväistöllä on hyvä tarkistaa, kuunteleeko hevonen pohkeita ja samalla notkistaa sitä kropastaan. Pohkeenväistössä voi työskennellä kaikissa askellajeissa, riippuen toki hevosen iästä ja osaamistasosta. Kuumemmilla hevosilla pohkeenväistöjen kautta saa myös kivasti jalat hevosen lähelle ja sitä kautta pääsee "kiinni" hevoseen ilman, että hevonen lähtee juoksemaan jalkoja karkuun.


Suosikkitapani työskennellä pohkeenväistöillä on kääntää aina muutama metri ennen uraa ja väistättää uralle. Tätä käytän nimenomaan alkuverryttelyssä paljon kaikissa askellajeissa. Sitä voi myös helposti vaihdella fiiliksen mukaan, että tekee välillä joka sivulla ja sitten taas jättää jonkun sivun välistä ja ratsastaakin vaikka vaan sisempää linjaa ilman, että hevonen saa kaatua ja ennakoida ulospäin. Tämä on myös siitä kiva työskentelykuvio, että sitä voi tehdä siitä huolimatta, minkä muotoinen tai kokoinen ratsastusalue on kyseessä.

Rodrigon valmennuksista jäi käyttöön myös ympyrällä väistättäminen, jotta saa hevosen mahdollisimman suoraksi. Rodrigo suositteli sitä erityisesti Murden kaltaiselle vinolle hevoselle ja kyllähän se toimikin, sillä väistättämällä voltilta ulos ja kääntämällä taas pienemmälle voltille ja taas väistättämällä ja samalla ratsastamalla reilusti eteen sai kuin saikin hyvin hevosen etuosasta kiinni.


On myös tärkeää pystyä muuntelemaan väistöä. Välillä on hyvä tehdä vähän "huonoa" pohkeenväistöä, jotta saa oikein hyvin etujalat lähtemään edelle ja irtonaisiksi ja välillä taas työskennellä korrektin "koulurataväistön" kanssa. Välillä voi pyytää hevosta lähtemään väistöön "suoraan" ja välillä taas harjoitella korrektimpaaa koulurataväistätystä eli kääntää ensin rintamasuunnan kohti saavutettavaa pistettä ja lähteä siitä väistöön.

Väistöissä voi myös kivasti pelailla asetusten kanssa. Jos hevonen esimerkiksi lähtee lapa edellä puskemaan väistöön, voi kokeilla asetusta väistön suuntaan, jotta saa lavasta paremmin kiinni ulkopuolelta. Näillä säädöillä pystyy kivasti saamaan koko hevosen kropan haltuun väistöjen kautta.

Väistön sisällä voi myös tehdä siirtymisiä sekä askellajien sisällä että niiden välillä. Varsinkin kokeneemmilla hevosilla nämä siirtymisharjoitukset väistöjen sisällä ovat hyviä harjoituksia ratsastajalle nopeuttamaan apuja ja tsekkaamaan, että avut ovat niin selkeitä, että hevonen ymmärtää ne helposti. 

2. Vastalaukka

Vastalaukka on mun henkilökohtainen suosikkijuttu maailmassa. :) Vastalaukka on vaan NIIN supertehokas harjoitus. Ratsastan kaikilla ratsuillani paljon vastalaukkaa pitääkseni ne mahdollisimman suorina. Poikkeuksena toki nuorimmat ratsut, joilla ei vielä tasapaino välttämättä riitä moiseen harjoitteseen. :)


Ratsastan vastalaukkaa pääosin ympyrällä niin, että saan vielä taivutuksen ympyrän suuntaan, jotta hevosen ulkokylki venyy kauttaaltaan. Tässäkin usein ajatuksena on pohkeenväistö etujaloilla kohti ulko-ohjaa, jotta hevoset pysyvät mahdollisimman suorina ja kantavat itsensä läpi vastalaukan sekä taivutuksen. Välillä työstän jopa ympyrältä kohti volttia vastalaukassa ja takaisin isolle ympyrälle. Myös suosikkiharjoitteitani on ympyräkahdeksikko, jossa työskentelen myötälaukka-vastalaukka-vaihtelulla tai esimerkiksi kummallakin ympyrällä vastalaukkaa tehden ravin tai käynnin kautta vaihdon keskellä. Jo vaihdot osaavien ratsujeni kanssa työskentelen myös samalla vaihtojen kanssa ja suosikki on vaihtaa aina vastalaukasta vastalaukkaan ihan vaan itseäni hämmentääkseni. :)


Niillä ratsuilla taas, joilla vaihdot eivät vielä ole hallussa, työskentelen paljon nopeiden siirtymisten kanssa kehittääkseni niiden nopeutta ja reaktioita. Nopeat myötälaukka-käynti-vastalaukka-käynti-myötälaukka-harjoitukset ovat todella hyviä tehtäviä vaihtojen valmisteluun. Niitä onkin tullut tehtyä viimeisen vuoden aikana todella paljon noilla ratsuilla, joille vaihtoja on opetettu!

3. Monikaarinen kiemuraura

Riippuen ratsastusalueesta, teen kolmesta kuuteen kiemuraa, 60m halliin menee kivasti 6 kiemuraa, 40m kentälle 4 jne ja toki myös vaihtelen kiemuroiden määrää hevosesta riippuen. Kiemurauralla saa kivasti tarkastettua, että hevonen taipuu, kääntyy ja suoristuu säilyttäen toivotun askellajin ja tempon.


Jos hevonen on vähän touhukkaampaa sorttia kuten vaikkapa mun ratsuistani Kerma ja Eemeli, saa ne kivasti keskittymään kiemuraurilla, joissa on niille koko ajan riittävästi pohdittavaa. Osaavammilla ratsuilla taas kiemurauraan pystyy yhdistämään vaikkapa pieniä väistöpätkiä suoristusten kohdille, vastalaukkaa, laukanvaihtoja lennossa tai toisen askellajin kautta. Usein harjoittelen myös pysähdyksiä kiemurauralla pituushalkaisijan kohdalla.

Kiemurauraan liitetyt väistöpätkät teen korostamaan kaarteen sisäpohjetta eli kun tulen suoristukseen lähden väistättämään ulos tulevalla sisäpohkeella, jotta pystyn tarkistamaan, että sisäpohje on kuulolla ja hevonen tulee jo ennen kaarretta sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa. Sen jälkeen on helppo lähteä kaarteeseen hyvin kuuntelevalla ratsulla. :)



Tässä muutama lempiharjoitukseni, jotka toistuvat jatkuvasti mun treeneissäni kaikilla hevosilla päivästä ja treenistä toiseen. Lisäksi olen siirtymisfriikki eli teen kaikilla ratsuillani ihan loputtomasti siirtymisiä sekä askellajien sisällä että niiden välillä. Ja kuten huomaa noista mun lempiharjoituksista, niihin kaikkiin sisältyy myös siirtymisiä. Vastalaukassakin oli mukana siirtymiset ja ravin ja käynnin kautta vaihdot. Lisäksi vastalaukassa on myös erittäin hyödyllistä tehdä sen vastalaukan sisällä kokoamisia ja lisäyksiä. Siirtymisiä ei vaan koskaan voi hioa liikaa.. :)

5 kommenttia:

  1. Tää oli hyvä, loistavia treenivinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! Itseänikin motivoi kun vähän mietin, että mitä oikein teenkään niiden ponien kanssa... :)

      Poista
  2. Kiitos näistä, heti kun mun ja Torstenin maastokausi loppuu, tulee nämä treeniin! :)

    Jotain hyviä vinkkejä hitaan hevosen ratsastamiseen - tai no, hitaan ratsastajan parantamiseen - olisi kiva lukea ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä homma! :) Toivottavasti löydät niistä omat suosikkisi.

      Pitääkin pohtia tommosta hitaan hevosen ratsastus-postausta, siitä mulla on ainakin kokemusta ton mun omani Murdeni tiimoilta... :)

      Poista
  3. Kiitokset, mäkin sain itse aika paljon irti tän tekstin kirjoittamisesta, joten hyvä jos siitä hyötyi joku muukin!

    Joo, ei tässä mitään ruudinkeksijöitä olla. :) Kyllähän nää varmaan on monellakin mukana harjoituksissa, mutta hyviä harjoituksia silti ja kiva, että treenailet samoja hommia!

    VastaaPoista