Moniponin treenipäiväkirja kohti oripäiviä

Moniponi muutti kotiin lokakuun alussa, jota ennen olin itse ratsastanut ponilla vain kolme kertaa. Anni oli Moniponia liikutellut pari-kolme kertaa kuukaudessa kevään ja kesän ajan. Tähän mennessä liikutukset selästä käsin olivat kuitenkin olleet pääosin "leikkiä ja laulua".

Olikohan tää nyt sit mun toinen vai kolmas ratsastuskerta...
Moniponi kävi myös Kyvyt Esiin-finaalissa Ypäjällä lokakuun puolivälissä. Valitettavasti ponilla oli jo tällöin etujalassaan kaviopaise, josta emme olleet tietoisia kuin vasta myöhemmin. Johtuen mitä todennäköisimmin tästä kaviopaiseesta oli Moniponi varsin haluton hyppäämään ja esitykset jäivät varsin vaisuiksi. Onneksi kuitenkin jälkeenpäin selvisi tämä kaviopaise, joka selitti meille Moniponin alavireisyyden hyppäämisessä. 

Kotona KE-finaalin jälkeen aloittelin sitten ratsastamaan ponilla vähän useammin. Se kävi tutustumassa Murden kanssa lähimaastoihin ja ratsastelin sileällä omaksi ilokseni, kunnes...

... 29.10.2012 Heidi kokeili Moniponia ensimmäisen kerran meillä kotona ja siitä se ajatus sitten lähti. Pari puomia ja joku ristikon tapainen kyhäelmäkin tuli ylitettyä. :) Heidi ihastui Moniponiin ja ilmoittautui vapaaehtoiseksi treenaamaan ponia kohti oripäiviä ja esittämään sen siellä estepuolella.

Tämän jälkeen jatkettiin perustyöskentelyllä kotosalla. Ohjelmassa oli lähinnä maastossa käymistä, juoksuttelua ja vähän ratsastusta sileälläkin. Töitä taisi olla pari-kolme kertaa viikossa. Mietiskelin oripäivä-mahdollisuutta ja annoin ajatuksen hautua päässäni samalla kun pikku hiljaa lisäilin ponin työmäärää.

15.11.2012 Nipsun valmennus Tuomarinkylässä
Tehtiin ihan perustyöskentelyä, kaikki hommat oli vielä hyvin hakusessa. Laukassa pääasiassa mentiin aika kovaa, ravissa oli välillä jotain tolkkuakin. Hyvällä fiiliksellä kuitenkin kaikissa askellajeissa ja tehtävissä. Tämä oli myös Moniponin ensimmäinen ratsastuskerta maneesissa ja muutoinkin ensimmäinen ratsastuskerta poissa kotoa. :)

Laukkaa mentiin vaan aika kovaa. :)
18.11.2012 Heidi ja Moni kävivät ensimmäisen kerran yhdessä maneesilla ylittämässä esteitä, hienosti sujui! Ihan perusduunia, vähän puomikasaa, ristikkoa ja pientä pystyä. Lähinnä Heidi ja Moniponi tutustuivat toisiinsa hyvällä menestyksellä.

Tästä näkee kivasti lähtötilanteen
20.11.2012 Seppo Laineen kouluvalmennus Metsäniityssä
Superhyvä treeni, josta sain taas paljon hyviä ajatuksia omaan ratsastukseeni. Oikean pohkeen ympärille oli ponia vaikeampi saada kuin vasemman, mutta kyllä se oikeankin pohkeen ympärys löytyi, kun vaan vähän jumppailtiin. Oikean laukan nostoon myös hyviä vinkkejä! Ensimmäinen vähän rankempi treeni ponille, mutta hyvin se jaksoi!

Superhyvän treenin jälkeen poni näyttää tältä.

Ponilla oli kevyempi pätkä tähän väliin, kun oli valmentautumisen myötä tullut niin paljon uutta pohdittavaa ponille lyhyen ajan sisään.

8.12.2012 Ponin kanssa pellolla ensimmäistä kertaa hankiratsastuksella! Hanki oli vielä vain aika vähäistä verrattuna parin kuukauden jälkeiseen tilanteeseen...

Poni olis ilmeestä päätellen halunnut mennä paljon kovempaa
9.12.2012 Pitkässä maastossa poneilla, rämmittiin hangessa menemään, ylitettiin kaatuneita puita ja jäätynyt purokin. Kaikilla osapuolilla oli hurjan kivaa.

Veljekset kuin ilvekset
13.12.2012 Nipsun valmennus Tuomarinkylässä
Tällä kertaa löydettiin jo paljon parempi ajatus monista asioista. Laukkaa pystyi jo vähän ratsastamaan, käynnissä työskenneltiin kiireisyyden poistamiseksi ja ruvettiin ajattelemaan hieman myös pohkeesta sivulle eikä pelkästään eteenpäin. Oikean laukan nostoja työstettiin paremmiksi ja terävämmiksi.

Poni alkaa vähän taipumaankin jo.

16.12.2012 Heidi ja Moniponi Kalliorinteessä Antin valmennuksessa
Moniponin ensimmäinen varsinainen estetreeni. Hyvää perustyöskentelyä. Aika kova reeni heti alkajaisiksi, mutta sekä poni että pilotti selviytyivät helposti ja hyvällä mielellä tehtävistä. Antti oli tyytyväinen poniin ja kehui sen olevan hyvällä mallilla ikäisekseen.

20.12.2012 Heidi ja Moniponi Kalliorinteessä Antin valmennuksessa
Paljon suoria linjoja ja aika vaikeita tehtäviä. Jälleen kuitenkin meno helpon ja vaivattoman näköistä. Poni oli viisas ja alkoi jo vähän ymmärtämään, mistä onkaan kysymys. :)

Lähdössä reissuun jälleen kerran
24.12.2012 Aattoaamun ihana maasto!!! Pitkä lenkki lumisessa maastossa, yli ojien, purojen ja puunrunkojen. Superponi!

Mun viisaat ponit.
25.12.2012 Kunnon hankitreeni pellolla lumimyrskyssä iltahämärässä. Aivan superihanaa. 

29.12.2012 Antin treeni Kalliorinteessä
Ekan kerran sarjakin pelissä ja ihan kunnon kokoisia esteitä. Poni loisti alusta loppuun, vaikka väsymys alkoi vähän jo painamaankin lopussa päälle.

Estetreenirutistuksen jälkeen kevyempää tsillailua pari viikkoa, hankihuruuttelua ja maastohömppäilyä.

12.-13.1.2013 Kari Nevalan valmennus Tuomarinkylässä.
Ensimmäistä kertaa kaksi valmennus- ja hyppypäivää peräkkäin. Ensimmäisenä päivänä ihan perustehtäviä, poni toimi hyvin, vaikka vähän uuden näköiset puomit maassa sitä jännittivätkin välillä. Itse tehtäviä se ei juuri ihmetellyt. Toisena päivänä poni aloitti ihan superhyvin, mutta väsähti sitten. Väsähdys oli aika totaalinen, mutta välillä on hyvä vähän väsähtääkin, jotta kunto lähtee nousuun. Hyvä viikonloppu, erittäin arvokas kokemus koko tiimille.

15.1.2013 Anni ratsasteli Moniponin ja fiilisteli, kuinka kiva siitä on tullut. :)  Ottivat pari pientä hyppyäkin, kun Purden reenistä oli jäänyt este odottelemaan tarhaan...

16.1.2013 Rtg-kuvissa oripäiviä varten Orimattilassa, myös hampaiden raspaus. Kaikki pitäisi olla kunnossa. Jälleen kerran meillä oli matkassa superviisas poni.

Ponilla oli pieni hokin osuma-haava jalassa ja se ärtyi aina vähän suojista ja turvotteli vähän toista etusta, joten varmuuden vuoksi otimme tähän väliin vähän kevyempää ja odottelimme, että jalka tokenee. 

25.1.2013 Peltoilua Moniponin kanssa. Pelto oli ikävästi jäinen, mutta saatiin kuitenkin aina ylämäkeen mentyä ravia tai laukkaa ja alamäkeen aina käyntiä. Kivaa oli, kuten aina peltoillessa ponin kanssa!

26.1.2013 Antin valmennus Kalliorinteessä.
Kontrollitehtäviä Heidille ja Moniponille. Suoruuden säilyttämisessä ja oikean laukan nostoissa vielä tekemistä, muutoin poni vaikuttaa hurjan valmiilta.

Heidi ja Ponpon reeneissä
28.1.2013 Ihan supermaasto. Paljon laukkaa lumisissa ylämäissä ja paljon myös kävelyä hangessa. Mukana Anni ja Murde.

29.1.2013 Vapaapäivä

30.1.2013 Stellan valmennus Boessa
Stellalta vinkkejä oripäiville valmistautumiseen, sillä hänellä on siitä hurjasti kokemusta. Perusratsastusta vielä pyöreämmälle kaulalle ja selälle sekä vielä paremmin pohkeen eteen. Moniponi tuntui superhyvältä aina ajoittain ja lähti ravaamaan isommin kuin aikaisemmin. Laukan kanssa myös työskentelyä sen parantamiseksi ja tunsin, kuinka sain lisää ponnua laukka-askeliin. Erittäin hyödyllinen reissu ja saatiin ohjeeksi tehdä paljon töitä ennen oripäiviä ja antaa sitten ponin huilata kunnolla sen jälkeen!

31.1.2013 Peltoratsastus, pellolla melkein liikaa lunta, mutta vielä pystyttiin vähän menemään siellä ravia ja laukkaakin. Superponi ja jaksoi vielä hyvin, vaikka oli rankka päivä alla edellisenä päivänä.

1.- 2.2.2013 Huilia ja itsenäistä liikuntaa.

3.2.2013 Antin ratsastus ja poni ilmoitettu oripäiville!!!!
Heidin ollessa Hollannissa, Moniponi kävi Antin estetreenissä. Hieno poni ja hyvää ratsastusta. Antti antoi luvan ilmoittaa ponin oripäiville ja minähän ilmoitin. Tästä päivästä alkaen raportoimme valmistelumme tälle sivulle hieman tarkemmin, sillä haluan pitää kirjaa, että mitä on tehty ja minkä verran. Valmentajien ohjeiden mukaisesti jatkamme siis ponin rakentamista parhaaseen mahdolliseen vireeseen kohti oripäiviä.

4.2.2013 Irtojuoksutus, meni kovaa. Moniponi on helppo irtojuoksutettava, sillä se liikkuu mielellään ja sitä on helppo ohjailla.

5.2.2013 Verryttely Antin hyppyjen jäljiltä, Stellan ohjeiden mukaisia hommia yritettiin tehdä. Ihan kunnon treeni, ponille tuli kunnon hiki. Muutoinkin laatuaikaa ponin kanssa, kunnon karvaa irroittava harjaus, jalkakarvojen ja korvakarvojen leikkely, tukan nypintää ja hengailua.

6.2.2013 Juoksutus sivuohjilla, Monilla riitti menohaluja, mutta toimi kuin ajatus aloittelevasta juoksuttajastaan huolimatta. 

7.2.2013 Heidi hieroi Moniponin. Päätettiin Heidin kanssa, että Heidi yrittää hieroa ponin nyt säännöllisesti ennen oripäiviä, jotta huomataan kaikki mahdolliset lihasjumit ja jäykkyydet ajoissa ja pystytään tarvittaessa puuttumaan niihin heti. Kaulasta löytyi pientä jäykkyyttä, muutoin poni oli aika hyvässä vireessä. Kaulan jumit johtunee uusista ratsastuksellisista vaatimuksista kuten taivuttamisesta, jota on nyt Stellan tunnin jälkeen harjoiteltu.

8.2.2013 Moniponi valmistautui viikonlopun koitoksiin tsillailemalla Purden kanssa.

9.-10.2.2013 Kari Nevalan valmennus Tuomarinkylässä
Valmennukset meni ihan nappiin. Heidi ratsasti hyvin ja poni oli vireessä. Vesimattokin esiteltynä ponille eikä Moniponi tuttuun tapaan sanonut siitä yhtikäs mitään. Kariltakin tuli kehuja ponista ja totesi, että ikäisekseen valmis ellei vähän enemmänkin. :) Nooh, sitähän sen pitää ollakin, jos oripäiville mielii mennä.

11.2.2013 Irtojuoksutus Murden kanssa. Hauskalta näytti sivusta katsottuna. :)

12.2.2013 Vapaapäivä

13.2.2013 Yksin maastossa Ponponin kanssa. Tehtiin aika kunnon duunit. Ensin metsälenkki ja sit superpohjaisella juuri auratulla/lanatulla/tms tiellä ravia ja laukkaa. Ponilla oli ihan hiki reissun jälkeen ja takajalat vaahdossa. Mäkitreeni on hyvästä. :)

14.2.2013 Annin ja Murden kanssa maastoiltiin Monin kanssa. Löydettiin taas uusia ihania reittejä ja ravailtiin ja laukkailtiin metsäteillä. Kunnon lenkki tuli tehtyä ja ponit olivat todella onnellisen oloisia. Lunta onneksi riittää, säät ovat olleet maastoiluun sopivia ja kaikilla on siis kivaa. :)

15.2.2013 Illalla tarhassa ilman satulaa ratsastusta. Kunnon jumppatyöskentely kaikissa askellajeissa. Taivuttelua ja vähän kääntämistäkin. Poni tuntui hyvältä, vaikka alkuunsa vähän ihmettelikin mun kyljissä roikkuvia jalkoja.

16.2.2013 Myöhäisiltamaasto koko perheen kera. Otsalamppujen kanssa könyttiin metsässä Ponponin ja Purden kanssa ja katsasteltiin paikkoja. Käynnissä koko reissu ja satulakin jäi jälleen varustehuoneeseen. On superkivaa mennä ilman satulaa Moniponilla!

17.2.2013 Kuvaussessio
Letitys ja karvojen siloittelu ensiksi, sitten mallin hommiin. Yritettiin saada otettua Ponista rakennekuva oripäivien käsiohjelmaa varten. Kuvausolosuhteet olivat hieman haastavat eikä ponin asettelukaan ollut aina ihan helppoa. Loppupeleissä saatiin kuitenkin ihan kelvollinen otos napattua. Muutoin vapaapäivä ponille.


18.-20.2.2013 Tähän kohtaan tuli vapaapäiväputki, poni on saanut vaan tsillailla ja kerätä voimia.

21.2.2013 Heidi kävi maastossa reenailemassa ponin kanssa ja olivat kuulemma menneet niin kovaa kuin ponista vaan irtosi. Meidän maastotiet ovat superkunnossa ja niillä on hyvä painella menemään! Lopuksi vielä vähän keventelyä tarhassa. Poni liikkui superhyvin!

22.2.2013 Maastossa kera Annin ja Purden. Tehtiin aika pitkät lenkit ja jokunen ravi- ja laukkapätkäkin. Yksi mäki tultiin ihanaa rentoa, mutta reipasta laukkaa ja oli ihan superihanaa! Lisää näitä päiviä!

23.2.2013 Vapaata jälleen, henkistä valmistautumista seuraavan päivän estehyppelöihin.

24.2.2013 Uusi kuvaussessio sekä Antin estevalmennus
Ensin kuvaussession satoa eli hieman valoisampi rakenneotos. 


Antin estevalmennuksessa Heidillä ja Moniponilla oli jo aika haastavia tehtäviä ja isoja esteitäkin. Poni oli ihan intopiukeana ja selvisi tehtävistä hienosti. Tästä reissusta on myös tyylinäyte.


Valmistautuminen tuntuu olevan tällä hetkellä hyvällä mallilla ja tiimissä vallitsee hyvä fiilis! :)

25.2.2013 Ponilla tsillailupäivä Purden kanssa.

26.2.2013 Kunnon maasto ja mentiin aika kovaakin. Mukana Murde ja Viivu. Moniponi oli jälleen toimiva oma itsensä, vaikka Purde kaahailikin ohi ja vaikka metsätyökoneetkin olivat majoittuneet matkallemme. Ihana ilma ja hyvä fiilis!

27.2.2013 Heidi ratsasti Ponin sileällä. Näytti hyvältä ja ilmeisesti myös tuntui hyvältä. Raviin alkaa löytymään vähän ilmaa ja laukka on vaan ihan superhyvä. Hieno poni! Illalla vielä mitattiin poni ja kyllä se näyttäisi ihan ponimitoissa olevan.


28.2.2013 Ponilla vapaapäivä.

1.3.2013 Ponillla hieronta. Heidi hieronut ponin ja tuntuisi olevan hyvässä kunnossa lihaksistostaan. Poni oli nauttinut hieronnasta täysin siemauksin. Onni on oma lihashuoltaja! :)

2.3.2013 Hieronnan jälkeinen vapaapäivä. Rehasivat Purden kanssa vimmana.

3.3.2013 Aamulla huomasin ikävän haavan oikean takajalan sisäsyrjällä, oli vähän turvotellut haavan ympäristöä, mutta muutoin ihan siistin näköinen. Lumihankeen tarhaan kylmähoitoon. :) Iltapäivällä laitoin haavaan vielä aloe-geeliä ja turvotus olikin ulkoillessa laskenut ihan mukavasti. Juoksutin ponin riimussa ravissa ja laukassa kumpaankin suuntaan ja näytti liikkuvan ihan hyvin ja puhtaasti. Täytyy kuitenkin seurailla haavaa ja varotoimena jätettiin estetreenit tältä päivältä väliin. 

4.3.2013 Vapaapäivä jalkaa seuraillen.

5.3.2013 Ratsastus sileällä ja maastossa. Oli kivaa ja jalka oli aivan superhyvä liikutuksen jälkeen!

6.3.2013 Murde lähti Tuomarinkylään retkelle ja poni oli hieman ihmeissään. Mun kaikki aika ja energia meni Nipsun valmennuksiin ja Murden hoitamiseen, joten poni oli heitteillä. Ponilla hirveä ikävä Murdea. :)

7.3.2013 Murde palautui illalla Tuomarinkylän retkeltä ja oi sitä onnea! Tosin Murdea ei rankan reenin jäljiltä yhtään kiinnostanut ponin hörhöttelyt. :) Mutta Moniponi oli jälleen hyvinhyvin onnellinen!

8.3.2013 Kunnon ratsastus sileällä, poni aika vahva ja energinen, jopa hieman liiankin, mutta ei haitannut menoa, vaikka vähän välillä jouduttiinkin neuvottelemaan.

9.3.2013 Moniponin kisadebyytti Eholla. 70cm hylsy, sekä poni että pilotti vähän hukassa, mutta 80cm sekä poni että pilotti tsemppailivat ihan kympillä ja perusradalta nolla. Toista vaihetta ei sovitusti lähdetty edes yrittämään. Hyvä reissu ja äärimmäisen hyvä kokemus oripäiviä ajatellen. Poni toimi jälleen kerran kuin ajatus, ei moitteen sanaa siinä.

10.3.2013 Helsinki Horse Fair, Moniponille tarttui matkaan sekä ihkauudet Vereduksen Carbon Gel-suojat että kaksi satulahuopaa oripäivien koitoksia varten.

11.3.2013 Juoksutus sivuohjilla sekä lopuksi kevyt keventely selästä, kun kokeilin panssaria ponille. Liikkelle lähdöissä raviin havaittavissa pientä omituista haparointia, joten soitettu Heidille, että hierontaa tarvittaisi ja tsekkausta, että mikä on jumissa. Varusteiden sekä ponin tuunausta.

12.3.2013 Heidi hieroi ponin ja Mika kenkäsi aiemmin. Hieronta tuli tarpeeseen, sillä jumeja vähän löytyikin. Saatiin kuitenkin aukeamaan hyvin ja poni nautti täysin siemauksin hovilihashuoltajansa hoidosta.

13.3.2013 Hieronnan jälkeinen palautumispäivä.

14.3.2013 Maastopäivä Heidin kanssa, kunnon laukkailua ja paljon kävelyä. Uusia maisemia ja kaunis ilma. Kuuleman mukaan kumpikin oli reissusta nauttinut!

15.3.2013 Viimeistelyreenit Antin silmän alla Kalliorinteessä. Sarja, laine ja rataharjoitus. Kaikki sujui kuin vettä vaan, on kyllä poni kehittynyt huimasti 4kk aikana. Ponista huokuu itsevarmuus ja into hyppäämiseen.
TEAM MONIPONI
Team Leader: Milja Ranta
Estepilotti ja lihashuoltaja: Heidi Pätsi
Taustatyöstö sisäänratsastuksesta hoitotoimenpiteisiin: Anni Kähkönen
Kolmen koon huoltaja (kuvaus, kuljetus ja kruumaus): Pekka Pietikäinen
Tiimiä ovat projektin aikana valmentaneet Antti Jurvanen, Kari Nevala, Nipsu Porthán-Broddell, Seppo Laine sekä Stella Hagelstam

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti