perjantai 18. toukokuuta 2012

Poni aikuisen kouluratsuna?


Ylpeä poniratsastaja ja aluekilpailun voitto!
Huomasin kävijäryntäyksen keskiviikkona blogissani ja kun lähdin tutkailemaan, mistä moinen johtuu, löysin tieni hevostalli.netin keskusteluun "Welsh cob kouluratsastukseen?". Sinne oli sitten joku linkittänyt minunkin blogini ja ihmiset olivat eksyneet tutkailemaan Samia.. Hyvä näin, sillä Sami on oivallinen esimerkki siitä, että welsh cob-poni voi olla aikuisen kouluratsuna ja toimia siinä roolissa vielä erittäin menestyksekkäästi.

Usein syntyy keskustelua siitä, voiko aikuinen ratsastaja kilpailla ponilla kouluratsastuksessa ja onko ponilla mahdollista menestyä kouluratsastuksessa ja omasta mielestäni vastaus kumpaankin kysymykseen on ehdoton KYLLÄ.

Pin Rock's Esmeralda
Suomessa kasvatetaan erittäin hienoja poneja, jotka ovat liikkeiltään riittävän laadukkaita kilpailemaan puoliverisiä vastaan jopa kansallisella tasolla. Itse olen ratsastanut Tiina Ristimäen kasvattamalla welsh part bred-tamma Pin Rock's Esmeraldalla sekä Silja Vihavaisen kasvattamalla welsh cob-ruuna S.W. Summer's Dream Princellä. Kumpikin ovat kouluratsastuksen osilta oman käteni jälkiä ja olen ollut niiden ratsukoulutuksessa mukana alusta asti. Sami on nyt 6-vuotiaana vahvalla helppo a-tasolla ja starttaankin sen kanssa juuri viikonloppuna sekä avoimessa kansallisessa luokassa että 6-vuotiscupissa puoliverisiä vastaan. Pin Rock's Esmeralda on koulutustasoltaan vaativa b-tasolla, jossa mahdollisesti vielä tulen sen kanssa kilpailemaan. Kumpikin näistä poneista on erittäin vahva liikkuja, kummallakin on erittäin hyvä ravi ja laukka sekä kummankin vahvuus on nimenomaan laajat, näyttävät keskiaskellajit, joissa ne pärjää varmasti monille puoliverisille mennen tullen. Lisäksi kumpikin näistä poneista on ollut erittäin helppo koulutettava. Sami on lisäksi koulutettu valjakkoajossa ikäisekseen kohtuullisen pitkälle ja starttaakin vielä tässä kuussa ensimmäisen vaativan valjakkoluokkansa.

S.W. Summer's Dream Prince
Lahjakas, laadukas poni on pienikokoiselle aikuiselle monella tapaa isoa puoliveristä "helpompi" ratsu. Poni on pieni ja mahtuu esimerkiksi lyhyelle kouluradalle isoa hevosta helpommin, se on "yhtenäisempi" kokonaisuus, joka on helpommin ratsastettavissa "läpi kropan", kuin vaikkapa 170cm korkea iso puoliveriratsu, lisäksi ponin ravissa ja laukassa saattaa "tädinkin" olla helpompi opetella ensin istumaan. Nämä siis kaikki karuina yleistyksinä, tietenkin jokainen ratsastaja ja jokainen poni on yksilö eikä voi vaan ihan yksinomaan sanoa, että homma menee aina juuri näin.

En suinkaan ole ainoa, joka aikuisena kilpailee ponilla vaan muita loistavia esimerkkejä ovat mm. Ira Ristimäki, joka on startannut pikkuponiorilla Hunsingo's Twister ja Marjaana Ilola, joka on startannut hienolla welsh cob-ruunalla Misskärrs Gibson. Heidän poninsa riittävät yhtä lailla kansallisella tasolla sijoille ja jopa voittoon.
Pin Rock's Esmeralda
Pienikokoisen hevosenostoaikeissa olevan aikuisenkin kannattaa siis ehdottomasti katsastaa tarjolla oleva ponivalikoima ja kokeilla myös poneja siinä missä hevosiakin, ties kuinka paljon sitä ihastuu johonkin nappisilmäiseen poniin, jolla on kujeita mielessä. Itsekin olen ihastunut poneihin siinä määrin, että on se omakin poni kasvamassa tulevaisuuden kilparatsuksi.

Lahjakkaita poneja etsivälle suosittelen nimenomaan Tiina Ristimäen Pin Rock's-kasvatteja ja Silja Vihavaisen S.W.-poneja. Kummatkin tähtäävät poneissaan laatuun ja ovat tähtäimessään vielä hyvin onnistuneet usean ponin kohdalla. Kumpikin heistä myös mielellään vastailee kysymyksiin koskien ponejaan ja niiden käyttöominaisuuksia. Jos jotain poniaiheista kysyttävää ilmenee, toki minuunkin voi olla yhteydessä tai laittaa vaikka kysymystä tänne blogiin.

Poneista on moneksi ja itse en enää halua tilanteeseen, jossa elämässäni ei olisi yhtään ponia! :)

Zorro SA

8 kommenttia:

 1. Hyvä teksti! Meille "tappijalkaisille" ja monesti pienikokoisille suomalaisille poni voi monessa asiassa olla se ratkaisu, etsiessä sopivaa hevosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä ja laatua poneissa riittää ja usein tekninen tekeminenkin on niille laadukkaille poneille helppoa, kun on paikat kohdillaan... Ja laadukkaaseen poniin voi päästä vielä kiinni pienemmällä rahallakin, varsinkin jos pystyy itse niitä laittelemaan.. :) Ponit on vaan niin pop! Etenkin Sami, das mini Totilash. ;)

   Poista
 2. Pni on haaveissa täälläkin, jos rahatilanne sallisi, ostaisin heti rinnalle ison connemaran tai welshin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee, oikein! Äkkiä poni kauppaan ostamaan poni kasvamaan... :) Kyllä ne rahat jostain aina löytyy. :) Ja tiätty nimenomaan welsh-poni!!!! Ne on ehdottomasti poneista parhaita!!!

   Poista
 3. Kyllä ne ostorahat, mutta se ylläpito...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Niin mäkin ajattelin ja silti huomasin olevani poninomistaja hevosenomistajuuden lisäksi... :)

   Poista
 4. Mitä muita SW-kilpacobeja on kuin hieno Sami? Eikö ne ole kaikki aika nuoria vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne vielä nuoria hiomattomia timantteja ovat, Sami on ikäluokkansa ainoa, vuoden nuorempia taitaa olla 2, mutta näistä tänä vuonna 5-vuotiaista mulla ei ole havaintoa, mutta 4-vuotiaissa on kaksi tulevaisuudessa varmasti kilpakentillä nähtävää SW-cobia eli S.W. Licence to Love ja S.W. Dreams Come True.

   Itse työskentelen tällä hetkellä myös 3-vuotiaan S.W. Summer Solsticen kanssa, joka myös vaikuttaa varsin lupaavalta tulevaisuuden kilpaponilta. "Santtu" onkin myytävänä tavoitteelliseen kotiin.

   Poista