lauantai 12. toukokuuta 2012

Vaativaa harjoittelua!

Ihanaa, blogini on löytänyt pari uutta lukijaa, tervetuloa joukkoon! Aina kun on uusia lukijoita ja kävijämäärät lisääntyvät, sitä itsekin motivoituu kirjoittamaan enemmän ja paremmin. :) Vaikka tämä pitkälti treeenipäiväkirja onkin ja saan tästä itse todella paljon irti, on kiva jos tällä voi ilahduttaa joskus muitakin...

Tänään oltiin Tokajin kanssa viimeistelemässä kisakuntoa Johannan tunnilla heti aamusta. Eli siis lauantaina on edessä suuri koitos, kansallinen vaativa b-startti, elämäni ensimmäinen sellainen. *hui* Tokajin kanssa hommat on kuitenkin hyvällä mallilla, joten hirvitys on ihan vähän laantunut ja tilalle tullut ihan kohtuullisen hyvä mieli asian tiimoilta. Nyt tuoreeltaan tunnin jälkeen onkin hyvä tehdä mielikuvaharjoitus lauantain radasta.

Verryttelyssä pitää yrittää letkistellä Tokaj veträksi ja notkeaksi, ensin kevyessä ravissa avoja ja sulkuja, laukkaa kunnolla eteen ja takaisin ja vähän vastalaukkaakin. Sitten kävely ja sen jälkeen vähän kokoon, avot ja sulut vielä läpi, muutama laukkalennätys ja tsekkailu, että on hyvin avuilla. Ehkä pari laukka-käynti-siirtymistä ja laukanvaihtoa myös.

Vaativa B FEI Junioreiden esiohjelma 2009

1 A Radalle kootussa laukassa
   X Pysähdys - liikkumatta - tervehdys
   XC Liikkeelle kootussa ravissa
   Koottua ravia

Ennen pituushalkaisijalle tähtäämistä pitää ensin saada laukka pyöriväksi ja sopivasti kokoon sekä tuntuma kevyeksi ja pehmeäksi, vaikka voltin ja taivutuksen kautta. Vasemmassa laukassa sisään, suora linja, ajatus avotaivutuksesta, katse peiliin, säilyttäen jalan lähellä ja laukan koottuna. Sopivasti puolipidätteitä ennen pysähdystä, jotta pysähdykseen pääsisi päästämään edestä, mutta saisi jalan säilytettyä lähellä hevosta. Oikea pohje vähän enemmän tukena pysähdykseen, jottei takajalat putoa oikealle. Kunnon pysähdys, näyttävä tervehdys ja siitä sujuvassa kootussa ravissa eteen valmistellen huolellisesti tulevat kaksi kulmaa. Vasen pohje valmiina taivuttamaan, ulkoavut kääntää.

2 C Vasemmalle
   S Voltti vasemmalle, 10m

Kulmissa jo huolellinen taivutus, sillä tämä on Tokajin kireämpi puoli, johon saa taivuttaa sitä oikein tosissaan ja koska vasen on mun heikompi jalkani, niin mun pitää olla todella tomera jalkani kanssa, että saan sen hyvin läpi jo kulmissa ja siten valmistelu voltille on helpompaa. Voltilla huolella taivuttaen koko Tokaj sisäpohkeen ympärille ja ulkopohje vahtii, ettei takaosa pääse valumaan ulos, vaan että hevonen säilyy taipuneena koko kropastaan.

3 SV Avotaivutus vasemmalle

Voltilta jää hyvä taivutus ja asento päälle avotaivutukseen. Täytyy olla tarkkana, että vasen pohje säilyy lähellä ja tomerana, jotta taivutus sen ympärille on mahdollisimman pehmeä. Täytyy olla myös tarkka siitä, että lapa tulee kunnolla irti urasta eikä jää vähän "kiinni seinään". Käden kanssa pitää olla pehmeä ja joustava ja avoon lähtiessä pitää muistaa ajatella kummallakin jalalla eteen, isolle askeleelle, ettei taivutus vie kaikkea voimaa ja kantoa ravista.

4 VL Puolivoltti vasemmalle, 10m
   LS Sulkutaivutus vasemmalle
   H Oikealle

Avo valmistelee hyvin voltille, mutta voltille lähdössä pitää tarkistaa vasemmalla jalalla, että hevonen on sisäpohkeen ympärillä ja jää voltille sisäpohkeen ympärille eikä saa notkahtaa "lapa edellä alas" vaab säilyttää ryhdin. Voltilla vasen pohje kunnolla läpi ja siitä sulussa selkeästi etuosa johtaen kohti S:ää. Vasen pohje avustaa läpi sulun, jottei hyvä taivutus pääse karkaamaan, jos siis sellainen on saavutettu tähän mennessä. ;) Sulun jälkeen huolellinen suoristus, tarkistus, että takajalat on mukana, huolellinen kulma H:n ja ajatusta vähän eteen, jotta HM-linjalla pääsee vähän ajattelemaan kokoamista ja takajalkoja alle ja hevosta vielä parempaan ryhtiin tuomareiden edessä.

5 M Oikealle
   R Voltti oikealle, 10m

Kulmassa jälleen huolellinen taivutus ja sisäpohje läpi kunnolla, jotta on helppo lähteä voltille sen ympärille. Ennen volttia ajatus avosta ja sitten ulkoavut kääntämään voltille. Sisäpohje jälleen kunnolla läpi, jotta sisäkylki ei pääse romahtamaan ja samalla tarkkana ulkopohkeen kanssa, että takaosa ei pääse liirautumaan ulos vaan hevonen jää taipuneeksi sisäpohkeen ympärille kauniilla kaarevalla uralla. Voltti oikealle on huomattavasti helpompi kuin voltti vasemmalle, muttei saa mitään siinäkään jättää tekemättä eikä pisteitä ottamatta.

6 RP Avotaivutus oikealle

Voltilta taivutus jää päälle, täytyy jälleen tarkistaa, ettei lapa jää seinälle vaan etuosa irtoaa urasta ja hevonen taipuu sisäpohkeen ympärille. Sisäpohje vahtii linjaa, ettei Tokaj pääse myöskään kaatumaan sisäänpäin vähän lapa edellä vaan jää kantamaan itsensä taivutuksessa. Ravia pitää muistaa taas kasvattaa kummallakin jalalla isoksi, ettei se jää töpötykseksi, kun jään miettimään liikaa pelkkää taivutusta ja asentoa.

7 PL Puolivoltti oikealle, 10m
   LR Sulkutaivutus oikealle

Avosta säilyttäen taivutus taas puolivoltille kunnolla sisäpohkeen ympärillä. Puolivoltilla jo valmistelu sulkuun, oikea lapa vasemmalle ja koko kroppa taipumaan. Takajalat pitää myös heittää melkein ulos, jotta saan etuosan kunnolla edelle sulkuun. Tähän kierrokseen helposti lähdetään sulkuun vähän takajalat edellä, joten sitä pitää vahtia ja tarkkailla, jottei niin vaan pääsisi käymään. Oikealle pohkeella pitää melkein "väistättää" keskikroppa askeleen verran vasemmalle, jotta saa hyvän linjan ja hyvän taivutuksen. Sitten kun on hyvä taivutus ja linja, ei tarvitse kuin nautiskella, pitää tuntuma pehmeänä ja kevyenä ja suuntailla kohti R:ää.

8 RMCH Koottua ravia
   HP Keskiravia
   PF Koottua ravia

Sulun jälkeen jälleen hyvä suoristus ja pieni tarkistus eteenpäin, jotta hevonen on pyrkimässä eteen ja jalka lähellä, kulmassa on hyvä tarkistaa sekä sisäpohje että eteenpäinpyrkimys. Lyhyen sivun ajan ajatus kokoamisesta niin, että melkein ajattelee käyntiin siirtymistä, mutta jalat säilyttää takajalat alla ja ravin tahdin. Niskaremmi kohoaa korkeammalle ja hevosessa säilyy hyvä voima. Kulmaan kunnolla takajalat "ulos" ja pisteestä keskiravilinjalle. Selkeä kokoaminen vielä juuri ennen keskiravia ja sitten ei muuta kuin menoksi. Keskiravissa ei ole suurta ongelmaa, jos vaan Tokaj on rento ja suora. Takaisin huolella jalka lähellä ja melkein vain istunnalla. Kootussa ravissa pitää yrittää saada taas niskaremmi ylös ja hevonen kunnolla takajaloilleen, jotta seuraava siirtyminen helpottuu.

9 Siirtymiset H:ssa ja P:ssä

Kunnon kokoaminen ennen lisäystä niin että hevonen on takajaloillaan ja sen on helppo lähteä askeltaan venyttämään. Ja erityisen huolellinen tulee olla siirtymisessä takaisin, jossa jalan pitää olla heti mukana kokoamassa eikä saa jättää hevosta askeleeksikaan yksin. Istunnalla pidätteet ja käsi pysyy pehmeänä ja joustavana läpi kummankin siirtymisen.

10 FAK Keskikäyntiä

Siirtymisen keskikäyntiin tulisi olla pehmeä ja melkein vain istunnalla niin, että Tokaj jää edestä tyytyväiseksi ja kävelemään rentoa hyvää keskikäyntiä. Jos keskiravin jälkeen on ollut hyvä kokoaminen, niin tämä on helppoa, mutta jos Tokaj on päässyt siirtymisessä nokalleen, tämä on hieman haastavampaa. Silloin pitää jalalla saada etuosa ylös ilman, että tahti rikkoontuu.

11 KR Lisättyä käyntiä

Heti linjalle päästyä täytyy pyrkiä antamaan Tokajille mahdollisimman paljon tilaa edestä lähteä venyttämään käyntiään. Käyntiä pitäisi saada pidennettyä liikuttamalla sitä eteenpäin lantiolla, jalka tulee olla hiljaa, jotta käynti säilyy käyntinä eikä tahti muutu. Tokajin kanssa käynnissä on vaikeaa löytää lapojen rentous ja irtonaisuus, mutta jos se on vertynyt hyvin, on varsin kelvollinen lisätty käynti mahdollista. 

12 RMC Koottua käyntiä

Kokoamisessa tulee olla tarkkana jalan ja istunnan kanssa, jotta käynnin tahti ei muutu vaan pikku hiljaa lisätystä käynnistä siirrytäänkin koottuun käyntiin, jossa niskaremmi nousee taas korkealle. Pohje on lähellä läpi siirtymisen ja tarkistaa, että suu pysyy kiinni. Kokoamisesta huolimatta tuntuman pitää pysyä pehmeänä ja kevyenä, mutta samalla käynnin terävänä, jotta edessä oleva laukan nosto on helppo tehdä.

13 C Koottua laukkaa, vasen
     CS Koottua laukkaa

Laukka täytyy valmistella asettamalla huolellisesti vasemmalle ja terävöittämällä vasen takajalka. Kun laukka nousee, voi vaan jäädä kulman ajaksi nautiskelemaan kootusta laukasta, taivuttaen kuitenkin huolella ja tarkistamalla suorituksessa, ettei takajalat valu ulos ajattelemalla hieman avotaivutusta.

14  SK Keskilaukkaa
      KA Koottua laukkaa

Ennen keskilaukkaa on tarkistettava, että Tokaj on suora, ajattelemalla edelleen hieman avotaivutusta, sitten ei muuta kuin menoksi. Kunnolla eteen ja antaa laukan venyä ja kantaa. Tämä on Tokajin ehdoton osaamisalue, jos vaan onnistutaan tämän näyttämisessä. Kootusta laukasta saa hyvän eron kekskilaukkaan ja myös toisinpäin. Pidätteitä on tehtävä jo ennen K:ta niin, että K:ssa pystyy näyttämään hyvän siirtymisen koottuun laukkaan ja niin, että ehtii ratsastamaan läpi kulmien kootussa laukassa eikä jossain juoksevassa välimuodossa. Kulmissa on myös taivutettava huolella ja melkein jopa potkaistava vasen jalka läpi niin, että Tokaj on kuulolla ja valmiina sulkutaivutukseen. 

15 A Pituushalkaisijalle
     DE Sulkutaivutus vasemmalle

Pehmeästi taivuttaen käännös pituushalkaisijalle, selkeä suoristuksenkaltainen ajatus ja sitten valmiina sulkuun ratsastamalla vasen pohje melko vahvasti läpi niin, että Tokaj pyöristyy sen vasemman eli sisäpohkeen ympärille. Sitten vaan hyvä linja ja ei muuta kuin menoksi. Säilyttää vain hevosen koottuna ja taipuneena, niin kaikki on helppoa.

16 ESHC Vastalaukkaa

Sulkutaivutuksesta siirtyessä uralle täytyy olla tarkkana, ettei Tokajille tule vaihdot mieleen, vaan jää selkeästi ratsastamaan vastalaukkaa niskaremmi ylhäällä ja hevonen kivasti koossa. Jo kulmassa täytyy valmistella siirtyminen käyntiin istunnalla ja ulko-ohjalla, mutta laukka pitää pitää yllä mahdollisimman pitkään, etten vaan tule alas käyntiin liian aikaisin ennen pistettä. Pohje aktivoi laukkaa loppuun asti.

17 C Laukanvaihto käynnin kautta

Hyvän valmistelun jälkeen varsinainen siirtyminen käyntiin istunnalla ja ulko-ohjalla mahdollisimman lähellä C:tä. Pari askelta käyntiä ja taas huolellinen oikean laukan nosto terävällä avulla ja asetuksella valmistelemalla.

18 MF Lisättyä laukkaa
     FA Koottua laukkaa

Heti ensimmäisestä pisteestä kunnon kootusta laukasta kunnon lisättyyn laukkaan hieman avotaivutusta kuitenkin ajatellen, urku auki ja antaa mennä läpi pitkän sivun aika haipakkaa. Askel venyy ja nousee ja hevonen kantaa läpi näiden askelten. Lopussa kiinni pääasiassa istunnalla, sisäpohje lähellä varoen, ettei ota liikaa kiinni edestä ja siten saa hevosta aukomaan suutaan. 

19 Siirtymiset M:ssä ja F:ssä

Ensin kunnon kokoaminen, josta voi näyttää kunnon siirtymisen lisättyyn ja loppuun myös kunnon kokoaminen, muttei liian aikaisin eikä liian myöhään. Pidätteet istunnalla, ohjasote vahvistaa istunnan pidätteitä ja jalka jää lähelle, jollei jopa huomauta hieman enemmänkin kiinni otettaessa. Tässä nimittäin Tokaj saattaa hieman suuttua... :)

20 A Pituushalkaisijalle
     DB Sulkutaivutus oikealle

Pehmeästi taivuttaen käännös pituushalkaisijalle ja tarkistus, että laukka on saatu koottua. Selkeä suoristuksenkaltainen ajatus, jopa melkein "väistätys" askeleen verran kohti ulkoapuja ja siten valmiina sulkuun hevonen oikean eli sisäpohkeen ympärillä. Tällä myös tarkistetaan, että lapa ei pääse valahtamaan vaan säilyy ryhdissä. Sitten vaan hyvä linja ja ei muuta kuin nautiskellen. Pitää muistaa vain säilyttää hevosen koottuna ja taipuneena, niin kaikki on jälleen helppoa.


21 BRMC Vastalaukkaa

Sulkutaivutuksesta siirtyessä uralle täytyy olla tarkkana, ettei Tokajille tule vaihdot mieleen, vaan jää selkeästi ratsastamaan vastalaukkaa niskaremmi ylhäällä ja hevonen kivasti koossa. Jo kulmassa täytyy valmistella siirtyminen käyntiin istunnalla ja ulko-ohjalla, mutta laukka pitää pitää yllä mahdollisimman pitkään, etten vaan tule alas käyntiin liian aikaisin ennen pistettä. 

22 C Laukanvaihto käynnin kautta

Pohje aktivoi laukkaa loppuun asti, ulko-ohjasta pidäte ja istunta tuo hevosen käyntiin ja vahtii, ettei Toksu jää töpöttelemään vaan kävelee pari askelta käyntiä töpötyksen sijaan. Käynnistä huolellinen uusi nosto niin, että Tokaj tietää, että kyseessä on juurikin vasen laukka, sillä harjoituksissa se tässä kohdassa mielellään mua jallitti menemään ja nostikin takaisin vastalaukan. :)

23 HB Koottua laukkaa, laukanvaihto I:ssä

Kulmasta huolellinen linja, huolellinen kokoaminen ja vaihtoon selkeä ratsastus eteen ja melkein ajatus väistöstä kohti uutta ulkopohjetta ja siitä vaihto. Sen jälkeen laukka sujuvaksi mutta kootuksi ja huolellinen tie/linja loppuun. 

24 BK Koottua laukkaa, laukanvaihto L:ssä

Kaarteesta vasen pohje huolella läpi, askel eteen ja ajatus väistöstä kohti uutta ulkopohjetta ja siitä taasen vaihto. Ja sitten taas laukka kuntoon ja nautiskellen. Nämä vaihdot ovat harjoituksissa olleet oikea kompastuskivi viime aikoina, mutta toivottavasti Toksu nyt malttaa suorittaa ne, sillä se kyllä osaa ne varsin hyvin, jos vaan haluaa ja jos mä vaan osaan ratsastaa ne siitä ulos. Nyt kun on mielikuvaharjoitellut ne mukavasti, ne tuntuvat ajatuksena aika helpoilta, mutta todellisuudessa ne saattavat olla kaikkea muuta kuin helppoja.

25 A Pituushalkaisijalle
     X Pysähdys - liikkumatta - tervehdys

Ja kuten alussakin, suora linja, ajatus avotaivutuksesta, katse peiliin, säilyttäen jalan lähellä ja laukan koottuna. Sopivasti puolipidätteitä ennen pysähdystä, jotta pysähdykseen pääsisi päästämään edestä, mutta saisi jalan säilytettyä lähellä hevosta. Oikea pohje vähän enemmän tukena pysähdykseen, jottei takajalat putoa oikealle. Kunnon pysähdys, näyttävä tervehdys ja homma on selvä! :)

Radalta vapaassa käynnissä

Tässäpä tämä siis... Teksti jäi kesken torstaina tunnin jälkeen, mutta on nyt viimeistelty juuri ennen itse koitosta. Ainakin pitäisi olla tuoreessa muistissa siis! Saa nähdä kuinka lopulta käy...

6 kommenttia: