sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Vilppu Harjussa

Tällä kertaa suuntasin yövuorojen välissä Harjuun esittämään Vilpun eli Hessin Näyttelijän suomenhevosten laatuarvostelukarsinnassa. Vilppu on siis 4-vuotias suomenhevostamma, jonka isä on varmasti monenkin tietämä Vahto ja emä Hessi-tallilla pitkään vaikuttanut Vinha-Liinu. Vilppu on iso, raamikas tamma, jonka kehittyminen on ollut kohtuullisen hidasta ja siten sitä on päästy työstämään ratsuksi oikeastaan vasta tänä keväänä.

Aloittelin Vilpun kanssa työt 2 kuukautta sitten, jolloin se oli kyllä jo sisäänratsastettu ja osasi suorittaa kaikki askellajit ratsastaja selässään. Kuitenkin harjoitukset ovat olleet ihan perusratsastusta, on opeteltu reagoimaan avusta eteenpäin ja pidätteeseen ja vähän ymmärtämään, että jalka voi myös tarkoittaa sivullepäin eikä ainoastaan eteenpäin. Vilppu on pikkuhiljaa ymmärtänyt ratsuna olemisen saloja ja oppinut vähitellen hieman kantamaan itseään ja olemaan säädeltävissä. Käynnissä ja ravissa Vilppu osaa jo edetä varsin mukavastikin, mutta laukka tuottaa vielä päänvaivaa voimattomuutensa takia. Eli se on sellainen, mitä ehdottomasti pitää jatkossa työstää, jotta työskentely helpottuu ja Vilppu voimistuu.

2 kuukauteen ei ole mahtunut hirvittävän montaa ratsastuskertaa ja kun siitä vielä pari viikkoa meni lumisohjossa ratsastamiseen ja kentän sulettua pari viikkoa kaviopaiseen paranteluun, on treenit tosiaan olleet aika vähissä. Odotukset Vilpun suorittamisesta eivät olleet siis mitkään huiman korkeat, sillä mikä tahansa olisi ollut mahdollista tänään Harjussa... Vilppu on myös lisäksi hyvin persoonallinen tamma, jolla on aina mielipiteitä, jotka täytyy ottaa huomioon sitä työstäessään. :) Eri asia onkin, riittääkö omat taidot aina niitä mielipiteitä tulkitsemaan ja niiden kanssa elämään. Mutta ainakin Vilppu on erinomainen opettaja tammojen sielunelämään... :) Väitän nimittäin ymmärtäväni tammoja paljon paremmin nyt kuin 2 kuukautta sitten! ;) Minulla kun ei noita tammoja ole hirvittävän monia ratsastettavana ollut, ainakaan noita tammamaisia tammoja...

Tälle päivälle ei siis ollut mitään tolkuttomia odotuksia vaan lähinnä toiveita siitä, että kaikki toivotut asiat tulisi suoritettua ja Vilppu olisi hevosiksi. Irtohypytyksessä Vilppu oli suoriutunut oikein mainiosti, korjannut virheensä ja osoittanut suurta kapasiteettia. Sen jälkeen olin luottavainen, että Vilpulla on hyvä päivä menossa ja Vilppu olisi siten suosiollinen myös askellajikokeessa. ;)

Verryttelyssä Vilppu tuntui todella hyvältä ja toimivalta. Käytiin kaikki askellajit läpi ja Vilppu kulki ryhdikkäänä ympäriinsä kuin olisi aina ollut kyseisessä paikassa. Itse askellajikokeessa kaikki askellajit tuli näytettyä ja vielä ihan mallikkaasti. Laukka on siis vielä erittäin raakaa, mutta käynti ja ravi sujuivat asiallisesti. Arvosanat olivat 6.5 ja 6.75 välillä eikä mitään kovin pahaa kritiikkiä satanut. Olin supertyytyväinen Vilpun suoritukseen ja ylpeä siitä, miten hienosti Vilppu toimi tässä koitoksessa! Vilpusta voi vahingossa vielä kuoriutua varsin mukava ratsu, kuten seuraavista kuvista voi päätellä...
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti