tiistai 31. joulukuuta 2013

Vuoteen 2014

Ei muuta kuin asenteella kohti uutta vuotta..! Minä ja läsini (ja hovikuvaajakin) toivotamme kaikille lukijoille erittäin onnellista ja menestyksekästä vuotta 2014!


Palataan taas kuulumisiin ensi vuonna...

lauantai 28. joulukuuta 2013

Tavoitteiden toteutumisesta...

Vajaa vuosi sitten tammikuussa asettelin tavoitteita alkavalle kisakaudelle hevoskohtaisesti. Nyt on hyvä aika palata katsomaan, mitä silloin oli mielessä ja miten tavoitteissa tuli onnistuttua.

"Murden kanssa olisi tarkoitus päästä ratsastamaan rennompia ratoja tällä kaudella niin, että hevosella säilyisi eteenpäinpyrkimys läpi ratojen ja siten tehtävien suorittaminenkin olisi aika lailla helpompaa. Alue helppo b-tasolla olisi kiva vaikka saada joku rusettikin ja loppukauden tavoitteena olisi saada he a-tasolta kvaali kansallisiin luokkiin."

Murden kanssa päästiin kuin päästiinkin tavoitteeseen siinä määrin, että tarjolla oli edelliskautta rennompia ratoja ja alue he b-tasolla saatiin sekä rusetti että voitto. Vielä kuitenkin eteenpäinpyrkimyksen kanssa on tekemistä ja siten aluetasolla ei vielä he a-tasolle noustu eikä kvaalia kansallisiin siten ole lunastettuna. Seurakilpailuissa saavutettiin kuitenkin he a-tasolla jopa yli 60% tuloksia, tosin kepukka kädessä ratsastettuna. Murde oli siis ihan kivassa vireessä läpi kauden eikä mitään pahoja takapakkeja tullut. Lisäksi Murde starttasi ensimmäisen 90cm esteratansa sijoittuen syksyllä, joka laskettakoon Murdelle bonukseksi. :)


"Moniponin tavoite on selviytyä hengissä oripäiviin asti ja oripäivistä! Siinä on pienelle ponille tavoitetta näin alkuunsa aika riittävästi. Oripäivistä selviydyttyään Moniponi saanee huilia ja tsillailla ja nauttia elämästään ja sitten loppukaudesta se osallistunee nuorten hevosten festareille sekä laatuponikilpailuun. Laatuponikilpailussa etenkin estepuolella olisi tarkoitus ehkä jopa saada jonkin sortin menestystä."

Moniponin kausi meni aivan penkin alle erinäisten loukkaantumisten takia. Oripäiville päästiin, mutta siellä poni sitten liikkui epäpuhtaasti ja se leikki jäi kesken. Huilia tuli kuitenkin melkein kesään asti ja kesällä vaan maastoiltiin ja nautittiin elämästä. Pari koulu- sekä estestarttia kuitenkin päästiin tekemään hyvällä fiiliksellä, kävipä Moniponi jopa Lappeenrannassa puoliveristen seassa hölkkäilemässä ihan kivan tuloksen aluetasolla. Laatuponikilpailun aikaan Moniponi oli jälleen epävireessä loukkaantumisen tiimoilta, se ikävä kyllä selvisi vasta jälkikäteen. Askellajipuolelta tuli siellä kuitenkin sijoitus epävireisenäkin!


"Samin tavoitteet tällä kaudella ovat enemmälti valjakkoajon puolella. SM:t ja ehkä PM:tkin ovat omistajalla mielessä. Siinä ohessa Sami käynee kilpailemassa koulukilpailuissa jonkun kerran. Jos vaihdot alkavat löytymään, voisi mahdollista olla osallistua 7-vuotiscupin osakilpailuihin, jossei niin tyydymme todennäköisesti avoimiin kansallisiin helppo a-luokkiin. Aluejoukkuemestaruuspaikasta taistellaan tänäkin vuonna."

Sami pääsi valjakkopuolella mukavasti tavoitteisiinsa. SM-hopea ja PM-osallistuminen huipensivat kauden. Sami teki etenkin koulukokeessa tasaista jälkeä, maratonilla on vielä vähän harjoiteltavaa, mutta iloista oli kehittyminen tarkkuudessa kauden aikana! Kouluratsastuksen saralla Sami teki ainoastaan 3 starttia kansallisella Va B-tasolla, muutoin ei sen kanssa kilpailuihin ikävä kyllä päästy. Aluejoukkuemestaruuksiin oltiin kovasti lähdössä, mutta jouduttiin vetäytymään viime hetkellä pois loukkaantumisen takia.


"Akun kanssa tavoitteena on vakiinnuttaa aluetason helppo a-luokissa yli 60% tulostaso ja sitä myötä päästä starttaamaan myös kansallisissa kilpailuissa."

Akun kanssa oli myöskin epäonnea kauden aikana ja siten päästiin starttaamaan aluetasolla ainoastaan kaksi kertaa. Kummatkin aluestartit olivat kyllä mallikkaita suorituksia ja etenkin Ypäjän kilpailusta jäi todella hyvä mieli. Kansallisinkaan ei vielä päästy osallistumaan kun ei saatu riittävästi aluestartteja pohjille. Ehkä ensi vuonna...


"Tokajin kanssa tavoitteena on vakiinnuttaa 60% huiteilla oleva tulostaso vaativa b-luokista aluetasolla ja osallistua jälleen myös joihinkin sopiviin kansallisiin luokkiin kauden aikana."

Tokajin kanssa päästiin osallistumaan ainoastaan yhteen aluekilpailuun ja yhteen kansalliseen kilpailuun kauden aikana. Aloitettiin Lohjalta kansallisesta pohjanoteerauksesta. Tokaj kyttäili avoinaista ovea ja saatiin vain 53%. Järvenpäässä aluetasolla päästiin takaisin omalle tasolle ja 58%. Sen jälkeen en koko kaudella kilpaillutkaan Tokajilla ennen kuin joulukuun seurakisoissa nappasin 63% ja luokkavoiton. Tavoitteiseen ei siis aivan päästy, mutta ainakin kausi sujui nousujohteisesti jossei muuta!


"Esmeraldan kanssa on tavoitteena osallistua ensimmäisiin yhteisiin kansallisiin kilpailuihimme kauden aikana ja lisäksi myös startata ensimmäisen kerran vaativa b-tasolla."

Esmeralda kärsi huonon kengityksen antimista ja oli saikulla lähes läpi koko kauden. Alkukaudesta päästiin sentään käymään Savijärven aluekisoista ja sieltä napattiin He A-tasolta sijoitus! Toivottavasti tämä poni kuntoutuisi ensi kaudelle, sillä toivon hartaasti, että vielä joskus pääsisimme sen vaativan starttaamaan! 


"Vilppu tähtää 5-vuotiaiden laatuarvosteluun."

Vilppu pääsi kuin pääsikin mukaan laatuarvosteluun. Se suoritti kvaalin alue He C-tasolla ja oli siten oikeutettu osallistumaan laatuarvosteluun. Esteharjoittelu jäi kovin vähäiseksi sopivan pilotin ollessa hukassa, mutta askellajikoe onnistui Ypäjällä ihan nappiin. Vilppu siis pääsi tavoitteeseensa ja jopa hieman ylitti sen suoriutumalla tehtävistä erittäin mallikkaasti! 


Kuten näistäkin ajatuksista huomaa, kausi meni sairastellessa. Tätähän tämä valitettavan usein näiden hevosten kanssa on, vaikka niistä hyvää huolta yritetäänkin pitää ja miettiä kaikki viimeisen päälle hyvin... Onneksi myös hyviä suorituksia ja terveitäkin hevosia oli kuitenkin mukana joukossa!

Lisäksi kauden aikana kilpailuihin pääsi mukaan Eemeli, Cami sekä Kerma. Niistä kaikki suoriutuivat varsin mallikkaasti tutustuessaan kilpailujen ihmeelliseen maailmaan. Eemeli oli myös laatuponikilpailun neljäs askellajipuolella! Näiden kilpailuista ei ollut vuosi sitten vielä tietoa, joten niille ei ollut tavoitteita asetettuna. :)



perjantai 27. joulukuuta 2013

Lempiharjoituksia

Ratsastelen paljon hyvin erilaisia hevosia, jotka ovat hyvin eri ikäisiä ja eri tasoisia. On kuitenkin tiettyjä tehtäviä, joita puurran ratsastuskerrasta toiseen kaikilla ratsuilla. Kukin ratsuista tekee tosin tehtäviä omalla tasollaan, joten niitä pitää pystyä muokkaamaan aina ratsun mukaan.

1. Pohkeenväistö

Pohkeenväistö on äärimmäisen hyvä työkalu hevosten työstämiseen notkeiksi, irtonaisiksi ja "pohkeisiin". Itse käytän usein pohkeenväistöä työskentelyn alussa. Pohkeenväistöllä on hyvä tarkistaa, kuunteleeko hevonen pohkeita ja samalla notkistaa sitä kropastaan. Pohkeenväistössä voi työskennellä kaikissa askellajeissa, riippuen toki hevosen iästä ja osaamistasosta. Kuumemmilla hevosilla pohkeenväistöjen kautta saa myös kivasti jalat hevosen lähelle ja sitä kautta pääsee "kiinni" hevoseen ilman, että hevonen lähtee juoksemaan jalkoja karkuun.


Suosikkitapani työskennellä pohkeenväistöillä on kääntää aina muutama metri ennen uraa ja väistättää uralle. Tätä käytän nimenomaan alkuverryttelyssä paljon kaikissa askellajeissa. Sitä voi myös helposti vaihdella fiiliksen mukaan, että tekee välillä joka sivulla ja sitten taas jättää jonkun sivun välistä ja ratsastaakin vaikka vaan sisempää linjaa ilman, että hevonen saa kaatua ja ennakoida ulospäin. Tämä on myös siitä kiva työskentelykuvio, että sitä voi tehdä siitä huolimatta, minkä muotoinen tai kokoinen ratsastusalue on kyseessä.

Rodrigon valmennuksista jäi käyttöön myös ympyrällä väistättäminen, jotta saa hevosen mahdollisimman suoraksi. Rodrigo suositteli sitä erityisesti Murden kaltaiselle vinolle hevoselle ja kyllähän se toimikin, sillä väistättämällä voltilta ulos ja kääntämällä taas pienemmälle voltille ja taas väistättämällä ja samalla ratsastamalla reilusti eteen sai kuin saikin hyvin hevosen etuosasta kiinni.


On myös tärkeää pystyä muuntelemaan väistöä. Välillä on hyvä tehdä vähän "huonoa" pohkeenväistöä, jotta saa oikein hyvin etujalat lähtemään edelle ja irtonaisiksi ja välillä taas työskennellä korrektin "koulurataväistön" kanssa. Välillä voi pyytää hevosta lähtemään väistöön "suoraan" ja välillä taas harjoitella korrektimpaaa koulurataväistätystä eli kääntää ensin rintamasuunnan kohti saavutettavaa pistettä ja lähteä siitä väistöön.

Väistöissä voi myös kivasti pelailla asetusten kanssa. Jos hevonen esimerkiksi lähtee lapa edellä puskemaan väistöön, voi kokeilla asetusta väistön suuntaan, jotta saa lavasta paremmin kiinni ulkopuolelta. Näillä säädöillä pystyy kivasti saamaan koko hevosen kropan haltuun väistöjen kautta.

Väistön sisällä voi myös tehdä siirtymisiä sekä askellajien sisällä että niiden välillä. Varsinkin kokeneemmilla hevosilla nämä siirtymisharjoitukset väistöjen sisällä ovat hyviä harjoituksia ratsastajalle nopeuttamaan apuja ja tsekkaamaan, että avut ovat niin selkeitä, että hevonen ymmärtää ne helposti. 

2. Vastalaukka

Vastalaukka on mun henkilökohtainen suosikkijuttu maailmassa. :) Vastalaukka on vaan NIIN supertehokas harjoitus. Ratsastan kaikilla ratsuillani paljon vastalaukkaa pitääkseni ne mahdollisimman suorina. Poikkeuksena toki nuorimmat ratsut, joilla ei vielä tasapaino välttämättä riitä moiseen harjoitteseen. :)


Ratsastan vastalaukkaa pääosin ympyrällä niin, että saan vielä taivutuksen ympyrän suuntaan, jotta hevosen ulkokylki venyy kauttaaltaan. Tässäkin usein ajatuksena on pohkeenväistö etujaloilla kohti ulko-ohjaa, jotta hevoset pysyvät mahdollisimman suorina ja kantavat itsensä läpi vastalaukan sekä taivutuksen. Välillä työstän jopa ympyrältä kohti volttia vastalaukassa ja takaisin isolle ympyrälle. Myös suosikkiharjoitteitani on ympyräkahdeksikko, jossa työskentelen myötälaukka-vastalaukka-vaihtelulla tai esimerkiksi kummallakin ympyrällä vastalaukkaa tehden ravin tai käynnin kautta vaihdon keskellä. Jo vaihdot osaavien ratsujeni kanssa työskentelen myös samalla vaihtojen kanssa ja suosikki on vaihtaa aina vastalaukasta vastalaukkaan ihan vaan itseäni hämmentääkseni. :)


Niillä ratsuilla taas, joilla vaihdot eivät vielä ole hallussa, työskentelen paljon nopeiden siirtymisten kanssa kehittääkseni niiden nopeutta ja reaktioita. Nopeat myötälaukka-käynti-vastalaukka-käynti-myötälaukka-harjoitukset ovat todella hyviä tehtäviä vaihtojen valmisteluun. Niitä onkin tullut tehtyä viimeisen vuoden aikana todella paljon noilla ratsuilla, joille vaihtoja on opetettu!

3. Monikaarinen kiemuraura

Riippuen ratsastusalueesta, teen kolmesta kuuteen kiemuraa, 60m halliin menee kivasti 6 kiemuraa, 40m kentälle 4 jne ja toki myös vaihtelen kiemuroiden määrää hevosesta riippuen. Kiemurauralla saa kivasti tarkastettua, että hevonen taipuu, kääntyy ja suoristuu säilyttäen toivotun askellajin ja tempon.


Jos hevonen on vähän touhukkaampaa sorttia kuten vaikkapa mun ratsuistani Kerma ja Eemeli, saa ne kivasti keskittymään kiemuraurilla, joissa on niille koko ajan riittävästi pohdittavaa. Osaavammilla ratsuilla taas kiemurauraan pystyy yhdistämään vaikkapa pieniä väistöpätkiä suoristusten kohdille, vastalaukkaa, laukanvaihtoja lennossa tai toisen askellajin kautta. Usein harjoittelen myös pysähdyksiä kiemurauralla pituushalkaisijan kohdalla.

Kiemurauraan liitetyt väistöpätkät teen korostamaan kaarteen sisäpohjetta eli kun tulen suoristukseen lähden väistättämään ulos tulevalla sisäpohkeella, jotta pystyn tarkistamaan, että sisäpohje on kuulolla ja hevonen tulee jo ennen kaarretta sisäpohkeella kohti ulko-ohjaa. Sen jälkeen on helppo lähteä kaarteeseen hyvin kuuntelevalla ratsulla. :)



Tässä muutama lempiharjoitukseni, jotka toistuvat jatkuvasti mun treeneissäni kaikilla hevosilla päivästä ja treenistä toiseen. Lisäksi olen siirtymisfriikki eli teen kaikilla ratsuillani ihan loputtomasti siirtymisiä sekä askellajien sisällä että niiden välillä. Ja kuten huomaa noista mun lempiharjoituksista, niihin kaikkiin sisältyy myös siirtymisiä. Vastalaukassakin oli mukana siirtymiset ja ravin ja käynnin kautta vaihdot. Lisäksi vastalaukassa on myös erittäin hyödyllistä tehdä sen vastalaukan sisällä kokoamisia ja lisäyksiä. Siirtymisiä ei vaan koskaan voi hioa liikaa.. :)

Hiljaiseloa ratsastuksissa

Joulu alkaa olemaan ohi ja pikkuhiljaa ehkä kaikki aikataulut palailevat taas normiurilleen. Ratsastuksissa ollaan elelty aikamoista hiljaiseloa jo jonkun aikaa, sillä lähes joka paikassa on ollut inhottava jäätikkö-ongelma eikä hevosten kanssa ole ilman maneesiolosuhteita oikein päässyt työskentelemään.

Omat ponit ovat joitain kertoja päässeet maneesille työskentelemään ja se on kyllä tehnyt hyvää niin niille kuin minulle itsellenikin. Moniponi on ollut kaksi kertaa työskentelemässä sileällä maneesissa ja ollut kyllä niin intopiukeana, että huhhuh! Takajalat ovat olleet kohti kattoa ja meno railakasta. :) Hyvä, että ponissa piisaa virtaa. Yleensä se on niin kiltti ja kunnollinen, että ihan kiva, jos sekin joskus vähän nauttii elämästään päästessään hyvälle pohjalle liikehtimään. Se on nyt liikkunut hyvin ja puhtaasti, mikä on pääasia. Poni tuntuu vihdoin ja viimein olevan entisellään, mikä on ehdottomasti mun paras joululahjani tänä vuonna. Murde ja Eemeli ovat kummatkin päässet kerran sileän työskentelyyn maneesille. Murden kanssa sai taas neuvotella, että tehdäänkö töitä vaiko eikö. Se on ollut olosuhteiden pakosta hieman kevyemmällä ja se näkyy ja tuntuu! Sieltä kuitenkin irtoaa varsin positiivista työskentelyä kunhan sen saa ensin vaan motivoitua työskentelemään... :) Nyt vaan pitäisi saada se palautumaan työnteon makuun... Eemelin kanssa työskenneltiin maneesilla Nipsun ohjeilla ja se tuntuikin tauosta huolimatta todella hyvältä ja pehmeältä ratsastaa. Sille tauko jäätiköiden takia oli ehkä tehnyt tähän väliin jopa hyvää.

Viime viikon lauantaina Murde ja Moniponi pääsivät estepilottiensa kanssa myös estetunnille Kalliorinteeseen ja oi sitä riemua! Kummatkin olivat NIIN onnesta soikeina, ettei mitään rajaa. Kyllä tuli itselle hyvä mieli kun näki kaksi niin innokasta menijää hyppäämässä! Tehtävät oli todella haastavia ja sekä ratsastajat että hevoset tsemppailivat ihan kympillä. Tällä viikolla ne pääsevät taas uudelleen hyppelehtimään, josko meno ei olisi vaikka ihan niin railakasta tällä kertaa... :)

Nyt kun jäätikköolosuhteet on selätetty, mun oma selkäni vaivaa. Kahteen päivään en ole viitsinyt juurikaan ratsastaa, sillä mun selkäni kipeytyi aatonaattona ihan yhtäkkiä enkä ole saanut sitä vielä kuntoon. Täytyy toivoa, että se tästä pikkuhiljaa paranisi ja pääsisin taas täydellä teholla puuhastelemaan kaikkien ratsujen kanssa kohti ensi kauden kilpailuita...

Jouluaattona oltiin viime vuotiseen tapaan aattoaamun maastossa, tällä kertaa kuvaaja oli itse maastossa mukana Murden kyydissä, joten kuvamateriaalia ei saatu. Kaikki ponit olivat hyvillä mielin mukana ja ratsastajatkin pysyivät kyydissä! :)

tiistai 24. joulukuuta 2013

Joulu


Rauhallista sekä makoisaa joulua kaikille lukijoille! 
Nauttikaa joulun tunnelmasta ja kerätkää voimia alkavalle uudelle vuodelle...

lauantai 21. joulukuuta 2013

Emuli pellolla!



Tässä lupaamani Eemelin peltokuvat... :)

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Haaste hevosenomistajille

Sain Heidiltä haasteen.. 

"Tämä haaste on on tarkoitettu niille,  jotka omistavat hevosen/hevosia. Tarkoitus olisi myös, että kysymyksiin vastattaisiin vähän laajemmin, kuin yhdellä sanalla. Haasta vähintään kolme blogia, ei takaisin haastamista. Kerro blogissasi kenet olet haastanut."

Kerro hevosestasi: Rotu, taso ja hieman luonnetta.

Murde on 7-vuotias (hui, kohta 8) suomalainen puoliverinen eli FWB. Murdella on kilpailtu ko HeA ja re 90cm.  Murde taitaa jo aika kivasti va b-kuvioita, joten toivossa on, että joskus lähitulevaisudessa päästäisi myös va b-tasolla kilpailemaan. Murde on yksi sielukkaimmista hevosista, joita tunnen. Se lukee ihmistä kuin avointa kirjaa ja välillä voin lukea fiilikseni helpommin hevosestani kuin omasta päästäni. :) Murde rakastaa ihmisiä, mutta vain sellaisia, jotka pitävät hänestä. Jos Murdesta ei pidä, hän ei myöskään anna mitään itsestään. Murde on jännittäjätyyppiä ja kivettyy jännittäessään niin, ettei siihen pääse lainkaan vaikuttamaan. Tämä on ollut Murdessa ehdottomasti haastavin piirre, sillä kisoissa se tuppaa kivettymään ja silloin sitä on täysin mahdoton ratsastaa. Onneksi pikku hiljaa aletaan päästä tästä hieman eroon... 

Zorro aka Moniponi aka Ponde on 4-vuotias WPB-ori. Ponde on hyvällä HeB-tasolla koulupuolella ja on tainnut kilpailla 80cm tasolla esteillä. Sillä ei kapasiteetti lopu kummassakaan lajissa kovinkaan nopeasti ja myös kenttäponiksi siitä olisi ihan varmasti! Ponde on myös opetettu ajolle. Ponde on touhukas nöhvelö. Sillä pitää olla koko ajan paljon tekemistä, sillä muutoin se tylsistyy ja rupeaa majavoimaan. Vaikka vieraaseen pihaan mentäessä Ponde saattaa olla orimainen kukko, se on sisäisesti aika nössö. Sitä ei tarvitse kuin huomauttaa, jos se joskus tekee jotain ei toivottua, ja taas se on kuulolla... Se ei myöskään juurikaan haasta muita hevosia vaan haluaa olla kaikkien kaveri. Ponde on erittäin hienoluonteinen pieni poni, tällaisia poneja kun olisi maailma täynnä, niin kylläpä hevostelu olisi helppoa! Pondelle käy kaikki.

Eemeli on utelias villiponi. Se on siis 4-vuotias Welsh Cob-ruuna. Eemeli on vielä varsin vaiheessa, mutta tehtävien puolesta on noin HeB-tasolla koulupuolella. Hypätty sillä ei juurikaan ole. Eemeliä rakennetaan kohti ensi kauden 5-vuotiskilpailuita ja tarkoitus on katsoa, kuinka pitkälle ponilla riittää rahkeet edetä kouluhevosena. Eemeli on myös varsin touhukas ja se haluaa aina käydä tsekkailemassa tarkkaan kaikki uudet asiat. Vaikka sitä vähän jännittäisi, se haluaa aina mennä katsomaan kaikkea korvat tanassa ja pöristen. Eemeli tykkää myös pusutella sekä hevosten että ihmisten kanssa ja on ehdottomasti kaikkien kaveri. Välillä Eemeli on tosin hieman epäluuloinen. Eemeli on myös todella herkkä pieni poni, jolla on paljon energiaa käytettäväkseen. Eemeliä en tunne kuitenkaan vielä ihan niin hyvin kuin nuo kaksi muuta, sillä Eme on ollut meillä vasta puoli vuotta. 

Hevoset vai ponit? Miksi?

Kummassakin on etunsa. Itse olen poni-ihminen henkeen ja vereen, sillä ponit ovat aivan ihania ja niistä löytyy helpommin todella laadukkaita yksilöitä, joiden kanssa on kiva puuhastella. Omalle kohdalle on sattunut erittäin upeita poneja, mutta taas aika tavallisia hevosia. Mutta vaikka poneja mieluusti laittelen ja ratsastan, tiedostan kyllä, että jos joskus haluaa ihan oikeasti edetä lajissa niin varmasti joudun vielä sen puoliverisen hevosen hankkimaan, jolla se on mahdollista. Tosin toiveissa on, että nuo ponitkin pystyisivät näyttämään kyntensä kouluradoilla... :)

Ensimmäinen hevonen/poni, jolla ratsastit itsenäisesti enemmän?

Hoitaessani erinäisiä hevosia, ratsastin niillä kyllä paljon itsenäisesti, mutta varsinaisesti pääsin treenaamaan ensimmäisen kerran itsenäisesi ensimmäisen vuokrahevoseni Vietnamasin kanssa. Vuokrailin "ponia" pari vuotta ja opin todella paljon niinä vuosina. Poni ei ollut mikään ihan helpoin ratsu, mutta siitä saatiin loppupeleissä aika paljon irti ja selästä käsin siihen pystyi luottamaan ihan sataprosenttisesti. Ponin kanssa kilpailtiin muutamia kertoja, tosin ei kovinkaan menestyksekkäästi.. :)

Kengätön vai kengällinen? Kenkien koko hevosellasi?

Ehdottomasti kengällinen. Itse ratsastan paljon maastossa ja teillä, joten kengätön hevonen rupeaa arkomaan hyvin äkkiä ihan jo siitä syystä, vaikka kaviot olisivatkin hyvät. Toki jossain pehmeillä kuitupohjilla tai maneesissa voi ratsastella ilman kenkiä helpostikin, mutta jos on vähänkään kovempia pohjia, niin harvat kaviot sitä sietää. Joutilas hevonen voi toki olla kengättä, mutta ei treenissä oleva. Murdella taitaa olla kakkosen kengät, Eemulla ykköset ja Pondella joko nollat tai tuplanollat, en muista viimeisintä kokoa... 

Klippaus: puolesta vai vastaan?

Klippaus on täysin hevoskohtainen asia. Siihen vaikuttaa hevosen karvan laatu ja pituus, hevosen treeni sekä treeniolosuhteet, hevosen talliolosuhteet ja myös esimerkiksi loimitusmahdollisuudet. Omiani ei vielä koskaan ole klipattu, mutta nyt olen kovasti pohtinut Murden klippaamista, sillä sillä on todella pitkä karva. Se on tosin karvastaan huolimatta jaksanut tehdä hyvin töitä, joten voi olla, että se kuitenkin jää tänäkin vuonna klippaamatta. 

Tarhaako hevosesi yksin vai laumassa? Miksi?

Meillä pääosin hevoset on kaverin kanssa, mutta viime keväänä supertouhukas Ponde päätyi tarhaamaan yksin välttääkseen turhat tapaturmat. Välillä se saa kuitenkin vieläkin hengailla Murden kanssa kimpassa, sillä ne ovat todella hyvät kaverit edelleen ja on kiva nähdä kuinka ne rapsuttelevat ja hoitavat toisiaan päästessään välillä yhteen. Kuten sanottu, Ponde on niin nöhvelö oripoika, että sillä ei ole juurikaan tarvetta ruveta haastelemaan. Eikä etenkään siis tarvetta haastella Murdea, koska kaksikko on ollut pienestä asti yhdessä ja heidän välinsä ovat varsin selvät. Murde ja Eemeli ovat yhdessä ulkona ja tänä päivänä aika erottamattomat. :) 

Ratkaiseeko hevosessa enemmän sen luonne vai ulkonäkö?

Luonne ratkaisee, kunhan sillä on neljä sukkaa ja läsi! ;) No ei, kumpikin on tärkeässä asemassa hevosta valittaessa. Kyllä ulkonäön pitää miellyttää ja luonteen olla sellainen, että sen kanssa on kiva puuhastella. Omani ovat kyllä kaikki kummallakin tavoilla itseäni miellyttäviä yhtä lailla enkä osaa laittaa toista ominaisuutta toisen edelle. Jos olisin esteratsastaja, laittaisin varmasti enemmän luonteelle painoa, mutta kouluratsulle ulkonäkökin on erittäin tärkeä! Mutta taas toisaalta, näteimmälläkään hevosella ei saa kouluradalta pisteitä, jossei se ole luonteeltaan sinne kykenevä menemään... 

Pahin tippumisesi?

Onneksi en ole kovinkaan pahasti tippunut. Joskus on mennyt ilmat pihalle ja selkä ollut viikon verran kipeä, mutta mitään sen kummempaa ei ole sattunut. Ehkä pahin tippuminen on ollut entiseltä Mazarin-ratsultani maastossa, kun katselin vain allani viistävää kivikkoa, mutta pysyttelin sen verran kauemmin vielä mukana roikkumassa, että vältin kivikon ja putosin lopulta hiekalle. Sitä kivikkoa katsellessa ehti jo miettiä vaikka mitä kauheuksia...

Kuinka monta loimea hevosesi omistaa?

Hevoseni omistavat varmaan yhteensä noin 50 loimea, joista ehkä noin 10 on tällä hetkellä korjausta odottavia ja käyttökelvottomia. Kaikille on fleecevuorelliset sadetakit, ulkotoppaloimet, sisätoppaloimet, siistimmät sisätoppaloimet, kuivatusloimet, ratsastukseen sopivat/kisoissa ja valmennuksissa käytettävät loimet ja sitten on vielä kaiken maailman villaloimia ja muita sekalaisia loimia, joita on vuosien varrella kertynyt. Loimivalikoima on ihan mukava, mutta varaulkoloimet olisi kiva olla, sillä sellaiset kaikki tuhoutuivat viime talvena.. :)

Kuinka usein hevosesi liikkuvat?

Pyrin siihen, että hevoset liikkuisivat vähintään 4 kertaa viikossa. Viime aikoina se on ollut säiden takia hieman haasteellista, mutta nyt näyttää taas jo paremmalta. Murdelle olisi parasta, jos se liikkuisi melkein sen 6 kertaa viikossa ja nuorisolle tuo 4 tai 5 on optimi. Onneksi nämä kaikki 3 ovat liikkuvaista laatua eli vaikka niiden kanssa ei työskentele päivittäin, ne pitävät itsensä jatkuvasti liikkeessä tarhassa, jos vaan pohja ei ole liukas...

Oletko varovainen vai "uhkarohkea" ratsastaja?

Olen varovainen ratsastaja. Tiedän omat rajani ja suoritan niiden antamissa puitteissa. :)


Haastan: Jillan, Nooran ja Liisan.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Eemeli ja Piet

Murden käytyä pari päivää Rodrigon opeissa, se sai lepäillä Pietin valmennusten aikaan ja Vihtiin matkusti Murden sijaan Eemeli. Eemelille tekee hurjan hyvää käydä vieraissa paikoissa ja erilaisissa tilanteissa. Vaikka se onkin ikäisekseen ihan superjärkevä, se kuitenkin vähän jännittää kaiken maailman reissuja ja retkiä, joten tekee hyvää niitä tehdä. Eemeli on parantunut hurjasti Nipsun opeilla, mutta oli myös kiva saada taas uusi mielipide ja näkemys ponista.

Ensimmäisenä päivänä Eemeli oli tuttuun tapaansa hieman kireä ja jännittynyt, vaikka tekikin koko ajan työtä käskettyä. Verryttelin sitä käynnissä ja ravissa ja se tuntui yllättävän kivalta ottaen huomioon, että kyseessä oli täysin uusi paikka sille.


Juteltiin hetki Pietin kanssa ponin vahvuuksista ja heikkouksista ja sitten ryhdyttiin hommiin. Kerroin, että ongelmana on juuri tuo pieni kireys ja sitä myötä jännittynyt selkä ja että pikku hiljaa ollaan saatu ponia venymään ja nostamaan selkää ylös ihan oikeasti. Poni on myös kylmillä säillä aikamoinen tohottaja, joka sekin aukeni Pietille hyvin nopeasti. Kerroin myös, että ponilla on kuin onkin erittäin hyvät perusaskellajit ja se oppii nopeasti.

Aloitettiin ravityöskentely 6-kaarisella kiemurauralla, jossa pääsi kivasti kiinni ponin kumpaankin kylkeen ja venyttämään sitä kaarteiden kautta kropastaan. Muutaman kiemurauran jälkeen poni oli heti jo paremmin "pohkeissa" ja pidempi kropastaan. Siinä tuli myös pidätteet läpi vähän niin kuin huomaamatta käännösten kautta.



Teimme myös töitä volttikahdeksikolla, joka osoittautui erittäin toimivaksi harjoitukseksi Eemun kanssa. Sama idea kuin kiemurauralla, mutta vielä vähän enemmän kaarretta ja kääntämistä. Näissä harjoituksissa korostui hyvin oman jalan työskentely. Ulkopohkeen kanssa piti olla todella tarkkana kaarteissa, sillä poni kääntyy melkein ainoastaan ulkopohkeella ja istunnalla, mutta samalla piti tarjota myös hyvä sisäpohje, jonka ympärille poni pääsi taipumaan.

Hetken ravityöskentelyn jälkeen Piet tutkaili laukkaa kummassakin kierroksessa. Laukattiin ympyrällä ja tarkoituksena oli vaan saada hyvä rytmi laukkaan ilman, että poni pääsee juoksemaan hieman kovaa koko ajan. Ihan siis sama ajatus kuin mitä ollaan Nipsunkin kanssa tehty laukkaharjoiutuksissa. Laukattiin myös kummassakin kierroksessa hetki koko uraa ja tehtiin jonkun kerran vähän keskilaukkamaista ajatustakin. Poni toimi oikein mukavasti laukkahommissa. Välillä jos se meinasi jäädä pohkeen taakse, tilanne korjaantui napakalla jalalla ja sitten taas pidätteillä. Poni oli siis erittäin hyvän tuntuinen.




Laukan jälkeen palattiin raviin ja tehtiin hieman pohkeenväistöharjoituksia. Näitä ei ole vielä juurikaan tehty, ainoastaan kerran Nipsun tunnilla on kokeiltu väistättää uralla, ihan hyvällä menestyksellä tosin silloin. Nyt tehtiin pituushalkaisijalta kohti uraa pohkeenväistöä. Eemu ei ihan heti meinannut ymmärtää mistä oli kysymys, mutta toistojen kautta pikku hiljaa löytyi muutamia ihan kohtuullisia väistöaskeleita ja pääsi kehumaan ponia. Sen jälkeen saatiin kävellä ja tsillailla hetki.


Lopuksi vielä työstettiin hetki ravi-laukka-ravi-siirtymisiä ympyrällä. Oli kiva fiilis, kun oli juuri työskennellyt edellisenä päivänä ihan saman asian tiimoilta Vilpun kanssa, joten nyt osasi vahtia omia apuja jo himpun verran paremmin. Muutamia hyviä nostoja saatiin aikaiseksi ja jokunen kelvollinen raviin siirtyminenkin. Piet oli nostoissa ehdottoman tarkka, että reaktio jalkaan pitää tulla heti ja ponin pitää pysyä pyöreänä ja rentona läpi noston. Ja taas raviin siirtymisissä piti saada poni nopeasti takaisin hitaaseen raviin eikä se saanut kaahotella menemään useita askeleita siirtymisen jälkeen. Erittäin hyvä ja hyödyllinen työskentely Eemelillekin, näissä on selkeästi tekemistä meillä kummallakin.



Tämän jälkeen saatiin lopettaa hyvillä mielin, jotta jaksetaan vielä seuraavanakin päivänä hölkkäillä menemään. :) Erittäin tehokas työskentely siis ja taas tuli paljon mietittävää kotitreeniin. Ei mitään uutta ja ihmeellistä sinänsä, mutta enemmänkin ne jo tiedossa olevat asiat vahvistuivat omassa mielessä.

Sunnuntaina palattiin Vihtiin ja ihmeteltiin, josko poni olisi väsynyt edellisen päivän tiukan treenin jäljiltä, mutta eihän se ollut. :) Aloitettiin yhtä lailla 6-kaarisella kiemurauralla ja Eemeli muisti heti homman juonen. Se ravasi hyvällä energialla, mutta koko ajan odottaen ja taipui erittäin hyvin läpi kaarteiden. Hieno poni! Lisäksi se venyi heti alusta alkaen kropastaan ihan eri lailla kuin edellisenä päivänä. Tässä huomaa aina hyvin talven ongelman, kun pääsee hyvälle pohjalle ratsastamaan, ensimmäinen päivä menee aina tohistessa ja vetristyessä ja toisena päivänä vasta alkaa oikea liike löytymään taas. Kun kotona joutuu menemään vähän millä sattuu pohjalla ja tarhauskin on lähinnä jäätiköllä näillä karseilla sääolosuhteilla niin sitten kroppa vähän pääsee jännittymään ja liikkeet eivät pääse toimimaan ihan niin kuin pitäisi. Odotellaan siis vaan sitä kunnon hankea, jossa olisi ihan oikeasti hyvä liikkua! Onneksi siis kuitenkin pääsee maneesille reenailemaan ja vielä kunnon valmennuksiinkin, jolloin ponit pääsee liikkumaan ja kroppa venymään ilman rajoitteita!




Hetken ravailun jälkeen jatkettiin taas ravi-laukka-ravi-siirtymisillä, johon sekoitettiin myös joitain pätkiä harjoitusravia. Eemelin kanssa ei vielä olla juurikaan tehty harjoitusravia, joten sille on vielä aika vaikeaa kantaa itseään ja minua siinä, mutta sitäkin täytyy vähitellen alkaa ottamaan mukaan hommiin. Nyt tehtiin siis niin, että istuin alas harjoitusraviin ja kun sain ponin siinä rentoutumaan, nostettiin laukka. Nostot olivat jo huomattavasti edellistä päivää parempia ja joku nosto oli ihan semmonen WAU-nosto itsellekin. Myös ravissa pidätteet menivät läpi paljon nopeammin ja poni tuntui letkeältä.


Sitten jatkettiin pohkeenväistöharjoituksilla ihan samalla lailla kuin edellisenäkin päivänä. Pituushalkaisijalle ja siitä sitten väistöön. Eemeli oli ihan eri tuntuinen kuin edellisenä päivänä ja lähti väistöihin hyvällä asenteella ja yritti ihan tosissaan. Joitain varsin hyviä väistöpätkiä siis saatiin ja poni oli vähän sillä fiiliksellä, että ainahan hän on nää osannut... :) Jälleen hieno poni!

Loppuhuipennukseksi tehtiin vähän keskiravin alkuja. Sekä pitkillä sivuilla että muutaman kerran lävistäjällä lähdettiin venyttämään ponin ravia ja raamia mahdollisimman pitkäksi. Kohtuullisen hyvin tässä onnistuttiinkin joitain kertoja! Tämän jälkeen saatiin lopettaa jälleen tyytyväisinä ja Pietkin kommentoi, että Eemu on varsin nopea poni oppimaan. Mikä edellisenä päivänä tuntui vaikealta, oli seuraavana helppoa!




Kaiken kaikkiaan jälleen kerran erittäin antoisa valmennus ja paljon kotiläksyjä. Kunhan vaan pääsisi niitä kotiläksyjä joskus tekemään. Maanantaina valmennuksen jälkeen oli ihana lumipeite pellollamme ja kävimme verryttelemässä valmennuksen jälkeisiä kroppiamme Eemelin kanssa pellolla, mutta sen jälkeen mitään töitä ei juurikaan ole päässyt tekemään kaikkien paikkojen ollessa kuorrutettu jäällä. Eipä siinä, hyvän treeniputken jäljiltä ei ole yhtään huono antaakin ponille muutama päivä vapaata, mutta olisi kiva päästä pikku hiljaa taas reenailemaankin. Huomenna onneksi lähdetään maastoon katselemaan, josko siellä pysyttäisi pystyssä ja ensi viikolle yritän saada taas Nipsun valmennuksen, jottei reenit ihan lopahtaisi säiden armoilla.

Maanantain peltoilusta Eemelin kanssa taisi tulla joitakin kuvia, joten jospa nään ne itsekin lähipäivinä niin saan vielä Eemelinkin peltokuvat tänne Ponden ja Murden peltokuvien jatkoksi. Kunpa vaan tulisi lisää sitä lunta ja pian, sillä lumessa ratsastaminen on vaan ihan parasta!!!!

lauantai 14. joulukuuta 2013

Huippuhetkiä vuonna 2013!

Tällä kaudella ei varsinaisesti tullut mitään huimaa kisamenestystä, mutta olen panostanut vimmana valmentautumiseen ja uuden oppimiseen. Paljon oppia on tarttunutkin matkaan ja toiveissa olisi päästä ensi kaudella taas keskittymään vähän kilpailemiseenkin... Mutta kisamenestyksen puutteesta huolimatta on vuosi ollut täynnä hienoja hetkiä erilaisissa hevoshommeleissa. Tässä teille pieni valikoima niistä fiiliksistä!

Talven iloja S.W. Welsh Cobeilla... 
Ponden estetreenit ennen oripäiviä, poni oli ihan super!
Ponden kevätkunto oli aika hieno!
Ensimmäisiä ratsastuksia Eemelillä, ihan mieletön fiilis! 
Ponden viimeistely ennen oripäiviä, käsittämätön WAU-fiilis!
Murden kanssa tositoimissa Nipsun tunnilla Domissa! 
Tokajin kanssa Pietillä. Oli ihan superupeeta!
Ihanpieni ihana varsuli!!!! Sydämiä tulvi silmistä!!!
Kevät, kotipiha ja ystävät! 
Musta jättiläinen alkaa kulkea... :)
Naapurista löytyi aivan mielettömän magee ratsu!  
Moniponin ensimmäiset koulukilpailut ja se oli juuri sitä, mitä olin kuvitellutkin, lähes täydellinen!
Sydämien tulviminen silmistä ei lopu näitä katsellessa...
Tokaj ja kauden ensimmäiset kansalliset... Ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä, mutta hieno fiilis verkassa ja äärimmäisen arvokas kokemus!
Finaalissa Samin ja mun ensimmäiseltä vaativan radalta! Itse tehty poni ja todistetusti kansallisella vaativalla tasolla... ;)
Vilpun eka koulukisa, super-Vilppu!
Eemeli tuli kotiin... WAU!
Murden eka aluerusetti Järvenpäästä kesäkuun alussa, aika mieletöntä...
Toksun kanssa taas vaativan yritelmä, paraneeparanee, muttei vieläkään silti suju... Oppia kuitenkin ammennettiin taas roppakaupalla!
Murde ja aluekisan voitto! Yksi elämäni ikimuistoisimpia päiviä, fiilis oli ihan mieletön.
Myös Aku teki ihan superin radan Savijärven kisoissa... 
Ja Esmeralda kruunasi päivän ottamalla myös sijoitusken luokassaan...
Ekoja ratsastuksia Eemelillä, aika ikimuistoisia fiiliksiä siitäkin... 
Eemeli pääsi maaliin ensimmäisissä kilpailuissaan! Hieno poni! 
Samin kanssa vetristellään Tanskassa ennen PM-kisoja, oli kyllä upeat puitteet ratsastella upealla ponilla... Muutoinkin äärettömän hieno kokemus koko reissu!
PM-look
PM:issä Sami ja Leena tekivät suomalaisista ponivaljakoista parhaan tuloksen kouluradalla! 
Taas valmentaudutaan Nipsun kanssa Domissa, ei huono kerta tämäkään ja oppia tuli jälleen ihan pirusti!
Andreas Hesse valmensi meitä heinäkuussa Savijärvellä, oli todella antoisat kolme päivää ja sain kuulla Murdesta sanottavan: "This horse has no problems!" 
Samin kanssa pari päivää Lappeenrannassa kilpailemassa. Tulipahan totuteltua poni kankiin ja ratsastettua pari vaativaa rataa siinä ohessa. Ihanat puitteet, ihana kesäretki!
Pikkuveli isoveljen kentällä! 
SM-kilpailut Wiurilassa, tuloksena SM-hopeaa. Go Sami-tiimi!
Musta jättiläinen on edelleen vireessä ja ratsastus on ajoittain jopa nautinnollista! 
Musta tamma muutti hetkeksi pihaan ja hurmasi meidät. Mustan tamman kanssa kaikki oli kivaa! 
Murden kanssa Pietillä elokuussa, muoto alkaa nousemaan ja ratsastaja alkaa oppia istumaan Murden kyydissä. Hitaasti, mutta varmasti!
Vilpun esittäminen Suomenhevosten kuninkaallisissa 5-vuotiaiden laatuarvostelun askellajikokeessa oli kisakauden ehdottomia kohokohtia, homma meni ihan nappiin ja näytimme kaiken osaamisemme. Mitään jossiteltavaa ei jäänyt! 
Suomenhevosten kuninkaallisista tarttui jotain muutakin matkaan kuin vain hyvää mieltä. Ihana Lilja-heeleri astui elämiimme valloittavalla olemuksellaan. 
Hevoset Stadikalla-tapahtuma oli ainutlaatuinen kokemus ja sitä kokemusta oltiin tekemässä aivan mielettömällä porukalla! 
Eemelin syystreeneissä oli ilmaa riittävästi!
Olin myös luvannut käydä heilauttamassa tämän Voipullan tupsuja niin kuin Samin tupsuja konsanaan ja pitihän sitä sitten käydä lunastamassa lupaukset... Tämä oli varsin hauska ratsu! 
Eemelin rakennearvostelun paperi laatuponikilpailussa on ihan mieletöntä luettavaa, tämä poni todella ON rakenteellisesti erittäin korrekti... 
Camista kuoriutui kahdessa kuukaudessa ihan kilpurin näköinen poni, se myös tuntui ihan kilpurilta! Sääli, että pitkä matka ja päivä väsyttivät sen totaalisesti eikä tamma jaksanut enää kantaa itseään ihan näin laatuponikisan askellajikokeessa... 
Eemelin tyylinäyte laatuponikilpailussa... Oi jospa vain arvostelukin olisi ollut tällä kentällä eikä sisällä maneesissa astetta huonommalla pohjalla. Eemeli kuitenkin osoitti olevansa supertoimiva poni pitkälläkin reissulla!
Murden kanssa Rusthollin ihanissa iltakisoissa reenaamassa helppoa aata. Murden muoto alkaa kehittymään ja ryhti paranemaan, aika mageeta! 
Tää harrastus on tiimityötä ja tässä yks aivan ihana tiimi!!!!!
Kerma-ponin show-off Järvenpään seurakilpailuissa
Pietin valmennuksessa lokakuun lopussa, tässä näkee jo kivasti, mihin Murde vielä joskus toivottavasti tulee pystymään jatkuvasti...
Eemeli ja Andreas Hesse, paljon hyviä vinkkeä sekä tämän ponin että ylipäätään ratsastukseen!
Murden siskoa Minimurdea tyyppaamassa, olipa todella murdemainen... :)
Murde jälleen Andreas Hessen valmennuksessa, saatiin paljon kehuja ja oli kivaa!
Akun kanssa fiilistelyä, Aku on vaan niin magee hevonen, silloin kun sitä haluaa olla. :)
Eka ratsastus Pondella tauon jälkeen, tää poni on vaan magee!
Murde ja Rodrigo Matos, vuoden parhaita valmentajakokeiluita ihan ehdottomasti!
Vilppu itsenäisyyspäivänä. Vilpulle sopii pyhäpäivinä ratsastus, se on silloin parhaimmillaan.
Eemeli kävi Pietin valmennuksessa vähän harjoittelemassa mm. keskiraveja!