maanantai 30. maaliskuuta 2015

Piet, day 2

Ensimmäisen päivän jälkeen mentiin hyvillä mielin toisen päivän treeneihin. Jälleen ensimmäisenä oli vuorossa Murde.


Murde oli toisena päivänä alusta asti pehmeän tuntuinen ja piti suunsa myös kiinni. Ensimmäisenä päivänä se oli siis hieman jäykkä ja kireä ja aukoi huomattavan paljon suutaan aluksi. Mitään muutoksia en kuolaimiin kuitenkaan päätynyt tekemään, sillä kuolainyhdistelmä oli juuri se, minkä kanssa hevonen on tähän mennessä kuitenkin ollut tyytyväisin.

Toisena päivänä jatkettiin työskentelyä enimmäkseen laukassa, paljon siirtymisiä laukan sisällä, jotta takajalat saatiin aktivoitua ja hevosen kropan alle. Murde kun helposti jättää takajalat hieman taakse mielummin kuin työntää ne kunnolla alle, jos ratsastaja ei ole aivan hereillä ja vaadi siltä riittävästi. Nämä laukan sisällä siirtymiset tuntuvat olevan Murdelle se juttu, jolla takajalat saa kivasti mukaan työskentelyyn ja koko hevonen herää unestaan.


Työskentelimme hetken myös jälleen nelikaarisella kiemurauralla niin, että keskelle tuli aina vaihto. Kuten edellisenäkin päivänä, kääntäminen oli vaikeampaa kuin vaihtaminen, mutta saimme kuin saimmekin tämän kuvion myös toimimaan varsin mallikkaasti.


Laukassa työskenneltiin myös sulkujen ja piruettilaukan kanssa. Koottiin laukkaa ympyrällä ja työskenneltiin se siinä sulun asentoon ja vähitellen mietittiin myös kääntämistä yhä pienemmälle ja pienemmälle voltille ja jopa piruettia kohden. Tässä saatiin aikaiseksi yllättävän hyviä askeleita ja välillä vähän jopa käännettiin piruettimaisesti. Tämän jälkeen työskenneltiin laukassa sulut myös kokonaisilla diagonaaleilla ja välillä jopa onnistuttiin ihan kivasti. Mä alan vihdoin pääsemään kiinni noihin sulkuihin ja osaan jopa välillä ratsastaa ne ihan asiallisesti. Vaatii kyllä aina keskittymistä ihan tosissaan!! Nyt on kuitenkin kiva kun Murde alkaa jaksaa niin hyvin läpi niiden sulkujen, ettei sitä tarvitse puskea vaan askellaji suurin piirtein säilyy ilman mitään äärimmäisiä ponnisteluja. :)


Kun laukkahommat oli tehtynä, siirryttiin vielä hetkeksi raviin ja työskenneltiin ravissa avot, sulut ja lisäykset läpi. Ja kuinka ollakaan, homma toimi ja kaikki oli helppoa. :) Murde alkoi toki olemaan jo aika väsynyt, mutta pääosin kuitenkin jaksoi aika kivasti loppuun asti. Avot tuntuivat jopa helpoilta, sulut menivät kohtuukivasti ja lisäyksissä sain ensimmäistä kertaa tehtyä muutaman lisäyksen ilman, että Murde painui alas tai pitkäksi. Oi sitä fiilistä!!! Ehkä mä vielä jonain päivänä opin Murdea ratsastamaan ihan oikeasti. Pitkä tie on jo kuljettuna, mutta varmasti vähintään yhtä pitkä tie vielä edessäpäin. Mutta on tää vaan niin superpalkitsevaa silloin kun hommat onnistuu ja valmentautuminen ylipäätään ihan supermotivoivaa!Toisena vuorossa oli Eeemeli. Eemelikin tuntui heti alusta asti paljon paremmalta kuin edellisenä päivänä. Se oli tyytyväinen oma itsensä eikä enää kireä kuten edellisenä päivänä alkuun. Piet halusi sen ensin rennoksi ja pitkäksi edestä ja liikkumaan hyvin eteenpäin. Eemeli oli heti mukana pyynnöissä ja lähtikin toimimaan kivasti ja tunsi kuinka sen selkä pehmeni lähes välittömästi.


Pikkuhiljaa taas lähdettiin siirtymisten kautta hakemaan Eemeliä paremmin avuille ja tärkeää oli säilyttää pehmeä tuntuma ja muoto läpi kaikkien siirtymisten. Ravi-laukka-ravi-siirtymisiä ja myös muutama laukan sisällä siirtyminen.

Siirryttiin uralle ja lähdettiin työskentelemään avoja ja sulkuja. Avo pitkällä sivulla, puolivoltti ja sulussa takaisin uralle. Eemeli ei vielä kovin montaa kertaa ole sulkujen kanssa työskennellyt, mutta nyt selkeästi se oli saanut jutun juuresta kiinni ja teki varsin hienot sulut kumpaankin suuntaan. Vasemmalle jouduttiin hieman hiomaan, sillä en meinannut saada siinä kiinni omista avuistani, mutta oikealle sujui alusta asti varsin vaivattomasti. :) Huvittavaa on, että Murden kanssa mulla on juurikin se oikea vaikeampi itselleni ja Eemelin kanssa sit tuo vasemmalle.


Ravityöskentelyn jälkeen siirryttiin takaisin laukkaan, tehtiin kokoamisia, voltteja ja käyntiin siirtymisiä ja sen jälkeen yritettiin löytää taas muutama vaihto. Vasemmalta oikealle sain parikin hyvää vaihtoa jo heti alkuunsa, mutta oikealta vasemmalle jouduttiin vähän työstämään, että saatiin se puhdas vaihto ponista irti (ja tietenkin musta) irti. Vasemmassa laukassa annoin Eeemelin jotenkin turhaan levähtää ennen vaihtoa eikä vaihto sitten koskaan tullut. Kun sain pidettyä sen napakammin koossa ja terävänä loppun asti, saatiin kuin saatiinkin hyvä puhdas vaihto aikaiseksi ja siihen oli hyvä lopetella hommia.

Vielä pari lisäystä loppuun ja sitten kevyttä ravia hölkäten. Kylläpä oli jälleen taitava poni, vaikka satulan kanssa nyt ollaankin ihmeisään. Se ei vaan pysy enää paikoillaan vaan valuu eteen ja sepäs ponia vasta ärsyttääkin. Nyt sain asettelemalla geelipehmusteen satulan eteen sen jotenkin pysymään hieman paremmin kohdillaan, muttei se vieläkään ihan optimaalinen ole. Jotain tällekin asialle pitää taas pystyä tekemään, sillä tuolla ei kyllä nyt liian usein viitsi ratsastaa, ettei ponia vaan pääse se ahdistamaan...


Loppuun vielä kuva aiemmin esitellystä loimesta, joka on kyllä ollut varsin toimiva. Takana näkyy myös uusi ihana perheenjäsenemme eli uusi vetoauto, jolla on taas turvallisempaa kuljetella hevosia pitkin ja poikin. :)

5 kommenttia:

 1. Olisiko Murdesta mahdollista saada videota joskus? :) Eemeli näyttää saaneen hieman ylimääräistä elopainoa, olisiko tämä syy satulan epäsopivuuteen tällä hetkellä? Muistaakseni teillä ei ollut satulan kanssa ongelmia kun eemeli oli solakampi keskivartalostaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mun on pitänytkin laittaa Murdestakin video, mutta kun kone silloin hajosi niin se jäi ihan kokonaan... Täytyypä muistaa laittaa.

   Eemeli oli mun mielestäni pyöreyskunnoltaan jo aikalailla samanlainen tammikuun valmennuksissa, jolloin ei vielä tätä ongelmaa ollut. Enemmän epäilen, että tammi-helmikuun reeneissä alkoi selän lihaksisto vähän levähtämään ja se on nyt se ongelma enemmälti. Se on nimittäin tuolta selästään muuttunut kyllä aika paljon. Varmasti toki keskivartalon mallikin vaikuttaa, mutta ei se kyllä omaksi itsekseen mitenkään kovinkaan pyöreässä kunnossa ole.

   Satulaongelmia on ollut enemmän ja vähemmän aina niin kuin varmasti minkä tahansa pyöreän ja säättömän hevosen kanssa. Tähän asti on vaan aina joku mun satuloistani käynyt sille sen verran mukavasti, että on pystynyt hyvin reenailemaan. Mutta on näitä ahdistuksia aina ajoin tullut ja sit on vaihdettu satulasta toiseen ja homma on lähtenyt sujumaan. Nyt ei vaan oikein mikään näytä hyvältä siellä selässä...

   Poista
 2. On muuten Murde saanut lihas massaa viime vuoteen verrattuna :) vaikkei se vielä olekaan mikään massa kasa, mutta hyvin huomaa että on tullut eteen ja taakse lihasta.
  Se alkaa näyttää omaan silmään jo hyvältä, ei sillä etteikö olisi hieno, mutta omaa silmää miellyttää vain ponit jotka ovat massakkaita :D

  Ja iteltä löytyy Murden näköinen nuori poni jolle toivon joskus kasvavan massaa sen verta että näyttää enemmän samalta kuin cob ja piensuokki kaveri :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee, ihanaa, että joku muukin huomaa sen enkä mä vaan itse kuvittele. :) Mä oon ollut nyt ihan supertyytyväinen, että Murde on alkanut saamaan massaa ympärilleen. Sehän on ihan superhuono rehunkäyttäjä ja on ollut todella vaikeeta löytää sille sopiva rehu ja rehumäärä. Heinäähän se on aina saanut lähes niin paljon kuin se vaan syö, mutta se ei sille riitä. Ja jos vaikka vielä on kylmät säät, pitää sen saada entistäkin enemmän ruokaaa... Se nimittäin myös palelee helposti ja pitääkin olla superhyvin loimitettu koko ajan. :) Hassu heppa! :)

   Mut ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat. Murdehan ei ole mikään hienonnäköinen hevonen itsestään, kun on vähän hassun mallinen ja vähän väärinpäin rakentunut, mutta eiköhän siitäkin tekemällä ihan hevosen näköisen saa. Vaatii vaan aikaa ja malttia. :) Vielä kun tuota kaulaa saisi kasvatettua oikeamman näköiseksi. ;) Siinä sitä tavoitetta taas...

   Jee, toivottavasti Murden näköisestä ponista tulee superhieno! :)

   Poista
 3. Meillä ollaan saatu hyviä tuloksia Biolatten 4-legs maitohappobakteerien avulla. Meidän 6-v. poniori on aina ollut tosi vaikea lihottaa ja siksi, että on todella nirso eikä esim. syö mitään puuroja. Tämä 4-legs on auttanut rehujen imeytymisessä ja poni on tänä talvena ekaa kertaa pullea :) Mahaa sille ei ole tullut edelleenkään, mutta kylkiluiden päällä on selvä rasvakerros ja valmentajatkin ovat kehuneet, että on saanut massaa lisää. Myös meidän vanha ori (22-v.) on saatu tämän avulla kunnolla lihomaan. Tehoaa hyvin siis helposti stressaaville tapauksille, parantaa suoliston limakalvoja ja sitä kautta tehostaa ravintoaineiden imeytymistä (olen saanut hyvän myyntipuheen, kun meidän tallilla asustaa yhden jälleenmyyjän poni ;) )

  VastaaPoista