perjantai 23. toukokuuta 2014

Andreas Hesse 2.-3.5.

Toukokuun alussa valmentautumisputki jatkui Savijärvellä. Andreas Hesse oli taas pitkästä aikaa valmentamassa ja pääsin mukaan kahdella hevosella. Eemeli ja Murde olivat siis valmentautumisvuorossa.

Ensimmäisenä päivänä tsekkailtiin vähän, missä mennään ja tehtiin hyvin perustyöskentelyä. Siirtymisiä ja avotaivutuksia taisi olla ohjelmassa kummallakin ratsulla. Jälleen kerran saatiin kuulla, kuinka tärkeää on ratsastaa linjat huolella ja tehdä asiat kerta toisensa jälkeen samalla tavalla, jotta hevosilla on mahdollista ymmärtää, mistä on kysymys.


Eemelin kanssa oltiin ensimmäisenä päivänä ulkoverryttelyn jälkeen maneesissa lumisadetta paossa ja työskenneltiin erityisesti avotaivutusten kanssa pitkillä sivuilla. Sain muutaman hyvän ahaa-elämyksen, joista ehkä tärkein oli "liu'uttaa" hevonen istunnalla takaisin linjalle tai oikeastaan säilyttää se hevonen linjalla liu'uttamalla istuntaa ulospäin samalla kun ohja ja pohje ratsastaa taivutusta sisään. Fiilis oli jännä, kun yhtäkkiä koko hommasta tuli helppoa ja vaivatonta, kun löysi tämän ajatuksen. :) Valitettavasti kuvasato tästä tunnista on aika heikko, sillä maneesi on hieman turhan pimeä kuvaamiseen.

Avotaivutusten jälkeen päästiin myös tekemään hieman laukannostoja siirtymisiä takaisin raviin. Tässäkin oli ideana tehdä siirtymiset aina samalla lailla ja samassa kohdassa, jotta hevosen on helppo ymmärtää, mistä on kysymys. Joitain varsin hyviä siirtymisiä saatiinkin aikaan. Andreas kehui ponia useaan kertaan tunnin aikana ja oli sitä mieltä, että se on kehittynyt todella paljon sitten viime näkemän. Hyvä niin!

Murde oli vuorossa toisena. Sen kanssa päästiin ulos työskentelemään, sillä ratsastuskoulun tunnit alkoi maneesissa. Onneksi lumisade oli siinä vaiheessa jo loppunut ja lumikin sulanut. :) Verryteltiin Murden kanssa kaikessa rauhassa ja fiilisteltiin isolla kentällä laukkailua. Se kun on kuitenkin meille kohtuullisen harvinaista herkkua....

Andreaksen tuntien, heti tunnin aluksi joutui varusteet syyniin. Tällä kertaa olin osannut varustaa ratsuni kohtuullisen korrektisti, mutta kankiketjun pehmusteesta tuli sanomista. Joko ei pehmustetta ollenkaan tai sitten nahkainen pehmuste, muut variaatiot eivät ole sallittuja. Ja ketjun pitää ehdottomasti olla "suorassa", mutkat eivät ole millään asteella suotavia. Tarkkaa on siis. Koska olen näitä varusteluentoja kuunnellut jo jonkin kerran aikaisemminkin, olin valinnut satulan valmennukseen sen mukaan, että sillä on saanut ennenkin mennä ja lisäksi sekä ohjat että kuolaimet olin vaihtanut myöskin Herra Hessen standardit täyttäviksi... Tosin kuten aiemminkin olen kertonut, juuri tämän kyseisen valmentajan oppien johdosta olen vaihtanut Murden kuolaimet kolmipalasta niveleen ja nyt on kangissakin nivelbridongi ja hyvin pelittää!


Murden kanssa etsittiin tunnin kuluessa hyvää tuntumaa ja työskenneltiin ravissa avotaivutuksilla. Tällä kertaa avot sujuivat mukavasti ja helpohkosti ja suuremmalta draamalta vältyttiin. ;) Murde yritti kyllä aiheuttaa omaa draamaa kyttäilemällä ties mitä, mutta sain kuin sainkin sen nopeasti haltuun ja avuille. Sain jopa ajoittain Murden avojen aikana ja niiden avulla ihan superisti ohjan ja pohkeen väliin ja fiilis oli mitä parhain. Ajoittain homma tosin toki levisi kuin Jokisen eväät, mutta sehän kuuluu vaan asiaan...Lopuksi työskenneltiin hieman laukassa ja päästiin kokoamisten makuun. Wau, mitä fiiliksiä. Murde laukkasi heti alusta alkaen superhyvää laukkaa, joka pyöri ja rullasi ja vielä kun siitä tehtiin muutamia kokoamisia niin kyllä oli ratsastaja yhtenä Hangon keksinä sen jäljiltä.... Jopa Andreaskin oli tyytyväinen meidän laukkakokoamisiin ja saatiinkin lopettaa tunti siihen. Kyllä se Murdekin vaan pikku hiljaa alkaa toimimaan niin kuin hevosten kuuluukin toimia, kun mä vaan vielä osaisin ratsastaa niin kuin mun kuuluisi ratsastaa... :)
Toisena päivänä Eemeli pääsi työskentelemään ulkona ja Murde sisällä. Eemelin kanssa päädyttiin tekemään hieman laukannostoja käynnistä ja siirtymisiä takaisin käyntiin. Niissä on selkeästi työmaata, sillä jokainen lähiaikaisista valmentajistani on niihin puuttunut... :)

Ensin tehtiin jälleen hieman sekä ravi että käyntityöskentelyä. Käynnin ratsastamiseen sain ehkä parhaan neuvon koskaan: "You must ride your walk and not just avoid trotting!" Mä olen niin syyllistynyt tuohon ravin välttelyyn jo varmaan useamman vuoden ajan yrittäessäni esittää käyntiä, joten nyt oli ihanaa, että joku osasi puuttua juuri tuohon. Andreas opasti laskemaan käynnissä tahtia ja työskentelemään sen tahdin mukaisesti. Tämä auttoi ja käynti löytyi ja poni käveli jopa hyvin! Tahdin miettiminen auttoi myös ravityöskentelyssä, aiemmin en jotenkin koskaan ollut osannut ajatella käynnin ja ravin tahtia niin konkreettisesti kuin tällä tunnilla opin ajattelemaan.


Sitten siihen laukkatyöskentelyyn. Eemeli oli ehkä jo hieman väsynyt tässä vaiheessa, joten joitain erimielisyyksiäkin meillä oli, mutta pääosin päästiin hyvään yhteisymmärrykseen ja saatiin suoritettua sekä hyvät nostot että hyvät siirtymiset takaisin käyntiin. Jiiihaa! Kun vaan osaisi kotona ratsastaa yhtä järjestelmällisesti ja säntillisesti kuin Andreaksen tunnilla...
Murden kanssa oli vuorossa maneesireeni, sillä Andreas halusi työskennellä sen kanssa maasta käsin avustaen. Takajalkojen aktivointia oli siis tiedossa jälleen! Aluksi työskenneltiin hieman ravissa avotaivutuksilla sekä tehtiin muutama pätkä laukkaa ja sen jälkeen työskenneltiin käynti-ravi-käynti-siirtymisillä maasta käsin avustettuna, jotta saatiin Murdea hieman paremmin takajaloilleen ja polkemaan. Muutamien ihmettelyiden ja väärinymmärrysten (kaikkien kolmen osapuolen) jälkeen saatiin kuin saatiinkin homma pelittäämään ja Murde polkemaan takajaloillaan.  Siinäpä oikeastaan sen tunnin sisältö. Nämäkin työskentelyt taitaa olla videoituna, joten täytyypä tutkailla, josko sieltä löytyisi jotain julkaistavaksikin jossain vaiheessa. Hovikuvaajan kuvajono on vaan tässä vaiheessa sitä luokkaa pituudeltaan, että kuvia joutuu odottelemaan jonkun aikaa ja videoita vielä pidempään. Ja jos vielä videoita haluaa editoitavan, täytyy varmaan odottaa kesälomaan asti... :)


Andreaksen valmennukset olivat jälleen erittäin tehokkaita ja ajatuksia herättäviä. Oli kiva huomata, että sekä Andreas, William että Nipsu pyytävät kaikki hevosilta ihan samoja asioita, jokainen vain  hieman omalla tavallaan. Kaikilta saa uusia ajatuksia ja uusia työkaluja ratsastukseen, jotta pystyy työskentelemään kohti yhteistä tavoitetta eli hyvin toimivaa ratsua! :)

Jäämme jälleen odottamaan innolla seuraavaa Andreaksen vierailua!

2 kommenttia: