sunnuntai 21. joulukuuta 2014

21. luukku: Pidä huolta hevosestasi!

Eiliseen tekstiin liittyen on tänään kysymyksessä hevosen hyvinvointi. Toki suurin osa hevosen omistajista varmasti ymmärtää, että hevosen sekä henkinen että fyysinen hyvinvointi on ehdoton edellytys kehittymiselle, mutta haluan tällä tekstillä jälleen kerran korostaa hevosten hyvinvoinnin tärkeyttä hevosen kehittymiselle.


Olemme siitä onnekkaassa asemassa, että hevoset asuvat meillä kotona ja hoidamme ne itse. Näemme jatkuvasti, kuinka ne esimerkiksi syövät, juovat ja miltä niiden jätökset näyttävät. Heinän määrää pystyy säätelemään kivasti, kun se on kokonaan omissa käsissä, tosin hevoset eivät aina sitä määräänsä enempää suostu syömään, vaikka niille kuinka sitä yrittäisi syöttää. Vaikka pääosin onkin raivostuttavaa kantaa vettä hevosille, arvostan kuitenkin sitä, että näen aina minkä verran hevoset ovat juoneet tai jättäneet juomatta.


Hevosen terveyteen liittyvissä asioissa kannattaa olla aina tarkkana. Niiden ruokinta täytyy olla selkeää ja juuri kyseiselle yksilölle sopivaa. Hevoset ovat nykyään niin yksilöitä, että se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Vaikka itse pyrin hyvin yksinkertaiseen ruokintaan, on silti jokaisella meidän kolmesta hevosesta omat ruokintakuvionsa. Toki kaikki kolme ovat myös hyvin eri tyyppisiä rehunkäyttäjiäkin.


Kengitys on minun makuuni äärettömän tärkeä asia, josta en vaan tingi. Hevosiani kengittää luottokengittäjä, joka on kengittänyt kaikki kolme aina niiden ollessa omistuksessani eli aina kun niillä on ollut kengät. Ponden on pari kertaa olosuhteiden pakosta kengännyt joku muu, mutta Eemeliä ja Purdea ei koskaan. Ponde ja Purde ovat vielä kavioistaan erityisen herkkiä, joten kengityksen kanssa saakin olla tarkkana. Juuri tämän takia pidän äärimmäisen tärkeänä, että hevosiani kengittävä seppä tuntee hevoset ja tietää niiden kotkotukset. Jos kengittäjää lähtee vaihtelemaan kovin useasti, eivät kengittäjät koskaan ehdi edes nähdä oman työnsä jälkeä eikä pääse oppimaan hevosen kavioista ja jaloista ja niiden käytöstä koskaan sen enempää. Kengitys on myös erittäin tärkeää hevosen liikkumisen kannalta, joten hyvä kengitys edesauttaa hevosta liikkumaan hyvin, mikä on varsinkin kilparatsulle erittäin oleellinen asia.


Hierotutan hevosiani myös säännöllisesti, kuten myös itseäni, sillä koen, että hieronnalla voidaan ennalta ehkäistä pahempia vammoja ja tarkistaa hevosen lihaksiston kuntoa. Hieronnalla ei välttämättä voi mitään sen suurempia vammoja korjata, mutta kun käyttää samaa hierojaa säännöllisesti, pystyy hieroja tunnustelemaan, löytyykö hevosen kropasta jotain normaalista poikkeavaa sekä myös lukemaan, onko jossain kireyttä, toimiiko lihaskalvot normaalisti ja ahdistaako hevosta jostain. Hieronnasta saadun informaation myötä pystyy muuttamaan hevosten treenejä, varusteita tai vaikkapa ruokintaa. Myös jos hevoseni eivät tunnu takapuoleni alla aivan normaaleilta, mutta mitään varsinaista vikaa ei näy missään, on hieroja se, jonka kutsun paikalle kuulostelemaan tilannetta. Hierojan palautteen avulla voin sitten tehdä arvion jatkotutkimusten aiheellisuudesta tai omasta vainoharhaisuudestani.

Tärkeää on myös pitää huolta madotuksista, rokotuksista ja hammashuollosta. Näissäkin luotan luottoeläinlääkäriin, jotta näissäkin hommissa on selkeä jatkumo, vaikkei nyt ehkä madotuksissa ja rokotuksissa moista välttämättä tarvitsisikaan olla.

Arkista huoltoa ja huolenpitoa meillä suoritetaan paljon. Hevosia rapsutellaan ja kupsutellaan ja niiden kanssa tsillaillaan. Ne pitävät ihmisten kanssa puuhastelusta hurjasti ja kertovat kyllä, jossei niille ole ollut riittävästi aikaa. :) Onneksi ne tosin ovat yhdessä ulkoilemassa, sillä ne myös pitävät toistensa seurasta...


Hevosten hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia, sillä vain hyvinvoiva hevonen oppii saati suorittaa ja nähdä sekä tuntea, milloin hevosella ei ole kaikki hyvin, sillä meidän vastuumme on pitää hevosistamme huolta, ne eivät siihen itse pysty. Onkin ihanaa nähdä hevosia, joista pidetään hyvää huolta ja jotka haluavat myös miellyttää sitä, joka heistä huolen pitää, oli ne sitten eläkeläishevosia, kilpahevosia tai harrasteratsuja!

2 kommenttia: