lauantai 25. kesäkuuta 2016

Freejump Collier

Helsinki Horse Fair-messuilla sain kunnian osallistua Freejump Collier-apuohjademoon Roy Jonesin kanssa. En ollut koskaan aiemmin kuullutkaan moisesta apuvälineestä, mutta onnekseni pääsin siihen tutustumaan, sillä tänä päivänä käytän apuohjaa jatkuvasti tiettyjen hevosten treeneissä.

Freejump Collier on apuohja, joka on kehitetty auttamaan ratsastajaa häiritsemättä millään lailla hevosta. Tämä on omasta mielestäni varsin hyvä keksintö, sillä useimmiten apuohjat ovat suunniteltu nimenomaan hevosen asennon säätelyyn ja ovat siten helposti käytettävissä väärin.

Freejump Collier on hevoselle kuin tavallinen rintaremmi. Ratsastajalle siihen on kuitenkin lisätty kumiset remmit, jotka tulevat rintaremmistä ratsastajan käteen. Niiden avulla pystyy vakauttamaan käden ja tuntuman suuhun sekä saa tukea myös koko keskivartalon hallintaan.


Messujen ensimmäisen päivän demossa sain siis tämän apuohjan ensimmäistä kertaa elämässäni käyttööni ja olin aivan kauhuissani, sillä en meinannut päästä yhtään kiinni siihen, mitä sillä haettiin.

Roy Jones on hevonen, joka ei siedä yhtään vetoa suuhunsa. Sillä on kuitenkin todella iso ravi, jossa istuminen ei ole aivan helppoa. Tämän takia tulee helposti otettua ihan huomaamattakin tukea istumiseen suusta ja siitähän Roy Jones toki huomauttaa rullaamalla itsensä syvälle tuntumaa pakoon ja se vaikeuttaa istumista entisestään. Pikku hiljaa tämän collierin käytön avulla pääsin kuitenkin siirtämään tuen ottamista suusta tuen ottamiseen collierista ja siten pääsin ratsastamaan enemmän jalalla ja vakaammalla istunnalla. Huomasin myös, että esimerkiksi taivutuksissa muistin käyttää jalan paremmin kun käsi oli kiinni collierissa. Vähitellen siis hevonen allani alkoi toimimaan paremmin ja paremmin.

Collierin vaikutuksen huomasin parhaiten seuraavana päivänä kun olin saanut itse sulatella asiaa yön yli ja pääsin aamulla uudelleen Roy Jonesin selkään. Jo aamun Dressage Knockout-kilpailussa minun ja Roy Jonesin yhteistyö oli ihan uudella tasolla, kun olin huomannut kuinka paljon jalkaa tarvitsen ja kuinka kevyt tuntuman täytyy todella olla, vaikkei silloin collieria käytössä ollutkaan. Iltapäivän demossa väsymyksestä huolimatta Roy Jones toimi todella hyvin ja siitä huokui tyytyväisyys, etten tukeudu yhtään sen suuhun vaan istun satulassa ja otan tarvittaessa tukea collierista.


Todella silmiä avaavien kokemusten johdosta päätin hankkia collierin myös itselleni omiin treeneihini, sillä ongelmat Roy Jonesin kanssa ovat hyvinkin samanlaisia kuin ongelmat oman Murdeni kanssa. Murdehan on superherkkäsuinen ja sen ravissa on ihan äärettömän vaikeaa istua. Kun se vielä on hidas hevonen, se ei ainakaan yhtään auta, ettei pääse istumaan ravissa mitenkään järkevästi ja ottaa vielä tukea suusta siinä samalla... :)


Messuista lähtien olen ratsastanut Murdella kaikki treenit collierin kanssa, yleensä koko treenin, välillä vain osittain. Ainoastaan kilpailuissa olen ratsastanut kokonaan ilman sitä. Tämä on tehnyt ihan huiman eron Murden ratsastettavuuteen, notkeuteen ja eteenpäinpyrkimykseen. Vaikka collierin kanssa ratsastus ei aina olekaan ihan hillitöntä herkkua, sillä apujen täsmällisyys ei ole aina ihan sitä mitä toivoisi, on tunne ihan mieletön kun sitten ratsastaa vaikkapa treenin lopuksi hetken ilman sitä. Käteen tulevat remmithän voi irrotta helposti, joten vaihtelu apuremmien käytön ja käyttömättömyyden välillä on helppoa.


Olen kokeillut collieria useilla ratsastamillani hevosilla ja suurimmalla osalla se tekee ainakin jonkun sortin muutoksen tekemiseen. Esimerkiksi Samin kanssa collierista on ollut hyötyä vaihtojen ratsastamiseen, sillä Samihan heittää mut aina irti vaihtaessaan isosti ja silloin ongelmana on jälleen tuen ottaminen suusta ja collierilla tämä veto taas siirtyy ohjista collieriin. Näin Sami ei koe vaihtoja silloinkaan epämiellyttäväksi.

Myös useat oppilaani ovat collieria testanneet ja moni heistä onkin päätynyt ostamaan moisen itselleen. Esimerkiksi harjoitusravissa istumista ja keskivartalon hallintaa pystyy kehittämään todella kätevästi collierin kanssa. Suosittelen kyllä kokeilemaan tätä apuohjaa, mutta kokeilu kannattaa tehdä avoimin mielin sillä se ensimmäinen fiilis ei välttämättä ole kovinkaan mairitteleva. Nimimerkillä "Kokemusta on".

Jos tulee mieleen jotain kyseltävää tai vaikka käyttökokemuksia tästä collierista niin ei muuta kuin viestiä kommenttiboksiin ja ihmetellään asiaa yhdessä. :)

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Olen luullut, että tätä käytetään ainoastaan esteillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon ihan myyty tohon. Murdella ridailen tolla collierilla edelleen jatkuvasti ja se on kyllä tehnyt meiän yhteistyöhön suuren muutoksen. :) Eli kyllä se käy ihan normi sileän työskentelyynkin yhtä lailla...

      Poista
  2. Kiitos tekstistä! Aikoinaan tuota käytin ja luulin et oon ainoa mut Täytyypä taas ottaa esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota ihmeessä esille, se on kyllä hyvä vempain. :)

      Poista
  3. Heippa :)
    Osaatko sanoa, tarvitaanko tuohon aina "käyttöönopastus" vai pystyykö käyttämään keskenään? Hevosen kanssa täytyy aina lähteä muualle tunneille, eli niitä on suht harvoin ja meillä päin väline ei muutenkaan ole yleinen että keneltäkään voisin kysyä...

    VastaaPoista