sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Kiirettä pitää!

Viime viikon viimeisen tilannepäivityksen jälkeen on jo ehtinyt tapahtua yhtä sun toista. Vaikka täysi työviikko on ollutkin, on viikko ollut silti hevostäyteinen. Kevät on kiireistä aikaa kun pitää reenata ja kilpailla ja kaikkea. :)

Maanantaina yritin palautua viikonlopun vastoinkäymisistä ja ratsastin Samin. Sami oli tuttuun tapaan mukava ja letkeä. Sami oli ollut viikonlopun jälleen Ypäjällä B-renkaan valmennuksessa ja kulkenut siellä varsin mallikkaasti. Samista on tullut niin viisas ja rutinoitunut reissaaja, että Leenakin jaksoi fiilistellä sitä monta päivää. :) Aina kun sen kanssa ei kaikki ole ollut ihan niin helppoa... Omat ponit kävin vaan ruokkimassa ja Murden kanssa käytiin pienellä talutuslenkillä radalla, mutta muutoin ne olivat vapailla. Mulla oli vaan uni mielessä, sillä edelleen väsytti flunssan johdosta eikä nukuttuja tuntejakaan ollut liialti ollut viikonlopun aikana saatavilla.

Tiistaina sitten Tokajin kanssa Johannan tunti. Se oli viikonlopun ajan vaan humputellut, joten se oli vähän jäykkä eikä ihan niin hyvin avuilla kuin yleensä. Saatiin kuitenkin ratsastettua kaikki radan asiat läpi ihan hyvälläkin menestyksellä ja moni asia oli paremminkin kuin aikaisemmin, mutta vielä on työtä, että saadaan kaikki asiat sujuviksi eikä tule niin paljon tökkimistä aina ajoittain. Lisäksi Tokaj on viime aikoina ollut hieman rauhaton suustaan kankien kanssa, joten siihen on löydettävä ratkaisu... Täytyy saada kankien asetukset kohdilleen ja löytää se oikea tuntuma, millä hevonen pysyy pehmeänä ja tyytyväisenä. Savijärvellä ongelmaa ei ollut ja Vihdissäkin suu pysyi hyvin kiinni, mutta nyt tällä viikolla Tokaj on ollut kangilla ratsastettaessa suun kanssa rauhaton. Asia täytynee ottaa työn alle ja olla itse sen kanssa todella tarkkana.

Tokajin jälkeen suuntailin vasta illalla uudelleen tallille. Anni ratsasti Murden ja menikin todella mukavasti. Murdella oli paljon virtaa ja se olisi halunnut vaan laukata. :) Uusi piirre Murdessa siis. Murden jälkeen otettiin Ville ja Zorro hommiin. Kentällä oli sen verran paljon porukkaa, ettei sinne tahdottu suhailemaan vaan suunnattiin radalle. Käveltiin muutama kierros ja niiden välissä ravattiin pari kiekkaa. Ville oli ihan superkevyt ja mukava ja Zorrokin oli varsin asiallinen. Ravattiin rauhallista ravia, jotta Ville saisi kehitettyä kantovoimaansa ja Zorro jaksaisi ravata koko matkan perässä. On se Zorro vaan viisas poika. Kun on hommissa, ei juuri välitä muista jutuista. Vaikka on vieraita hevosia tai mitä tahansa näkyvissä, se vaan jatkaa hommia...

Keskiviikkona sitten ensin Zorron kenkäys. Se kasvattelee kavioitaan varsin nopeaan tahtiin ja taas oli se aika, että piti saada uutta popoa jalkaan, jotta näyttää mahdollisimman hyvältä viikonlopun Kyvyt esiin-karsinnoissa. Aiemmin on kengittäjä joutunut ajoittain painimaan ponin kanssa, mutta nyt se toimi kuin ihmisen mieli, tässäkin asiassa. :)

Sitten Sami mukaan matkaan ja Tuomarinkylään Nipsun tunnille. Ratsastettiin läpi sunnuntain rataa ja se oli erittäin hyödyllistä. Tehtiin tehtäviä ja saatiin kehitysvinkkejä ja uutta näkemystä. Nyt kun ravi on "valmiimpaa", en saa enää posotella menemään vaan pitää ratsastaa vähän ilmaa raviin, niin että askeleet kestävät pidempään eikä ole niin kiire sen ravin kanssa... Esimerkiksi sisääntulot olen aina ratsastanut aika reippaassa tempossa ja nyt sainkin vinkin, että pitää tulla hitaammin ja valmistella huolellisemmin, ettei pysähdys tule niin paljon kädellä vaan enemmän takajalkojen päälle. Lisäykset olivat nyt hyvät, niissä täytyy olla tarkkana, että nenä pysyy edessä ja ylhäällä eikä valu alas, nyt kun sillä on jo voimaa itsensä kantamiseen. Ja selkeät siirtymiset tulee ratsastaa sekä ennen että jälkeen lisäyksen. Nämä selkät siirtymiset tulevat terävöittämisen kautta. Väistöissä tulee saada ensin hyvä asetus poispäin liikkeestä ja sitä kautta etuosa edelle johtamalla lapa edelle ulko-ohjalla ja ottamalla sisäpohkeella takaosa mukaan. Ja tämä kaikkihan täytyy tapahtua kahden askeleen aikana. Helppo nakki, kuten nää jutut aina. :)

Laukannostoista sain kiitosta Nipsulta, että ovat kehittyneet ja niin ne ovatkin! Niitä on harjoiteltu paljon ja tuntuvat olevan nyt helppoja ponille. Laukkaympyrällä pitää säilyttää laukan laatu ja terävyys ja terävöittää sitä etenkin kulmassa, jotta lisäykseen riittää voima ja vielä takaisin tulossakin on ajatus terävästä laukasta... Käynnissä pitää vaan pitää käynnistä kiinni niin, ettei pääsisi rikkomaan raville, vaan siinä säilyisi selkeä tahti ja tyyneys. Näillä eväillä kohti 8 tunnin päästä edessä olevaa kauden ensimmäistä kansallista starttia..!

Sitten vielä Akun ratsastus ennen töitä. Aku oli ehkä hieman väsynyt edellisen päivän hyppyjen jäljiltä, mutta saatiin tehtyä rataharjoitus läpi ja se teki hyvää, sillä oli kiva huomata, että Aku kyllä suorituu kaikista A-merkin tehtävistä oikein mallikkaasti, vaikka vielä on paljon työstettävää ennen kuin saadaan kaikesta helppoa ja sujuvaa!

Torstaina 3 tunnin unien jälkeen taas Samin nouto ja uudelleen Nipsun tunnille. Olin vinkannut Nipsulle videot Cardista, pienestä welsh cob-oriista Amerikan ihmemaassa, joka on startannut siellä GP-tasolla. Nipsu oli näistä videoista motivoitunut, sillä oli sitä mieltä, että poni oli ihan samannäköinen kuin Sami. :) Harjoiteltiin siis vähän "piffin" ensiaskeleita ja myöskin vaihtoja taas työstettiin. Sami tuntui välillä todella hyvältä ja Nipsukin oli välillä varsin tyytyväinen joihinkin aikaansaamiimme askeliin. Lopuksi saatiin yksi hyvä vaihto takajaloista ja siihen lopetettiinkin! Avot ja sulut oli myös käyty läpi tunnin aikana ja ne alkavat olla aika hyvällä mallilla. Poni on kyllä aika tähti ja koko ajan siitä tulee tähdempi!!!

Tunnin jälkeen kävin vielä ratsastamassa Jöpön, joka liikkui mielellään ja tuntui varsin hyvältäkin ratsastaa aina ajoittain. Omat ponit jatkoivat lomailuaan. Olin päättänyt, että Murde saa olla tämän viikon kevyemmällä, kun sillä on ollut niin rankat pari viimeistä kuukautta, ettei sillä vaan mene kuppi nurin vaan että välillä saa ihan huiliakin ja tsillailla vaan poniystävänsä seurassa...

Perjantaina Tokajin viimeistely, joka sujui ihan ok, ei mitenkään liian hyvin, mutta kohtuullisesti kuitenkin. Asiat meni toivotusti läpi ja hommissa oli jotain järkeä. Sitten Zorro-ponin kimppuun. Pesu, puunaus ja letitys sujui kaikki erinomaisen helposti. Viisas poni <3. Koppiin ja menoksi. Zorron suuri päivä oli siis vihdoin käsillä. Tai ainakin ensimmäinen niistä suurista päivistä... :)

Kyseessä oli siis Kyvyt Esiin-tilaisuus Lohjalla. Päästiin paikalle sateisen sään saattelemana ja poni toimi edelleen kuin ajatus. Oli järkevästi pihalla odottelemassa vuoroaan ja toimi kujassa niin hyvin kuin vaan ponin voi kuvitella toimivan. Se meni innolla kujaan ja hyppäsi hienosti. Esteitä nostettiin aika vauhdikkaasti ja kun oli 125cm okseri edessä, taisi Moniponi vähän ihmeentyä ja silloin tuli kerran kielto. Tuli kuitenkin seuraavat kaksi kertaa hyvin ja siihen saikin sitten jäädä. Arviona Kati Hurme-Leikkonen sanoi seuraavaa: "Erinomaisessa kunnossa, miellyttävä käsitellä, hyppää erittäin hyvällä tekniikalla, mutta tänään esiintyi epätasaisesti. Korjasi kiellon jälkeen hyvin." Olimme supertyytyväisiä poniin ja sen suoritukseen. Sitä on syksyn jälkeen irtohypytetty ainoastaan kerran ja silloinkin huomattavasti pienempiä esteitä. Se on kuitenkin rohkea ja yritteliäs poni, jolle tehtävät vaikuttivat olevan kuitenkin aika helppoja. Enemmän se näytti kieltäessäänkin yllättyneen tehtävän koosta kuin varsinaisesti olevan sitä mieltä, etteikö se siihen kykenisi... Hieno poni joka tapauksessa ja ylitti mun kaikki odotukseni totaalisesti. Ja kuinka moni 3-vuotias ori on oikeesti noin helppo ja simppeli?!?!? Kyllä kelpasi ponia näyttää! Ensi viikolla sitten jatkuu ja jännittää kyllä tämän menestyksen jälkeen kahta kauheammin...

Lauantai jatkui hevostäyteisenä. Aamulla Samin viimeistely, joka sujui yllättävissä merkeissä. Sami, joka ei koskaan ole ollut oikeasti tuhma ratsastajan alla, oli hieman tuhma. Se sai hirveät kierrokset Kerman härväämisestä ja teki jotain levaden ja capriolen sekoitus loikkia kunnes totesin, että taidan hypätä alas kyydistä ja hakea liinan tallista. Leena toikin liinan pikapikaa mulle kouraan ja sit katselin kymmenisen minuuttia kun poni hyppi, pomppi ja oli ilmassa suurimman osan siitä ajasta. Oli ilmeisesti vähän patoutumia kertynyt viikon tiukista koulureeneistä. :) Sen jälkeen hyppäsin takaisin kyytiin ja Sami oli normaali oma itsensä. Tehtiin vähän vastalaukkaa ja muutama lisäys ja siinä melkein se. Ei nyt ihan perinteinen hyvän mielen ratsastus ollut kyseessä, mutta tulipahan nyt kuitenkin mukamas viimeisteltyä...

Siitä sitten juoksuttamaan Jöpö, joka liikkui todella hyvin ja innolla. Ja sitten myös Murden juoksutus. Murde liikkui myös hyvin ja innolla, vähän jopa liiankin innolla. Vapaiden jäljiltä ei ollut ainakaan yhtään rennompi ja rauhallisempi vaan päinvastoin, täynnä energiaa ja hirvittävä tahto liikkua. Tämä on hieman uutta Murdea sillä aiemminhan se oli juoksutuksessa aina vähän tahmea ja jopa haluton... Nyt vaan uhkui virtaa ja intoa. Huomenna sitten Annin kanssa hyppäämään. Josko saisi vähän energioitaan purettua. Toivossa ainakin elelen... :) Maanantaina ja tiistaina pitäisi sitten itse taas kavuta kyytiin viikon luovan tauon jälkeen...

Tämän jälkeen suuntasinkin sitten kohti Tuomarinkylää ja kisoja Akulla ja Tokajilla. Siitä teen kuitenkin eri postauksen, koska nyt alkaa jo hyytymään siihen malliin, että tekstin tuottaminen ei ole enää kovinkaan helppoa. Ja toivottavasti saan myös kuvamateriaaliakin peliin, sillä kuvaaja ainakin jonkun kuvan otti kummastakin ratsusta. :)

2 kommenttia:

  1. Hieno suoritus Milja tänään PH:sa!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! Poni väsähti ihan totaalisesti radalle ja siitä tuli rikkoja, vaatimattomuutta ja mataluutta menoon, mutta kauden avaukseksi kuitenkin ihan jees, joten täytyy olla tyytyväinen! :) Hieno poni! <3

      Poista