sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Mielikuvaharjoitus, Part II

Nuorten hevosten kenttäratsastusohjelma 2009
Helppo B

Ratsuna Muru Murde, joka toivottavasti pääsee ohjelman loppuun asti pudottamatta mua kyydistä tai mitään muuta sen sellaista mukavaa. 

1 A Radalle harjoitusravissa
Sisään suoralla hevosella, katse kohti C:tä, rento käsi, yritä saada hevonen mahdollisimman rennoksi ja kevyeksi edestä, ettei jää yhtään kannattelemaan sitä vaan sen on edettävä omin jalkoinensa. Murde todennäköisesti jännittyy kohden tuomaria, jolloin täytyy vähän vahvistaa otetta jalalla, mutta yrittää pitää tuntuma kevyenä. Jos liikaa kiristää tuntumaa, saa hevosen vaan jännittymään kahta kauheammin, joten jonkin sortin tasapaino olisi löydettävä jalan ja käden välille.

2 C Vasemmalle
Huolellinen valmistelu vasemmalle, Murden jäykempi puoli on vasen, joten olisi hyvä jos saisi vaikka vähän reilumminkin taivutettua valmistelussa sisäpohkeen ympärille, jotta olisi mahdollista saada sujuva sujahdus vasemmalle ja läpi kulman kohti pitkää sivua.

3 EBE Keskiympyrä
Valmistelu huolellisesti vasemmalle jo ennen E:tä, jotta E:ssä on jo kääntämässä ympyrälle. Pehmeä, kevyt, rento tuntuma säilyy läpi kaarteen, uralle asti olisi tähtäiltävä toisellakin pitkällä sivulla, jos vaan mitenkään mahdollista hevosen hajoamatta atomeiksi. Istu pehmeästi ja pyri saamaan jälleen hevonen liikkumaan omin jalkoine eteenpäin.

4 EVKAF Harjoitusravia
FXH Keskiravia keventäen
Ympyrän jälkeen huolellinen suoristus uralle ja hyvin kulmaan. Toivossa on elettävä, ettei päädyssä tapahdu mitään liian jännittävää, sillä siellä on kaikki mahdollisuudet siihen. :) Lyhyellä sivulla suoristus ja jälleen hyvin kulmaan vieden vasemmalla jalalla takajalkoja ulos. Sitten lävistäjän linjalle, suoristus ja jalasta eteen ja KEVENTÄEN, jeejee!!!! Puolipidätteet kevyesti ennen uraa, selkeä siirtyminen ja takaisin harjoitusraviin.

5 CA Kolmikaarinen kiemuraura
Jälleen voi olla jännä paikka tuomarin kohdalla, mutta siitä vaan rohkeasti sisäpohjetta käyttäen ohi. Valmistelut kaarteisiin, yritä istua syvällä, suoralla selällä ja napa edessä, leuka ylhäällä, jolloin perse pysyisi penkissä ehkä edes jotenkin kutenkin. Etsi kadonnutta rentoutta, hulelliset tiet ja taivutukset. Ensin oikealle helpompaan suuntaan taivutus, huolellinen suoristus radan poikki, sitten asetus, taivutus vasemmalle ja lopuksi taas oikealle. Viimeiset kurvit oikealle on taas pelottavassa päädyssä ja täytyy vain toivoa parasta, ettei mitään liian pelottavaa pienelle hevoselle tapahdu siellä suunnalla... Pitäisi taas muistaa olla jännittymättä ja ainakin vetämättä! Jalalla vaan kruisaillen läpi pelottavien kohtien.

6 KM Harjoitusravia, X:n kohdalla noin 5 metriä käyntiä
Pelottavan lyhyen sivun puoliskon jälleen ollaan taas turvassa katsomottomalla puoliskolla maneesia ja pääsee ratsastamaan huolella oikealle kulman läpi ja siitä lävistäjälle. Lävistäjällä suoristus ja pehmeät valmistelut kohti käyntiin siirtymistä. Käyntiin siirtymisessä tulee muistaa myös jalka ja yrittää tehdä siirtyminen mahdollisimman hyvin istunnalla, jotta siitä tulee pehmeä. Käyntiaskeleet olisi toivottava pystyä ratsastamaan mahdollisimman pitkiksi, siinä pääasia olisi, että vasemmalle kyljelle tulee antaa tilaa, sillä muutoin vasemman etujalan liike jää kireäksi. Raviin siirtyiminen mahdollisimman pitkällä kaulalla ja ilman kättä, kummallakin jalalla, jottei Murde hakisi laukansekaista ravia siirtymisessä. Ravi jatkuu läpi kulman ja ohi tuomarin (jos jatkuu) rentona ja pyöreänä ja valmistellen siirtymistä käyntiin.

7 C ja H välillä Siirtyminen keskikäyntiin
Taas pitkä huolellinen siirtyminen käyntiin, jotta paketti pysyy mahdollisimman rentona. Käynnissä pyöreänä, mutta kevyellä tuntumalla ja niin, ettei itse ratsasta liikaa vaan pysyy hiljaa ja "paikallaan", antaa hevosen kävellä itse.

8 HIB Keskikäyntiä
Lyhyt lävistäjä käynnissä, rento käsi, anna hevosen kävellä askeleet loppuun asti, pidä suora linja ja istu hiljaa. Anna kaulalle tilaa venyä, äläkä nypi vasemmasta ohjasta askeleita lyhyiksi vasemmasta etujalasta.

9 B ja P välillä Siirtyminen harjoitusraviin
Tämä siirtyminen tulee taas pelottavassa kohdassa, joten tulee säilyttää apujen rentous ja pitää oma pääkoppa kurissa eikä jännittyä eikä vetää. Raviin ja sisäpuohkeella säilytä hevonen uralla ja istu rennosti. Taas kuitenkin kunnolla jalasta eteen niin, että ravi säilyy eteenpäinpyrkivänä ja Murde pötkii omin jaloin eteenpäin, vaikka pelottavaa voi ollakin.

10 A ja K välillä Siirtyminen harjoituslaukkaan (oikea)
Napakka nosto, kun päästään taas turvalliseen kulmaan. Täytyy olla tarkkana, ettei jää yhtään vetämään vaan pyörittää laukkaa jaloilla ja istunnalla. Laukan täytyy olla pyörää ja sujuvaa, muttei mielellään räjähdysaltista. Pitkällä sivulla voi ajatella hieman avotaivutusmaisesti laukkaa eteenpäin.

11 EBE Keskiympyrä harjoituslaukassa
EHCMFAK Harjoituslaukkaa uraa pitkin
Huolellinen valmistelu ympyrälle ja tarkistus, ettei vasemmassa ohjassa ole liikaa painetta, vasen pohje kääntää oikealle, oikea ohja näyttää tarvittaessa suuntaa. Rentoa laukkaa ja pyöreä ympyrä, jonka jälkeen suoristus taas uralle. Ajatus avosta ja rento käsi, jottei laukka jää yhtään paikalleen, eikä Murde ryhdy pohtimaan laukan vaihtamista. Lyhyt sivu huolella suoristaen ja kulmissa taivuttaen. Sitten tuleekin koko radan vaikein ja haastavin kohta, laukassa kokonainen pitkä sivu ja vielä katsomon vieressä. Pitäisi saada rento fiilis heti hollille, et pääsisi vaan nautiskelemaan läpi tän pitkän sivun mun hevoseni hienosta laukasta, mut epäilen, että semmonen onnistuu. Eli pitää varautua kaikkeen ja toivoa parasta. :) Ja jos pahalta näyttää, et poni poistuu, niin bäkap-plääninä on tiputtaa raville ja nostaa vaikkapa hetken päästä uusi laukka kun tilanne on taas hallussa... Voisi kuvitella, et uran seuraaminen on kaikkein helpointa, mut toisin on käynyt... :)

12 KXM Harjoituslaukkaa, siirtyminen ennen M:ää harjoitusraviin
Lävistäjällä pitää pitää huolta, että hevonen säilyy suorana ja haluaa mennä eteenpäin, ettei jää yhtään pohkeen taakse ja miettimään vaihtamista. Huolellinen valmistelu raviin siirtymiseen, jottei tule yllättäen vaan pehmeästi niin, että ehtii valmistelemaan vielä seuraavat tapahtumat.

13  C ja H välillä Siirtyminen harjoituslaukkaan
Napakka nosto ja siitä suoraan hyvä eteenpäinpyrkiä laukka, kulmassa taivutus ja sitten huolellinen suoristaminen uralle ja nopeasti jo valmistelu ympyrälle.

14 EBE Keskiympyrä harjoituslaukassa
EVKAF Harjoituslaukkaa
Vasen on Murden jäykempi puoli, joten jos vaan mahdollista, niin olisi hyvä saada taivutettua ympyrällä sisäpohkeen ympärille, jotta Murde ei kenota vaan olisi oikeasti vähän sisäpohkeen ympärillä. Lyhyellä sivulla taas hyvät kulmat ja suoristus välissä ja täytyy olla tarkkana, sillä kohta on maneesin vaikeimpia kohtia edelleenkin.

15 FXH Harjoituslaukkaa, siirtyminen ennen H:ta harjoitusraviin
Lävistäjällä pitää pitää huolta, että hevonen säilyy suorana ja haluaa mennä eteenpäin, ettei jää yhtään pohkeen taakse ja miettimään vaihtamista. Huolellinen valmistelu raviin siirtymiseen, jottei tule yllättäen vaan pehmeästi niin, että ehtii valmistelemaan jälleen seuraavat tapahtumat.

16 CMBFA Harjoitusravia
Lyhyellä sivulla taas huolellinen suoristus ja huolelliset kulmat, kunnolla sisäpohkeen ympärille. Pidä hevonen kevyenä, muista puolipidätteet ja jalka. Pitkälle sivulle hyvällä ravilla ja katsomon edessä toivo parasta ja pelkää pahinta. Tässä vaiheessa Murde toivottavasti olisi jo siedättynyt katsomolle ja ymmärtäisi, että sen ohi voi mennä hötkyilemättä. Huolellinen kulma ja kaarre pituushalkaisiajalle.

17 A Pituushalkaisijalle
X ja I välillä Siirtyminen käyntiin, keskikäyntiä
Piikkisuorassa pituushalkaisijalle, katse minne on menossa, voisi ehkä jopa jo vähän uskaltaa hymyillä, jos on päässyt näin pitkälle ja rentouttaa oman istuntansa niin, että Murde vaan jää käyntiin. Pitää varoa taas vetämistä ja etuosan kannattelemaan jäämistä. Rennot, pitkät käyntiaskeleet, jos mitenkään mahdollista eikä taaskaan saa vetää ollenkaan.

18 G Pysähdys - liikkumatta - tervehdys
Huolellisesti pohkeella pysähdykseen pehmeästi. Ainakin näin toiveajatteluna. Hymyä naamalle ja taputuksia hevoselle, jos tosiaan on päästy maaliin saakka! :)

Radalta vapaassa käynnissä.

Tässä siis eilistä pohdintaa tälle päivälle. En saanut hommaa aamulla julkaistua, kun jännitti ja väsytti liikaa, mutta laitetaan tämä nyt kuitenkin esille kun kerran kirjoitettu on. Vaikka mua kaksi viikkoa oli hirvittänyt ajatuskin, että mun pitää Murden kanssa mennä kilpailuihin, niin tällainen radan läpikäyminen ja valmistautuminen omassa mielessä erilaisiin ongelmatilanteisiin auttoi kyllä jännitykseen ja hirvitykseen todella paljon. Joten suosittelen kaikille kyllä lämpimästi mielikuvaharjoituksia, jokaisella on varmasti oma tapansa niiden tekemiseen, mutta tämä on osoittautunut mulle toimivaksi tavaksi miettiä kohdat erikseen omina osinaan ja miettiä jo etukäteen, että mitä mun pitää missäkin kohdassa muistaa ja mihin tulee keskittyä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti