tiistai 27. maaliskuuta 2012

Vuosipäivä

Tein ostopäätöksen Murdesta tasan neljä vuotta sitten, 27.3.2008 ja siitä asti on yhteiselomme kestänyt saumattomana. Tämän kunniaksi ajattelinkin kertoa hieman tarinoita yhteiselostamme kera kuvien.


Tässä ensimmäinen virallinen yhteiskuvamme 28.3.2008 Lahassa. Ylpeä uusi hevosenomistaja pienen nuoren oriinsa kanssa. Katjalle kiitos tästä kännykällä otetusta kuvasta, joka on ihana muisto tuosta päivästä, jolloin mulla oli ensi kertaa elämässäni oma hevonen. Siitä oli haaveiltu vuodesta 1993 asti ja vihdoin 15 vuotta myöhemmin se oli totisinta totta. 

 

Tässä Purde on letitettynä ja valmiina lähtemään Boeen Kyvyt Esiin-karkeloihin 2-vuotiskeväällä vähän sen jälkeen kun olin sen ostanut. Tähän tilaisuuteen osallistuminen oli sovittu jo ennen kuin Muru Murmelin ostin, joten satuin olemaan töissä tuolla ensimmäisellä kerralla enkä siten päässyt mukaan geimeihin. Kävin itse vaan Murden pesemässä ja letittämässä etukäteen ja kasvattajat hoitivat esittämisen. Toisella kerralla pääsin itsekin mukaan todistamaan hevoseni suoritusta ja kuuntelemaan hienoja arvioita siitä. :) Murde kvaalautui finaaliin askellajipuolella oli siellä 
muistaakseni 7/10. Kasvattajapäivillä Murde sai 37p ja II palkinnon. Sain leikkiä siellä kukkahattutätiä ja ihastella omaa hevostani ja hakkua tuomareita puusilmiksi, kun eivät ymmärtäneet antaa hevoselleni suupempaa määrää pisteitä. ;) Tämä kaikki oli minulle aivan uutta ja erittäin hienoja kokemuksia-

 

Tammikuussa 2009 olin ensimmäisiä kertoja Murden selässä. Kuvan otti Laura kännykkäkamerallaan, mutta on tämäkin ihana muisto olla olemassa. Luottoavustajani ensimmäisissä selkäännousuissa oli Kirsi. Murde oli ehkä maailman simppelein selkään noustava ja sisäänratsastettava hevonen. Se toimi alusta alkaen erittäin mallikelpoisesti eikä sillä ollut ollenkaan mitään halua erkaannuttaa ratsastajaansa näissä alkuvaiheissa. Murde oli ensimmäinen sisäänratsastamani hevonen ja koen edelleenkin suoriutuneeni noista alkuvaiheista vallan mainiosti. Myöhemmistä vaiheista voidaankin sitten olla hieman eri mieltä...


Tässä poseerausta Sipoon kotona helmikuussa 2009. Murde on aina ollut kova poika poseeraamaan nätin läsinsä kanssa. Tuossa vaiheessa Murde tarhaili kaveriporukassa ja riimuja tuntui rikkoutuvan noin yksi viikossa, joskus jopa ensimmäisellä käyttökerralla. Päätin sitten ostaa hieman kestävämmän riimun ja tuo kuvassa näkyvä Wahlstenin nahkariimu on edelleen meillä jokapäiväisessä tarhakäytössä. Pari kertaa se on käynyt suutarilla korjattavana, mutta on edelleen erittäin toimiva riimu, vaikka Purden paras kaveri Moniponi sitä päivittäin pureskeleekin.. :)

 

Murde huhtikuussa 2009 laukkailemassa kotikentällään. Suitset on päässä ja suojatkin saatu jalkaan! Kevättä kohti ollaan menossa kovasti. Myös 3-vuotiskeväällä Murde kävi Kyvyt Esiin-karkeloissa ja suorittikin ensimmäisellä kerralla todella hyvin, mutta toisella kerralla sitä todennäköisesti vaivasi jo sen arat kavionpohjat, sillä sillä ei vielä 3-vuotiskeväällä ollut kenkiä jalassa ja hypyt alkoivat kuitenkin jo olemaan aika isoja sen irtohypytyksissä. Seuraavana talvena vasta huomattiin tosissaan ne arat kavionpohjat ja laitettiin poni kenkään ja aluksi taisi olla pohjallisetkin. 

  

Kuvassa toimitetaan ratsun uran alkuvaiheita juuri ennen laidunkautta toukokuussa 2009. Kesän Murde vietti laitumella parhaiden frendiensä kanssa. Murde ruunattiin syksyllä 2009 Viikissä ja toipui siitä kuukauden verran, jonka jälkeen aloitteli ratsun uraansa ilman avustajia. Vuoden vaihteessa Murde meni kuukaudeksi Tuomarinkylään työskentelyjaksolle, jolloin Nipsu totesi, että se osaa kaiken tarvittavan, mutta on niin raa'an oloinen, että ei muuta kuin kevääksi vaan taas maalle kasvamaan. Kevään aikana tehtiin vähän töitä, mutta pääasiassa annettiin ponin kasvaa.

  
Kesäkuun alussa 2010 Murde muutti Tuomarinkylään tarkoituksenaan aloittaa oikeat ratsun työt. Vähitellen niitä alettiinkin tekemään ja samalla myös käytiin kävelyillä ympäri Tuomarinkylän maisemia ja nautittiin kesän vihreydestä. Loppukesästä aloitettiin hyppyharjoitukset sekä Heidin kanssa että pari kertaa myös Marika Immosen kanssa. Kuvassa Murde hyppää ensimmäisiä kertoja Nevalan Karin silmän alla ratsastajanaan Heidi, joka Tuomarinkylässä asumisen ajan autteli Murden kanssa todella paljon, sillä tein itse paljon töitä, jotta saisin hevoseni pidettyä. Heidi tutustutti Murden maastoilun maailmaan sekä teki paljon töitä Murden esteratsastuspuolen eteen. 

 

Syksyllä 2010 Murde pääsi myös tutustumaan maailman matkailuun, kun Murde ja Jöpö vaihtoivat viikonlopuksi asuinpaikkoja. Hevosauto oli aika pelottava, mutta kyllä sinne loppujen lopuksi päästiin. Kuvien laadusta päätellen voi huomata, että tässä vaiheessa Murden elämään oli ilmaantunut myös hovikuvaaja, joka on ikuistanut näitä Murden hassuja ilmeitä enemmältikin!


Ja Murde huomasi loppujen lopuksi, että maallahan olikin aika kivaa, kun pääsi laukkailemaan vapaana kentälle ja kaverin kanssa isoon tarhaan hengailemaan. Paluu arkeen ja kaupunkiin kuitenkin koitti viikonlopun päätteeksi. Ei makeaa mahan täydeltä Murdelle. Syksyn aikana Murde kävi näyttäytymässä yhdessä koulurataharjoituksessa sekä parissa esteseurakilpailuissa. Kratsin kisoista Murde ja Heidi saivat jopa rusetin matkaansa!

 

Helmikuussa 2011 tallivuokran noustessa huimaaviin summiin oli pakko etsiä apua asiaan ja niin Anni aloitti työskentelyn Murden kanssa. Tässä helmikuun fiiliksiä Domin kentällä, jossa oli juuri sopivasti lunta mukavaan ratsasteluun. Murde oli jo 5-vuotias, HUI. Tosin vielä niin raaka ja kehittymätön ikäisekseen, että eteneminen sen kanssa piti tehdä harkiten ja varovasti.


Huhtikuussa 2011 Murden kanssa tehtiin ratkaiseva muutos elämään ja muutettiin maalle. Murde alkoi olla vähän liian tylsistynyt pieniin postimerkkitarhoihin ja lyhyeen ulkoiluaikaan ja tuntui kaipaavan ihan jonkun muunlaista elämää. Lisäksi Murde tuntui edelleen olevan kasvunsa kanssa aika vaiheessa, joten halusin, että se pääsee maastoon ja mahdollisesti vähän kesällä laiduntamaankin. Murden kasvattajakin pääsi maalla heti Murden kyytiin sitä tyyppailemaan ja kävikin kesällä jonkun verran Murden kanssa puuhastelemassa ja maastoilemassa. Murden äiti Bambi on Katjan ja Lauran ensimmäinen siitostamma ja siten Murde onkin heille varsin tärkeä pieni hevonen. Ja Katja ja Laurahan omistavat siis puolet Murdesta edelleen.  

 

 Toukokuussa reenailtiin välillä maastoilun ohessa ja etsittiin eteenpäinpyrkimystä, mikä ei Murdella aina ole ollut ihan itsestäänselvyys. Kesän mittaan kuitenkin tuli mukavasti lisää energiaa ja ajatusta omasta halusta liikkua eteenpäin. Sitä taisi Murdelle opettaa myös frendinsä Moniponi, jolta eteenpäinpyrkimystä taas ei puutu.


Anni jatkoi maallakin Murden kanssa puuhastelua ja hyppääminen oli säännöllisesti mukana kuvioissa läpi kevään ja kesän. Henna kävi pitämässä tunteja ja homma sujui. Pari ylitti jopa niin isoja esteitä, että mua rupesi ihan hirvittämään! Syksyllä sitten tuli valitettava tauko hyppäämiseen ja Murde pääsi hieman huonolle tolalle asian tiimoilta, mutta onneksi nyt ollaan päästy taas uuteen nousuun ja esteet on taas enemmän Murden mieleen. 


Kesän vihreydestä nautittiin maalla ja syyskuussa oli aika etsiytyä talvikotiin. Löysimmekin ihanan paikan Järvenpäästä, johon ponit muuttivat ja teimme myös päätöksen ostaa traileri, jotta pääsisimme liikkumaan ponien kanssa vapaammin ja saisimme vihdoin alkaa työstämään Murdesta ihkaoikeaa kouluratsua. ;) 

 

Ensimmäinen askel kohti kouluratsuuntumista oli Pietin kurssi Dressage Centerissä lokakuussa. Siellä Piet laittoi Purden ruotuun ja sain paljon vinkkejä sen ratsastamiseen. Tämä oli ehdottoman tärkeä etappi edistymisellemme ratsukkona. 

 

Talven kylmyydessä Murde ja Anni kävivät paljon radalla hengailemassa ja mä vääntelin sitten kentällä siinä sivussa. 

 

Ohjelmassa oli Kari Nevalan valmennuksia, Hennan tunti, kisoja Enjalassa ja Kratsilla, Seppo Laineen valmennuksia ja myös Pietin tunnilla käytiin kun vaan päästiin. Kerran jäi valitettavasti välistä Murden jalkoja riivanneiden rivien takia. Onneksi nekin saatiin lumen tulon myötä pikkuhiljaa kuriin.


Keväällä käytiin myös yhden viikonlopun verran Karkkolaisen Tiinan valmennuksessa, joka oli aivan ihanaa ja saatiin siitä todella paljon irti ja saatiin myös todella paljon lisää uskoa itseemme!

Tässä pääasiallinen tarinamme Murden kanssa, vaikka toki paljon muutakin hauskaa ja vähemmän hauskaa on tapahtunut matkamme varrella. Toivotaan, että näitä yhteisiä vuosia tulee vielä paljon lisää ja että niistä olisi vielä enemmän kerrottavaa mukavien tapahtumien kera! Osahan tästä tarinasta löytyy tuolta Murden esittelysivultakin, mutta tässä nyt vielä vähän tällainen kattavampi kooste meidän yhteiselostamme.

Yhteiselostamme Murden kanssa on kiittäminen Katjaa ja Lauraa, jotka ovat tämän hauskan persoonan kasvattaneet ja jotka ovat myös mahdollistaneet sen, että Murde on minun hevoseni. Kiitokset myös Heidille ja Annille, jotka ovat auttaneet Murden kanssa todella paljon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti