maanantai 28. marraskuuta 2011

Mielikuvaharjoitus

Olen ilmoittautunut perjantain kansallisiin koulukisoihin Ypäjälle Samin kanssa ja edessäni on enää kaksi harjoittelukertaa, joten on aika aloittaa valmistelut sitä varten. Yleensä opetellessani rataa, suoritan sen mielikuvaharjoitusmaisesti ja kirjoitan itselleni jokaiseen kohtaan vähintään 3 muistettavaa asiaa kun käyn läpi radan kulkua. Nyt ajattelin tehdä sen tänne, josko siitä vaikka sattuisi olemaan ideana hyötyä jollekin lukijallenikin.

Verryttelen aina fiiliksen mukaan enkä koskaan kovinkaan kauan. Samin kanssa verryttely on maksimissaan 15-20min, jotta sen saa letkeäksi ja avuille, muttei väsytä sitä. Tärkeää on käydä askellajit läpi, tehdä siirtymisillä hevosesta pehmeä avuille ja käydä läpi radan vaikeat asiat eli tässä tapauksessa väistöt ja vastalaukat.

Verkkafiilistelyä:






Ypäjällä ohjelmana on Helppo A:2 (FEI Competition test - Children)

1. Radalle harjoitusravissa.
X Pysähdys - liikkumatta - tervehdys,
liikkeelle harjoitusravissa.

Tässä kohdassa mietin ennen kaikkea tarmokasta, laadukasta ravia piikkisuoraan sisään. Samilla on ajoittain taipumusta työntää takaosaa vasemmalle, joten saan olla tarkkana vasemmalla pohkeella. Pysähdykseen pehmeästi, mutta napakasti, pitää myös muistaa hymyillä, sillä radalla pitää olla kivaa! Pysähdykseen pitäisi myös saada ajatus ylämäkeen ja takajalat kantamaan pitämällä jalka kiinni loppuun asti. Näyttävä tervehdys, jonka jälkeen nopealla pohkeella takaisin tahdikkaaseen raviin.





2. C Oikealle
MR Harjoitusravia
RBP Keskiravia
PF Harjoitusravia

Kaarteet kauniisti taivuttaen sisäpohkeen ympärille säilyttäen ryhdin ja muodon. Ennen R:ää valmistelu, jotta poni on hereillä ja valmiina ja R:ssä hana auki! Sami osaa lisätä ravia erittäin hyvin, joten se pitää myös pystyä näyttämään radalla. Voi myös antaa raamin aavistuksen pidentyä, muttei kuitenkaan valahtaa etupainoiseksi. Takaisin harjoitusraviin pienin pehmein pidättein, mutta kuitenkin selkeästi pisteessä.



3. Siirtymiset: Harjoitusravi -> Keskiravi -> Harjoitusravi

Näissä tulee nimenomaan ajatella pehmeyttä, tarkkuutta ja sitä, että todella näyttää siirtymiset eikä vain anna ponin valahtaa takaisin harjoitusraviin keskiravin jäljiltä.

4. F Puoliympyrä kohti D:tä
DB Pohkeenväistöä oikealle
BRMC Harjoitusravia

Puoliympyrä pitää valmistella selkein puolipidättein ja taivuttamalla hieman selkeämmin kuin vaan kulman ollessa kyseessä. Ulkoavut kääntää ja valmistelee ponin vasemman pohkeen ympärille niin, että D:hen tullessa asetus on vasemmalle ja on helppo lähteä työntämään ponia oikealle pohkeenväistössä. Pitää olla tarkkana, että etuosa johtaa väistöä selkeästi ja että tempo säilyy. On levitettävä hieman käsiä, jotta oikea käsi vie etuosaa oikealle ja vasen tasapainottaa vasemmalta, jos takaosa lähtee johtamaan, täytyy käyttää oikea pohje nopeasti hieman takana, jottei takaosa pääse ottamaan valtaa tilanteesta. Väistön jälkeen pehmeästi uralle ja tarkistus, että poni on pohkeen edessä ja ravi sujuu letkeästi eteen myös läpi kulman.



(Pohkeenväistö esimerkkiä Samille näyttää tässä Suvi-Hermiina)

5. HS Harjoitusravia
SEV Keskiravia
VK Harjoitusravia

Kulma taas kauniisti, pehmeästi taivuttaen. Valmistelu nopealla pohkeella kohti keskiravia ja päästetään poni irti keskiraviin. Ennen keskiravia on oltava varma, että poni on suorassa, sillä muutoin ei keskiravikaan pääse sujumaan, kun poni ei kanna takajaloillaan. V:ssä taas pehmeä, mutta selkeä siirtyminen takaisin harjoitusraviin pääosin istunnalla, mutta myös nopein pienin pidättein. Pohje pitää huolen, että siirtyminen tapahtuu takajalat kantaen koko pakettia!



6. Siirtymiset: Harjoitusravi -> Keskiravi -> Harjoitusravi

Jälleen, pehmeys, tarkkuus, selkeys. Lisäksi myös suoruus, jotta poni pysyy takajalkojensa päällä.

7. K Puoliympyrä kohti D:tä
DE Pohkeenväistöä vasemmalle
ESHC Harjoitusravia

Puoliympyrä pehmeästi taivuttaen vasemman pohkeen ympärille, kunnon valmistelu oikealla kädellä oikealle niin, että saa varmasti otteen oikeasta kyljestä ja siten saan taas ponin etuosan edelle väistöön. On myös pidettävä huolta, ettei ravi pääse hiipumaan puoliymprällä, jolloin on kunnollinen draivi valmiina väistöön. Pitää olla siis iso ravi valmiina, sillä ravin lisääminen väistön aikana on huomattavasti vaikeampaa, jos se pääsee puoliympyrällä hiipumaan, kuin pieni pidättely, jos ravi on lähdössä käsistä. Eli hyvä draivi voltilta ja siitä hieno isoaskeleinen väistö!



(Pohkeenväistöesimerkkiä näyttää tässä Samille Tokaj)

8. C Siirtyminen harjoituslaukkaan ja ympyrä oikealle, halkaisija 20m
CM Harjoituslaukkaa

C:stä napakka nosto hyvin valmisteltuna niin, ettei homma leviä käsiin vaan laukka tulee takajaloista kohti tuntumaa. Iso, pyöreä ympyrä hyvää pyörivää laukkaa pohkeen edessä, ei saa jäädä paikoilleen pomppimaan ylöspäin vaan pitää pyöriä ja edetä, muttei myöskään saa olla liian kiireinen. Ympyrän jälkeen huolellinen kulma ja siitä vielä huolellisempi suoristus pitkälle sivulle.

9. MR Harjoituslaukkaa
RBP Keskilaukkaa
PF Harjoituslaukkaa

Harjoituslaukasta pieni kokoaminen, kokoamisesta pohkeesta eteen ja anna raamin kasvaa. Tässä pitäisi vielä ajatella, ettei laukan tahti kiihdy vaan ainoastaan askeeleet laajenevat ja hevosen raami venyy. Pitää istua sen mukana eikä mennää istunnalla yhtään edelle. Takaisin hyvin istunnalla, pieni kokoaminen ja huolella jalat lähellä, ettei homma leviä kuin jokisen eväät. Kuitenkin tarkkana, ettei ota liikaa kasaan etenkään kädellä vaan jättää etuosan vapauden riittäväksi.



10. Siirtymiset: Harjoituslaukka -> Keskilaukka -> Harjoituslaukka

Tärkeää jälleen, että siirtymiset ovat pehmeitä ja sulavia, pieni kokoaminen sekä ennen että jälkeen, jotta siirtymiset korostuvat mukavasti. Keskilaukkaan kahdella jalalla kohti kahta ohjaa antaen hevoselle tilaa venyä, takaisin harjoituslaukkaan istumalla syvälle satulaan ja tekemällä pieniä pidätteitä.

11. F Täyskaarto oikealle, uralle B:ssä
BRM Vastalaukkaa

Täyskaarrossa saan olla erityisen tarkkana, ettei kaarre vie laukasta eteenpäinpyrkimystä. Eli kaarteen läpi kaasupohjassa ja sitten vähän rauhoitusta tilanteeseen. Samin kanssa on vastaavalla tiellä harjoiteltu laukanvaihtoja, joten pitää olla ihan übertarkkana laukan tasapainottamisen kanssa, jottei etujalat vaihda ristille. Jos kuitenkin päästään suoralle uralle vastalaukassa, voi hyvällä omalla tunnolla pyrkiä kokoamaan laukkaa kohti tulevaa siirtymistä.

12. M Laukanvaihto käynnin kautta

Toivossa olisi huolellinen kokoaminen vastalaukasta, jolloin saisin vaan ponin istuttua käyntiin. Nämä ovat kuitenkin harjoituksissa olleet vielä aika vaikeita siirtymisiä, joten todennäköisesti tullaan hieman kättä vasten ravin kautta käyntiin ja siitä pitää nopeasti

13. MC Harjoituslaukkaa
C Ympyrä vasemmalle, halkaisija 20m
CH Harjoituslaukkaa

Kuten aiemminkin: iso, pyöreä ympyrä hyvää pyörivää laukkaa pohkeen edessä, ei saa jäädä paikoilleen pomppimaan ylöspäin vaan pitää pyöriä ja edetä, muttei myöskään saa olla liian kiireinen. Ympyrän jälkeen huolellinen kulma ja siitä vielä huolellisempi suoristus pitkälle sivulle.

14. HS Harjoituslaukkaa
SEV Keskilaukkaa
VK Harjoituslaukkaa
15. Siirtymiset: Harjoituslaukka -> Keskilaukka -> Harjoituslaukka

Kahden kohdan yhdistelmä: Taas kokoamiset pehmeästi mennen tullen osoittaakseen, missä siirtymiset tapahtuvat. Muutoin venytellään laukkaa ja annetaan ponin mennä, minkä jaloistaan päästään. Takaisin siirtyessä pitää edelleen muistaa pitää jalka lähellä, jotta laukka säilyy takajaloillaan eikä siirtyminen tule alkuunkaan nokalleen. Pitää istua syvällä satulassa ja pitää nokka ylhäällä läpi siirtymisten, vaikka venymiselle antaisikin tilaa.



16. K Täyskaarto vasemmalle, uralle E:ssä
ESH Vastalaukkaa

Tämä täyskaarto ei ole yhtä riskialtis kuin edellinen, mutta edelleen pitää tulla hyvässä laukassa pohje lähellä läpi kaarteen ja tasapainottaa huolella vastalaukan koittaessa, jotta vaihto etujaloilla ei pääse yllättämään. Muodon kanssa pitää myös pysyä tarkkana, jottei poni pääse valahtamaan pitkäksi ja laukka sitä myöden matalaksi. Paino pitää jäädä takaosalle vastalaukassakin ja ajatus ylämäkeen säilyä.



17. H Harjoitusravia
C Keskikäyntiä

Siirtyminen laukasta raviin tapahtuu lähes pelkällä ajatuksella, mutta se ajatus on eteenpäin, niin että "flow" jatkuu eikä muoto tai kaulan pituus juuri muutu, istunta ja vatsalihakset tekevät tämän siirtymisen. Ravissa pitää kulman läpi taivuttaa poni sisäpohkeen ympärille ja taivutuksen jälkeen onkin hyvä siirtyä käyntiin, kun on poni mukavasti ulko-ohjalla. Jälleen istunta tekee työt ja hyvä myötäys käyntiin, jotta käynti jää heti pitkäksi ja rennoksi.

18. CM Keskikäyntiä

Käynnin kanssa saa olla supertarkkana, jotta se säilyy hyvin eteenpäinpyrkivänä, mutta kuitenkin tahdissa. Eli sitä pitää pystyä säätelemään pehmeällä pyöreällä tuntumalla kohti ohjaa ilman että poni pääsee jännittymään ja siirtymään raville välissä.

19. ME Suunnanmuutos vapaassa käynnissä pitkin ohjin

Tämä on ikuinen kompastuskiveni, sillä kun annan pitkät ohjat, tulee sanomista, että menetän tuntuman ja kun pidän tuntuman, sakotetaan siitä, että ei ole VAPAATA käyntiä PITKIN ohjin. Eli tässä kohdassa jokaisella tuomarilla on oma mielipiteensä kuinka tulee toimia. En ole ihan osannut vielä päättää, että mitä vaihtoehtoa tällä kertaa kokeilen, mutta todennäköisesti annan mahdollisimman pitkän ohjan, säilyttäen kuitenkin vielä pienen tuntuman hevosen suuhun. Tässä pitää myöskin pitää tarkasti kiinni käynnin tahdista, mutta kuitenkin heilutella hieman pohjetta kyljessä, jotta saisi käyntiä kuitenkin ratsastettua mahdollisimman pitkäksi, sillä luonnostaan Samin käynti ei ole aina sitä matkaavoittavinta sorttia.

20. EV Keskikäyntiä

Ohjia kerätessä pitää olla tarkkana, että käynnin tahti säilyy. Jalka edelleen lähellä ja istunta säätelee käyntiä. Jos ote herpaantuu hetkeksikään, on äkkiä tiedossa taas miniraviaskeleita. Käyntiosuudet ovat kyllä Samin kanssa parantuneet pitkin kautta, joten luottoa on, että edelleen saataisi hyvät käyntipätkät ja hyvät siirtymiset käynnin sisällä aikaiseksi.

21. V Siirtyminen harjoitusraviin
VKA Harjoitusravia

V:ssä napakka siirtyminen raviin nopealla pohkeella kohti tuntumaa, sisäpohkeella takajalat syvälle kulmaan ja taivutus pehmeäksi kulmassa, jolloin olisi myös mahdollisimman helppo ratsastaa kaarre pituushalkaisijalle hyvin ja saada aikaan paras mahdollinen suoristus. Tässä vaiheessa on hyvä pitää huolta taas siitä, että ravin laatu on parasta mahdollista sillä loppuvaikutelma on lähes yhtä tärkeässä roolissa kuin alkuvaikutelmakin! Ei saa ote herpaantua, vaikka loppusuora häämöttää. Istunta kasassa ja hymy jälleen viimeistään nyt naamalle!

22. A Keskihalkaisijalle
G Pysähdys - liikkumatta - tervehdys

Taas piikkisuoraa linjaa tahdikasta ravia hymyillen kauniisti ja poni hyvässä ryhdissä takajaloillaan. Pohje läpi linjan lähellä ja valmiina reagoimaan, jos takaosa lähtee karkailemaan johonkin suuntaan. Pysähdykseen vlamistelut puolipidättein varmistellen suoruutta ja jalka kiinni loppuun asti. Pysähdykseen pehmeästi istunnalla ja nokka ylhäällä. Samilla on tapana aina lopputervehdyksessä lepuutella toista jalkaansa, mutta tähänkin yritetään puuttua ja siksi pieni paine pysähdykseen olisi tarpeen, kuitenkin niin, että poni jää pysähdykseen seisomaan eikä steppailemaan eteen tai taakse!



Ja sitten hymyä ja taputuksia ja toivottavasti mahdollisimman hyvä fiilis. Ja toiveissa hyvän suorituksen jälkeen on tietenkin palkinto hyvästä suorituksesta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti