keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Muita juttuja

Kuninkaallisissa käymisen lomassa on toki ollut tarjolla muitakin juttuja. Murden estehevosen ura on esimerkiksi jatkunut mukavissa merkeissä. Anni oli sillä perjantaina Järvenpään maneesilla hyppäämässä, kun minä fiilistelin Ypäjällä. Meno oli edelleen jännittynyttä ja vähän jopa kummallistakin, muttei kuitenkaan toivotonta. Purde ja Järvenpään maneesi vaan on aina hieman huono yhdistelmä. Toiveissa on, ettei sunnuntain koulukisoissa tarvitsisi maneesiin suunnata vaan pääsisi ratsastamaan kentällä... :)

Viime sunnuntaina oli sitten yksi iso jännitksen aihe taas juuri kyseisessä maneesissa hollilla, kun Murde ja Anu suorittivat Murden elämän ensimmäisen alue-estestartin. Mua jännitti hirvittävästi etukäteen, sillä mitä tahansa saattoi olla odotettavissa. Tavoitteena on siis saada Murdelle vähän rutiinia estehommiin, mutta se ei ole aina ihan niin helppoa kuin sen toivoisi olevan.

Yhdessä super-groomi Elinan kanssa laitettiin Murde kuosiin ja suunnattiin tiemme Jäken maneesille. Siellä sitten tsillaten alkuluokan ajan ja kun aika koitti, ei muuta kuin Anu kyytiin ja verryttelyyn. Anu teki hyvän verryttelyn erittäin vireän Purden kanssa, homma näytti jo kohtuullisen järkevältä ja siltä, että luottivat jo vähän enemmän toisiinsa. Anu verrytteli Purden erittäin hyvällä taktiikalla, jota oli kiva seurata.

Sitten radalle. Purde oli kauhusta kankeana, kun siirtyi kisamaneesin puolelle, muttei kuitenkaan ehkä ihan yhtä paha kuin edellisellä viikolla. Se toki peruutti seinää päin ja teki muita itselleen tyypillisiä kuvioita, mutta lähti kuitenkin sitten sujumaan kohti maneesin pelottavaa päätyä. Rata sujui yllättävänkin hyvissä merkeissä, mutta Purden mielestä maailman pelottavin lankkueste koitui jälleen kerran sen kohtaloksi. :) Eli siihen tuli hieman harkintaa ja siten yksi kielto. Loppuradasta vielä sarjalta tuli ensimmäinen osa alas, kun Purde vähän hämillään sinne tähtäili aivan oikeaan reunaan. Mutta siis ratsukko pääsi radan loppuun asti ja olimme kaikki ihan supertyytyväisiä, ennen kaikkea hevonen itse! Hevonen näytti siltä, että se olisi selvinnyt hengissä suuremmastakin koitoksesta kun puhisi itsevarmuutta tullessaan ulos maneesista. :) Vaikka sillehän se toki oli lähes elämää suurempi koitos...

Nyt sitten on tavoitteissa jatkaa vähän näitä estereenejä, ainakin sen verran, mitä kukkaro sallii ja ensi maanantaina Purdella onkin vuorossa Anun kanssa Sannan valmennus Metsäniityssä. Sen jälkeen täytyy taas katsella, että mihin päästään... Sitä ennen siis sunnuntaina koulukisat Järvenpäässä, jossa suoritetaan tuttu ja turvallinen helppo B:3.

Järvenpäässä päästään myös vihdoin starttaamaan uudelleen Pin Rock's Esmeraldan kanssa. Sen kanssa on tehty jonkin verran töitä ja yritetty pitää hyvässä vireessä. Olen sillä pari kertaa vähän ratsastanut, mutta muutoin se on ollut enemmälti Maaritin ratsuna ja olen heidän menoaan käynyt katsomassa. Tällä viikolla vielä parit treenit ennen kisoja. Mietin pitkään, että olisin halunnut kokeilla sen kanssa Va B:0:n, mutta en sitten kuitenkaan vielä uskaltanut, vaan päädyin tyytymään helppoon a:han. Talven aikana täytyy kyllä kokeilla seurakisoissa se vaativa b:0 startata, sillä kaikki radan asiat ovat kyllä ihan hyvällä mallilla, vaikkakin niitä täytynee myös vielätikkuri treenata koko ajan lisää. Saa nähdä, miten meillä sujuu toisella kerralla, kun ensimmäinen kerta sujui aika lailla täysin yli odotusten... :)

Myös Aku on tulossa Järvenpäähän. Sen kanssa me emem tosiaankaan pidä maneesikisoista, mutta toivomme silti parasta. Edellisen kerran maneesissa startatessamme saimme loistavan 45% tuloksen, joten sitä emme kyllä toivo uudelleen. Aku on kyllä sellainen tuuliviiri, että jos maneesiin joudumme rataa suorittamaan, voi osa asioista hyvinkin jäädä suorittamatta... Vähän sama kuin oman Murdenikin kanssa. Akun kanssa on ehditty reenailla aika vähän, mutta sen verran kuitenkin, että asiat pysyy yllä ja homma suurin piirtein toimii. Kunhan vaan muistan ratsastaa Akua jalalla ja melkein pitkällä ohjalla, on kaikki aika hyvin. :) Tämä vaan on harvinaisen vaikea toteuttaa, jos kaveri meinaa poistua alta niin kuin Järvenpäässä saattaa asian laita olla. Mutta toivomme parasta ja pelkäämme pahinta ja varaudumme kaikkeen. Olisi kyllä kiva, kun hommat menisi tälläkin kertaa nappiin, mutta se jäänee nyt kuitenkin nähtäväksi.

Neljäs ratsuni Järvenpäässä on Tokaj, jonka kanssa pitäisi suoriutua vaativa b:0-ohjelmasta. Se ei ole meille oikeastaan mitenkään vaikea, mutta silti siinä on meille paljon vaikeaa eli oikeastaan kaikki. :) Tokajin kanssa melkein toivoisin, että pääsisimme maneesiin, sillä se oli viimeksi siellä todella hyvä ratsastaa. Tokajin kanssa olimme tänään Nipsun tunnilla ja se oli todella hyvä. Mennä pöröteltiin ravia ja laukkaa ja siirtymisiä ja avoja ja sulkuja ja kaikki onnistui aika hyvin. Se on kyllä niin törkeen kiva ratsu. Silloin kun sen kanssa sujuu, niin se todella sujuu. Lisäksi se oli tänään supertyytyväinen ja teki töitä todella mielellään. Nipsultakin saatiin jopa aika paljon kehuja ja se lämmitti kyllä mieltä. Lauantaina meillä on vielä Johannan tunti ennen Järvenpään kisoja. Tokajin kanssa pitää vaan aina muistaa, että nivelillä se pitää ratsastaa vähän enemmän nyökkyyn ja pyöreäksi ja kangilla taas se pitää jättää edestä jopa vähän melkein auki. Kun vaan aina kaiken muistaisi ja osaisi vielä niitä muistamiaan asioita noudattaa... :)

Kerma-poni on ollut myös työn alla parit kerrat. Viikonloppuna ratsastaessani Kerman, se oli todella vallaton ja jopa hieman tuhma. Se on hieman omituinen tapaus, sillä se selkeästi ymmärtää ratsastajan avut, mutta menee välillä ihan lukkoon eikä sitten todellakaan ymmärrä enää yhtään mitään apuja. Sen historiaa kun emme juurikaan tunne, on sitä välillä varsin vaikeaa lukea. Lauantaina jouduimmekin neuvottelemaan ihan tosissaan, että kuka meistä määrää ja kenen käskyjä kuunnellaan. Tämän jäljiltä sitten maanantaina poni olikin kuin aivan toinen poni ja ymmärsi jo varsin selkeästi taas apujani ja että mitä mahdoin milloinkin tahtoa. Valoa tunnelin päässä näkyy siis jo ainakin hetkellisesti ja toivossa elellään, että tästä vielä ratsu saadaan ja ehkä se kauden virallinen tavoitekin täyttyy...

Sami kävi tarvitsemassaan vuosihuollossa viime viikolla ja on nyt kintut huollettuna odottamassa, että koska pääsee takaisin töihin. Parin viikon päästä pitäisi sitten pikkuhiljaa kääräistä haarniska niskaan ja kavuta takaisin helikopterin kyytiin. Ponissa alkaa loman jäljiltä nimittäin olemaan virtaa enemmän kuin laki sallii. Taluttelu alkaa jo ilmeisesti ajoittain käymään hieman haastavaksi etenkin jos kissat hyppii kentän valotolpissa samaan aikaan. ;)

Huomenna olisi Nipsun tunti Santtu-ponin kanssa ja perjantaina pitäisi suunnata sen kanssa Ypäjälle nuorten hevosten festareille 3-vuotiaiden ryhmäratsastukseen. Santtu on toiminut koko ajan hyvin, mutta vaihtelevasti. Välillä laukka sujuu parhaiten, välillä ravi ja viimeksi taas käynti oli ehdottomasti paras ponin esittämistä askellajeista. Voi olla, ettei poni esitä jännitykseltään mitään perjantaina, mutta toivotaan parasta! Hienot askellajit sillä kuitenkin on. Laukka on vielä erittäin raakaa, mutta käynti ja ravi ovat kummatkin erittäin hyvät. Se on Samia ryhdikkäämpi, mutta laukka taas Samilla on parempi. Käynti taas on Santulla Samia vahvempi, ravissa ovat kummatkin erittäin taitavia. On kyllä hauskaa vertailla näitä kahta keskenään, kun ovat saman rodun edustajia ja kummatkin erittäin laadukkaita ratsuja. Jännä nähdä, mitä Santusta tulee isona. Ainakin sillä on kaikki edellytykset samaan kuin Samillakin... Odotan innolla huomista tuntia Nipsun kanssa ja Tuomarinkylän maneesissa, jossa pääsee ratsastamaan samankokoisella radalla kuin mitä perjantaina on edessä Ypäjällä.

Toinen 3-vuotias ratsuni eli Moniponi oli myöskin hommissa eilen. Juoksutin sitä hetken ensin, jotta näin, miten se liikkuu ja hyvältähän se näyttikin. Sitten hyppäsin kyytiin ja ratsastelin kentällä sinne tänne. Se on ihan superviisas ja rohkea poni kyllä. Siinä se taas mennä pörötteli ja tuntui käteen todelal hyvältä. Ratsastin kevyesti kaikki askellajit läpi ja sen jälkeen saikin taas olla. Ehkä menen torstaina jo uudelleen Moniponin kanssa hommiin, niin kivaa sen kanssa oli puuhastella... Siitä tulee kyllä vielä todella hieno ratsu. Kaikki on sille niin helppoa ja sillä on todella hyvä tasapaino.

Moniponin myyntikin on ollut harkinnassa johonkin todella hyvään ja tavoitteelliseen kotiin, sillä me olemme ostaneet oman tilan ja kaikki liikenevä varallisuus menee nyt tallin ja tarhojen rakentamiseen sun muuhun tallinpitoon liittyvään. Omien hevosten pitäisi jo kuun vaihteessa päästä muuttamaan omaan pihaan ja tässä on tolkuttomasti puuhastelua ennen sitä tehtävänä ja mietittävänä. Meillä on tulevassa tallissa kolme karsinaa, joten jos jollain on esimerkiksi joku mukava ruuna, joka haluaisi tulla vähän lisäoppiin, niin ehdotuksia diilistä vaan tännepäin. :) Niin kauan kun on vaan kolme karsinaa, kaksi vierekkäistä tarhaa ja ori pihassa, en uskalla tammaa talliin ikävä kyllä ottaa. Odotan innolla loppukuuta, kun pääsemme itse muuttamaan ja laittelemaan paikkoja uudessa kodissamme!

P.S. Ponien ja ratsujen sivut päivitetty!

4 kommenttia: