maanantai 15. huhtikuuta 2013

Piet ja Tokaj

LAUANTAI


Kuoleman väsyneenä ja edelleen fyysisesti kituvana Nipsun tuntien jäljiltä, suoriuduin lauantaina hetken yövuoron jälkeen nukuttuani Tokajin kanssa Dressage Centeriin Pietin valmennukseen kera hovikuljettajakuvaajan.

Kerrankin oltiin kohtuuhyvissä ajoin perillä ja pääsin verkkailemaan aika sopivasti Toksua. Lähinnä verryttelin laukassa eteen ja takaisin ja sain sen sateessa kiristyneitä lihaksia vähän lämpimäksi ennen kuin aloitettiin oikeat työt. Toksu tuntui ihan mukavan vireältä ja vetreältä, vaikka silläkin oli Nipsun valmennuspäivät taustalla aiemmin viikolla.. Ainakin vireämmältä ja vetreämmältä kuin minä! :)

Varsinaiset duunit aloitettiin ravissa, ravi tuntui ihan hyvältä heti alkuunsa. Piet tahtoi heti ravin sujuvan hyvin eteen ilman, että siitä tuli kiireistä ja kommentoi myös, että ravi näytti alusta asti paremmalta kuin edellisellä kerralla hänen nähdessään Tokajin. Piet kommentoi myös, että muoto ja ryhti olivat muuttuneet edukseen, niin kuin olen maininnutkin tosiaan tapahtuneen. :)


Hetken työskenneltyämme ravissa jatkettiin laukalla, laukassa eteen ja kokoon ja pikku hiljaa jatkaen siirtymisillä laukasta käyntiin ja käynnistä laukkaan. Nämä kaikki sujuivat pääosin oikein hyvin ja saatiin paljon positiivista palautetta. Jopa vasemmassa laukassa sain melko suoria nostoja ilman, että takaosa pyrki valahtamaan jatkuvasti vasemmalle, mikä oli aiemmin ongelmana lähes aina nostoissa vasemmalle.


Yksittäiset laukanvaihdot onnistuivat kuin vettä vaan ja saatiin paljon aika hienojakin vaihtoja aikaiseksi, mikä oli varsin mukavaa, sillä nämä vaihdot olivat ennen varsin pieniä ja sujahtavia ja nyt niissä on jo ihan kivasti ilmaakin aina ajoittain. Sen sijaan sarjat, jotka viime keväänä onnistuivat aina yksittäisiä vaihtoja paremmin, eivät tuntuneet onnistuvan millään taas tänäänkään. Pohdin tänään, että voisiko nämä meidän sarjaongelmat johtua mahdollisesti juuri siitä, että vaihtojen laatu on parantunut ja sitä kautta hevonen tarvitsee myös enemmän voimaa jaksaakseen tehdä niitä läpi sarjojen ja sitä kautta tarvitsee myös parempaa ratsastusta ja enemmän apua minulta niihin ja sitä mä en selkeästikään osaa riittävästi antaa. Noooh, harjoitukset jatkuu ja kyllä me vielä joskus nää sarjatkin selätetään. Jossain vaiheessa kuitenkin sain jo kakkosiakin ihan hyvän määrän ja kolmoset ja neloset tuntuivat helpolta. En enää.


Vaihtojen jälkeen kokosimme laukkaa kohti piruettilaukkaa. Oikealle oli helppoa, vasemmalle ei ihan niin helppoa. Laukassa on kuitenkin jo ihan mielettömästi vaihteita ja kokoaminen on helpohkoa. Piruetin kääntämisessä menetän kuitenkin vielä kontrollin sisälavasta ja sitä kautta taivutuksen sisäpohkeen ympäriltä ja sitten kääntäminen lähtee enemmänkin kaatumaan lapa edellä. Pitää siis keskittyä pitämään hevonen taipuneena ja samalla terävänä jalalle.


Laukassa tehtiin myös sulkuja ensin täyskaarto-linjalla ja sen jälkeen koko diagonaaleja. Nämä sujuivat varsin mukavasti. Masentavaa on, että laukkasulut onnistuu valmennuksissa aina ihan superhyvin ja ah niin ihanan helposti, mutta kisoissa en saa niitä koskaaan onnistumaan lähellekään yhtä hyvin. Pitää harjoitella enemmän siis, jotta saan se aina itse niissä yhtä hyväksi enkä vaan valmennushurmiossani.Sitten jatkettiin ravissa, ensin avoja ja sitten sulkuja. Avossa pitää olla tarkkana, että muoto ja ravi säilyy, sulussa pitää olla tarkkana asennon kanssa. Varsinkin vasemmassa sulussa Toksu mielellään heittäisi takaosan sisään oikeanlaisen taipumisen sijasta. Saa siis vahtia takaosaa ja johtaa etuosan reilusti edelle, jotta sulku lähtee hyvin käyntiin. Kun sen vaan saa käyntiin, ei sen ylläpitäminen ole alkuunkaan vaikeaa.


Sitten vielä ravilisäyksiä muutama ja vähän takariharjoituksia ja sit oltiinkiin jo valmiita. Ravilisäyksiin Piet oli tyytyväinen ja sanoi, että niistä näkee hyvin, kuinka hevonen on kehittynyt, sillä nyt se pystyy jo lisäämään, mitä se ei kuulemma edellisellä kerralla vielä pystynyt tekemään. Ja lisäykset ja etenkin siirtymiset niihin ja takaisin onnistuivatkin sekä sain niin hyvää ajatusta ja fiilistä!


Lauantain päällimmäinen fiilis oli ihan jees, mutta vähän mietitytti se, että Toksu oli taas suun kanssa rauhattomampi kankien kanssa ja itseäni suututti ne pirun sarjat!!! Siinä olikin sitten pohdittavaa työyölle, jotta sain niitä asioita korjattua seuraavalle päivälle...

SUNNUNTAI

Olimme jälleen ajoissa paikalla ja sain viriteltyä Toksun kuntoon sekä suuntasin verryttelemään. Muutin hieman kankien asetuksia kokeillakseni tuntuisiko Tokaj niillä asetuksilla tällä kertaa paremmalta. Alun laukassa se oli hetken vielä vähän rauhaton suun kanssa, mutta kun sain pidätteet läpi, tuntui suu rauhoittuvan pikku hiljaa.


Tokaj tuntui hieman väsyneeltä, mutta kuitenkin kohtuullisen vetreältä. Aloitimme ensin perusravityöskentelyllä ja siitä siirryimme ratsastamaan avoja ja sulkuja ravissa. Toksu asettui heti alusta alkaen kivaan ryhtiin ja muotoon sekä ravasi hyvällä energialla. Se antoi myös ratsastaa itseään aika mukavasti. Teimme sulkuja myös alkeissiksakkina eli lävistälinjalle, kesihalkaisijalla suoristus ja siitä takaisin toiseen suuntaan. Tähän siksakkiin sain Pietiltä ihan uuden lähestymistapavinkin, joka oli, että ensin vaihtuu taivutus ja sitten vasta omat jalat ja näin ilmeisesti sai suunnanvaihdon sujuvammaksi ja paremman näköiseksi, ainakin sain vuolaat kehut, kun näin onnistuin tekemään. Pitää vielä videolta tutkailla tarkemmin, että miltä tämä homma näytti. En ehtinyt sen kummemmin sitä tehtävää tehdessä tunnustelemaan, sillä kaikki keskittyminen meni siihen, että sain taivutuksen ja jalat vaihdettua oikeassa kohdassa ja homman sujumaan niin kuin pitää. :)Taas muutamia ravilisäyksiä ja sitten laukkaharjoittelun pariin. Aloitimme taas työskentelypirueteilla, jotka sujuivat mukavasti. Oikealle laukka pysyi todella koottuna, taivutus hyvänä ja kääntäminenkin onnistui aina välillä. Vasemmalle ei homma pysynyt ihan niin hyvin hanskassa, mutta sekin tuntui yllättävän hyvältä. Näissä vaan edelleen en voi olla korostamatta sitä, että täytyy saada säilymään taivutus ja terävyys. Jos ne kaksi asiaa on kunnossa, ei ongelmia juuri ole.


Piruettiharjoitusten jälkeen jatkettiin sarjoilla ja tänään sain jo ne melkein onnistumaan. Yöllinen pohdinta oli taasen auttanut ja onnistuin ratsastamaan paremmin ja olemaan enemmän hereillä. Omien jalkojen venyttely oli myös tehnyt tehtävänsä eikä jalat enää krampanneet kun tein vaihtoapuja.. :) Näiden sarjojen onnistuminen sai taas minut vähän paremmalle fiilikselle ja uskomaan itseeni hieman enemmän... Vaihtojen jälkeen vuorossa oli jälleen ensin takaosakäännösharjoituksia ja sitten laukkasulut sekä yksittäiset vaihdot. Laukkasuluissa sain ohjeeksi ratsastaa vähän enemmän eteen ja tehtiinkin niin, että lävistäjällä ratsastettiin sulku, jonka jälkeen vaihto ja seuraavalla pitkällä sivulla keskilaukkaa, jotta energia löytyi kokoavien juttujen jälkeen taas.Sulut ja lisäykset onnistuivat hyvin ilman minkään sortin ongelmia ja sen jälkeen olikin hyvä lopetella ja taputella Toksua, joka oli jälleen kerran tsemppaillut ihan kympillä ja tehnyt paljon todella hyvää duunia. Kankien asetukset taisi myös tänään miellyttää Toksua, sillä suukin pysyi rauhallisempana ja hevonen tyytyväisemmän oloisena. Tästä kerrasta jäi ihan superhyvä mieli ja oli kiva ajella kotiin tarhansiivoustalkoisiin tällaisen onnistumisen jälkeen...


Kiitokset jälleen sekä kuljetuksista että näistä ihanista kuvista hovikuljettajakuvaajalleni, joka jaksaa kumpaankin osioon panostaa, jotta saan harrastaa näin laadukkaasti. Kiitokset myös Viivulle hevosen lainasta. Tekee aina ajoittain niin hyvää päästä tekemään temppuja ja onnistumaan. Ja kiitokset jälleen kerran myös Dressage Centerin väelle, jotka jaksavat järjestää kaikkea mukavaa!!!

5 kommenttia:

 1. Vauvauvau, mitä ratsastusta ja mikä hevonen! Upea ryhti löytynyt ja liikettä kunnolla ylämäkeen.

  Huippublogi, aina ja edelleen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset. Tämä kommentti lämmitti kyllä todella mieltä. :) Aina joskus kun saa tällaisen kommentin, jaksaa taas seuraavan vuoden verran kirjoitella kuulumisia näkyville...

   Poista
 2. Kiva kuulla, tuli itsellenikin hyvä mieli, jos onnistuin ilahduttamaan. Totuudenhan mä vaan kerroin :)

  - lotta

  VastaaPoista