maanantai 31. maaliskuuta 2014

Murden treenejä

Pari viimeistä viikkoa on vihdoin päässyt taas reenailemaan vähän tolkullisemmin kun pohjat ovat pehmenneet ja valoakin on tullut päiviin lisää.

Murden kanssa on siis päästy taas ihan perustreenin pariin. Olen kotosalla tehnyt sen kanssa paljon siirtymisiä ja vähän väistöjä. Meidän minimaalisessa ratsastustilassa kotona ei ihan hirveitä suorituksia saa aikaiseksi, mutta sen verran kuitenkin, että hevosen saa kivaksi perusavuille ja liikutettua.

Pari viikkoa sitten hölkkäilin Murden kanssa kotosalla ja kuvaajakin ehti paikalle. Ponit olivat aiemmin viikolla aurinkoisina päivinä nauttineet takittomasta elämästään tarhassa ja olivat myös väriltään sen näköisiä. :)Toi oli siitä hauska ratsastuskerta, että viikolla oli jo päässyt ratsastamaan ihan sulalla pohjalla ja yhtäkkiä sitten saatiinkin taas lumikerros päälle. Ihan hyvä siinä oli silti mennä ja Murde tuntui ihan ookoolta. Harjoiteltiin Tainan tunnilta opittuja oppeja, isoa ravia pää "pystyssä" ja hyvää isoa laukkaa. Tuolla kertaa Murdella oli kokeilussa Sprengerin Turnado-nivelkuolain. Se tuntui sillä varsin mukavalta ja tyytyväiseltä, mutta vaikka Murden kuolainkoko on aina ollut 12.5, tuo kyseinen kuolain tuon kokoisena vaikutti aavistuksen liian kapealta. Kuolain siis päätyi kuitenkin ponien käyttöön ja Murde sai pitää oman aiemmin hankitun norminivelkuolaimensa.

Tuota sunnuntaita seuranneella viikolla Murdella oli ohjelmassa kaikenlaista hauskaa, vaikka pohjat päätyivät taas aika jäätiköiksi. Maanantaina Murde kävi tekemässä kunnon treenin Tuomarinkylän maneesissa hyvällä pohjalla isossa hallissa, tehtiin paljon laukkatyöskentelyä, vastalaukkaa, vaihtoja ja hieman väistöjä. Tiistaina juoksuttelin sitä riimunaruvirityksellä, joka venyttää kivasti selkää. Keskiviikko ja torstai Murdella oli vapaata, mutta perjantaina se pääsi taas jo maastokävelylle.

Reilu viikko sitten lauantaina suunnattiin uudelleen Tuomarinkylään ja tällä kertaa oli vuorossa Krista Mutasen istunta- ja kehonhallintatunti. Pääosin mukavaa hölkkäilyä maneesissa, mutta samalla sai hyvän tarkistuksen omaan istuntaan.

Istuntani tuntui olevan pääosin aika hyvällä mallilla, mutta kantapäiden kanssa saan olla tarkkana, että saan ne etenkin Murden kanssa hieman ulommaksi ja selän kanssa etenkin kilpailuissa, etten lähde liioittelemaan yliryhtiä. Kun harjoittelin tätä ajatusta "rypystä" alimman kylkiluun kohdalla, huomasin ajautuvani ongelmiin pään kanssa, mutta lopulta tunnuin kuitenkin saavan ihan hyvän fiiliksen kokonaisvaltaisesti.
Vaikka pääosin työstettiinkin ihan vain perusaskellajeja, kokeilin pari pohkeenväistöä myös kumpaankin suuntaan niin, että sain saman ajatuksen istunnasta säilytettyä. Helppoahan se on keskittyä itseensä, jossei mitään tarvitse pyytää hevoselta... Mutta entäs jos pyytää..? Ja ihan kivasti nekin sujuivat kun pysyin itse kasassa siellä satulassa. :) Aika yllättävää. ;)Laukassa sain kasvaa vielä isommaksi ja pidemmäksi ja ajatella itseni ryhdikkäämmäksi. Se toimi kivasti ja hyvät vinkit ajatuksesta pyörestä laukasta siirtyminen ovaaliin laukkaan sai myös Murden lyhentämään laukkaa varsin mallikkaasti. Kyllä sillä siis vaan on merkitystä, että miten siellä satulassa killuu...Oikein hyviä vinkkejä Kristalta ja mieluusti käyn uudelleenkin tarkistuttamassa istuntaani valvoan silmän alla. Koskaan aiemmin en varsinaisella istuntatunnilla ollutkaan ollut, joten tämä oli minulle aivan uutta. Toki Andreas Hesse on valmentajistani sellainen, joka myös välittömästi korjaa istuntaa, jos näkee siihen tarvetta!

Sunnuntaina käytiin vielä Rusthollissa tekemässä vähän puomihommia. Murde oli vähän hidas ja jäykkä, ehkä hieman väsynyt ja maitohapoilla edellisen päivän jäljiltä, mutta pienen vetristelyn jälkeen toimi kuitenkin ihan kivasti ottaen huomioon, että olin jälleen kerran ilman kepukkaa liikenteessä, jotta jonain päivänä oppisimme kulkemaan kivasti ilman sitä taikasauvaakin. Oikeastaan kyseessä oli vetristävä liikunta, jossa pääajatuksena oli päästä hyvässä tempossa puomeille ilman hidasteluita. Loppujen lopuksi tämä jopa onnistui. :) Väliin mahtui kyllä aika monta eteenratsastusta ja aikamoista haipakkaa uralla... Loppujen lopuksi alla oli kuitenkin kivasti eteenpäinliikkuva vertynyt hevonen.


Maanantaina Anni oli ratsastanut Murden ja Murde oli ollut varsin mukava. Tiistaina oli taas riimunnaruviritysjuokstuksen aika ja se toimi kyllä todella kivasti tälläkin kertaa. Murdehan osaa olla hankala juoksuttaa, mutta tällä viritelmällä on toiminut yllättävän kivasti eikä ole keksinyt mitään metkuja. Keskiviikkona Murde vapaili ja torstaina käytiin maastokävelyllä sekä pieni hetki työskenneltiin tarhassa laukannostojen kanssa. Murde oli jotenkin vähän väsynyt ja vetämätön, olikohan lämmin aurinkoinen päivä saanut sen hieman laiskaksi..? Perjantaina päästiin kaikki yhdessä kimppamaastoon, kunnon tunnin kävely maastossa pilottina herra hovikuvaaja! :) Lauantaina oli tarkoitus ratsastaa Murde, mutta olin Tiinan tuntien jälkeen niin väsynyt, etten vaan yksinkertaisesti saanut enää aikaiseksi ratsastaa. Sunnuntaina Murde joutuikin sitten kahdelle rundille kun ensin iltapäivällä toimi naapurin lastenlapsien talutusratsuna hienosti ja illalla vielä ratsastin sen.

Uskoisin, että Murden ruokintamuutos alkaa vihdoin tuottaa tulosta, sillä Murde oli ihan superhyvä ratsastaa! Olen vähän lisännyt energiarehuja Murden ruokintaan ja toiveikkaana odotellut, että ne rupeisivat vaikuttamaan. Nyt tuntui ensimmäisen kerran siltä, että näin voisi tapahtua. Tehtiin laukannostoja, siirtymisiä laukasta käyntiin, vastalaukkaa ja muutama vaihto vastalaukasta ja Murde tuntui todella kivalta. Taivutukset eivät ihan menneet kylläkään läpi, mutta se alkoi hetkittäin olemaan jopa nopea pohkeelle, kivaa!

Ratsastuksen jälkeen uskaltauduin ilmoittautumaan viikon päästä Dressage Centerissä järjestettäviin koulukisoihin He A:han... Katsotaan, kuinka meidän käy! Siihen asti on vaan jatkettava reenejä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti