maanantai 23. helmikuuta 2015

Valjakkokoulutuomarikurssilla

Vietin viikonlopun Savijärvellä valjakkokoulutuomarikurssilla ja oli kyllä todella antoisa kokemus. Pääsin aivan uudella lailla sisään valjakkokouluajon maailmaan. Kouluajolla ja kouluratsastuksellahan on toki paljon yhteneväisyyksiä, mutta löytyy myös paljon eroja. Kummassakin tarkoituksena on esittää hevosen liikkumista kuuliaisesti ja lennokkaasti, mutta kouluajossa täytyy huomioida myös perässä roikkuva vaunu. :)

Pääosassa kurssia oli kuitenkin tietysti hevosen liikkuminen ja valjakon yhteistyö ja sen arvioiminen. Käytiin läpi paljon erilaisia skenarioita, mitä voi sattua ja tapahtua ja mitä voi nähdä ja miten milloinkin toimitaan. Erittäin mielenkiintoinen kurssi siis!

Nyt sitten pitäisi suorittaa käytännön harjoittelua valjakkokilpailuissa ja pikku hiljaa lunastaa arvosteluoikeudet. Saattaa olla, että tätä myöden innostun suorittamaan koulutuomarikurssinkin uudelleen ja jopa tekemään sen koearvostelun, joka edellisellä kerralla jäi suorittamatta. Nyt huomasi kyllä hyvin, kuinka koulutuomarikurssin antimet ovat muhineet päässä muutaman vuoden ja sekoittuneet omien kilpailukokemusten kanssa aika hyväksi näkemykseksi. :) Toki siihen on vielä pitkä matka, että osaisi arvostella hyvin, riittävällä nopeudella ja mahdollisiman "oikein", mutta on kyllä oppinut katsomaan suorituksia jo aika kivasti tässä vuosien varrella.

Kurssilla tutustui myös ihaniin ihmisiin, joihin varmasti törmäilee kesän kisoissakin. Menee tää nyt vaikeaksi, kun pitää pyöriä koulukisojen lisäksi myös valjakkokisoissa hengailemassa. ;) Vaikka onhan tässä noissa valjakkokisoissa onneksi jo muutaman vuoden ajan tullut pyörittyä mukana erilaisissa rooleissa. Valjakkoajossa kiehtoo lajin monipuolisuus, mikä pelkästä kouluratsastuksesta puuttuu. Valjakkoajossa pitää treenata niin, että se on koko viikonlopun vireessä ja jaksaa, on kuuliainen, mutta siltä täytyy myös löytyä räjähtävää voimaa maratonille sekä millintarkkuutta tarkkuusradalle. Kouluratsatuksessa se yksi yhdenlainen suoritus riittää...

Kuten aiemmin olen maininnutkin, täytyy tuomarikurssia varten suorittaa vähintäänkin valjakkomerkki, joten joudun tässä lähiaikoina ihan itse ajamaankin, katsotaan kuinka siinä käy, jäänkö koukkuun hommaan vai osaanko tyytyä tämän jälkeen vielä ihan vaan ratsastukseenkin. :)

Tällaisia videoita me siellä ihailtiin ja arvosteltiin:2 kommenttia:

 1. On se vaan upeen näköstä varsinkin toi neljän hevosen valjakko. Mä en muuten tienny et ne tekee tommosta koulurataaki. Taas oppi jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä! Ihan mielettömän kunnioitettavaa saada kaikki noi neljä hevosta toimimaan ja menevät vielä noi yhden käden ajotkin. Taas olis ratsuihmisillä hevostenkäsittelystä opittavaa... ;)
   Kiva, että opit jotain uuttakin ja kiitokset jälleen kommentistasi!

   Poista