torstai 8. lokakuuta 2015

Omien ponien kuulumisia

Huoooh. Olisi niin paljon kaikkea, mitä ja mistä haluaisin kirjoittaa, mutta kun ei tahdo löytyä aikaa. Ja sitten kun aikaa löytyisi, ei huvitakaan kirjoittaa... Ja sen kerran kun huvittaisi kirjoittaa, ei mielen viidakoista löydy sitä sopivalta tuntuvaa aihetta. Olen aloittanut kirjoittamaan valmennusraportteja, mutta en olekaan saanut niitä loppuun. Olen pohtinut kisaraporttejen julkaisemista, mutta kuvien puutteessa sekään ei tunnu järkevältä, joten olen jäänyt odottamaan kuvia. Olen myös aloittanut pari enemmänkin mielipidekirjoitusta, mutta niihinkään en ole saanut elämään sitä sanomaa, mitä olen toivonut, joten nekin kaikki lojuu keskeneräisinä tuolla luonnoksissa.

Tämä kaikki on jotenkin uutta. Ennen mulla oli aina fiilis kirjoittaa, sillä fiiliksellä sitten kirjoitin ja julkaisin samoin tein. Siksi ehkä nyt olenkin hukassa. Tiedä näistä. Yritän kuitenkin nyt saada vähän ajatuksiani avattua, jotta pääsen ainakin joistain niistä eroon.

Omille hevosille kuuluu melkohyvää. Murde on siis palautunut täysillä hommiin. Vielä se ei ole ihan siinä kunnossa kuin ennen sairaslomaansa, mutta kuitenkin jo ihan kelvollisessa ratsastuskunnossa. Se on käynyt Pietin, Willin ja Rodrigon treeneissä ja kulkee aina välillä ja aina välillä ei taas kulje... Olen nyt vaihdellut sillä kuolaimia sen suoran ja nivelen välillä ja uudet kanget toivon saavani sille myös mahdollisimman pian testiin, jotta niillä työskentelyynkin löytyisi joku järki. Murde on niin äärettömän herkkä suustaan. Se ei toimi läpi kroppansa, jossei pääse tukeutumaan kuolaimeen ja ei tietenkään tukeudu kuolaimeen, jossei se tunnu hyvältä sen suussa. Sunnuntaina on myös vuorossa hevosten raspaukset, joten toivottavasti sekin taas auttaisi Murdea kuolaintensa kanssa.

Murden ruokinnassa olen taas kokeillut uusia elementtejä. Huomasin jossain vaiheessa kesää, että kaikilla hevosillani toimi vatsa jotenkin huonommin kuin koskaan aiemmin. Kaikkihan ovat aiemmin syöneet Racingin Progressia perusrehunaan, mutta silloin päädyin kokeilemaan jotain vaihtoehtoista, koska se ei niille tuntunut enää sopivan. Samaan aikaan erään oppilaani hevonen muutti ulkomaille ja sain heiltä ison kasan Eggersmanin myslejä, joita eivät saaneet otettua mukaan matkaan. Päätin sitten kokeilla näitä myslejä ja pikkuhiljaa näitä syötellessä tuntui kaikkien vatsat päätyvän paremmalle mallille. Niinpä Murdekin vaihtoi syömänsä Racing Progressin Eggersmanin High Energy-mysliin, joka tuntuu sille sopivan paremmin. Murden ruokavaliossa on pysynyt myös Topline-mysli, sillä sillä Murde on pitänyt ehkä parhaiten tähän mennessä kokeiluista rehuista massaansa yllä.


Nivelvaivojen kanssa painiessa olen myös etsiskellyt sopivaa nivelainetta hevosilleni ja niissä olen tällä hetkellä päätynyt Suppleaze Goldiin. Siinä on kaikki ne ainesosat, mitä olen nivelaineeseen toivonutkin ja sitä on myös helposti saatavilla. Vaikeahan näiden nivelaineiden hyötyä on huomata, mutta ainakin nyt kaikki hevoseni näyttävät voivan hyvin, joten eipä siinä ainakaan mitään huonoa efektiä ole ollut. :) Olen tosin sitä mieltä, että välillä on hyvä vaihdella näitä tämän tyyppisiä lisäravinteita, sillä elimistö saattaa turtua niihin ja vaihtamalla välillä vaikuttavien aineiden olomuotoa, voidaan mahdollisesti päästä parempiin tuloksiin. Tämä tosin on ihan vaan omaa pohdintaa omien kokemuksien perusteella. Jää nähtäväksi, tulenko toisiin ajatuksiin sitten jälkeenpäin näin toimittuani...

Eemeli on juuri nyt varsin mukavassa vireessä, treenit sujuu ja poni on hyvällä tuulella. Vielä Eemeli tarvitsee paljon lisää voimaa ja sen pitää vielä paremmin hyväksyä tuntuma, mutta hyvällä mallilla se on. Raviin alkaa pikku hiljaa löytymään sitä viivettä ja ilmaa, mitä on vuositolkulla etsitty. Voiman kauttahan se vaan tulee ja niin kauan kun ei ole voimaa, on vaikeaa askeleisiin jäädäkään. Nyt kun on löytynyt ainakin juuri tällä hetkellä sopiva satula ja satulavyöyhdistelmä, on sentään päästy treenailemaan jo pidemmän aikaa melko säännöllisesti ja ilman suunnittelemattomia breikkejä.

Eemelikin on vaihtanut Eggersmanin Classic-mysliin ja sen vatsan toiminta on tasoittunut hurjasti. Eemelihän reagoi aina vatsallaan kaikkiin muutoksiin. Sen kanssa on yritetty juuri sen takia olla tarkkoja, että sillä on paljon heinää tarjolla ja sen vatsa saa mahdollisimman hyvät lähtökohdat toimia hyvin. Ennen vatsa reagoi paljon voimakkaammin esimerkiksi kisareissuihin ja valmennuksiin, mutta nyt tilanne on tasoittunut hurjasti. Tämä varmasti vaikuttaa myös hevosen yleiseen hyvinvointiin paljon.

Eemeli on myöskin treenannut Pietin, Willin ja Rodrigon opastuksessa ja onkin toiminut varsin hyvin. Taas on paljon hyviä työkaluja ja ajatuksia talven synkkiin päiviin ja niitä piristäviin treeneihin.


Ponde on jatkanut myös hyvällä mallilla. Nyt vihdoin, noin 9kk ruunaamisen jälkeen, se alkaa olemaan taas kunnossa ja oma itsensä. Tuo ruunaaminen vaikutti monella tavalla vielä paljon negatiivisemmin kuin osasin kuvitellakaan. Pondehan todennäköisesti ruunausta varten kaataessa sai vaurioita rankaan, jotka aiheuttivat sen vinoutumisen ja kropan toimimattomuuden. Nämä taas sitten aiheuttivat sen liikeratoihin muutoksia, jotka rasittivat sen niveliä pikkuhiljaa.

Onneksi olen saanut paljon ammattitaitoista apua kesän aikana Ponden kropan kuntouttamiseen ja nyt Ponde alkaisi vihdoin ja viimein olemaan siinä kunnossa kuin mitä ennen ruunaustaan. Työtä on tämän eteen tehty ja huolen määrä on ollut ihan tolkuton, että tuleeko poni enää koskaan siihen kuntoon kuin mitä on toivottu. Nyt tilanne kuitenkin näyttää hyvältä ja toivotaan parasta.

Vaikka Ponde oli orina huonompi syömään heinää ja jopa varmasti ajoittain hieman vatsahaavainen oriudesta aiheutuvan stressaamisen johdosta, alkoivat myös vatsaongelmat sen kanssa enemmälti vasta ruunana. Ruunaamisen jälkeen en ole meinannut saada sen vatsaa tasoittumaan oikein mitenkään. Nyt kuitenkin aletaan senkin osilta olemaan voiton puolella. Eggersmanin Classic-mysli on nyt Pondenkin pääasiallinen rehu ja lisäksi sille näkyy toimivan chia-siemenet. Kun vatsa alkoi olemaan jo paremmalla mallilla, muttei vielä aivan priima, voitimme Eemelin kanssa kilpailuissa pussin chian siemeniä. Olin aiemminkin pohtinut niitä Pondelle, mutten ollut uskaltanut lähteä kokeilemaan. Nyt kuitenkin kun pussi oli jo olemassa, ajattelin, että on hölmöä olla kokeilematta. Jo muutaman päivän chia-siemenien syötön jälkeen Ponden vatsa tuntui olevan superhyvässä kunnossa eikä ongelmat ole enää palanneet. Ponde taitaa jatkossakin turvautua chia-siemeniin, jos ne sen vatsan pitävät kunnossa. Lisäksi se on myös kokeillut Suppleaze Goldin lisukkeena ruusunmarjaa ja joudun kyllä toteamaan, että tällä hetkellä myös sen jalat ovat parhaassa kunnossa ruunauksen jälkeen. Näillä eväillä siis jatketaan. Syötössä on ollut nimenomaan Chia de Gracian chia-siemenet sekä ruusunmarja-valmiste.

Pondea on nyt viritelty kuntoon, sillä se kvaalautui Porsche International Horse Show'n Amateur Tourille ja pääsee siten taas hyppäämään Jäähalliin. Viime vuonnahan Ponde siellä kävikin jo kääntymässä ja nyt sitten taas uudella innolla. :) Ponde pääsi myös Pietin treeniin ja väläytteli dressake-osaamistaan siellä. Melkein vuoden huolen jälkeen alan taas nähdä valoa tunnelin päässä, että kyllä tämä poni vielä pääsee kisa-areenoille loistamaan sekä koulu- että estepuolella.


Ja Vilivarsa se vaan jatkaa kasvamistaan ja hengailua kaverinsa kanssa. Sekin muuttaa onneksi lähiaikoina vähän lähemmäksi, joten pääsen sen kanssa puuhastelemaan vähän enemmän ja useammin. Edelleen se vaikuttaa onneksi maailman lungeimmalta ja tsilleimmältä tyypiltä. Kohtahan sekin on jo 2 ja pääsisi ensimmäisen kerran Kyvyt Esiin-kinkereihinkin kääntyilemään. Jiiiihaaaa!


Seuraavaksi täytyisi sitten ehkä päivitellä ajantasalle vieraiden ponien kuulumiset. :) Ainakin Toksu, Sami ja Loituma haluaisivat ehkäpä kertoa kuulumisensa taas!

4 kommenttia:

 1. Onko tuossa tokavikassa kuvassa Pondeponi???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pondeponiinihan se siinä!!!! ;)

   Poista
  2. No mutta! Onpas sille tullut massaa lisää! Wau! Piti ihan selailla postauksiasi taaksepäin että houraanko vai onko poni ihan eri näköinen kuin ennen. Ja tarkistettuani asian, kyllä, on se. Näyttääpä kyllä hyvältä. Lisää kuvia!:)

   Poista
  3. Ponde kiittää kehuista! :) On se joo nyt pikkuhiljaa alkanut saamaan vähän tota kroppaa kuosiin. Vielä on paljon työtä edessäkin, että saa siitä tasapainoisen näköisen, mutta kiva, että muutkin huomaa sen olevan erinäkoinen. Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen olis kiva saada se vihdoin kuntoon ja käyttöön. :)

   Poista