perjantai 18. joulukuuta 2015

Luukku 18: Tokaj


Kesällä 2011 ensimmäisissä harjotuskisoissa verryttelemässä Tokajin kanssa, olin ratsastanut Tokajilla vasta muutaman kerran.

Ensimmäisten kisojen radalta, kesä 2011

Syksy 2011, ensimmäiset kilpailut kotitallin ulkopuolella

Joulukuussa 2011, tasan 4 vuotta sitten, Tokaj tuurasi Murdea Pietin valmennuksessa. Ekan kerran tehtiin vimmana temppuja ja oli todella mageeta. Luulin hetkellisesti jopa osaavani ratsastaa!

Kevään 2012 ekat kisat Savijärvellä, He A:sta voitto kotiin ja fiilis oli mitä mahtavin.

Rataharjoitus Vihdissä, eka VaB, tässä tyylinäyte vaihdosta.

Ensimmäinen kansallinen VaB-startti mun elämässäni ja tässä verryteltiin sitä varten. Tapahtumarikas päivä, jolloin mm. Tokajin omistaja joutui lähtemään terveyskeskukseen, kun meidän piti olla lähdössä kilpailuihin. Varakuski paikalle ja kisoihin kuitenkin päästiin. :)

Tokaj omistajansa kanssa Järvenpään kisojen verryttelyssä syksyllä 2012, mekin starttailtiin siellä vaativaa, mutta hallikuvat oli paljon tylsempiä kuin tämä. Tokaj on Viivun opetusmestari ja onkin siihen tehtävään ollut melkotäydellinen hevonen!

Syksyllä 2012 aluemestaruuskilpailuissa Porvoossa. Unelma päästä osallistumaan senioreiden aluemestaruuskisaan toteutui. Eikä oltu ihan viimeisiäkään. :) Koko kausi olikin treenattu vimmana ja kehitytty paljon. 

Keväällä 2013 hommat alkoivat loksahdella kohdilleen ja treeneissä kulki paremmin kuin koskaan. Tokaj oli hienossa kunnossa ja kisakautta odotettiin innolla.

Tokajin normikoti suljettiin remontin takia ja Tokaj muutti meille asustelemaan. Remontti ei tällöin kuitenkaan tapahtunut, joten vierailu jäi vain parin kuukauden mittaiseksi. Tokaj nautti maalaiselämästä ja maastoilusta. 

Keväällä 2013 käytiin myös Pietin valmennuksessa, jossa hommat sujui ihan superhienosti, piruetit ja sarjat tuntuivat melko hyviltä ja ravikin oli parantunut paljon ja Toksu sai paljon kehuja kehittymisestään. 

Toksun mielestä peurat olivat jännä juttu ja silloin kun niitä oli maisemissa, piti vähän innostua. :)

Anni oli alkanut ratsastamaan myös Tokajia meidän ponien lisäksi ja Toksu pääsi nauttimaan myös estetreeneistä. Tässä Savijärvellä RJL-päivänä hyppelöitä. Tokaj osallistui myös koululuokkaan ja mätsäriin. Hauska päivä konsanaan. Mukana oli myös Zorro, Murde, Esmeralda ja Formula. 

Lohjalla toukokuussa 2013 verkassa sujui mukavasti, mutta radalla meillä oli hieman haastavaa. Lisää kokemusta karttui kuitenkin taas mukaan matkaan.

Viimeisiä ratsastuksia Toksun oleskellessa meillä sillä erää. Tykättiin peltoilla Toksun kanssa. :) 

Keväällä 2014 Porvoon kisoissa mentiin taas vaativa, vieläkään ihan sujunut niin kuin olisin halunnut, mutta kuitenkin jo melko varmaa suorittamista VaB-tasolla. 

Remontti Tuomarinkylään saatiin vihdoin aikaiseksi ja Tokaj muutti Rustholliin kesäksi. Treenailtiin siellä ahkerasti ja päästiin välillä valmennuksiinkin mukaan.

Järvenpään kisoissa hätyyteltiin jopa sijoitusta VaB-tasolla, mutta jäätiin kuitenkin ilman. Kuitenkin homma koko ajan selkeästi kehittyi, vaikkei tulosprosenteissa asia niin selkästi näkynytkään. Jaksetiin uskoa, että kyllä se kaikki työ joskus palkitaankin. :) 

Senioriderbyn verkassa Ypäjällä kesäkuussa 2014 homma kulki ja sujui. Tämäkin kisa oli sellainen, johon joskus olin haaveillut pääseväni mukaan ja silloin pääsin. Oli hieno fiilis, vaikka radan jälkeen luulin kuulleeni kuulutuksista prosenteiksi 50% ja olin lopettamassa koko ratsastuksen. Hetken aikaa kiukuteltuani hain kuitenkin paperit ja saimme 60%. Mieli parani välittömästi. Tämä oli paras tulos tältä tasolta ja vielä vaikeimmasta radasta, mitä olimme yhdessä menneet. 

Senioriderbyn jälkeen Tokaj loukkaantui laitumella. Se sai etujalan yläosaan haavan, joka ei sitten ottanut parantuakseen vaan lopulta Tokaj seisoi Viikissä asian tiimoilta. Sen jälkeen alkoi varovainen kuntoutus ja pikku hiljaa takaisin treeniin. Syksyllä Tokaj pääsi muuttamaan takaisin Tuomarinkylään ja varsinaiset treenit jatkuivat. 

Eipä aikaakaan kun oli taas päästy treenien makuun ja hevosihmisille tuttuun tapaan ilmaantui seuraava ongelma. Tammikuun 2015 alussa Tokaj ähkyleikattiin Viikissä. Leikkaus onnistui todella hyvin ja pian leikkauksen jälkeen Tokaj pääsi omaan kotiinsa aloittamaan kuntoutumisen. Ensimmäiset 1,5 kuukautta Tokaj vietti tallissa tallin käytävillä kävellen. 

Maaliskuun 2015 alussa Tokaj muutti meille toipumaan ja jossain vaiheessa alettiin reenailemaan selästä käsinkin. Ensin pitkään vain käynnissä ja vähitellen sitten myös ravissa ja kesää kohden myös laukassa.


Tämä ratsastus oli ensimmäisiä leikkauksen jälkeen. Tokaj oli kuitenkin iloisena palaamassa hommiin. Vaikka sinällään toipuminen sujui hyvin, oli Toksussa havaittavissa myös kaatamisen ja heräämisen jäljiltä vammoja, jotka selvisivät oikeastaan vasta Tokajin palatessa täyteen treeniin. Kiropraktikko-eläinlääkäri ja hieroja hoitivat kuitenkin hevosen kuntoon niiltäkin osin.

11 kk ähkyleikkauksen jälkeen joulukuussa 2015 pääsimme starttaamaan yhdessä ensimmäisen kerran leikkauksen jälkeen. Harjoituskisojen HeA-radalla olimme aika pitkälti samalla tasolla kuin aloittaessamme 4,5 vuotta sitten. :) Näin se vaan joskus menee.. Toksu on melko hienossa kunnossa jo, muttei vielä aivan täydessä treenikunnossa. Sinnepäin kuitenkin ollaan menossa! 

Tokaj on opettanut minulle enemmän kuin monet muut hevoset yhteensä ja nimenomaan ratsastuksesta. Se on suurensuuri opetusmestari, joka pitää aina huolen siitä, että sitä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Tokaj on mahdollistanut sen, että pystyn viemään muita ratsujani eteenpäin, sillä sen kanssa voin aina viritellä askelmerkit kohdilleen ja kokea onnistumista. Kiitos Tokaj, Kiitos Viivu. ♥4 kommenttia:

  1. Toksu on kyllä hieno hevonen ❤

    VastaaPoista
  2. Kiitos Milja kaikesta!

    I would never have survived without all your help. I'll never forget that first lesson together :) This past 4.5 years has been quite the adventure and you have taught me so much about riding and especially horse ownership. You are a great teacher and super patient. I've never met anyone who can explain the same thing in a thousand different ways so that her student finally understands.

    Thank you for everything!

    VastaaPoista