maanantai 8. joulukuuta 2014

8. luukku: Kuvat ja videot!

Säännöllisin väliajoin kannattaa hankkia kuvamateriaalia omasta ratsastuksesta. Se ei ole välttämättä tarpeellista joka kerralla, mutta ainakin kuukausittain on hyvä nähdä omia tekemisiään joko kuvista tai videolta, mieluusti toki kummaltakin. Nykyään on onneksi tarjolla mukavasti laitteistoa, jolla saa ihan kohtuullisen hyvääkin tallennetta aikaiseksi.

Omasta mielestäni sekä kuvat että videot ovat todella hyödyllistä katsottavaa, mutta itse saan irti vielä enemmän pysäytyskuvista kuin videosta. Pysäytyskuvissa pääsee katsomaan hyvinkin tarkasti esimerkiksi istunnan virheitä tai hevosen liikkumista. Toki näitä tarvitsee olla kohtuullisen paljon, jotta saa mahdollisimman todellisen kuvan oikeasta tilanteesta. Jos katselee ainoastaan niitä erityisen hyvin onnistuneita otoksia, voi saada hyvinkin vääristyneen kuvan osaamisestaan... :)

Oma istuntani on parantunut huimasti sen jälkeen kun olen alkanut saamaan kuvamateriaalia ratsastuksestani. Toki siihen kehitykseen on osallisena paljon muitakin asioita, mutta kuvat ovat suuressa roolissa tässä kehityksessä. Lisäksi huomaan kuvista heti, jos alan esimerkiksi hieman kallistumaan jollekin puolelle tai vaikkapa kädet nousee eri tasoille ei-toivotusti, silloin pystyn heti puuttumaan ongelmaan ratsastaessani, koska ongelma on tuoreessa muistissa.

Ensimmäisiä hovikuvaajan napsimia ratsastuskuvia...
Viimeisimpiä hovikuvaajan otoksia
Kuvista pystyy myös kivasti tsekkailemaan esimerkiksi vaikkapa hevosten kuntoa ja muotoa. Jos tuijottelee omia hevosia päivittäin, ei välttämättä aina pysty arvioimaan niiden kehitystä niin selkeästi, mutta kuvien kautta se onnistuu huomattavasti paremmin. Esimerkiksi alla olevista kuvista näkee kivasti Eemelin kehityksen helmikuusta ensimmäisestä Williamin valmennuksesta marraskuuhun viimeisimpään Williamin valmennukseen, vaikka mun mielestä se on ollut ihan yhtä upea aina... ;)

Eemeli keväällä 2014
Eemeli syksyllä 2014
Monet pitävät myös videoiden tuijottelusta, mutta mä olen siinä aika huono. Tykkään kyllä katsoa valmennuksia ja kisasuorituksia videolta, mutta ihan normiratsastuksen katsominen on hieman turhan aikaavievää ja tehotonta mun makuuni. Valmennuksissa videointi on kyllä ihan ehdoton etu, sillä kun hetken kuluttua valmennuksen jälkeen palaa siihen videon kautta, kertautuvat opit mielessä ja auttavat taas treeneissä paremmin. Silloin on ehdottoman tärkeää saada siis myös valmentajan ääni videolle.

Kisasuoritusten analysointiin video on myös oivallinen väline, sillä niin usein homma tuntuu ja näyttää aivan erilaiselle. Silloin varsinkin heti radan jälkeen on huomattavasti helpompaa ymmärtää tuomarin kommentteja, jos on myös nähnyt, miltä homma näytti eikä vaan tuntenut, miltä se tuntui selkään... :)

Itse olen superonnekkaassa asemassa kun käytössäni on kaiken lisäksi vielä todella laadukasta kuvamateriaalia, mutta varmasti hieman vaatimattomampikin materiaali riittää kertomaan näitä asioita. Pyytäkää siis joku kentän laidalle kuvailemaan ja katsokaa läpi niitä kuvia, jopa niitä ei niin hyviä, sillä niissä kaikissa on varmasti jotain, mistä oppia voi ammentaa.

2 kommenttia:

 1. Susta on nyt lyhyessä ajassa tullut mulle sellanen ns. Esimerkkihahmo tai niinku sellanen malliratsastaja, vai miten mä sen selittäisin :D ku siis sun ratsastuskuvia on aina niin kiva kattoo ja sun postauksia on kiva lukea ja sit niitä kuvia kattoes tulee aina sellanen fiilis että "one day..." xD
  Tää oli varmaan tällanen vähä sekava mut nii :'D oot tosi taitava :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olipa ihana kommentti, josta tuli todella hyvä mieli! :) Jaksat vaan harjoitella, niin varmasti susta tulee vähintäänkin yhtä taitava ja mikä jottei taitavampikin!!!

   Poista