perjantai 5. joulukuuta 2014

5. luukku: Aseta tavoitteita!

Tavoitteiden asettaminen on omasta mielestäni yksi erittäin tärkeä osa kehittymistä. Kun asettaa itselleen sopivia tavoitteita ja mielellään vielä kertoo niistä jollekin eteenpäinkin, on huomattavasti helpompaa lähteä niitä toteuttamaan.

Tavoitteita voi asettaa niin viikkotasolla kuin esimerkiksi vuositasollakin tai mikä ettei vieläkin pidemmällä tähtäimellä. Itse olen pyrkinyt vuositasolla asettamaan kaikille ratsuilleni tavoitteita, joita kohden tietoisesti pyrin etenemään. Esimerkiksi tälle kaudelle Eemelin ja Ponden tavoitteet olivat ikäluokkakilpailuissa ja kummatkin poneista pääsivät tavoitteisiinsa mukavasti. Koko talven oli tehty töitä kesän kilpailuja silmällä pitäen ja se tuotti tulosta. He A-tehtävät oli poneilla kivasti hallussa silloin kun niitä niiltä vaadittiin. Murden tavoitteena oli selvitä hengissä He A-radoista ja sen se tekikin kivasti!
Eemeli starttasi tavoitteiden mukaisesti 5-vuotiskilpailuja
Viikkotasolla on helppoa asettaa tavoitteita vaikkapa johonkin tiettyihin tehtäviin liittyen. Tällä viikolla esimerkiksi harjoiteltiin Purden kanssa tasajalkapysähdyksiä, jotka olen ottanut tavoitteeksi saada haltuun. Eemelin kanssa on aina tavoitteena pitää treeni mahdollisimman monipuolisena ja Ponden kanssa taas ollaan tarkkoina kontrollista. Yksinkertaiselta kuulostavia tavoitteita, mutteivät käytännössä alkuunkaan niin yksinkertaisia. ;)

Joskus tavoite saattaa olla ihan niinkin simppeli kuin että liikutan omat hevoseni 4 kertaa jollain viikolla tai että seuraavalla viikolla kaikki pääsevät vähintään kerran maastoon. Näin konkretisoin omaa viikkoani ja tulevia treenikertoja omassa päässäni ja samalla asetan itselleni tavoitteen, jota kohden on huomattavasti helpompi työskennellä kuin työskennellä vain ilman sitä tavoitetta...

Kotitreeniinkin kannattaa asettaa tavoitteita, jotta motivaatio pysyy yllä!
Kilpailuihin tähdätessä on myös vielä hyvä asettaa tarkempia tavoitteita, kuten esimerkiksi jokin prosenttimäärä, johon tähtää. Silloin on helppo hahmottaa, kuinka haluaisi kilpailun sujuvan ja mikä on realistista. Usein kilpailuihin valmistautuessani minulla on mielessäni selkeä prosenttitavoite ja totuuden valjetessa kilpailun jälkeen on kiva pohtia, pääsikö tavoitteeseensa ja oliko realistinen sen hetkisen kunnon ja osaamisensa suhteen.

65% oli tavoitteena, 66% toteutui 
Pitkän aikavälin tavoitteita on myös hyvä välillä pohtia, jottei ratsastus ja treenaaminen olisi ihan täysin päämäärätöntä. Oma tavoitteeni olisi lähivuosina vihdoin nousta seuraavalle tasolle ratsastuksessa ja päästä starttaamaan Va A-tasolla. Vielä ei ole yhtään valmista ratsua sille tasolle, mutta onneksi muutama lupaava yksilö on kuitenkin jatkuvasti työn alla. Toki haluan myös oppia viemään ratsujani vielä sitäkin korkeammalle tasolle, mutta Pyhän Yrjön starttaaminen on kuitenkin se seuraava suurempi tähtäin!

Muistakaa siis asettaa tavoitteita ja työskennellä kohti niitä! Tavoitteet ovat ihania ja fiilis, mitä parhain, kun tavoitteeseensa pääsee. :)

2 kommenttia: