perjantai 19. joulukuuta 2014

19. luukku: Opi muilta!

Kehittymisen kannalta on tärkeää katsella muiden ratsastusta ja oppia siitä. On tärkeää katsella muiden ratsastusta heidän omilla hevosillaan yhtä lailla kuin muiden ratsastusta omilla hevosilla.

Itse olen usein samaan aikaan ratsastamassa minua taitavampien ratsastajien kanssa ja on ihanaa seurailla heidän ratsastustaan ja työskentelyä hevostensa kanssa. Siitä on paljon opittavaa ja saattaa saada myös ajatuksia omaan ratsastukseen. Joskus jopa voi ottaa tehtäviä heidän treenistään omaan treeniin, jos ne näyttävät tehokkailta ja toimivilta. :) 

On myös hyödyllistä katsoa itseään heikompien ratsastajien ratsastusta ja analysoida vierestä, mikä mahdollisesti menee pieleen ja mitä itse ehkä tekisi toisin. Maasta näkee hyvin erilaisia asioita kuin selässä istuessa, joten näiden asioiden jäädessä mieleen, niitä voi mahdollisesti kokeilla toteuttaa myös omassa ratsastuksessa ja tarkistaa, että ne asiat on itsellä hallussa... 

Hyödyllistä on myös nähdä omia ratsuja muiden ratsastamana, sekä itseään taitavampien että itseään heikompien tai oman tasoisten ratsastamana. Viimeisen vuoden aikana olen ollut siitä onnekkaassa asemassa, että olen nähnyt omia hevosiani aika paljonkin muiden ratsastamina. Nipsu esimerkiksi kokeili Eemeliä, joka oli todella opettavainen kokemus. Näki hienosti, kuinka paljon painetta pystyi hevoseen jo laittamaan niin, että se kesti sen mukisematta. Tämän jälkeen oli itse helpompaa nostaa vaatimustasoa, kun joku oli jo todennut sen ensin mahdolliseksi ja tarpeelliseksi. 


Onnekas olen myös ollut siinä, että Murden kanssa meitä on löytynyt avustamaan William, sillä Williamin avulla Murde on kehittynyt huimasti. Murde ei ihan helpolla antautunut Williaminkaan ratsastettavaksi, mutta nykyään homma heidän välillään toimii jo todella kivasti ja on kiva nähdä, mihin tuo astetta haastavampi ratsu kykenee, kun satulassa istuu hieman pätevämpi ja päättäväisempi ratsastaja. Siitä todella on paljon opittavaa, kun katsoo, kuinka hevosen tulee reagoida, kuinka sen tulee kuunnella ja kuinka sen tulee odottaa ohjeita. Murden kanssa tähän pisteeseen pääseminen itsessään on jo jotakin, sillä aiemminhan Murde pyrki nakkaamaan uudet, vähän kokeneemmat kokeilijat, etsimään itseään pohjamutiin tai kieltäytyi vain yksinkertaisesti yhteistyöstä näiden yrittäjien kanssa... :)


On siis aina kehittävää katsoa, kun muut ratsastaa. Samalla lailla, kun on tärkeää oppia analysoimaan omaa ratsastusta, on hyödyllistä oppia analysoimaan muiden ratsastuksen syy-seuraus-suhteita. Siksi esimerkiksi valmennuksia on erittäin hyödyllistä katsella, vaikkei itse ratsastamaan pääsisikään. Oma kokemus on myös, että muiden opettaminen kehittää myös omaa ratsastusta ihan mielettömän paljon, sillä kun korjaa oppilaitaan, huomioi tiettyjä asioita koko ajan, joita on helppo sen jälkeen muistaa korjata myös omassa ratsastuksessa.

Katsokaa siis ja kehittykää sitä myöden! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti